Öljy ja hiili - kohti seuraavaa energiakriisiä

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Vuonna 2013 minulla oli iso öljyfirmapositio. Vuonna 2014 myin kaiken energiasektorista ja pääsin ulos aika pienellä hitillä. Pitkään olen sen jälkeen ihmetellyt, kuinka pitkään energian laskusuhdanne kestää. Yllättävän pitkään on mennyt.

Tänään sitten tein ensimmäisen, kylläkin aika olemattoman pienen sijoituksen öljyyn. Kohteena Suncor Energy, öljyhiekkaa ja -jalostusta Kanadasta. Suncorilla on ollut hyvä tase ja se on ostanut konkkaan menneet kilpailijat erittäin edullisiin hintoihin.

Hiilikin kiinnostaisi, mutta ikävä kyllä kaikki hiilifirmat näyttävät olevan vielä selvitystilassa eikä ostokelpoista tavaraa löydy. Peabody on kyllä seurannassa, mutta ennen kuin siihen voi koskea pitää Chapter 11:n olla historiaa ja uusien osakkeiden listoilla, vanhathan ovat vessapaperia. Muutama kuukausi taitaa ainakin vielä mennä.

Taustalla on öljyn ja kaasunetsinnän olematon taso. Viime vuonna uusia öljy- ja kaasulöytöjä tehtiin vähiten 60 vuoteen.

https://www.ft.com/content/441d0184-f13f-11e6-8758-6876151821a6

Toisaalla kuitenkin Kiina, Intia ja muut kehittyvät autoistuvat ja teollistuvat kovaa vauhtia. Se tarkoittaa korkeampaa energian käyttöä. Samaan aikaan öljyn ylitarjonta on kohta taas niukentumassa, joka tukee hintatasoa. Öljyn ja öljykondensaattien tuotanto on nyt hyvin lähellä historian huipputasoa ja kääntyy kohta vääjäämättömään laskuun, kysehän on uusiutumattomasta resurssista, josta kaikki helpot kohteet on jo valjastettu ja vanhat edullisen tuotantokustannusten öljylähteet hiljalleen hiipuvat. Uusia löytyy hitaasti ja niiden hyödyntäminen on kallista.

Kaasun ylitarjonnankin uskoisin kohta sulavan. Öljyn ja kaasun tarjonnan niuketessa hiilen kysyntä nousee ja hinta pomppaa. Tällä pallollahan oikeastaan vain hiilessä on enää suuria mahdollisuuksia lisätä fossiillisen energian käyttöä. Uusiutuvat energianmuodot taas valtaavat alaa kovin hitaasti.

13.2.2017 - 18:41

Dhrm

+23
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
120

Ajoitus on hyvä. Aramcon IPO on ensi vuonna ja myytävästä 5 %:sta saa 10 mrd e nykyhinnoilla. Mitä korkeampi öljyhinta IPO:n aikoihin, sitä suurempi varastoarvo. OPECin ja ulkopuolisten välillä on lisäksi nyt hyvä pöhis, kun Saudit ovat (em. syystä tn) suostuneet Iranin de facto tuotannon kasvatukseen ja Venäjäkin mukana tuotantoleikkauksissa. Parin viime vuoden hinnat ovat lisäksi tappaneet hyvin syvänmeren ja arktisten alueiden sekä ison osan USA:n shale oilista. 

Sitten vaan kysymys on, että olisiko natural gas vieläkin potentiaalisempaa?

FT:ssä oli pari päivää sitten oil majorien kassavirrasta. Investoinnit lähteneet nousuun, mutta divestointeja pitää jatkaa lähinnä myymällä osia, jotta osinkoihin on varaa.

13.2.2017 - 21:51

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370

Dhrm kirjoitti:
Sitten vaan kysymys on, että olisiko natural gas vieläkin potentiaalisempaa?

Tuo on hyvä kysymys. Jos löytyisi hyvä kohde niin kaasuun kyllä voisi sijoittaa myös. Toisaalta kaasussa on kyllä se heikko puoli, että sen markkinat ovat aika paikalliset, kun taas öljy hinnoitellaan samoihin hintoihin suunnilleen koko maailmassa. Nykyisessä poliittisessä tilanteessa USA:lla on pressana räjähdysherkkä mies, jolla on erittäin lyhyt sytytyslanka ja joka toimii ennen kuin ajattelee. Kun vielä ihan normikäytökselläkin varustetut jenkkipressat ovat ajautuneet öljyn hintaa nostaviin sotiin tai konflikteihin, nyt  energian hintaa nostavan konfliktin riski on vielä korkeampi.

Erilaisissa konflikteissa taas öljyn hinta reagoi herkemmin ja nopeammin ylöspäin kuin kaasun.

En myöskään ole ihan vakuuttunut siitä, että Suncor on paras firma sijoittaa energiaan, se ei nimittäin ole ihan halpa. Tasearvo vähän arveluttaa. Toisaalta Suncorin omaisuuden todellinen arvo on kyllä aika riippuvainen öljyn hinnasta. Voi olla että kohde vielä vaihtuukin. Suncor on nyt pieni osta ensin, analysoi sitten sijoitus. Vaikka firma onkin ollut pitkään seurannassa.

 

Dhrm kirjoitti:

FT:ssä oli pari päivää sitten oil majorien kassavirrasta. Investoinnit lähteneet nousuun, mutta divestointeja pitää jatkaa lähinnä myymällä osia, jotta osinkoihin on varaa.

Major bisnes on aika lailla jälkisyklistä. Nyt toimitetaan osin vielä vanhojen hyvien sopimusten loppuja, mutta sisään tulee aikamoista kuraa pohjahinnoilla. Minusta majoreihin sijoittamisen aika ei ole nyt.

13.2.2017 - 23:37

Dhrm

+23
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
120

Gasissa paikallisuus on myös mahdollisuus: Qatarissa 1 euro on Euroopassa ja USAssa 2 euroa ja Japanissa 3.

14.2.2017 - 02:10

Aykazu

+42
Liittynyt:
25.11.2015
Viestejä:
203

Itse ottanut tuohon gasiin pikkusen exposurea CHK:sta ja RDS:stä

Öljyä painaa nuo varastotasot tällä hetkellä aika paljon mutta veikkaan, että ne alkavat tulla aika rivakastikin alas tuossa alkukesästä