Tästä keskusteltiin Random Walkerin artikkelin alla: https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/artikkelikeskustelu/arv… Mun on ainakin omaa mielipidettäni näistä DCF-laskuista selitettävä, vaikka innostuinkin kommentoimaan, että nettotulos ei ole nettotulos ei ole nettotulos. R.W. linkkasikin kommentissaan blogipostaukseensa, jossa käsittelee vapaalla kassavirralla laskettavaa arvonmääritysmallia (http://bit.ly/2anEJNy), joka oikoo muutamat solmut, jotka jätettiin ST:n artikkelissa oikomatta.
Ihan ensimmäiseksi sanon, että mielestäni DCF-mallit oikeastaan suorittamistavasta riippumatta ovat hyödyllisiä ensimmäiseksi työkaluksi, jolla voi hakea markkinoiden ennusteen tuottovaatimuksesta (yrityksen riskistä) kun yrityksellä on riittävän pitkä ja vakaa toimintahistoria. Viimeisimmäksi sijoituspäätöksen työkaluksi niistä ei kuitenkaan mun makuun ole, koska tiedän omat rajani. Edes öljyn ja maakaasun tuotannossa en käytä omia DCF-laskuja perustana, vaikka puhtaampaa vapaan kassavirran liiketoimintaa saa hakea (myydään raaka-ainetta, jossa 'yhteinen' hinta ja käytetään toivottavasti vähemmän rahaa sen kaivamiseen kuin pääoman kustannuksella diskontattu liikevaihto on). Tuskallista se onkin myöntää, etten usko osaavani laskea osakkeen oikeata arvoa DCF-menetelmillä, mutta sen tiedän, että eivät osaa muutkaan. Nykyisin pyrin tekemään osto-/myymispäätöksen kun hinta on niin erillään arvosta, että laskinta ei edes tarvita.
Vapaan kassavirran määrittelyssä olennaisimmat oletukset ovat "normaalit" käyttöpääoman muutoksella korjatun nettotuloksen tai liiketoiminnan rahavirran, todellisten poistojen ja kasvuinvestoinneista saatavien tuottojen määrät. R.W. blogipostauksessaan kertoo ottavansa ylläpito- ja kasvuinvestointien määrät esimerkiksi yrityksen sijoittajapresentaatiosta. En osannut enää edes nauraa tälle. Oikea tapa suhtautua näihin lukuihin on tonnin seteli, koska sijoittajapresentaatioissa nyt voi esittää ties mitä "parhaita arvauksia tulevasta" eikä niistä joudu ikinä vastuuseen. Ja ei, en ole aina ollut näin kyyninen: oma kokemus on joskus paras opettaja.
Se syy, miksi nettotulos ei ole nettotulos on yksinkertainen ja sama kuin syy siitä jupisemiselle. Kirjanpidossa tehdään valtavasti oletuksia ja kaksi loistavaa kirjanpitäjää pääsee samoilla kirjanpidoilla julkisen yrityksen suuruisessa yksikössä eri suuruisiin nettotuloksiin, vaikka molemmat tekisivät parhaansa. Se tulos on suurin piirtein sama ja P/E saattaa heittää yksiköllä suuntaan tai toiseen, mutta ne ovat suurin piirtein samalla leveysasteella. Joissain maissa, kuten Yhdysvalloissa, julkisilla yrityksillä on kahdet kirjanpitokirjat, toinen verohallinnolle (IRS) ja toinen "_todellisuutta kuvaavampi_" kirjanpito sijoittajille (SEC). Joo, älä kysy. Yritysjohtajille nämä todellisuutta kuvaavammat kirjanpidot eivät kuitenkaan yksinään riitä, vaan presentaatiot ja tilinpäätökset ovat täynnä "adjusted EBITDA/Earnings" ym kuraa. http://bit.ly/2anEJNy
Jos yritykset käyttäisivät pelkästään yksiä kirjanpitoja, kannusteet reilusti voitolliselle yritykselle olisi tietysti tehdä konservatiiviset ennusteet kustannuksista ja pienentää kuluvan kauden voittoa, kun taas vähän tappiollisen yrityksen kannattaisi tehdä aggressiiviset ennusteet, jolla saada nettotulosvoitot, jotka jakaa osinkoina. Ainoa tapa selvitä tästä sotkusta on ymmärtää, mitä markkinat haluavat, joka usein on P/E ja liiketoiminnan kasvu sekä nähdä tilinpäätöksen sisälle liiketoimintaan. Sijoittamisessa ei tarvitse edes tietää osakkeiden oikeaa arvoa, riittää kun tietää mitä mieltä muut ovat. Tätä voi havainnollistaa vaikka ottamalla teknokuplasta selvinneen yrityksen käppyrä ja soveltaa siihen DCF-mallia alusta asti. DCF kasvaa tasaisesti ja markkinat tekevät mitä ne tekevät.
TL;DR: en käytä DCF-menetelmää sijoituksen loppuhuipentumaksi, mutta ensikosketuspaikaksi siitä voi olla. Vapaan kassavirran laskemiseksi pitää pystyä näkemään liiketoiminnan sisälle, koska yrityksillä on kannusteet pitää aggressiivisia/konservatiivisia oletuksia kirjanpidossa, eivätkä useimmat sijoittajat - anaaleista nyt puhumattakaan - sitä tee.