5.4.2017 - 12:19

Daytrader

+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Kun aloittaa, mitä pienemmät markkinat, sen parempi. Itse suosittelen aloittamista suomalaisilla small capeilla. Kotikenttäetu, pieni markkina, ei juuri ammattilaisia häärimässä.

Ammattilaiset eivät ole metsästämässä kymppejä sieltä täältä vaan heillä on mielessä tonnit, kymppitonnit yms. Itse alussa tein esim henkilöstöoptiokauppaa. Sieltä pystyi usein tekemään "varmoja" viiskymppisiä ja satasia, kun hallitsee asiansa. Nykytilaa en tiedä, kun ei jaksa tommosia kytätä. Kannattaa ajatella, että esim keskimäärin 200 euroa päivässä on 40 tonnia vuodessa, joten alussa sieltä täältä napsitut kympitkin on tärkeitä - samoin kulujen minimointi(!).

Valitettavasti kaakaokin on suht iso markkina. Maatalousmarkkinoissa ongelma voi olla tiedonsaanti. Isoilla pelureilla on omat lentokoneet, satelliitit yms, jotka arvioi satoja ympäri maailmaa. Toki tekniselläkin kaupankäynnillä voi tehdä tuottoa. Itsekin käyn kyllä joskus sokerilla, kahvilla tms. kauppaa mutta odotan usein, että jotain isoa tapahtuu - iso kurssiliike tai iso muutos fundamenteissa joka aliarvioidaan jostain syystä. Öljyn kanssa olen huomannut, että siitä hetkestä kun olin satojen tuntien opiskelun ja analysoinnin jälkeen luullut olevani jo täysi pro, seuraavan vuoden aikana opin todella paljon asioita joissa olin ollut väärässä. Mutta kun tietää jo suunnilleen maailman öljykenttien tuotannot yms, niin on helppo reagoida kun jossain joku putki räjähtää. Toki sillon tarvii monta tonnia kk maksavat uutispömpelitkin.

Itse painotan paljon enemmän fundaa. On kuitenkin lukemattomia tapoja nylkeä kissa - pitää tietää omaan persoonallisuuteen sopiva tapa treidata. Usein vaikka johonkin keskittyy, on suhteellisen hölmöä täysin unohtaa esim. tekninen analyysi, vaikkei se yksittäin riittäisikään yhteenkään treidipäätökseen.

 

5.4.2017 - 17:35

Iletus

+110
Liittynyt:
7.10.2014
Viestejä:
130

Moro

 

Pakko liittyä keskusteluun kun on sen verran mielenkiintoista, jos gurut kehtaa valistaa niin hienoa.

 

Riittääkö 30-40k kassa esim MMM:n kuvailemaan treidaukseen ja pitääkö sen olla koko ajan käteisessä. Entä miten suuria on kertabetsit ja niillä tienattava value? Kun jos miettii esim vedonlyöntihommia niin EV voi olla 1,01:stä jopa 1,5x kertapanos yksittäiseen vetotapahtumaan, ja monesti panos on luokkaa 1% kassasta. toki näissä homma on monesti sitä että joko voittaa tai häviää kertapanoksen ja muita vaihtoehtoja ei ole ellei rakenna surepositioita tai muita vastaavia. 

Miten kauan menee että ottaa haltuun vaikkapa raaka-aineiden treidauksessa tarvittavan tietomäärän, että valueta tunnistaa? Varmaan auttaa että on perusymmärrys voitollisesta treidauksesta vaikkapa kerroinmarkkinoilla, mutta varmaan kuitenkin tämäntyyppinen treidaus vaatii ihan eri asioiden osaamisen. Sitten vielä ajankäytöllinen kysymys. Pääseekö täällä porukka tuntipalkoille ja vaatiiko homma 100% keskittymisen niin kuin esim. multi-table pokeri, vai voiko hommaa tehdä välillä puolivaloilla vasemmalla kädellä, kuten vedonlyönnissä on mahdollista, jota voi tehdä todella paljon pienemmällä "tehokkaalla peliajalla" kuin pokeria. SIis tarkoitan sitä että vetohommat voi keskeyttää jos vaikkapa puurokattila kiehuu yli, kun pokeriturneessa pitää melkeimpä istua koneen ääressä koko ajan pelin rullatessa. 

Tuskin ammattitreideriksi rupean ja jaksan koskaan, mutta jos on mahdollista ottaa ns. "varmoja" helppoja niin sen verran voinee aina opiskella ja tämän tyyppinen treidaus olisi hyvä lisä varmasti portfolioon.

6.4.2017 - 09:51

Daytrader

+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

No esim Market Wizard kirjoja lukemalla voi havaita, että niinkuin musiikin ja liikunnnan parissa on poikkeuskykyjä, jotka voivat ottaa lajin haltuun 5% ajassa mitä normaali-ihmiseltä onnistuu. Joillakin treidaaminen on voitollista ensimmäisistä viikoista lähtien. Varmaan oppimiskykyiseltä, virheet ajoissa myöntävältä,  tuhat tuntia vaaditaan jonkun monimutkaisen asian hallintaan ja ehkä 5000 tuntia jotta olisi huippuasiantuntija. Pokeritausta, koulutus yms ovat toki hyvää pohjaa. Treidauksella voi tehdä tuottoa vaikkei kaikkea kaikesta tietäisikään. En nyt ehkä palkkatöitä lopettaisi 30-40k kassan kanssa, mutta siinä on jo jonkin verran varaa muiden töiden ohessa hävitä, mikä on lähes väistämätöntä jossain vaiheessa alussa. Mutta treidaus ei välttämättä vaadi 8 tunnin koneella istumista. Itse en enää kyllä jaksaisikaan.

Case eilispäivältä. Vaikka viime vuonna tein enemmän tuottoja öljymarkkinoilla kuin kaikissa osaketuotteissa, ei osakkeita ole kannattanut unohtaa.

Ekornes on Norjalainen huonekaluja tekevät firma. Suomalaiset tuntee sen Stresless nojatuoleista, jotka eivät kyllä omaa silmää miellytä. Tämä on vähän Martelan kaltainen case ollut, tosin ihan yhtä paljon löysää ei ole ollut karsittavana. Mutta ennen eilistä firmalla 4000m NOK markkina arvo. 3150m NOK liiekvaihto ja about 350m NOK nettotulos, yli 400m NOK vapaa kassavirta, +230m NOK nettokassaa( kassa- velat). Firma on vain luokkaa ok, mutta silti tunnusluvuilla nykymarkkinassa hyvin halpa. Etenkin tuo selkeästi yli 10% nettokassavirta tuotto voisi houkuttaa Private Equitya paikalle, koska pumppaamalla firman täyteen velkaa, saisit yli puolet ostohinnasta takaisin muutamassa viikossa ja jäljelle jäisi pääomanpalautuksen jälkeen P/E 6-7 hinnalla ostettu lafka, tosin nyt velkaisempi.

Se miksi en ole tähän lähteny isommin, on että lappu on toivottoman epälikvidi ja muuta katalystiä nousulle kuin buy out on ollut hankala nähdä. Osinko tuotto 4% tms, ei jaksa riehaannuttamaan sijoittajia. Olen ajatellut että johto hamstraa käteistä jotain tyhmää yritysostoa varten. Eilen kuitenkin ilmoittivat että jakavat yli 20% osingon ja tulevaisuudessa jakavat yli 50% tuloksesta osinkona.

Kaksi huomioon otettavaa asiaa treidin kannalta: 1. Sijoittajat ovat epärationaalisen innoissaan isoista osingoista 2. Firman profiili muuttui ulosmaksuprosentin nousun myötä ja katalysti isommalle nousulle tuli ison kertaosingon kautta eli firma purkaa täysin turhaa kassavarantoaan -> firma muuttui juuri sijoittajaystävälliseksi.

Harmi, että osake on epälikvidi ja sitä sai vain 40 teur arvosta avaushuutokaupasta. Kuitenkin tämän potin arvo nousi yli 10% vielä päivän aikana ja myin osakkeen kun nousu ylitti tuon 17% lisäosingon määrän. Vaikka näen lisänousun mahdollisuudet, en jaksa jäädä makuuttamaan pääomaa sinne tänne. Mutta 6% avausnousu oli täysi alireagointi siinä missä 17% nousu ehkä jo ylireagointi.

Jokatapauksessa 40 tonnin panoksella 3,7 teur voitto. Tuossa treidissä oli ehkä tuotto/riski suhde 5-1. Osakkeen päätyminen miinukselle oli käytännössä mahdotonta 6% nousuavauksesta, mutta 12% nousu jopa todennäköinen. Tämmöistä ei vaan tapahdu juuri miljardifirmoissa tai futuurimarkkinalla. Siellä on hyvät treidit on tuotto/riski suhteella 2-1.

 

 

 

6.4.2017 - 15:14

Mr.Jafs

-3
Liittynyt:
14.8.2015
Viestejä:
12

Norjalaisfirmoista, olen ajatellut sijoittaa noin 20% kassasta Norjaan, mutta mistä lyöty hyvää info yrityksistä tai mikä on edes Kauppalehti vastaavaa Norjassa?

29.11.2017 - 11:42

Kapteeni Ilmiselva

+33
Liittynyt:
15.4.2017
Viestejä:
160

Tama pitaisi liputtaa sen kaupallinen yhteistyo -tagin alla, eika mainostaa artikkelina. Pieni prantti loytyy tekstin lopusta toki, mutta joku roti naihinkin, kiitos.

24.3.2018 - 00:41

AlluZi

Liittynyt:
24.3.2018
Viestejä:
4

Hei!

Olisin kiinnostunut treidaamisesta, mutta pankkini on vain 1-2k. Opiskelen kirjojen avulla ja vähän kryptovaluutan kanssa treidannut.

Mikä olisi hyvä sivusto, jossa olisi mahdollisemman pieni kaupankäyntikulut ja samalla luotettava? Mietin Avatradea, mutta en tiedä kuluista. 

Miten suosittelisitte aloittelijalle opiskella sitä treidaamista? Mitä kirjoja lukea? 

 Olen kuullut, että saattaa olla, että ensimmäinen vuosi menee oppimisen puolelle ja häviää rahaa, niin mitä virheitä kannattaa välttää?

Onko mahdollista tienata 2k alkupääomalla sen 500-1500e/kk, kun tyydyn pieneen ja ei ole tarkoitus rikastua. 

 

 

 

26.3.2018 - 12:38

Daytrader

+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Moi Alluzi! Näitä on jonkin verran tässä ja muissa ketjuissa pohdittu aiemminkin.

Noin pienellä pääomalla varmaan tekninen analyysi ja vivulla kaupankäynti on se, mistä ihmiset aloittavat. Aika todennäköisesti häviät koko potin. Tarkoitus ei ole lannistaa, vaan arvio perustuu näkemiini tapauksiin, kun olin välittäjillä töissä. Eikä tuommoisen rahan menettäminen ole niin kauhia juttu, varsinkin jos siinä samassa jotain oppii. Valitettavasti tarvitset 10-kertaa enemmän pääomaa, jotta voitollinen kaupankäynti voisi olla vakaammalla pohjalla. Opetteluun nuo summasi sopivat, mutta kannattaa palauttaa sitten oletukset realistisemmalle tasolle.

Itse aloitin myös liian pienillä pääomilla, kuten myös moni huomattavasti itseäni paremmin pärjännyt tekijä. Kannattaa lukea näitä tarinoita Market Wizards kirjoista.

Kirjoittelin aiheeseen liittyen aikaisemmin omassa blogi-osiossani: https://www.sijoitustieto.fi/comment/15395#comment-15395

13.9.2018 - 15:50

Sijoitustieto

+2035
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1275

Johannes Ankelo 13.9.2018: Noviisitreiderin pahimmat mokat

"Internet tulvii erilaisia sijoitusstrategioita ja –kursseja joiden avulla voi pienet säästöt muuttaa miljooniksi. Rikastuminen on kuitenkin enemmän kiinni virheiden välttämisestä kuin yhden kimaltelevan strategian löytämisestä. Sijoitustiedon Daytrader kävi artikkelissaan läpi uransa aikana sattuneita sijoitusmokia. Tekevälle sattuu ja kokeneetkin sijoittajat sortuvat virheisiin. Aloittevaa treideriä markkinat houkuttelevat monenlaisiin turmiollisiin erheisiin. Tässä artikkelissa tutustutaan pintapuolisesti virheisiin joita niin aloittelijoiden kuin mestarienkin tulee välttää markkinoilla."

13.11.2018 - 12:47

Sijoitustieto

+2035
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1275

Johannes Ankelo 13.11.2018: Ensiaskeleet ammattimaiseen treidaamiseen

  • kaupallinen yhteistyö

"Treidaaminen on aktiivinen tapa osallistua markkinoille ja treidaajan tavoitteena on ansaita tavallista osta ja pidä-strategiaa korkeampia tuottoja pitkällä aikavälillä. Sen sijaan, että treidaaja odottaisi pörssiromahduksen jälkeistä pitkää nousutrendiä, hän tekee lyhyellä aikavälillä tuottoa sekä nouseviin että laskeviin kursseihin. Treidaajana voit tehdä töitä melkein mistä tahansa kunhan sinulla on tehokas läppäri ja luotettava nettiyhteys, eikä pomokaan ole koskaan hengittämässä niskaan. Voit itse päättää miten ja mistä teet töitä. Nämä tekijät yhdistettynä rajattomaan tuottopotentiaalin tekevät ammattimaisesta treidaamisesta erittäin houkuttelevan vaihdoehdon, onhan pääsy markkinoille kaikille vapaa."

14.1.2019 - 15:37

Juha

+1403
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1509

Nordnetin tapahtumasta livetaltointia. Ilmeisesti kova tekijä tämä:

"Yksi Ruotsin tunnetuimmista päivätreidaajista, Erik ”Ekka” Lundin, kertoo miten hän aloitti treidauksen ja miten hänestä tuli voitollinen päivätreidaaja. Hän avaa myös omia heikkouksiaan ja vahvuuksiaan sekä kertoo millaisia sääntöjä hän käyttää treidatessaan. Esitys on kuvattu Nordnet Suomen Traders’ Club -tapahtumassa 30.11. Helsingissä.

Ekkaa voit seurata myös Twitterissä: @ekkalundin."

 

16.3.2019 - 20:59

TradeIsMyNature

+1
Liittynyt:
16.3.2019
Viestejä:
5

Olisin kiitollinen, jos saisin hiukan näkemystä seuraavaan tilanteeseen:

Olen nyt treidaillut Nordnetissä Nordnet Marketin Dax-turbowarreja. Tulokset on olleet ihan ok, joten tuntuu, että olen valinnut itselleni sopivan treidausmarkkinan. Tuolla kaupankäynti ei kuitenkaan vaikuta kovin turvalliselta riskienhallintamielessä. Sieltä katoilee välillä laidat eli ei saa aina otettua haluttua positiota, tai mikä vielä pahempaa, ei pääse siitä tarpeeksi nopeasti eroon. Noilla tuotteilla ei tietenkään ole mahdollista asettaa stoppeja, joten siihenkin olisi tarvetta. Lisäksi en ole vakuuttunut, että nämä "kuluttomat tuotteet" ovat oikeasti parhaan hintaisia (spread ja tasoihin vaikuttaminen).

Nyt olisi siis hakusessa ammattimainen setup Daxin (ja miksei muidenkin futuurien) treidaukseen. Eli mitä ohjelmistoa ja tarjoajaa suosittelisitte (mitä itse käytätte), jotta kokonaiskulut pysyisivät mahdollisimman pieninä suhteessa homman toimivuuteen, osto- ja myyntitoimeksiantojen asettaminen kävisi yhdellä klikkauksella, markkinaa voisi seurata usealla eri aikavälin kynttiläkaaviolla yleisimmillä teknisillä indikaattoreilla höystettyinä ja olisi mahdollista asettaa stop loss -tasot, yms. vastaavat.

Osaako joku kertoa, että mitä kulumielessä tarkoittaa, että jos NN:llä on tuotteessa tasot osto 1,51 ja myynti 1,52, ja nuo liikkuvat kymmenyksen, jos Dax liikkuu pisteen verran, että miten tilanne menisi jollain muulla tarjoajalla?

Kassa n. 100k.

17.3.2019 - 14:26

Mikko Mäkinen

+2726
Liittynyt:
1.2.2019
Viestejä:
347
TradeIsMyNature kirjoitti:

Olisin kiitollinen, jos saisin hiukan näkemystä seuraavaan tilanteeseen:

Olen nyt treidaillut Nordnetissä Nordnet Marketin Dax-turbowarreja. Tulokset on olleet ihan ok, joten tuntuu, että olen valinnut itselleni sopivan treidausmarkkinan. Tuolla kaupankäynti ei kuitenkaan vaikuta kovin turvalliselta riskienhallintamielessä. Sieltä katoilee välillä laidat eli ei saa aina otettua haluttua positiota, tai mikä vielä pahempaa, ei pääse siitä tarpeeksi nopeasti eroon. Noilla tuotteilla ei tietenkään ole mahdollista asettaa stoppeja, joten siihenkin olisi tarvetta. Lisäksi en ole vakuuttunut, että nämä "kuluttomat tuotteet" ovat oikeasti parhaan hintaisia (spread ja tasoihin vaikuttaminen).

Nyt olisi siis hakusessa ammattimainen setup Daxin (ja miksei muidenkin futuurien) treidaukseen. Eli mitä ohjelmistoa ja tarjoajaa suosittelisitte (mitä itse käytätte), jotta kokonaiskulut pysyisivät mahdollisimman pieninä suhteessa homman toimivuuteen, osto- ja myyntitoimeksiantojen asettaminen kävisi yhdellä klikkauksella, markkinaa voisi seurata usealla eri aikavälin kynttiläkaaviolla yleisimmillä teknisillä indikaattoreilla höystettyinä ja olisi mahdollista asettaa stop loss -tasot, yms. vastaavat.

Osaako joku kertoa, että mitä kulumielessä tarkoittaa, että jos NN:llä on tuotteessa tasot osto 1,51 ja myynti 1,52, ja nuo liikkuvat kymmenyksen, jos Dax liikkuu pisteen verran, että miten tilanne menisi jollain muulla tarjoajalla?

Kassa n. 100k.

Minulla ei ole hajuakaan, miten hinnanmuodostus warranteissa nykyään toimii. Pidin lukuisia koulutuksia asiasta kymmenen vuotta sitten, mutta vaikka tajusin, miten warrantit hinnoitellaan, en ikinä ymmärtänyt miksi. Tai ymmärsin, että asioista tehdään monimutkaisia ymmärtää, jotta voidaan kerätä mahdollisimman suuri kolehti.

Sinulla on sen verran kassaa, etten näe mitään syytä olla treidaamatta Mini Daxin tai Eurostoxx50 futuureilla. Markkinoiden voittaminen on riittävän vaikeaa ilman välistävetäjää tai ajoittaista kaupankäynnin mahdottomuutta.

Itselläni on kokemusta lähinnä Interactive Brokerssista. Ei halvin, mutta isous tuo luottamusta ja vakautta. Mandatum Life avaa lähiaikoina sulle mielenkiintoisen tuotteen "Mandatum Trader" ( https://www.mandatumtrader.fi/ ). Joiltakin olen kuullut, että Ninja Trader olisi hyvä ja edulllinen. Mutten tosiaan itse tiedä siitä mitään.

17.3.2019 - 14:35

Mikko Mäkinen

+2726
Liittynyt:
1.2.2019
Viestejä:
347

Itseäni kiinnostaisi tietää, onko Suomessa vielä jotain tutkan alla lentäviä treidereitä? Uskoisin valtaosan kyllä tietäväni, mutta joka vuosi tapaa uusia treidereitäkin. Olisi kiinnostavaa kuulla ihmisten tarinoita omista treidauksista. Oli ne periodit sitten onnistuneita tai ei.

Omia kokemuksia avaamalla voi ymmärtää jotain uutta omasta toiminnastaa tai saada muilta kommentteja, joista voi olla apua. Itsehän olen aika avoimesti kertonut omista kuvioistani jo puolitoista vuotta. Mutta olisi muiltakin mielenkiintoista lukea seuraavista

  • Mitä tuotteita treidaa? (osakkeet, vedonlyöntipörssit, warrantit, johdannaiset yms)
  • Mikä on oma etu markkinoilla?
  • Pahimmat tappiot, voitot ja sotatarinat
  • Missä hommat menevät vikaan?
  • Mitä työkaluja, linkkejä yms käyttää?

Voi olla toki jotain harvoja tapauksia, jossa salaista reseptiä ei kannata kertoa. Mutta melkein aina asioiden avaamisesta kirjoittamalla on enemmän hyötyä kuin haittaa.

 

17.3.2019 - 20:24

TradeIsMyNature

+1
Liittynyt:
16.3.2019
Viestejä:
5

Kiitos Mikko.

Olinkin tuonne Mandatumille jo aiemmin ilmoittanut, että olen kiinnostunut heidän tulossa olevasta uudesta Mandatum Trader -ohjelmasta. Heiltä tuli muutama päivä sitten kutsu, että voisin aloittaa siellä treidauksen. Ajattelin kuitenkin, että en halua toimia beta-testaajana. Myöskin kuvittelen, että esim. IB olisi edullisempi vaihtoehto, koska Saxo Bank ei käsitykseni mukaan ole pärjännyt mitenkään erityisen hyvin kuluvertailuissa, ja Mandatumin tuote perustuu heidän alustaan. Lähinnä siis pelkään, että tarjotut tuotteet ovat Nordnet-tyylisiä tai hinnoittelu ei pärjää parhaille tarjoajille. Toki hinnoittelu ei ole kaikkein tärkein asia, vaan kokonaisuuden toimiminen. Ehkä vielä ihmetteln myös tuota Mandatumia. Ib:tä olen jo aiemminkin ajatellut ja hiukan tutkaillut. Käsitykseni mukaan heidän treidaussofta (Trader Workstation) ei olisi ihan paras mahdollinen, tai ainakin siinä on jonkinlainen oppimiskynnys.

Kuitenkin, kun on olemassa tosi paljon erilaisia vaihtoehtoja, en viitsisi sännätä nyt mihinkään ilman, että olisi tarkempaa tietoa siitä, mikä olisi "optimaalinen" valinta. En haluaisi siirrellä rahoja edestakaisin eri tarjoajien välillä, enkä odotella välissä rahojen siirtämiseen sekä byrokratiaan kuluvia aikoja. Siksi siis täällä yritän kysellä. Olen toki myös yrittänyt googletella tietoa asioista, mutta jotenkin relvantti tieto tuntuu hukkuvan pääasiassa "kuprupuljujen" mainostukseen.

Olin käsittänyt, että tuo Ninja Trader olisi vain softa, jonka lisäksi tarvitset myös välittäjän. Näin ei siis välttämättä taida ollakaan. Täytyykin tutkailla tuotakin tarkemmin.

Myös InfinityFutures voisi olla softana yksi vaihtoehto. Onkohan siitä täällä kenelläkään kokemusta?

Olen nyt hiukan kärsimätön asian suhteen, koska en haluaisi haaskata yhtään aikaa asioiden tutkimiseen, vaan käyttää kaiken liikenevän ajan treidaamiseen. Viikonloppuisin on tietty hiukan aikaa ihmetellä, kun ei pääse markkinoille. Tiedän, että tämä ei ole optimaalia, mutta veren vetäessä markkinan sykkeeseen, on vain aina kova odotus päästä aloittamaan seuraava treidauspäivä. Ei siinä ehdi paljon muuta ihmetellä, kun välillä on pakko levätäkin. Voi kuulostaa gamblerimeiningiltä, mutta se ei ole sitä, vaan puhdasta intoa päästä toteuttamaan ja haastamaan itseään.

Olisi hienoa, jos vaikka tämä sijoitustiedon keskusteluketju saataisiin aktiiviseksi ja eri treidereiltä infoa omista setupeistaan, suosikkituotteista ja -markkinoista, treidauksista, yms. Nämä vaan äkkiä hukkuvat muiden viestiketjujen alle, jos tulee monen päivän katko kirjoituksissa. Lähinnä tuota Kauppalehden päivän treidi -ketjua on tullut seurattua sekä tietenkin Mikon omaa blogia. Kiitos muuten Mikko siitäkin!

18.3.2019 - 17:29

Automaatti

+2
Liittynyt:
10.8.2018
Viestejä:
2

Hei TradeIsMyNature,

 

Vähän häilyväksi jäi itselle se, haluatko käydä kauppaa pelkästään yksittäisillä futuureilla vai osakkeilla ja jos osakkeilla, onko tähtäimessä kotimaiset vai kv-markkinat. Lisäksi jos suunnittelet futuureilla kaupankäyntiä, riittääkö pelkästään chartit vai onko tarkoituksena myös rakentaa/testata strategioita. Mikäli jälkimmäinen tulee kysymykseen, on tällöin tarve viimeistään miettiä myös luotettava datantuottaja. Nämä määrittelee aika paljon mikä ratkaisu on järkevä.

 

Mikäli pääoma on 100k, ei tällöin kannata käydä kauppaa välitysliikkeiden johdannaisilla, jossa hintamuodostuminen ei aina ole järkevää ja laidat voivat kadota kriittisimmillä hetkillä. 100k pääomalla suosittelen käymään suoraan kauppaa Eurexin indeksifutuureilla esimerkiksi minidax (1/5 Dax-futuurista) tai Eurostoxx50 futuurilla Euroopassa. Luonnollisesti Eurexista löytyy myös korkofutuurit(mm.Eurobund). Lisäksi USA:ssa futuuritarjonta on kattava lähtien indeksifutuureista ES(SP500), YM(Dow), NQ(Nasdaq), TF(Russell2000), päätyen raaka-ainefutuureihin.Toukokuun lopulla tulee lisää Microfutuureja markkinoilla, jossa hintamuodostus on 1/10 alkuperäisistä tuotteista: 

https://www.cmegroup.com/cme-group-futures-exchange/micro-futures.html?…

Jos tarkoituksena on käydä kauppaa futuureilla pelkästään, suosittelisin Interactive Brokersia välittäjäksi. Heillä on edulliset hinnat, luotettava taho sekä kokoluokan vuoksi useita välittäjiä pienempi riski menettää rahoja konkurssin/vastaavan seurauksena(näitä tapahtuu säännöllisin väliajoin). Kuten totesit, on heillä TWS-alusta ja mikäli tarkoituksena on vain saada chartti-ominaisuudet, löytyy ne siitä. IB:llä ei kotimaisia yhtiöitä voi treidata kuin CFD:nä ja mikäli toimit yksityishenkilönä, kaupankäynti verotuksellisesti on "mahdotonta". https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48914/johdanna…

Jos mennään asiassa eteenpäin ja haluat paremmat chartti työkalut, kenties testata/luoda strategioita, löytyy kuluttajille tästä kategoriasta MetaTrader4, Multicharts, NinjaTrader ja TradeStation. Mikäli et ole koodaaja, kannattaa harkita MultiChartsia tai TradeStationia. Tässä pähkinänkuoressa vaihtoehdot, itsellä kokemusta MultiChartista, NinjaTraderista ja TradeStationista.

- Tradestationin kautta on mahdollista käydä kauppaa suoraan, mutta hinnat ovat IB:tä korkeammat. Toisaalta saat laadukkaat historian datat, livedatan, työkalun samassa paketissa, etkä joudu maksamaan yli tuhat taalaa softasta kuten MultiChartsin tai NinjaTrader tapauksessa. Mikäli kaupankäyntimäärät eivät nouse järisyttävän korkealle tasolle, on TradeStation järkevä valinta. Koodikielenä TradeStationin EasyLanguage on helppoa.

- Multicharts:ssa on mahdollista liittää API:n kautta IB brokeriksi. Tämän lisäksi tarvitset dataproviderin, jonka hinnat vaihtelevat 30$-200$/kk kuluttajapuolella ottaessasi yleisimmät markkinat. Lisäksi joudut maksamaan noin 1.3k$ softasta. Koodikielenä MultiChartsin PowerLanguage on vastaava kuin TradeStationin EasyLanguage.

- NinjaTrader:ssa on mahdollista liittää API:n kautta IB brokeriksi tai voit valikoida toisen brokerin tai ottaa NT:n brokeriksi. män lisäksi tarvitset dataproviderin, jonka hinnat vaihtelevat 30$-200$/kk kuluttajapuolella ottaessasi yleisimmät markkinat. Lisäksi joudut maksamaan noin 1.1k$ softasta. Koodikielenä NT:n C# on huomattavasti hankalampaa kuin edellä mainitut.

 

Kannattaa kuitenkin harkita useampaan otteeseen mikä on se oma etu markkinoilla. On huomattavasti todennäköisempää, että pärjäät kotimaisilla osakemarkkinoilla vs lähdet futuurimarkkinoille. Lähes kaikki polttaa näppinsä jossain määrin alkuvaiheessa lähtiessä tuolle polulle ja kannattaa kysyä ennen lähtöä, miksi juuri minä pärjäisin paremmin ja mikä on syy siihen. Mikäli kuitenkin olet sen verran masokisti, että meinaat hommaan ryhtyä, kannattaa ehdottomasti hankkia mentori, jolla on oikealla rahalla todistettu track record. Tuolla saralla valmentajia ja mentoreita on joka lähtöön, mutta harva tekee tulosta treidaamalla. 

 

18.3.2019 - 20:37

TradeIsMyNature

+1
Liittynyt:
16.3.2019
Viestejä:
5

Kiitos Automaatti hyvin kattavasta vastauksesta.

Teen osakekauppaa Nordnetissä, mutta tarkoitus olisi tosiaan löytää hyvä paikka treidata Dax-futuureita. Koska teen (vielä) kauppaa yksityishenkilönä, välttääkseen verotusongelmat futuurikauppaa lienee järkevä käydä vain Eurex:n kautta. Käsittääkseni se onnistuu kyllä tuolta IB:ltäkin. Tässä vaiheessa on tarkoitus vain käydä normaalikauppaa ilman omia algoritmejä. Tosin olen viime syksynä tutkinut ja pyöritellyt (pääasiassa R:llä) algoritmejä valuuttatreidaukseen. En ole jaksanut vielä alkaa opettelemaan MetaTraderin koodauskieltä, jotta saisi omat algot pyörimään, mutta ehkä jossain vaiheessa. Olen luonteeltani ja koulutukseltani datanpyörittelijä, joten sitä tulee treidauksen ohessa tutkailtua monelta kantilta. Tällä hetkellä tosin yritän pääasiassa istua Dax-treidauksen ääressä hintoja ja käppyröitä tutkaillen, jotta saisin hommaan oikean tuntuman.

Alkaa tuntua siltä, että taidan päätyä alkuun tuohon IB:hen ja katsoa sitten tilannetta uudestaan, kun on siellä käytännössä katsonut miten systeemit toimii. Pidän kyllä mielessäni muutkin esittelemäsi vaihtoehdot. Kiitos niistä!

Ei tämä homma vielä tunnu masolta, vaikka aloittelijavirheet hiukan nuppia välillä sekoittaa. Sen olen jo ehtinyt oppia, että menestyäkseen pidemmän päälle tiltin hallinta on ehdottoman tärkeää :-) En tuosta edusta mitään osaa sanoa, mutta jos vain osaa pysyä tarpeeksi tiukkana treidaussääntöjen suhteen, pitää position koon sellaisena, että ei ole pelko persiissä, on erittäin tarkkana tärkeimpien uutisten aikana ja treidaa tilannetta (tekninen analyysi, korreloivat indeksit, yms.), niin kyllä tuolla markkinoilla näyttää vielä löytyvän tilaa yhdelle treidaajalle.

Mainitsemasi mentor-idea olisi tietenkin hyvä idea toteuttaa, mutta netin kautta on tosiaan vaikeaa saada selville kenestä juuri itselle olisi hyötyä. Enkä osaa sanoa, että mitä voisin olla tuollaisesta valmis maksamaan. Olen nopea oppimaan ja siksi taidankin tyytyä vielä tässä vaiheessa tulemaan toimeen omillani. Toki netistä löytyy aina monenlaisia hyviäkin vinkkejä, jotka kokemuksen kanssa antavat lisävarmuutta treidaamiseen. Yhteistyö muiden suomalaisten treidereiden kanssa olisi tietenkin kiinnostavaa, mutta verkostoituminen tuntuu jotenkin hankalalta, kun ei ole tuttuja treidereitä.

19.3.2019 - 08:52

TradeIsMyNature

+1
Liittynyt:
16.3.2019
Viestejä:
5

Olen nyt alkuun päätynyt tuohon Daxiin, koska ajattelen, että se on sopivan vaikea hanskata, ja jos sen kanssa pärjää, pärjää myös useampien muiden vastaavien tuotteiden kanssa. Minulle ei sinänsä ole väliä, että mikä treidattava tuote on, kunhan voluumia ja volaa on tarpeeksi, ja että kulut ovat kohdillaan. Tietenkin verottaja on otettava tässä vaiheessa erityisesti huomioon, sillä treidaan yksityishenkilönä.

Suomalaisten osakkeiden treidaamista olen myös kokeillut ja siinä tuntuu olevan vaikeampi löytää omaa juttua, vaikka voitollisesti sekin on sujunut. Tuntuu, että niiden kanssa on liikaa manipuloivien voimien armoilla. En tiedä onko se todellista vaiko vain omaa harhakuvitelmaa.

Kaikki näkemykset ovat tervetulleita!

19.3.2019 - 08:59

TradeIsMyNature

+1
Liittynyt:
16.3.2019
Viestejä:
5

Daxin treidauksesta:

Voisiko joku vääntää seuraavan rautalangasta (saattaakin olla triviaalia)?

Tavoite 10 euroa per Dax-indeksipiste.
Tuote Dax Mini.

Paljonko treidaustilillä täytyy olla rahaa, jotta voin ottaa tuollaisen position?

Lähinnä sitä mietin, että en halua sitoa tarpeettomasti varoja treidaustilille, jotta voin käyttää niitä muihin sijoituksiin.

19.5.2019 - 21:53

ersotil

+7
Liittynyt:
19.5.2019
Viestejä:
174

Treidaan pääasiallisesti  eurusd, usdjpy, eurgbp, audusd, usdcad ja kulta, kaikki futskamuodossa. IB on välittäjä. Käytän vain price actionia kun haen signaalia. Työkaluna on IB:n graafit. Aikajänne on enimmäkseen tunnista muutamaan päivään. Voin satunnaisesti laittaa infoa palstalle vireillaolevista treideistä.    

25.5.2019 - 12:10

ersotil

+7
Liittynyt:
19.5.2019
Viestejä:
174

Paritreidaamisartikkelista tulee mieleen stoploss (minulla pakollinen). Itse en ole pt:tä harrastanut muuta kuin välillisesti. Esim. olen joskus ollut short audusd ja samaan aikaan short usdcad, jolloin tätä voi pt:ksikin kutsua. Käytännössä positiot ovat kuitenkin olleet itsenäisiä, eivätkä myöskään aina prikulleen samanmääräisiä. Samaan aikaan mainitut kaksi positiot yhteensä muodostavat tietenkin myös short audcad, mikä sekin on ollut vain automaattinen seuraus. Artikkelissa mainittussa LTCM:ssä oli niin fiksuja kavereita, ettei stoplosseja katsottu tarpeelliseksi. 

 

https://www.stlouisfed.org/publications/regional-economist/july-2002/the-stock-market-beyond-risk-lies-uncertainty#sidebar1

27.5.2019 - 17:02

pah123

Liittynyt:
27.5.2019
Viestejä:
2

En ymmärrä yhtä asiaa lyhyen aikavälin treidauksesta. Jos esimerkiksi osakkeiden arvo suurenee 1 % long-position ollessa auki, myydessä voisi luulla saavansa tuottoa 1 % ennen veroja. Tosiasiassa kaupankäyntikulut voivat olla 1 % /kauppa, jolloin tuleekin tappiota 1,01 %. Usein täytyy maksaa myös valuutanvaihtokuluja. Miten voi tehdä voittoa, kun kulut otetaan huomioon?

 

27.5.2019 - 17:40

Mikko Mäkinen

+2726
Liittynyt:
1.2.2019
Viestejä:
347
pah123 kirjoitti:

En ymmärrä yhtä asiaa lyhyen aikavälin treidauksesta. Jos esimerkiksi osakkeiden arvo suurenee 1 % long-position ollessa auki, myydessä voisi luulla saavansa tuottoa 1 % ennen veroja. Tosiasiassa kaupankäyntikulut voivat olla 1 % /kauppa, jolloin tuleekin tappiota 1,01 %. Usein täytyy maksaa myös valuutanvaihtokuluja. Miten voi tehdä voittoa, kun kulut otetaan huomioon?

Usein tuo tilanne on, jos pyrkii tekemään kauppaa esimerkiksi tuhannen euron erillä ja kaupankäyntipalkkiot ovat suuret.

Käytännössä pitää siis olla kaksi asiaa kunnossa: Käy kauppaa suuremmilla summilla ja pienemmillä palkkioilla. Itse maksan monessa tuotteessa alle 0,01% palkkiota. Alhaisiin kuluihin pääsee helpoiten hyvin likvideillä indeksituotteilla, joissa spreadikin(parhaan myynti- ja ostotarjouksen ero).

Tämän lisäksi pitää olla eri valuutoille tilit, jottei valuutanvaihtokuluihin valu älytön määrä rahaa. Nordnetilla ja melkein kaikilla isoilla globaaleilla välittäjillä saa eri valuutoille omat tilinsä.

28.5.2019 - 21:32

Eurotehdas

+12
Liittynyt:
9.1.2019
Viestejä:
25

Pahoittelut yksinkertaisesta kysymyksestä mutta pakko on kysyä kun tämä on mieltä askarruttanut. Jos alennetaan keskihintaa esimerkin omaisesti vaikka nordean osakkeella:

1. osto 5000kpl kurssiin 8e

2. osto 5000kpl kurssiin 7,5e

3. osto 5000kpl kurssiin 7e

Positio on 15 000kpl ja 112 500e eli keskihinta 7,5e. Jätetään kulut esimerkistä pois.

Kurssi elpyy 7,8e tasolle. Positio on nyt 0,3e voitolla eli yhteensä 4500e. Olen usein lukenut miten kokeneemmat konkarit "keventelevät" ja "tankkailevat" positioitaan kurssien liikkuessa. Jos tässä 7,8e tasossa myytäisiin koko possa, realisoituisi tuo 4500e voitto. Mutta jos kevennetään vaikka 5000kpl, eikö myyntiin lähde tuo ensimmäinen ostoerä jonka keskihinta on 8e? Tällöin kevennys realisoi 5000kpl * 0,2e = 1000e tappion. Minusta tässä olisi myytävä valtaosa positiosta että keventämällä päästäisiin voitolle. Aloittavatko average downin harrastajat ostot pienillä erillä ja kasvattavat kpl määriä laskeviin kursseihin vai miten saatte homman toimimaan?

29.5.2019 - 17:24

Vilho

+5
Liittynyt:
8.11.2017
Viestejä:
32
Eurotehdas kirjoitti:

Pahoittelut yksinkertaisesta kysymyksestä mutta pakko on kysyä kun tämä on mieltä askarruttanut. Jos alennetaan keskihintaa esimerkin omaisesti vaikka nordean osakkeella:

1. osto 5000kpl kurssiin 8e

2. osto 5000kpl kurssiin 7,5e

3. osto 5000kpl kurssiin 7e

Positio on 15 000kpl ja 112 500e eli keskihinta 7,5e. Jätetään kulut esimerkistä pois.

Kurssi elpyy 7,8e tasolle. Positio on nyt 0,3e voitolla eli yhteensä 4500e. Olen usein lukenut miten kokeneemmat konkarit "keventelevät" ja "tankkailevat" positioitaan kurssien liikkuessa. Jos tässä 7,8e tasossa myytäisiin koko possa, realisoituisi tuo 4500e voitto. Mutta jos kevennetään vaikka 5000kpl, eikö myyntiin lähde tuo ensimmäinen ostoerä jonka keskihinta on 8e? Tällöin kevennys realisoi 5000kpl * 0,2e = 1000e tappion. Minusta tässä olisi myytävä valtaosa positiosta että keventämällä päästäisiin voitolle. Aloittavatko average downin harrastajat ostot pienillä erillä ja kasvattavat kpl määriä laskeviin kursseihin vai miten saatte homman toimimaan?

 

Verottaja taitaa tarkastella kauppojasi noin, eli soveltamalla FIFO-periaatetta.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/osakkeet_ja_o…

Kuitenkin jos unohdetaan verot niin positiosi kokonaisuutena on voitollinen jo tasossa 7,8e, jolloin teet voittoa myydessä. Lisäksi monet taitavat tehdä average downin niin, että eivät osta samaa määrää osakkeita vaan samalla summalla osakkeita useamman kerran. Tällöin alhaisella hinnalla tullaan ostaneeksi kappalemäärällisesti enemmän, jolloin keskihinta olisi vielä matalampi kuin tuo 7,5e. 

30.5.2019 - 09:35

kabu

+42
Liittynyt:
4.10.2018
Viestejä:
65

Kunhan muistat ensimmäisen myynnin jälkeen edelleen katsoa samaa kaikkien erien ostohintaa kun palveluntarjoaja näyttää keskihinnaksi 7.25€.