Burton Malkielin mukaan mitään tammikuu-vaikutusta ei osakemarkkinoilla ole olemassa. Hän onkin saarnannut koko uransa tehokkaiden markkinoiden teoriasta. Malkielilta saattaa jäädä kolumnini lukematta, ja vaikka lukisi, tuskin muuttaisi mieltään. 82-vuotiaat tuppaavat pitämään aiemmat näkemyksensä ja puolustamaan niitä.
Periaatteessa minäkin olen ihmetellyt, miksi uudenvuodenyönä osakkeiden hinnat muka muuttuisivat. Jos kaikki tietävät, että hinnat nousevat heti vuoden vaihduttua, miksi kukaan myy mitään joulukuun lopussa?
Toisaalta niin kauan kuin minä olen touhottanut osakkeiden kanssa, on tammikuussa lähdetty nousuun. Joskus nousu on kestänyt kaksi tuntia, joskus koko kuukauden. Olen hyvin ortodoksisesti ostanut kaikilla vapailla rahoilla jotain vuoden viimeisenä pörssipäivänä, ja sitten myynyt heti seuraavan vuoden ensimmäisenä päivänä tai hetken myöhemmin.
Joka kerta olisin tehnyt tiliä, jos olisin irrottanut heti. Paitsi tänä vuonna.
Ostin Fortumia viimeisenä pörssipäivänä ajatuksella, että tälle yhtiölle nyt ei tapahdu mitään parissa päivässä. Voimalat ovat ja pysyvät ja sähkön hintakaan nyt ei pariin päivään helpolla liikahda. 2.1.2014 Fortum ilmoitti saaneensa verottajalta parin sadan miljoonan mätkyt.
Koittakaapa onnistua ostamaan yliyön sijoitukseksi energiayhtiötä, joka juuri sinä yönä antaa tulosvaroituksen. Ei ole ihan helppoa. Ehkä Sauronin paha silmä vaanii minua.
Toisaalta Sauron käänsi katseensa muualle, koska aloittelevana ja ailahtelevana sijoittajana jäin ajatellun overnight-position päälle makaamaan, kun se kerran oli kuralla. 30.12.2013 @16,61 velkarahoilla ostamistani Fortumeista irrotin Sauronin katsellessa korkosijoittajien suuntaan 21.2.2014 @17,99.
2013 lopussa en ostanut mitään, kun yritin hoitaa ostokseni uudenvuodenaattona, jolloin pörssi oli kiinni (kuten on muistini mukaan aina ollut). Viimeinen pörssipäivä osui tuolloin perjantaiksi, ja olin mahataudissa, enkä tajunnut, että tileille raavitut rahat pitäisi perinteisesti painaa kiinni nyt.
En usko mihinkään osakemarkkinoiden kalenteriteoriaan heinäkuusta, maanantaista tai edes joulukuusta. Mutta uudenvuodenyön taikaan aion uskoa sisukkaasti, kunnes se ei enää toteudu.
Uudenvuoden taikaan uskovien perusteesi on, että jos ostaa likvidiä osaketta markkinoiden sulkeutuessa joulukuussa ja myy niiden avautuessa tammikuussa, on odotettavissa parempaa tiliä kuin minään muuna satunnaisesti valittuna päivänä. Tämä on muuten ainoa taikausko, jota tunnustan.
Tammiralli-teoria ei pohjaudu pelkästään historiaan, vaan siihen, että tilikaudet ja verotusvuodet päättyvät kalenterivuosittain.
Ihmiset jahtaavat voitollista vuotta väkisin, kuten minä viime vuonna pokerissa. (http://www.pokeritieto.com/kolumnit/aki-pyysing/omilleen-maksoi-mita-maksoi.html).
Sekä salkunhoitajilla että omien rahojen päällä istuvilla on taipumusta realisoida vuosi ja aloittaa uusi. ”Huonot” ideat pannaan pakettiin vuoden viimeisessä kuussa ja uudet ”hyvät” projektit aloitetaan tammikuussa. Herkemmät kaverit sulkevat vuoden lopussa myös kohteet, joita pidetään edelleen hyvinä, mutta ovat voitolla, varmistaen voitollisen vuoden.
Tällaisessa toiminnassa ei ole teoreettisesti mitään järkeä, joten voi olla, että tammikuu-efekti joskus häviää. Ihmiskunnan järkiin tulemista odotellessa aion ostaa tänä vuonnakin jotakin osaketta vuoden viimeisenä päivänä, ja irrottaa siitä melko pian tammikuussa.
Luultavasti vaaditaan useampi kuin yksi vuoden avaus alaspäin, että uskon sijoittajien tulleen järkiinsä. Minun havaintojeni mukaan sijoittajien tai muidenkaan ihmisten järkiintyminen ei ole erityisesti edistynyt viime vuosikymmeninä. Eikä minun tarvitse Burton Malkielin tavoin puolustella elämäntyötäni Princetonissa tai myydä Kiinan rahastojani.