Tuulari
Viimeisimmät viestit
Aleksandriasta pois.
17.8.2020 - 14:05
Tämän näytöksen roolit ovat siis:
- Pankki (BNP Baripas): analysoi tarkkaan että tuote on heille odotusarvollisesti voitollinen, voi käyttää erilaisia sijoitusinstrumentteja että heidän riskinsä on minimaalinen tai nolla, ja tuotto positiivinen.
- Myyjä (Alexandria): laatii myyntiesitteet, etsii asiakkaat ja suorittaa tuotteen myynnin. Koske he ovat vain tuotteen välikätenä, jää heille tästä tuotoksi jokin pankin antama palkkio.
- Asiakas (sinä): sijoittaa rahaa tuotteeseen, josta ei täysin ymmärrä mikä se on, mutta joka vaikuttaa myyjän puheiden perusteella houkuttelevalta.
-> Todellisuudessa pelaat siis peliä pankkia vastaan. Myyjän tarkoituksena on vain tehdä myyntejä. Ketään ei oikeasti kiinnosta, onko tuote sinulle hyvä sijoituskohde.
Sijoitustuotteiden markkinoinnissa on pirullista, että ei näitä ei voida suoraan osoittaa huijauksiksi, koska näiden arvo voi myös nousta ja jopa voittaa markkinat. Tätä voisi verrata vaikka siihen, että joku myy sinulle Sammon osakkeita hintaan 40e/kpl kun niitä saa markkinoilta hintaan 32e/kpl: voit ihan hyvin voittaa tässä rahaa, mutta joku vetää isosti välistä.
Tämä ei pidä paikkaansa mitä suurimmalla todennäköisyydellä. Sen sijaan market makerinä ja liikkeellelaskijana toimiva BNP hedgaa itsensä ja tekee tilin hedgauskustannusten ja "spreadin" (sertin hinta) välisellä erotuksella. Sama juttu kun ostat Calleja pörssistä niin harvemmin se vastapuoli (käytännössä aina market maker) todellisuudessa shorttaa vaa myy ne Callit ja tekee deltan allaolevalla kohte-etuudella.
Pankit ovat ahneita, mutta eivät tyhmiä sillä position auki jättäminen nostaisi reservikustannukset tappii.
Euribor-korkojen nousun hyödyntäminen & "luova suojautuminen"
15.4.2020 - 15:41
madgecko kirjoitti:Mustajoutsen tilanne jossa kukaan tai mikään pankin viisasmies ei ole voinut ennakoida tilannetta ja hinnoitella suojaa odottamatonta riskiä vastaan.
Odottamattomia riskejä ei ole. Mutta suojaamattomia voi tietysti olla, jos ei riskejä suojaa. Kaiken voi suojata. Kyse on suojauksen hinnasta. Pankin ulkoistaessa riskit johdannaisilla asiakas maksaa tämän suojan. Pankille ihan riskitön tilanne. Ei voi tulla mustaa joutsenta, kun johdannaisilla on myös takaus. Pankki lukitsee korkotuoton itselleen etukäteen lainanottajan ostaessa korkosuojan pankilta.
Tarkoitat varmaan clearing housea? Semantiikkaa tai ei niin clearing house voinee myös mennä katolleen jos tarpeeksi moni clearing member defaulttaa ja collaretal reservi loppuu. Clearing house on myös yhden sortin pankki joka luotottaa marginaalia vastaan clearing memberien positiot. Johdannaisilla on takaus tiettyyn pisteeseen asti mutta vastapuoliriskin täydellinen eliminointi ei liene mahdollista saati edes tavoiteltavaa. Osa clearing houseista ei tästä syystä clearaa kaikkia johdannaisia esim CDSsiä. Muista kohdista samaa mieltä riskien suojaamisen suhteen.
Euribor-korkojen nousun hyödyntäminen & "luova suojautuminen"
22.3.2020 - 13:29
Itseä kiinnostaisi sijoittaa muutamaan Euribor-kehitystä seuraavaan korko-/sijoitusinstrumenttiin, mutta oma valveutuneisuus näiden saatavuudesta ja toimintalogiikasta on tällä hetkellä turhan huteralla pohjalla.
-Rommaava Härkä
Vaikka en ole mikään korkoasiantuntija niin tässä muutama vaihtoehto.
Liffe/ICE on money market puolella varmaan likvidein markkinapaikka. Joko ostat futuureita ja rullaat possaa tai ostat calleja/myyt putteja jos koron nousua haluat hedgata.
https://www.theice.com/products/38527986/Three-Month-Euribor-Futures
https://www.theice.com/products/38527989/Options-on-Three-Month-Euribor-Futures
Toi argumentti "että vastapuolella joku paremmin informoitu taho" niin ei oikein pidä paikkaansa koska ostat sitten instrumentteja pörssissä tai putkia deskistä niin vastapuoli on käytännössä aina jonkin sortin market maker joka hedgaa position deltan ja maksat siitä bid-ask spreadissä.
Sitten on tietysti kaiken näköisiä money market ETFiä joita saa ihan Nordnetistä ostettua esim https://www.lyxoretf.fi/en/instit/products/fixed-income-etf/lyxor-euro-overnight-return-ucits-etf-acc/fr0010510800/usd
Mandatum Trader
29.1.2020 - 14:52
Hei Mandatum Trader,
Kun kerran Saxolla on Eurex-jäsenyys ja sitä sitä kautta mahdollisuus treidata osakeoptioita niin miksi näistä optioista ei ole saatavilla kuin murto-osa. Jos kerran kaikkia Eurexin osakeoptioita ei ole tarjolla niin voisi kuvitella että olisi joku lista mistä näkisi että mitä on. Mennyt useampi (omasta mielestä) hyvä treidipaikka ohi kun on ensin havainnut tilaisuuden ja sitten lyönyt päätä seinään kun instrumentteja ei ole saatavilla vaikka välittäjä on pörssin jäsen.
Voisiko esim kaikki eurexin amerikkalaiset standardimuotoiset osakeoptiot laittaa saataville jotka ovat stoxx 600 listalla? Tai jos ei sitten kaikki Stoxx 600 olevat niin edes ne mitkä ovat suomalaisille relevantteja ja alla-oleva treidaa Helsingissä (9kpl + Nokian weeklyt).
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa
1.11.2019 - 21:01
Tuulari kirjoitti:..oman empiirisen kokemuksen perusteella voin sanoa, että optio market makerit (on-exchange bookissa) lähinnä tuppaavat ottamaan positiota lähikuukausien ekspiraatioissa..
Osaatko sanoa jotain syytä tähän? Ei ainakaan itselle tullut näin nopeasti mitään aukotonta mieleen.
Likviditeetti bookissa etenkin osakeoptioissa (euroopan markkinoilla) sen verran huonoa, että marker makerit lyövät lähinnä toisiaan jos ketään pitkillä maturiteeteilla. Voisi myös kuvitella olevan resurssikysymys, että kannattaako 10 lotin takia vaivautua tekemään sen kummempaa kun pyörittää electronic eyea ja kaapia selkeimmät virhehinnoittelut. Esim gamman scalppaukset jne on parempi tehdä lähikuukausina kun possasta pääsee ulos jos Fidelity tjms instikka offloadaa underlyingit ja jäät volarekan alle.
Euroopassa ei käsittääkseni juuri kukaan tee puhtaalla johdannaisten (equity/index/FI) orderbook market makingillä enää pahemmin rahaa ja hommaa lähinnä subventoidaan kickbackkien ja volainformaation (imp) takia.
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa
1.11.2019 - 19:46
En ole pahemmin tänne kirjoitellut aiemmin, mutta oman empiirisen kokemuksen perusteella voin sanoa, että optio market makerit (on-exchange bookissa) lähinnä tuppaavat ottamaan positiota lähikuukausien ekspiraatioissa ja pidempien ekspiraatioiden positiot aiheutuvat lähinnä siitä, että joku liftaa sun quoten joka ylipäätään pidetään markkinoilla lähinnä, koska se mahdollistaa pörssien kickbackit ja laskee esimerkiksi SIGin kokoisen market makerin transaktiokulut lähelle nollaa. Pitkä possa sitten hoidetaan deltalla kuten tossa totesit. Flow deski on asia erikseen jolloin voidaan ottaa pidempiäkin positioita edgellä ja tehdä samalla deltaa tai mitä kreikkalaista nyt halutaankaan pyörittää.
Tämä siis euroopassa missä orderbookit johdannaiskaupassa huomattavasti ohuemmat kuin jenkkien vastaavat ja isot treidit tehdään lähinnä blokkeina.
Miten lyödä vetoa bondikuplan puolesta?
29.10.2019 - 12:31
Olisin kiinnostunut kuulemaan ajatuksia siitä, miten seuraavanlaisen näkemyksen puolesta voisi markkinoilla helpoiten lyödä vetoa:
- Bondimarkkinoilla on tällä hetkellä isossa kuvassa kupla, joka tulee puhkeamaan pitkällä aikavälillä
- Kuplan puhkeaminen saattaa tapahtua vasta useiden vuosien kuluttua (1-10v)
En siis haluaisi kyseenalaistaa edellä olevia näkemyksiä, enkä välttämättä lähteä keskusteluun siitä onko kupla yrityslainoissa vai valtionlainoissa, tai onko kupla Yhdysvalloissa, Euroopassa vai jollain muulla markkinalla, jne.
Ennemminkin olisin kiinnostunut siitä minkälaisilla instrumenteilla voisi pienellä tasaisesti maksettavalla kustannuksella ylläpitää tällaista näkemystä pidemmällä aikavälillä. Tavoitteena, että jos markkinoilla tapahtuu vuosien kuluttua isompi korjausliike, niin tuotto kattaisi aikaisempien vuosien aikana maksetut kulut ja jäljelle jäisi jonkin verran voittoakin.
Löytyykö tällaisia instrumentteja? Jonkinlainen pitkän maturiteetin indeksitason out of the money -myyntioptio kenties, jota rullattaisiin uudestaan aina vanhan erääntyessä? Toki olisi myös hienoa, jos strategian edellyttämä insistrumentti olisi kohtuullisen vaivattomasti suomalaisen yksityissijoittajan käytettävissä ja se olisi kustannusrakenteeltaan mahdollisimman tehokas.
Kustannustehokkain ja likvidein tapa mitä itselle tulee mieleen on bund/bobl/schatz/buxl shorttaus myymällä futuureita ja rullaamalla positiota. Lukuunottamatta buxlia niin edellä mainittuihin löytyy myös optioita ja Mandatum Traderista pääsee ainakin käsiksi näihin melko vaivattomasti. Eurexin korkofutuureissa on sitten fyysinen setlaus että rolliin kannattaa lähteä ajoissa.
Disclaimeri loppuun: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-22/-never-short-the-bun…
Mandatum Trader
14.10.2019 - 19:20
Itsekin harkitsin arvoosuustilin siirtämistä Mandatum Traderiin. Tosin nyt tilin avattua minulle selvisi, että vaikka Saxon kautta on pääsy Eurexiin ja muihin isompiin markkinoihin niin johdannaisvalikoima on silti melko rajattu. Esimerkiksi Zalandon/UPM Kymmenen/Stora Enson optiota ei ole saatavilla mikä ei itselle käy järkeen vaikka löytyvät samalta markkinapaikalta. @Mandatum Traderi onko näitä kenties saatavilla jatkossa?