Johannes Ankelo

+282
Liittynyt:
14.10.2014
Viestejä:
436

Avaanpa itsekin sijoitusblogin nyt kun alan vakituisesti kirjoitella Sijoitustietoon kolumneja. Tein muutaman postauksen tänne napsus-nimimerkillä mutta kun aloitan virallisemman kirjoittelun sivustolla niin mielestäni on parempi forumillakin esiintyä omalla nimellä.

Olin tosiaan vuodet 2007-2012 Commerzbankilla Frankfurtissa töissä liikkeellelaskemassa johdannaisia, joista olen kirjoittanut (ja tulen kirjoittamaan) artikkeleja. Sinä aikana tuli treidattua Saksan markkinoilla, sielä tuotteitakin on enemmän, viimeisenä työvuotenani niitä taisi olla yhteensä 500,000 eri tuotetta listattuna. Siellä riittää valikoimaa. Suomessa taitaa olla tällä hetkellä muutama tuhat. Saksassa 10% keskimääräisen sijoittajan salkusta on kiinni näissä tuotteissa joita kutsun "piensijoittajan johdannaisiksi", kun en oikeen parempaankaan nimeä tiedä. Saksassa tuotetyyppejä ja niiden eri muotoja on yli 50, kun Suomessa niitä on 4. Kasvun varaa tällä markkinalla siis Suomessa on ja itse vivutan lähes kaikki treidaukseni näillä tuotteilla. En ole iki-karhuna (Aki taitaa olla juurikin vastakkaisen ajatusmallin kolumnisti) yli vuoteen markkinoihin, sillä odotan edelleen markkinan "isoa haukkausta" ja nassimtalebmainen sijoitusfilosofiani (90% turvallisissa sijoituksissa, 10% isolla riskillä) ansiosta olenkin tänä nousukautena tietysti tappiolla kun jahtasin markkinatoppia jo vuosi sitten. Noh, siitä on opittu (trend is your friend) ja olen ollut rauhassa kaukalon laidalla käteiset taskussa. Vuosina 2008-2012 tehdyt rahastosijoitukset ovat pullistuneet rauhassa, niillä minulla on 25v sijoitushorisontti ja voin vaihtaa rahastoja kesken kaiken ilman sen suurempia seuraamuksia.

Tunnustan, etten ole muutaman vuoteen juuri talousuutisia lukenut. Itse asiassa lopetin lähes kaikkien uutisten lukemisen vuonna 2011 kun meni hermot täysin siihen sontaan mitä (talous)lehdet ulos tuuttaavat, niin Suomessa kuin maailmallakin. Seuraan uutisia lähinnä Zerohedgen (kappas kappas) Twitteristä ja mitä kavereilta kuulen. Markkinaa seuraan kyllä graafeja tuijottamalla ja makroluvut seuraan myös. 

Markkinapsykologia on lähellä sydäntäni ja siitä olen lukenut monta kirjaa...uusin tuttavuus on John Coatesin "The hour between dog and wolf" joka oli mielenkiintoinen lukukokemus, suosittelen tutustumaan. Vanhemmista kirjoista kaivoin tänään Kindleni luetuista pois pölyttymästä Steenbargerin "Enhancing Trader Performance" joka on must-read niin sijoittajille kuin tradereillekin. Aion alkaa taas tutustua tarkemmin markkinan tapahtumiin uutisten muodossa vaikka 99% uutisista tuntuukin olevan pelkkää kohinaa. Täytyy yrittää etsiä luotettavat lähteet.

Nykyään pelaan pokeria, asun Bangkokissa ja autan myös pokeriaiheisen (Pot Limit Omaha) sivuston Nutblocker.com kanssa. Leijonanosa tuloistani syntyy pokerilla, jota tulee päivittäin (paitsi lauantaisin) pelattua monta tuntia. Opiskelua senkin saralla täytyy lisätä, mutta siihen puoleen en tässä blogissa keskity, kunhan mainitsin.

Blogijuttua tulee siis johdannaisista, kirjallisuudesta, markkinapsykologista, uutisista ja mitä mieleen tuleekaan. En ole muutaman vuoteen juuri suomeksi lätissyt, joten siinäkin mielessä hyvää reeniä kirjoittaa ajatuksia tänne.

Tsemppiä!

18.11.2014 - 11:06

Johannes Ankelo

OP
+282
Liittynyt:
14.10.2014
Viestejä:
436

Kauan odottamani Tony Robbinsin kirja: "Money: Master the game" ilmestyi vihdoin Kindleeni ja aloin oikopäätä lukea sitä. Moni ei innostu "self-help"-hömpästä, mutta mielestäni Robbins erottuu joukosta edukseen. Ainakin itse olen hyötynyt miehen aiemmista kirjoista melkoisesti.

Kirjassa on haastateltu 50 maailman johtavaa rahamaailman ammattilaista ja Tony lupaa talloa tietä meille valmiiksi taloudelliseen riippumattomuuteen. Markkinointikone kirjan ympärillä on hyrrännyt kovaa tahtia, saas nähdä millaista on kirjan anti. 

Kunhan saan sen luettua niin palaan asiaan raportin muodossa.

http://www.amazon.com/MONEY-Master-Game-Financial-Freedom/dp/1476757801…

18.11.2014 - 11:02

fausto

+18
Liittynyt:
15.11.2014
Viestejä:
26

Pistä tosissaan kommentteja kirjasta, kun oot saanut luettua. Itsekin juuri etsimässä uutta luettavaa ja vaikuttaa ensisilmäyksellä aika mielenkiintoiselta.

18.11.2014 - 18:43

Anonyymi

+45
Liittynyt:
10.7.2014
Viestejä:
91

Joo itseänikin tuo kirja kiinnostaa..
Odottelen varmaan, että tulee audiobookina ladattavaks jonnekin torrent-sivustolle.

Onko suositella jotain yksittäistä aiempaa Robbinsin kirjaa?

13.12.2014 - 02:49

PassionNotMoney

+1
Liittynyt:
2.11.2014
Viestejä:
15

Hei Johannes

Kertoisitko näkemyksesi:

Millaisella salkun arvon % osuudella on turvallista ottaa näkemystä markinnasta, kun kyseessä päiväkaupat  johdannaisilla? Olettaen, että näkemykset on oikeat long run.

Mitkä on tärkeimpiä asiota, jotka tähän vaikuttaa?

Mitä olet mieltä vloppu ja arki yö tyynyistä marketissa?

Pahoittelen kysymys tulvaa, Tuuppasin 20 % life rollistani vlopuksi laskemaan, vain koska näkemykseni on vahva.

 

 

PNM

13.12.2014 - 11:05

Johannes Ankelo

OP
+282
Liittynyt:
14.10.2014
Viestejä:
436

Moi,

%-osuus salkustasi/varallisuudestasi riippuu tietysti monesta tekijästä, mutta itse en riskeeraisi 10% enempää ja sekin erittäin huolella suunnitellulla stop-lossilla. ~5% olisi oma valintani ja sekin on monen mielestä jo todella riskistä puuhaa. 

Salkun koko, elätätkö itsesi treidaamalla, riskinsietokyky, sijoitusstragia ja moni muukin asia vaikuttaa....kaikki ovat niin henkilökohtaisia tekijöitä että vaikea antaa selkeitä vinkkejä.

Yön yli possiin ei kannata ottaa 1-2% salkusta suurempaa mälliä, siinä käy niin helposti huonosti, varsinkin turboilla. Itse kun treidaisin enemmän otin yön yli turboja/minejä valtavalla vivulla, ja käytin knockia stop-lossina. Tämä ei ole se fiksuin tapa, mutta warremarkkinassa kun ei voi käyttää stop-loss toimeksiantoa niin koin tämän parhaimmaksi treidaustavaksi minulle. Muuten saattaisin alkaa istua possan päällä vaikka takkiin tulee ja uskotella itselleni että kyllä se siitä kääntyy. 

30.12.2014 - 17:16

Jytky

+107
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
149

Spammaanpa hiukan tänne kun on kysyttävää warreista ja sulla on niistä tietämystä yllin kyllin

Nordnetissa tullut seuraavanlainen viesti tänään:

"NDX:n kaupankäynti DAX- ja Eurostoxx-instrumenteilla keskeytyy klo 15

Saksan pörssit sulkeutuvat tänään 30.12. klo 15.00, minkä johdosta kaupankäynti myös NDX:ssä listatuilla Commerzbankin ja Citifirstin DAX- ja Eurostoxx-tuotteilla keskeytetään.

Kaupankäynti jatkuu 2.1.2015."

 

Kuitenkin kun tuolla nyt katselee esim dax-warrelistaa, niin siellähän löytyy tasot kaikille warranteille (ja tasot elävät) ja näköjään kauppaakin on käyty ainakin B LONGDAX JN CZB warrella. Eli mitäköhän kohtaa tässä nyt ei meikäläinen ymmärrä ja miten nuo tasot mahtavat elää vaikka dax ollut kiinni jo pari tuntia?

21.2.2017 - 12:35

Aki Pyysing

+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052

90-luvun alussa kaikilla köyhän perheen korkeakouluopiskelijoilla oli valmistuessaan tyyliin 100K FIM opintolainaa. Lisäksi valmistuivat oikeaan lamaan. Kun 1992 opintotukea radikaalisti nostettiin, protestoivat kaikki opiskelijajärjestöt tätä vastaan, koska käteen jäävä raha pieneni (lainaosuus tippui kuitenkin reippaasti). Mie kieltäydyin HKKK:n ruokalassa allekirjoittamasta addressia opintotukiuudistusta vastaan. Tästä tuli melkoinen vihareaktiocool.

23.2.2017 - 11:24

Timo Tikkala

+37
Liittynyt:
11.7.2016
Viestejä:
55

Itsekin olen mielenkiinnolla seuraillut jenkkien opintolainamäärien kasvua. Onhan tuo reilu biljoona iso luku kun vertaa vaikka jenkkien valtionvelkaan joka on jossain 20 biljoonan paikkeilla.

Olipa opintolainoissa sitten kupla tai ei on opiskelijoiden kahlitseminen velkavankeuteen heti valmistumisen jälkeen (ennen kuin asuntolainaa on edes ehditty harkitsemaan) osoitus siitä, että systeemissä on joku pielessä. Vaikuttaa siltä, että yliopistotutkinto alkaa olemaan taloudellisesti kannattava vaihtoehto vain jos saa paikan investoitipankeista tai lakifirmoista tms. Huippupaikkoja ei kuitenkaan ole kaikille tarjolla ja moni opiskelija joutuu todella sinnittelemään velanhoitonsa kanssa.

Fannie Maen, Freddie Macin ja Sallie Maen perustaminen 70-luvulla on uskoakseni yksi huonoimmista päätöksistä, mitä jenkeissä on tehty maailmansotien jälkeen. Fannie ja Freddie tulivat kuuluisiksi jo subrime-asuntolainakriisissä. Opintolainoja takaava Sallie on vielä toistaiseksi selvinnyt vähemmällä. Kaikki kolme laitosta ovat kuitenkin pahasti epäonnistuneet alkuperäisessä tehtävässään (Fannie ja Freddie: asuntojen edullisuus, Sallie: edullinen opiskelu). Sen sijaan kaikki kolme pörssiin listattua valtio-sidonnaista laitosta ovat malliesimerkkejä vääristyneestä systeemistä, jossa voitot ovat yksityisiä ja tappiot julkisia.

24.7.2017 - 18:34

jCloud

+1
Liittynyt:
24.7.2017
Viestejä:
2

Allekirjoitan itsekin monia ajatuksia, joita aloituspostauksessa toit esille (etenkin globaalia talousuutisointia tänä päivänä). Olisi mukava kuulla Johannekselta, ja miksei muiltakin globaalin talouden näkymiä vuodelle 2017-2018.

"Romahduksen perään huutelijat" tuntuu olevan hiljentyneen tämän vuoden aikana - ehkä osa hypännyt takaisin osakkeisiin, kun joutuivat vierestä seuraamaan miten indeksit tekevät uusia ATH lukuja toisensa perään. Itse en tähän porukkaan kuulu, vaan odottelen yhä lähes täydellä käteispositiolla. Odottelun ohella sitten pienimuotoista commodity treidaamista "erikoistilanteissa".

9.8.2017 - 12:21

Sijoitustieto

+2013
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1268

Johannes Ankelo 9.8.2017: Sijoittamisen nyrkkissäännöt syksyn sijoituksiin

"Kaikki sijoittajat tietävät mitä tehdä, mutta siitä huolimatta läheskään kaikki sijoittajat eivät tienaa niin korkeaa tuottoa kuin pystyisivät, tai pahimmillaan tee edes voittoa. Syytetään huonoa tuuria, mikä joskus saattaa pitää kutinsakin, sattumalta. Moni sijoittaja kuitenkin lipsuu sijoittamisen yhdestä tai monesta sijoittamisen kultaisista säännöistä, mikä voi aiheuttaa tuottojen alenemisen. Virkistetään siis näin hiljaisina kesäkuukausina muistiamme sijoittamisen nyrkkisäännöistä."

22.8.2017 - 16:22

Johannes Ankelo

OP
+282
Liittynyt:
14.10.2014
Viestejä:
436

Vähiin on jäänyt viime aikoina oma sijoittaminen elämäni koettelevimpin parin vuoden aikana, ei niinkään mielenkiinnon puutteen takia. Luin Ed Thorp:n kirjan "A man for all markets" läpi muutamassa päivässä, pokerinpelaajana oli mielenkiintoista lukea tutun herran rikkaasta sielunmaisemasta. Melkoinen epeli onkin, pioneeri monella alalla paitsi miinoituksessa, suosittelen lämpimästi tutustumaan. Thorp teki rahansa lähinnä markkinaneutraalilla arbitraasilla ennen tietokoneiden aikaa, mutta edelleen tsijoitussalkku "kaikille säätyypeille" mallia Ray Dalio tuottaa tulosta, joten tämän innoittamana alan rakentamaan omaa possaa. Mielessä myös nassintalebmainen häntäriskien hyödyntäminen, nyt kun vola on halpaa. Ennusteet ovat pilviset, vuodesta 2012 asti olen ollut vakuuttunut että pian markkina sakkaa. Onneksi en ole pidätellyt henkeäni sen puolesta.

Kävin tuoreen vaimoni kanssa katsastamassa Kwai-joen sillaan muutaman tunnin automatkan päässä. Pieni kaupunki, mielenkiintoista kokea pala historian kauhuja ja illastaa hotellilla joen varrella. Jos haluaa tunnin verran kuunnella Kwai-joen sillan tarinan todellisesta synkkyydestä, eikä elokuvan värjätystä tarinasta, kuuntele Jocko Podcast #12 ja päivä on melko varmasti pilalla.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin, pikaisiin lukemisiin.

Uusi silta

Alkuperäinen silta oli puinen

Illallinen joen varrella

27.9.2017 - 10:39

Sijoitustieto

+2013
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1268

Johannes Ankelo 27.9.2017: Huoli heikentyvästä taalasta

Pitkään jatkuneen nousukauden päätteeksi tulee aina notkahdus ennen kuin matka koilliseen voi taas jatkua. Mediasta voi lukea ja kuulla asiantuntijoiden analyyseja eri tekijöistä, jotka voivat johtaa maailmanlaajuisen talouden seuraavaan lamaan. Monet näistä spekulaatioista liittyvät Yhdysvaltain dollariin, jonka merkittävä heikkeminen johtaisi seuraavaan taloudelliseen kriisiin. Toki taalan romahtamista on povattu jo vuosia ja matalan korkotason aikana osakkeet jatkavat ralliaan, mutta mikään ei kestä ikuisesti.

19.10.2017 - 09:35

Sijoitustieto

+2013
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1268

Johannes Ankelo 19.10.2017: Miten keskuspankit toimivat

"Keskuspankeista kuulee enimmäkseen taloudellisten kriisien aikaan ja korkopäätösten yhteydessä kun ne määrittelevät tietyn talousalueen ohjauskorkoa. Ne toimivat myös rahanlainaamisen viimeisenä oljenkortena, sillä ne kattavat kriisiaikona rahan tarjonnan puutteen lisäämällä kierrossa olevan rahan määrää. Keskuspankkien päätehtävänä on kuitenkin talousalueen hintavakauden ylläpitäminen inflaatiota kontrolloimalla. Keskuspankit ovat myös ainoita tahoja, jotka voivat ”printata” rahaa ja laittaa sitä yleiseen kiertoon setelien ja kolikoiden muodossa. Keskuspankit toimivat parhaiten poliittisesti puolueettomina, eikä niillä tule olla minkäänlaista intressiä kaupallisten pankkien maailmassa. Tutuimpia keskuspankkeja ovat Yhdysvaltain Federal Reserve (FED), Englannin Bank of England (BOE) ja Euroopan Keskuspankki (EKP)."

19.10.2017 - 17:23

Kapteeni Ilmiselva

+33
Liittynyt:
15.4.2017
Viestejä:
160

Inflaatioon keskuspankki vaikuttaa rahataloudellisesti säännöstelemällä liikkeessä olevan rahan määrää. Nostaakseen kierrossa olevan rahan määrää keskuspankki ostaa valtion velkakirjoja. Nämä operaatiot aiheuttavat samalla inflaation nousun. Kun keskuspankki toteaa että rahan määrää on tarpeen laskea, se myy valtion velkakirjoja, mikä nostaa korkoja ja tekee näin ollen rahan lainaamisesta vähemmän huokuttelevaa. Nämä avomarkkinaoperaatiot ovat keskuspankin pääasiallinen keino vaikuttaa hintavakauteen, inflaatioon ja rahan määrään.

Entas nama: https://www.economicshelp.org/macroeconomics/inflation/causes-inflation/

19.10.2017 - 20:58

PetjaY

+8
Liittynyt:
18.9.2015
Viestejä:
37

"Keskuspankit toimivat viimeisena mahdollisena rahan lainaajana kaupalliselle pankeille. Kaupallinen pankki, kuten Nordea tai OP, lainaavat rahaa asiakkailleen. Jos kaupallisella pankilla ei ole tarpeeksi likviditeettiä lainata rahaa asiakkailleen, voi se kääntyä keskuspankin puoleen lainatakseen lisävaroja."

Kaupalliset pankit luovat likviditeettiä sitämukaa kun tekevät uusia lainoja, tuolla prosessista hyvä kuvaus:
http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin…

28.9.2018 - 12:17

Sijoitustieto

+2013
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1268

Johannes Ankelo 28.9.2018: Osakeralli lopuillaan? Ajatuksia markkinan ajoittamisesta

"Vuosikymmenen mittainen voimakas osakeralli on Bank of American analyytikkotiimin mukaan lopuillaan ja sijoittajien tulisi positioida osakesalkkunsa sen mukaisesti, pankki neuvoo. Raportin mukaan 20 vuoden mittainen osakkeiden riskipreemio on tällä hetkellä nollissa ja sijoittajien tulisi maksaa turvallisista sijoituksista ja saada mittava korvaus riskinotosta."

12.10.2018 - 12:32

Sijoitustieto

+2013
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1268

Johannes Ankelo: Halloween-strategialla rikkaaksi?

"Halloween-srategiaksi (tai Halloween-efektiksi) kutsutaan sijoitusstrategiaa, jonka teorian mukaan osakkeet tuottavat paremmin lokakuun 31. päivän (Halloween/pyhäinpäivä) ja toukokuun 1. päivän välillä kuin “kesäkuukausina” toukokuusta lokakuuhun. Strategian mukaan sijoittajan olisi tuottosinta ajoittaa osakeostot lokakuun jälkeiselle ajalle aina huhtikuuhun asti ja sijoittaa muihin instrumentteihin, tai olla käteisenä, kesäkuukausina."

4.12.2018 - 13:14

Sijoitustieto

+2013
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1268

Johannes Ankelo 4.12.2018: Vuosikymmen finanssikriisin jälkeen

"Yksitoista vuotta sitten lähdin Vaasan yliopistosta Frankfurtiin Commerzbankin investointipankkiosastoon harjoittelijaksi. Osakemarkkinat huitelivat ennätyslukemissa ja pankkiirit back officesta trading-pomoihin asti päristelivät Porscheilla töihin. Nopeasti kävi kuitenkin selväksi ettei tanssi jatku enää pitkään, kun kriisi iski rajusti kaikkiin omaisuusluokkiin. Commerzbank pääsi Saksan valtion huomaan, bonushanat suljettiin ja aamuisin sai tervehtiä kärttyisiä kollegoja, joista moni suunnitteli jo rantabaarin avaamista surffikohteeseen."

5.12.2018 - 02:07

Aki Pyysing

+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052
Sijoitustieto kirjoitti:

Johannes Ankelo 4.12.2018: Vuosikymmen finanssikriisin jälkeen

Historiafriikkinä tykkään lukea historiakatsauksia, joita peilataan kiihkottomasti nykypäivään.

"Sijoittajan on viisasta pitää terve järki mukana; hajauttaa sijoituksia, kuluttaa vähemmän kuin tienaa ja pitää riskiprofiili omalla taloudelle sopivana ettei seuraava musta joutsen vie omia ja lainattuja rahoja."

Tämä on erinomainen ohje, jota olen välillä noudattanutkin. Nykyisin useammin kuin 30 vuotta sitten. Yllättävän paljon vaikeaakin tilannetta helpottaa, jos tosiaan kuluttaa vähemmän kuin tienaa. Etumerkillä on eniten väliä, absoluuttisilla summilla ei niinkään.

8.1.2019 - 12:37

Sijoitustieto

+2013
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1268

Johannes Ankelo 8.1.2019: Kannabiksen laillistamisen taloudelliset vaikutukset

"Yhdysvalloissa osavaltio toisensa jälkeen on laillistanut marijuanan joko lääke- tai virkistyskäyttöön. Kanada laillisti kannabiksen virkistyskäyttöön koko maassa. Amsterdamin kahviloissa on marijuanaa on voinut polttaa jo pitkään. Portugali dekriminalisoi huumeet vuonna 2001, eli siellä virkavalta ei jahtaa huumeiden käyttäjiä.

Mitä ihmettä on tapahtumassa maailmassa, jossa pitkään kielletyt aineet ovat tulleet ei pelkästään virkistyskäyttöön, vaan myös lääketieteen avuksi?

Raapaistaan pintaa hieman syvemmälle."

28.1.2019 - 11:59

Sijoitustieto

+2013
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1268

Johannes Ankelo 28.1.2019: Loppuvuosi 2019 kristallipallossa

"Vuosikymmenen jatkuneen tasaisen nousukauden jälkeen vuosi 2018 oli kaikkea muuta kuin selkeää jatkumoa tällä putkelle. Viime vuodesta päällimäisenä jäivät mieleen markkinoiden volatiliteetti, poliittinen epävarmuus, tuhoisat luonnonilmiöt ja taloudellinen epävarmuus tulevasta. Vuodesta 2019 tuskin tullee paljoa tasaisempaa vaikka osakemarkkinat ovatkin alkuvuodesta nousussa. Mitä kaikkea 2019 voisi pitää sisällään, mitkä ovat mielenkiintoisimmat aiheet ja kuumimmat trendit?"