Kolumnit

Citycon kamppailee urhoollisesti megatrendejä vastaan

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Neljä kertaa vuodessa maksettavien osinkojen puolestapuhujilla on usein sijoitusfilosofiassaan pahoja vuotoja. Olen nimittäin kuunnellut ainakin kaksinumeroista määrää kvartaaliosingoista koohkanneita jamppoja, ja toistaiseksi kerran kerrasta osingonjaon tahdista huolehtiminen on vaikuttanut näiden kavereiden sijoitusstrategian pienimmältä ongelmalta. Minulle on melko yhdentekevää, tapahtuuko osingonjako vuosittain vai kvartaaleittain. Monta kertaa vuodessa jakaminen ei tuota niin merkittäviä kuluja, että nyt varsinaisesti edes vastustaisin suomalaista käytäntöä (=kerran vuodessa) ahkerampaa osingonjakamista.

Tämä on vähän sama asia kuin urheiluvedonlyönti ja pronssiottelujen kiihkeä vastustaminen SM-liigassa tai tänään päättyvissä nurmellakieriskelyn MM-kisoissa. Jos keskittyy hyvin vähämerkityksisiin lillukanvarsiin, päätyy tuskin voittavaksi urheiluvedonlyöjäksi.

Helsingissä listatulla kiinteistösijoitusyhtiöllä Cityconilla on varmasti osakkeenomistajia, jotka pysyvät uskollisina tai vähintään nauttivat myös vanhasta, koska pääomistajan Gazit-Globen pääomistaja Chaim Katzman on New Yorkissa tottunut antamaan osakkeenomistajille neljästi vuodessa ja näin tekee luonnollisesti siten myös Citycon.

Mie voitin vuosina 2003-4 Cityconilla enemmän kuin Aviation Club de Francella, vaikka käytin pokerinpelaamiseen aikaa tuolloin tyyliin satakertaisen määrän aikaa sijoittamiseen verrattuna ja asuin Pariisissa. Tämän yleensä kerron, kun säännöllisesti kuulen, miten ”suomalaiset kiinteistösijoitusyhtiöt ei mene ikinä NAViin asti”. Kyllä ne ovat listattuina ollessaan joka vuosikymmenellä jossain vaiheessa olleet myös NAVin yli, eivät tosin kovin pitkiä aikoja eivätkä koko matkaa minun omistaminani.

Itse asiassa myyntipäätökseeni 2004 vaikutti pörssikurssin kipuamisesta NAVin yli lisäksi Kekkosen ajan sanomalehtiä lukeneen luonnollinen epäluuloisuuteni uutta juutalaista pääomistajaa kohtaan. Jäin kuitenkin tarkkailemaan yhtiötä, ja vakuutuin sekä Gazit-Globen kiinteistösijoitusosaamisesta että osakasystävällisyydestä. Palasin myöhemmin omistajaksi pariinkin otteeseen kiinteistösijoitushevostani vaihdellessa. Kesäkuussa 2014 luovuin toistaiseksi viimeisistä cityhevosistani.

Citycon ei ole pääomistajan vaihdoksen jälkeen juuri ollut törkeän aliarvostettu, koska jos kurssi hiipuu, Gazit-Globe ostaa lisää. Nykykurssilla @1,83 on kuitenkin varallisuuden suhteutettuna vielä maltillisemmin arvostettu (P/EPRA NAV 69%) kuin isohkosti omistamani Technopolis (81%). Tulokseen suhteutettuna (P/E 9) teknoa saa kuitenkin edullisemmin kuin cityä (P/E 11). Kumpi on oikeasti fundamentaalisijoittajan silmin edullisempi on siis hyvin lähelle makuasia.

En ole kovin vakavasti vielä harkinnut hevosen vaihtamista, koska pelkään kamppailla megatrendejä vastaan. Cityconilla on nimittäin kauppakeskuksia Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, eikä Amazon ole vielä edes tehnyt Suomeen täyden rintaman hyökkäystä. Kaikki kauppakeskukset painivat ainakin jossain määrin verkkokauppaa vastaan, jonka arvelen tulleen ikuiseksi kiusaksi kivijalkakaupoille. Technopolis taas tarjoaa joustavia tiloja, missä toimistotyöntekijät saavat olla mukavasti kuin sillit suolassa, mille uskon riittävän kysyntää jatkossakin. CFOt tykkäävät nimittäin kovasti sijoittaa itsensä kulmahuoneeseen ja muut mahdollisimman tehokkaaseen avokonttoriin.

En ole mitenkään vakuuttunut, että pohjoismaiset perheet siirtyisivät viettämään laatuaikaa kauppakeskuksiin, kuten esimerkiksi amerikkalaiset ovat pitkään tehneet. Jos on hyvä keli, suomalaiset menevät mökille. Jos on huono keli, he pysyvät neljän seinän sisällä. Kaupassa käydään lähinnä suorittamassa ostoksia eikä niinkään viihtymässä kuin floridalaiset mälleissään (eng. mall, amerikansuomalaisten termi kauppakeskukselle). Tämän tradition murentuminen vaatii aika paljon asennemuutoksia maahan, jossa ihmiset sisukkaasti kannattavat kotikaupunkinsa vaatimattomastikin menestyvää jääkiekkojoukkuetta kohdusta hautaan. SaiPan 70-vuotisjuhlaottelu on muuten 3.11. ja aion olla katsomossa.

Olen jo pitkään pitänyt Cityconia parhaiten hoidettuna Helsingissä listattuna kiinteistösijoitusyhtiönä. Yhtiö laittaa pitkää bondia kiinteäkorkoisena ulos nollakorkoaikana, irrottaa hiipuvista kohteista raskaalla kädellä ja alkoi aliarvostustilanteessa ostamaan omia osakkeitaan. Tämä on oppikirjasuorittamista, joka tosin ei likikään kaikilla suomalaisilla yhtiöillä ole hallussa. Hämmästyttävän pitkään yhtiö on myös tehnyt varsin hyvää tulosta.

Torstain osavuosikatsaus oli kuitenkin varsin pehmeä. Mie en divestoinneista johtuvista tuloksen hiipumisista niin välitä, mutta kun vertailukelpoisetkin nettovuokratuotot nousukauden huipulla laskevat, on syytä huoleen. Hyvin hoidetullakin yhtiöllä on näköjään megatrendissä selättämistä. Citycon laski myös osakekohtaisen tulosennusteensa ylälaitaa puolella sentillä.

Pörssikurssi otti ensin alas, mutta palasi perjantaina liki lähtöruutuun, kun Citycon aloitti omien ostot. Mie taidan tällä tasollakin pysytellä katsomossa tarkkailemassa tapahtumia. Gazit-Globe omistaa 47 prosenttia yhtiöstä ja saattaa hyvin nostaa osuuttaan edelleen. Kun yhtiö ostaa omiaan, jäljellejäävien omistusosuus nousee automaattisesti. Jos yksittäisen osakkaan omistusosuus nousee yli 50 prosentin, on tämän tehtävä yhtiöstä pakollinen ostotarjous. Tarjoushinnan tulee olla vähintään korkein tarjousvelvollisen lunastusrajan ylittymistä edeltävän kuuden kuukauden aikana osakkeesta maksama hinta.

Olen varma, että juutalaiset eli Katzman lakimiehineen tietävät pykälistä ja kunnioittavatkin niitä paljon paremmin kuin Afarakin Danco Koncar. Joten GG:n maksama hinta ei edellisen kuuden kuukauden aikana tule olemaan kovin korkea, jos lunastusvelvollisuus syntyy. En siis näe ostotarjouksen odottelun perusteella Cityconissa olevan ainakaan ison tilinteon mahdollisuutta.

Täsmennän vähän parin vuoden takaista näkemystäni: Pitäisin rahani mieluummin hyvin hoidetussa pörssiyhtiössä Cityconissa kuin pankkitilillä, mutta koen oloni turvallisemmaksi Technopoliksen kyydissä. Hyvätkin soturit tuppaavat ottamaan megatrendeiltä pataan.

Aki Pyysing 29.5.2014: Kiinteistösijoitusyhtiöillä keinottelu

Citycon Q2 -osavuosikatsaus

Keskustelu Cityconista

 

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää