Aykazu
Viimeisimmät viestit
Exxon Mobil
24.2.2021 - 14:35
Katselin eilen Occidental Petroleumin Q4:n ja sanottakoon, että kyllähän tuo mennyt vuosi oli aika katastrofi vaikka loppuvuotta kohden operatiivinen kassavirta paranikin kohonneiden hintojen mukana aivan niinkuin muillakin öljyalan yrityksillä.
En ole vuosiin miettinyt Exxoniin sijoittamista, enkä mieti sitä nytkään, tosiasia on se, että yhtiö maksaa osinkoa yli varojensa ja on tehnyt niin jo useiden vuosien ajan. Se mitä aiemmin pidettiin öljyalan kultaisena taseena on nyt pitkälti syöty.
En tarkoita, että Exxon olisi missään konkurssin vaarassa, mutta se mitä sijoittaja todennäköisesti tässä katselee. On aimpaan nähden aneeminen osingon kasvu ja toivo siitä, että jonain päivänä öljyn hinta nousee pilviin ja yhtiö saa jälleen taseensa kuntoon.
Yhtiö on tehnyt useita mielenkiintoisia löytöjä Guyanassa ja siitä (ilmeisesti) odotetaan yhtiön uutta kassavirta konetta. Näin voi olla, mutta nuo löydöt tuskin yksin riittävät vaan yhtiö tarvitsee kasvua myös Permian basinin alueella ja tuolla liuskeöljy puolella nimenomaan onkin lähes kaikilla yhtiöillä ollut melkoisia haasteita kassavirran kanssa. Edellä mainittu OXY on yksi näistä.
Loppujen lopuksi, asia on niinkuin se on aina ollut, mikäli sikäli öljy nousee, niin XOM tulee olemaan oikein hyvä ja tuottoisa sijoitus monille vuosiksi eteenpäin ja tietysti toisinpäin. Nykyisillä valuaatio tasoilla moni öljy alan yhtiö tarjoaa melkoisen suuria tuotta mahdollisuuksia ja öljyn huidellessa 62$ kohdilla ja USAn liuskeöljyn ollessa ulkoisen rahoituksen ulkopuolella (noin käytännössä, ei kirjaimmellisesti), tämän lisäksi kiristyvä regulaatio pitänevät huolen siitä, että mitään kovin suurta tuotannon kasvua USAsta on turha odottaa ainakaan seuraavaan pariin vuoteen.
On tietysti edellä mainittuun otettava huomioon OPEC+ voimassa olevat tuotannon leikkaukset, jotka tulevat höllentymään kysynnän elpyessä ja pandemian väistyessä. Tästä huolimatta on varsin selvää, että OPEC+ koalitiolla on suurehko intressi pitää öljynhinta suhteellisen korkealla, tästä selvänä merkkinä Saudien vapaaehtoinen 1milj bpd leikkaus joka olisi poistumassa ainakin nimettömien lähteiden mukaan huhtikuussa.
Loppukevennys:
Jännä tosiasia tältä alalta on, että kun hinta hyppää tai kyykkäö 5$ johonkin suuntaan niin alkaa löytymään mitä ihmellisimpiä nimettömiä asiantuntijoita jotka eivät oikeastaan tiedä mitään mutta myötäilevät trendiä.
FuboTV
2.2.2021 - 06:18
Pikainen kommentti: mikä ihme on yhtiön kohderyhmä? Vanhukset eivät streamaa, nuoret eivät katso urheilua. Nuorisoa ei voisi vähempää kiinnostaa se että joku juoksee pallon perässä, kun voi katsoa räiskintäpelin maailmantason peliä.
Fundamenteista vielä että stream-markkina on sekä erittäin kilpailtu, että varsin kallista. Youtube ei syyttä tee tappiota vuosi vuoden perään. Tappiota näyttää tämäkin tekevän, ja kasvuluvut eivät takaa että voitolle päästään, tai että kasvu voi jatkua.
Kuten tuossa yllä mainitsin niin, tutkimusten mukaan USAssa on noin 55miljoonaa urheiluhullua (Tämä luku tulee suoraan yhtiön toimitusjohtajalta, haastattelusta joka löytyy Youtubesta, voin kaivaa sen jos kiinnostaa). Mitä sitten tulee räiskintäpeleihin ja e-urheiluun noin ylipäätään niin en ainakaan itse näe mahdottomuutena että Fubon kaltainen yhtiö lähtisi sitä tarjoamaan.
Ja toinen pointti on tuo kilpailu: Juuri noin ja siksi pyysinkin palstan lukijoilta, mikäli sikäli olisi jotain kosketuspintaa palveluun niin tietäisimme onko sillä käyttöliittymän ja tuettujen laitteiden osalta tulevaisuutta. Sillä jos on, niin markkinoilla näyttäisi löytyvän rahaa (ehkä vähän liikaakin, mutta se on ihan oma aiheensa) rahoittaa kasvua. Yhtiö juuri kertoi 350milj. dollarin vaihtovelkakirjasta. Eihän tuo mikään tae menestyksestä ole mutta vuosia mm. Teslaa, Amazonia ja Netflixiä seuranneena voin todeta, että jos palvelu on hyvä ja kiinnostava niin rahoitus kyllä rapakon takana järjestyy, se on vain tosi-asia
Ostin/Myin -pörssikaupankäyntiketju
17.6.2019 - 14:56
Ei jaksa koko listaa alkaa postailla mitä on ostettu ja mitä on myyty, mutta painoarvo muutosta on tehty aika paljon alkuvuoden aikana. Tällä hetkellä ei ole mitään öljy/energia yhtiöitä salkussa vaikkakin silmä kurkkii aika kovana noita varastotasojen muutoksia. Ei vaan näytä kysyntä olevan ihan niin hyvää kuin voisi olettaa, tämä painaa E&P yhtiöitä ja myös service puolen drillerit eritoten ovat kyllä jääneet katujyrän alle. Spekulatiiviset tradet ovat olleet laskussa lähi viikkoina, varmaankin auttanut jonkin verran tuota öljyn kyykkäystä sekin. Nämä myynnit siis kattavat laidasta laitaan omistuksiani, niistä merkittävimmät olivat RDS.A ja ESV toisesta tehtiin hyvät voitot ja toisesta jäätiin vähän tappiolle.
Mitä on sitten lisätty? Olin hieman myöhässä tuosta rautamalmi rallista, tietyistä kommervenkeistä johtuen, en siis siksi, etten tiennyt mitä Brasiliassa ja Austraaliassa tapahtuu vaan muista syistä. Kuitenkin rautamalmin tuottajia on ympäri maailman ja osa niistä ei ole vieläkään osallistunut ralliin yksi tälläinen on mielestäni Yhdysvaltalainen CLF (Cleveland-Cliffs) sitä on osteltu pitkin alkuvuotta nykyinen keskihinta on 10,15$ eli hieman tappiolla ollaan. Uskoakseni se selittyy sillä, että ainakin osa CLF:n sopimuksista on osittain sidottu teräksen hintaan joka puolestaan on heikentynyt viime kesän huipuista merkittävästi.
Toinen mihin on lisäilty spekulatiivista pientä positiota on US Steel (X), en vain käsitä miten valuaatio voi olla mitä se on, jos kerran yhtiöllä on varaa ladata päälle 3mrd$ investointi ohjelmaan kun yhtiön markkina arvo on 2,37mrd$, jos yhtiön omistajat saisivat painetta johdolle, lykätä investointi ohjelmaa vuodella tai parilla niin yhtiö voisi ostaa aika mehukkaan läjän omia osakkeita pois markkinoilta. Uskon vakaasti, että näin myös tapahtuu sillä puheita on kuulunut myös muiden osakkeenomistajien suusta. Keskihintani US Steelille on 16,47$ eli ollaan tappiolla ihan tuntuvasti, toisaalta tuo positio nyt ei ole aivan älyttömän kokoinen. Alkuvuodesta on kuulunut kovasti kaikenmaailman steelmageddoneita ja ties mitä muuta, uskon kuitenkin, että mikäli input costit alalla nousevat, tulevat nuo kapasiteetin lisäyksen puolesta puhuja pettymään melko rankasti. Raaka-aineita kovin harvoin kannattaa ennustaa vuosien tai vuosikymmenten päähän sillä kysyntää stimuloivia elementtejä on liian paljon.
Eduskuntavaalit 2019
4.3.2019 - 13:54
"Mutta tämän kirjoitettuani aloin pohtimaan, pitäisikö sittenkin siirtää sijoituksia Suomesta ulos jo nyt? En kirjoittanut tähän likikään jokaista näkemääni uhkakuvaa, enkä varmasti ole kaikkia edes tullut ajatelleeksi. Osakesijoittaminen onkin epävarmojen tulemien varsin jännää touhua."
Tätä pohdintaa kävin jo Joulukuussa, silloin pidin ainoan Suomi positioni eli Nordean, ajattelin, että katsotaan nyt Q4. Se katsottiin ja todettiin, että suunta ei ole kovin hyvä, positio likvidoitiin varmaan päivän huonoimpaan mahdolliseen hintaan. Nyt jo toki näyttää paljon paremmalta, Trumpista riippumattakin voi tehdä tuottoja eikä tarvitse edes pelätä demareita.
Suomessa on kyllä keskimäärin halpoja osakkeita, mutta kyllä siihen on perusteltuja syitä mielestäni:
1. Kasvu on aika aneemisella tasolla noin yleisesti ottaen ainakin niillä yhtiöillä mitä olen seurannut.
2. Korkea osinkoverotus
3. Kasvuorientaation puute
4. Epälikvidit markkinat (Pääomien puute noin yleisellä tasolla, tämä toki ei ole niin paha ongelma enää kuin aikoinaan oli)
5. Kilpailukyky ja mä en nyt puhu duunarin tilipussista, vaan niistä tuotteista ja niiden markkinoinnista, logistiikka- ja jakeluverkostoista jne.
Siinä on jo pari ihan pätevää syytä, tähän lisäksi EU:n asema maailmankaupassa ja sisäiset poliittiset asiat niin alkaa olla sopassa makkaroita ja melkoisesti. Siihen päälle sitten Trump ja kumppanit niin saadaan sopan kylkeen leipäkin voideltuna, alkaa siis olla ateria maitolasia vaille valmis, mutta sen taitaa hoitaa EU:n sisäpoliittinen kuohunta kuntoon.
Nordea
9.1.2019 - 14:23
Ei ole mitenkään mairitteleva tuo Nordean alkuvuoden nousu, mutta on se ylipäätään jo jotain, että ylipäätään noustaan eikä jatkuvasti lasketa.
Itse katson edelleen dataa enemmän kuin indeksiä, data pisteitä tulee jatkuvasti lisää, viimeisimpänä tuo koron nosto Ruotsin asuntolainoille. Mielenkiintoista sinänsä, että selvästi positiivinen uutinen on ilmeisesti sivuutettu lähes kokonaan ainakin Nordean päiväkurssissa ja Nordean kurssi näyttääkin reagoivan enemmän rapakon takana tapahtuviin tapahtumiin. Juuri tulleet viikottaiset asuntolaina hakemukset nimittäin nousivat reilun 23% WoW ja samalla Nordea hyppäsi noin 0.5%. Aiemmin päivällä Nordea näytti vahvasti seuraavan XLF ETF eilistä liikehdintää.
Lähinnä ihmetyttää, että asiat minkä pitäisi selvästi vaikuttaa Nordean kurssiin eivät sitä juurikaan tee, mutta asiat minkä sitten ei niinkään pitäisi näyttää vaikuttavan, ilmeisesti pääomien liikehdinnän mukana
Nordea
30.12.2018 - 21:08
Tohon Akin pointtiin lisätäkseni, että tuon lainaportfolionhan Nordea julkaisee aina osareiden yhteydessä myöskin ja kuten sanottua, antolainaus on ollut jäissä jo aika pitkään.
Nordea
29.12.2018 - 22:27
Kauppalehden keskustelua tullut seurailtua myös osakkeesta, rehdisti ja rehellisesti en kyllä voi yhtyä siellä leijuviin ajatuksiin osingon leikkaamisesta. Jo pelkästään se syy, että Kari Stadigh on toistuvasti hehkuttanut Nordeaa ja todennut että ei näe oikeastaan mitään syytä miksi Nordea leikkaisi osinkoaan, en näe juurikaan niitä syitä itsekkään. Kuten aiemmin keskustelussa on käyty läpi(On se ylikapitalisaatio nyt sitten 6 tai 7 mrd€ niin joka tapauksessa päivän kurssille suhteutettuna se on merkittävä summa), niin pankki on reilusti ylikapitalisoitu ja ainakin pankin omien sijoittaja presentaatioiden mukaan tavoite olisi laskea ylikapitalisaatiota aika reilustikin. Näen että ylikapitalisaation purkuun on kaksi tietä, joko yritysostot tai osingon maksu jopa yli oman tuloksen. Omien osakkeiden ostoa en näe vaihtoehtona koska Sampo tuskin sallisi sitä.
Toinen pointti on ihan se yleinen tulostaso, Q1-Q3 yhtiö on tahkonnut 0,64€ EPS ja kyllä ainakin itse uskon vakaasti, että Q3 nähty tulos ei ole yhtiön todellista tulostasoa kuvastava tulos. Kyseessä oli erittäin huono kvartaali ja yhtiö pystyy parantamaan tulosta sekä sisäisten muutosten, että ulkoisten muutosten saattelemana.
Kolmas pointtini on tavallaan jatkoa tuohon ensiksi mainittuun Sampoon, ei ole mikään salaisuus, että Sampo haluaa saavuttaa pohjoismaisen osinkoaristokraatti statuksen, Kari Stadigh on usein puhunut "kauniista nousevasta käyrästä" ja sen saavuttamiseksi en kyllä näe oikeastaan mitään muuta vaihtoehtoa kuin sen että myös Nordea nostaa osinkoaan.
Neljäs pointtini on markkinatilanne, EKP on kyllä hidastellut koronnostojen kanssa ja ilmeisesti sitä ihmettä joudutaan vieläkin odottamaan (Ainakin) vuodenpäivät, tästä huolimatta on oikeastaan varsin selvää, että korkotaso EU ja EFTA alueella on aikalailla pohjalla, on vaikea nähdä mitä koronlaskulla saavutettaisiin yleisen taloudentilan huomioiden. Kyllä, näen myös, että talous hidastunee, mutta en näe mitään katastrofaalista romahdusta vaan lähinnä investointi syklisen kuopan joka ottanee vuoden tai pari ilman suurempia poliittisia toimenpiteitä.
Olisi varmasti vielä muitakin syitä, mutta katselen tuota olut tölkkiä ikäänkuin Kari Grandiaan joten poistunen takavasemmalle taas.
Nordea
14.12.2018 - 22:29
Myös Ruotsin talousrikosviranomaiset lopettavat tutkinsa koskien mahdollisia rahanpesuepäilyjä Nordeasta.
Ikävä kuulostaa hieman rikkinäiseltä levyltä, mutta kuten olen ainakin jossain asiasta maininnut niin kukaan ei tänään enää muista koko Panama papereiden olemassa oloa ja sama homma myös näissä Bill Browderin syytöksissä. Yleisesti ottaen ei vaan edes vaivauduta mainitsemaan, että tutkinta lopetetaan. https://www.ekobrottsmyndigheten.se/press/nyheter/2018/12/aklagare-vid-…
Nordea
12.12.2018 - 20:57
Mietiskelin tässä, että missä olisi sopiva paikka käydä keskustelua Fintechistä ja ehkä hieman jakaa informaatio lähteitä yms. Rahoitusala kun on murroksessa, verkkomaksaminen, erillaiset sovellukset ja niiden sisään rakennetut maksu välineet ym. tulee taatusti yleistymään tulevaisuudessa.
Lähinnä haluan hieman näkemyksiä, että miten näette Nordean ja ehkäpä myös kilpailijat hyödyntämässä näitä uusia markkinoita, kenellä olisi ns. Rahkeet ja ehkäpä jo tarvittavat investoinnitkin vetämässä tähän uuteen aikakauteen? Henkilökohtaisesti täytynee sanoa, että erityisesti Payment solutions puolella Visa (V) ja Master Card (MA) ovat kyllä erittäin vahvan oloisia kandinaatteja ja kasvu on suorastaan räjähdysmäistä. Esim. V on kasvattanut liikevaihtoa keskiarvolla 17% joka ikinen vuosi viimeisen 10 vuoden aikana ja MA ei ole huonosti sekään kasvanut taitaa olla jossain 12% luokassa heidän kasvunsa, eikä siinä mutta kun näyttää ettei vauhti ole hiipumassa vaan näyttäisi, että koneissa on vielä pari sylinteriä käyttämättä.
Noh, Payments solutions ja korttimaksaminen jne on tietysti oma lukunsa, pitäähän heillä olla yhteistyökumppaneita jotta voivat luotottaa asiakkaita, yleisesti tuo luotonantaja on sitten jokin asiakkaan pankki joka sitten korjaa mukavat lyhytaikaiset korot. Huomionarvoista on se, että myös meillä niin kuin muuallakin maailmassa erillaiset rahoitusjärjestelyt ovat yleistyneet ja ulottuvat jo lähes kaikkeen maksamiseen. Voit ostaa suunilleen mitä tahansa pätkällä ja usein saat siihen kylkeen jonkun private label tyyppisen kortin jota voit halutessasi käyttää aivan missä tahansa. Vielä emme ole päässeet bonuskorteista ja siirtyneet private label tyyliin kunnolla koska useimmiten nuo "Aktiivirahat" ja "Tuohi" kortit eivät tarjoa jatkuvia etuja asioidessasi kyseisessä liikkeessä, lähimmäksi tätä tyyliä pääsee ehkä S-Ryhmän bonus visa kortti mutta sekin on kyllä aika pientä verrattuna esim. Amazon Prime - Synchrony Cardiin (SYF) jolla saa esim. -5% Aina kun asioi Amazonissa jne.
Yritän sanoa, että kyllä meilläkin on K-Plussaa ja ties mitä mutta kiinteitä etuja tietyn maksutavan valitessa ja asiakkaan sitoutuksessa meillä ei kyllä vielä suuressa mittakaavassa ole.
Fintech tulee muuttamaan paitsi sitä miten maksamme hyödykkeistä ja palveluista mutta myös sitä miten raha liikkuu eri markkinoiden välillä (Uskallan sanoa näin vahvan mielipiteeni) ja monet maat ovatkin alkaneet harkitsemaan mm. Blockchain teknologiaa valuutta swappien välillä, esimerkiksi Ripple on kehittänyt teknologiaa nimenomaan tähän osa alueeseen. On hyvä huomata, että vaikka Ripple Cryptovaluutta on olemassa ja se on saman yrityksen luomus kuin teknologia josta juuri mainitsin, ei kyseessä kuitenkaan ole sama asia.
Tähän on varmaan hyvä lopettaa kun tuntuu, että aivot raksuttaa tyhjyyttään, anyway eräs suosikki sivustoni Fintech uutisoinnin seuraamiseen on https://www.bankingtech.com/type/news/page/3/
SijoitusInvest 2018 - Messukeskuksessa 22.–23.11.2018
23.11.2018 - 20:34
Hyvä speakki Akilta. Keskarihan tuntuu ihan hyvälle nimikkeelle, se kun ei oikeastaan sulje pois lyhyitä tai pitkiäkään sijoituksia.
Indeksi sijoittamisesta olen samaa mieltä, että esim. OMXH tai OMXH 25 indeksit ei kyllä hirveästi houkuttele kun taitaisi Bank Norwegianin tililtä saatavalla korollakin päästä parempaan tuottoon kun samaiset Indexit viimesen 10 vuoden ajalta (Tukeva tausta analyysi sisältää päästä heiton). Toisaalta ETF-sektori sidonnaisia rahastoja on paljon maailmalla ja niistä osa onkin paljon mielenkiintoisempia ja usein kulu puolikin on oikein hyvin kunnossa noissa ETF tuotteissa.
Mitä tulee toimiviin markkinoihin niin, noh sen takia sijoitan lähinnä USAhan. Tausta huomiona sen verran, että olen kyllä sen verran laiska, että jos vaan Euroopasta löytyy Euroilla ostettavaa paperia joka kuitenkin ottaa suuntansa USAsta, niin ostan kyllä mieluusti Euroilla (usein Arbitraasikin sitä suosii, enkä tiedä miksi mutta näin on ainakin omalla kohdallani tupannut käymään). Tälläinen oli muunmuassa RDS.A jota ostelin Amsterdamista vaikka selvästi markkinan suunta määrättiin Briteissä ja USAssa.
Suomessa on paljon yhtiöitä jopa kohtalaisen isojakin, joilla ei ole minkäänlaista volyymiksi kutsuttavaa kaupankäyntiä osakkeella se mielestäni kuvastaa oikein hyvin sitä tosiasiaa, että maassa ei hirveästi arvosteta suoria osakesijoittamista sinällään ja suuria pääomiakaan ei ainakaan liikaa löydy. Toinen asia mikä ärsyttää oikein urakalla on tuo analyytikoiden kohtuuton arvostus Suomessa. Suomalaiset analyytikot, kuten kolleegansa maailmanmarkkinoilla ovat jatkuvasti väärässä, usein jopa aivan metsässä analyyseineen, siitä huolimatta Suomessa yksittäinen sijoitussuosituksen muutos johtaa usein kohtuuttoman suuriin hinnan muutoksiin puolesta ja vastaan. Tähän kun lisätään se, että joissain tilanteissa analyytikot eivät suinkaan laske tai nosta suositustaan sen takia, että uskoisivat analyysiinsa, vaan haluavat omille rahastoilleen paremman osto-/myyntipaikan on soppa johon Finanssivalvonnan pitäisi puuttua täysin valmis. Vaan kun ei tuo Finanssivalvonta puutu oikeastaan mihinkään.