Antti Leinonen

+14
Liittynyt:
29.3.2022
Viestejä:
6

Terve!

Monen suomalaisen tapaan osingot ovat olleet sijoitustoimintani keskiössä. Se on ollut tavallaan myös onni, koska muutoin sijoitustoiminnan tulokset olisivat olleet kehnompia. Ruukaan ostaa osakkeita liian aikaisin, kun haistan aliarvostukseen viittaavaa. Spekulatiiviset sijoitukset myyn liian nopeasti nousuun ja pitkäaikaiset sijoitukset tapaavat mennä yliajalle. Osinkoja tulee, mutta ajoittain isotkin paperivoitot hiipuvat matkalla kohti pankkitiliä.

Koska on tärkeää identifioida itsensä joksikin, tituleeraan itseni täysiaikaiseksi yksityissijoittajaksi. Pidän myös kirjoittamisesta. Julkaisinkin ensimmäisen kirjoituksen Sijoitustiedossa vastikään. Teksti kertonee jotakin parantumisprosessistani. Ensinnäkin, koetan aiempaa enemmän haistella osinkojen sijasta trendejä, mihin pääomat saattaisivat liikkua seuraavaksi ja mikä markkinoilla toimii. Toiseksi, pyrin panostamaan osakkeiden ostamisen sijasta myös niiden myyntiin. Vaikka tein työuran teollisuudessa myynnin ja liiketoiminnan kehityksen tehtävissä, siis melko kaukana sijoitusmaailmasta, en oppinut päivätöissä myymään osakkeita.

Sijoitan amerikkalaisiin, suomalaisiin, ruotsalaisiin ja hieman myös saksalaisiin osakkeisiin. Muut maat koetan rajata ulos universumistani. Välillä lipsahdan ottamaan tuntumaa myös muunmaalaisiin osakkeisiin, jos sijoitusteesi on oikein houkutteleva. Täysiaikaisena sijoittajan on kiva olla pohjatuottona osingot, joten suuri osa salkusta on edelleen osinkopapereissa pitkäaikaisina sijoituksina. En treidaa päivänsisäisesti, vaan teen pääsääntöisesti swing-tyyppisiä treidejä suomalaisilla, ruotsalaisilla ja amerikkalaisilla osakkeilla pitkäaikaisten omistusten rinnalla. Salkustani noin 10-20 % on spekulatiiviseksi tai treidiksi luokittellussa kategoriassa.

Olen aina tykännyt tutkia yhtiöitä, joten niin treidit kuin pitkäaikaiset sijoitukset ovat vähintäänkin pinnallisesti tutkittuja. Mitä suurempaa positiota rakennan sitä tarkemmin yhtiöt tutkin vahvistusharhaa vältellen. Koska olen usein hidas liikkeissäni, lähden harvoin mukaan kuumimpiin nimiin. Sijoitan yhtiöihin, joiden osakkeet valuvat enemmän arvokategoriaan. Parantuvana osinkosijoittajana koetan kääntääkin siis enemmän huomiotani kokonaistuottoon. Osinkojen sitkeä odottelu voi näet pyyhkäistä paperivoitot nopeastikin pois.

Kuulen mielelläni palautetta kirjoituksistani ja käyn mielelläni keskustelua sijoitusideoista tietokoneen välityksellä tai oluttuoppi välissä.

Antti

30.3.2022 - 19:49

Lokki

+192
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
239

Tämän jälkeen tuli luettua myös ensimmäinen kirjoituksesi, josta pisti silmään pari mainittua ruuantuottajaa. Itse joskus tein listaa vertical farming -yhtiöistä, mutta ne eivät 2-3 vuotta sitten omaan haaviin jääneet. Ehkä siksi, että minun on vaikea olla tarpeeksi pitkäjänteinen sijoittaja. Taidankin nyt ottaa noita firmoja uudelleen tarkasteluun, viime aikaiset toimitusketju- ja muut ongelmat varmasti satavat paikallisen ruuantuotannon laariin. Laita omia näkemyksiä jos olet ehtinyt ruokafirmoja enemmän miettimään!

10.4.2022 - 19:32

Antti Leinonen

OP
+14
Liittynyt:
29.3.2022
Viestejä:
6

Pahoittelut, myöhäinen vastaus!
Sekä Appharvest että Village Farms (VFF) on toki molemmat hieman vaikeasti arvioitavia. Olen kiinnostuneempi Village Farmsista. Se on vakiintuneempi toimija ja arvostuksessa on enemmänvff järkeä. Lisäksi Village Farms pitää sisällään kannabiskortin. Jos myönteistä lainsäädännöllistä kehitystä tapahtuu USA:ssa, voi VFF:n osaketta ostaa Nasdaqista ja tällöin osake voi saada ylimääräistä huomiota osakseen. Suurta osaa amerikkalaisista kannabisyhtiöistähän ei voi ostaa kuin OTC-markkinoilta. VFF:n kurssi on raketoinut 1-2 vuoden välein, ehkä seuraava pyrähdys tapahtuu tuossa tilanteessa. Nyt kurssi on "normaalillssa" 3-6 dollarin rangessa, kun buumeissa on käyty 16-18 dollarissa.

Julkaisin sunnuntai-illan ratoksi Twitteriin sijoituscasen monialayhtiö Matthews Internationalista, joka valmistaa sähköakkujen tuotantolaitteita Teslalle ja on myös mukana varastoautomaatiossa, jota sivusin myös ensimmäisessä artikkelissa. Vielä olin vähän osinkojen perässä tässä mahdollisessa kasvuosakkeessa!

21.4.2022 - 11:21

Antti Leinonen

OP
+14
Liittynyt:
29.3.2022
Viestejä:
6

Siteerasin hinnoitteluvoimaa käsittelevässä viimeisimmässä jutussani Wall Street Journalia. Sen mukaan brändiyhtiöt olisivat heikoilla kulutuskäyttäytymisen ja private label tuotteiden puristuksessa. Procter&Gamble julkaisi eilen hyvän tuloksen ja toimitusjohtajan mukaan yhtiö pärjäsi private label tuotteita paremmin.  Yhtiö onnistui nostamaan hintoja 5 prosenttia ja volyymi kasvoi 3 prosenttia. Hinnoitteluvoima pitää vielä.

Mielenkiintoinen tilanne on mielestäni Unileverissä, joka on huomattavasti P&G:tä edullisempi perinteisin mittarein. Toki P&G:n P/E luku 26 on hieman ylimittainen omaan makuuni. Unilever odottaa tälle vuodelle vain hieman matalampaa kasvua kuin P&G. Sen osakekurssi otti siipeensä, kun yhtiö ilmoitti havittelevansa "transformatiivista yritysostoa", GSK:n kuluttajatuoteyksikköä. Tällaisilla ostoillahan yleensä piilotellaan heikosti kasvavaa tai laskevaa ydinliiketoimintaa. Unilever julkistaa tuloksen kuun lopussa. Taidanpa ostaa hieman lisää Unileveriä P&G:n hyvän tuloksen rohkaisemana.