Turms

-10
Liittynyt:
10.1.2015
Viestejä:
668

Nyt kun Nordeakin on (varmasti pakon edessä) ryhtynyt kauppaamaan Blackrockin ETF-osuuksia, voidaan puhua jo vahvasti nousevasta trendistä. Yhä enemmän tavallisten pulliaisten sijoitusvarallisuutta virtaa ja tulee virtaamaan ETF-rahastoihin. Oletteko miettineet olisiko tästä mahdollista tavalla tai toisella hyötyä? Vaikuttaako muutos välillisesti tietyntyyppisten osakkeiden arvostuksiin?

12.6.2017 - 13:31

kaleeri

+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

Hyvä avaus! Olen pohtinut samaa asiaa. Oletan, että tällä hetkellä tapahtuu seuraavaa:

1. Varallisuutta siirtyy yleisesti osakerahastoihin(ETF ja muut)

2. Varallisuutta siirtyy muista rahastoista ETF-rahastoihin

 

Omat näkemykset ilman tarkempaa tutkimusta

1. Vaikutus: yleisimpiin indekseihin kuuluvien osakkeiden arvo nousee, koska indeksien on pakko ostaa. Ostopainetta on niin paljon, että myyjiä ei riitä tasapainottamaan ostoja -> arvostus nousee. Tehokkaat markkinat eivät siis ehdi ainakaan lyhyellä aikavälillä korjata tilannetta, vaan hinnat vääristyvät.

2. Tähän en osaa sanoa, varmaan indeksien merkitys kasvaa ja aktiivisten rahastojen osuus pienenee? Myös tämä tukee kohdan 1 indeksien paisumista. 

 

Romahdus

Jos ja kun romahdus ja paniikki markkinoilla iskee ja ihmiset haluavat nostaa rahoja ulos pääosin yleisimpiin indekseihin sidotuista ETF-rahastoista, toteutuu päinvastainen ilmiö: pääindekseihin kuuluvien osakkeiden arvostus laskee kohtuuttoman nopeasti, koska indeksi-ETF:ien "salkunhoitajien" on pakko myydä.

 

Ratkaisu

Osta/holdaa indeksiä niin kauan kun paisumisvaihe jatkuu ja shorttaa tms kun rankka lasku alkaa. Helppo homma :) Jos olettamukseni pitävät paikkansa, romahduksen voisi ajatella olevan erityisen jyrkkä.

13.6.2017 - 19:36

Timo Tikkala

+37
Liittynyt:
11.7.2016
Viestejä:
55

Varmaan yksi sivuvaikutus ETF-sijoittamisen ylesitymisessa on, etta sijoittajista tulee laiskoja. Ketaan ei kiinnosta penkoa yksittaisia yrityksia huolella lapi. Maalaillaan vaan isolla pensselilla eika valiteta yksityiskohdista. Kun valtio X joutuu vaikeuksiin niin sijoittajat myyvat koko maan osakkeet kerralla. Olen mietiskellyt, etta juuri tasta johtuen esim. kehittyvien markkinoiden osakepoiminnalla voisi menestya hyvin. Sijoittajien rahahan virtaa naihin maihin suurilta osin ETFien ja muiden indeksirahastojen kautta. Voisi ostaa niita kehittyvien markkinoiden osakkeita, jotka eivat kuulu indeksiin (aliarvostettuja) tai sitten ostaa aina kun indeksisijoittavat myyvat makropelkojen takia. Tama tosin vaatisi ihan oikeata tyota. Joutuisi tekemaan kaiken paperityon ja nakemaan kaiken vaivan ennen kuin loytaisi edes osakevalittajan joka hommaa sinulle osakkeita suoraan vaikkapa jostain Afrikan maasta. Ehka se voisi kuitenkin olla vaivan arvoista. Jim Rogers sanoi, etta on mentava vaarallisiin paikkoihin jos haluaa suuria tuottoja.