Sami
Viimeisimmät viestit
Kesko
2.4.2020 - 11:42
Rautakauppakin on myynyt lähiaikoina jopa viime vuotta paremmin. Kuluttajapuolen kyykkäystä odoteltiin, mutta nyt aika moni tuntuu käyttävän kotoilun niihin aiottuihin remontteihin ja pienempiin näpertelyihin.
Kenellä on isoin? (Osakesäästötili)
31.3.2020 - 12:31
Voiko osakesäästötilin myyntitappioilla lievittää arvo-osuustilin myyntivoittoverotusta, jos laittaa OST:n kiinni?
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa
29.3.2020 - 20:13
Kirjoitan firmojen nimet lappuihin ja laitan herkut päälle. Sen jälkeen päästäni puudelin toisesta huoneesta ja katson minkä lapun päällä olevan herkun se syö ja ostan sitä. Puudeli on toistaseksi pärjännyt laskentaekonomin (mun) valintoja paremmin
Haha, ehkä näinä aikoina kannattaisi vielä painottaa arvontaa sen verran, että laittaisi vakavaraisten firmojen päälle Naturiksen nautamakkaraa reilut siivut ja muihin Purina Friskiesin kana-kasvis kuivanappuloita.
Suoria sijoituksia teen itsekin juuri samoista syistä, eikä valintaprosesseissakaan ole kummempia eroja. Akin "Tein väärin, enkä kadu"-kolumnin myötä kasasin nykypositioni koronakestävämmäksi kuin mitä salkkuni aiemmin oli. Opin samalla käyttämään Ctrl+f:ää jo nuorehkona keski-ikäisenä. Tiedäpä mitä kaikkea tässä vielä ehtii oppia.
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa
29.3.2020 - 14:07
Aina kun kuulen jonkun suomalaisen piensijoittajan pyrkivän ajoittamaan markkinoita vaikkapa jonkun äänestystuloksen tai FEDin päätöksen perusteella en sitä välttämättä ääneen jaksa sanoa, mutta totean mielessäni sen olevan täysin turhaa. Markkinoilta löytyy loputtomasti skarppeja ammattilaisia, jotka ovat tehneet tätä kymmeniä vuosia huomattavasti paremmilla resursseilla.
Tähän tuli törmättyä urheiluvedonlyöntipuolella. Esimerkiksi joukkueelleen tärkeän pelaajan mahdollinen poissaolo arvotetaan kertoimiin parempien resurssien puolesta sen perusteella, kuinka todennäköisenä poissaoloa pidetään. Poissaolon varmistuttua kertoimet korjaavat lisää verrattain ripeästi. Seuraavana päivänä, kun poissaolon voi lukea lehdestä, painaa tuulari betsin sisään, vaikka poissaolo on leivottu kertoimiin ~täysimääräisenä jo edellisenä päivänä.
Pörssimarkkinoilla olen lähipiirissäni havainnut sen, että fiksut kaverit säästävät suosiolla indekseihin ts. ymmärtävät edgensä puuttumisen. Tuulariosasto sitten keksii vuoronperään jotain teknisiä analyysejä tai kuulee kahvipöytäkeskusteluissa, kuinka tuotanto on tehtaalla ylikierroksilla ja kohta kurssit nousee. Olen itsekin todistanut useampiakin "sisäpiiritiedosta" tai omasta briljantista "näkemyksestä" johtuneita puskuja. Mitä vähemmän tiedät, sen enemmän luulet tietäväsi.
Edun löytäminen sijoittamisessa, vedonlyönnissä ja pokerissa perustuu kaikissa samaan asiaan. Sitä voi parantaa kahdella eri tavalla. Joko kehittämällä itseään entistä paremmaksi, tai valitsemalla huonompia vastustajia. Suurin osa keskittyy vaan ensimmäiseen, vaikka toinen on ihan yhtä tärkeää. Ylituotto ei riipu pelkästään omasta taidosta, vaan taitoerosta suhteessa vastapuoleen. Pidän itseäni helvetin hyvänä pokerinpelaajana, mutta tämä on juuri se syy miksi en mene enää tällä hetkellä haastamaan maailman parhaita.
Pärjäsin itsekin muutamia vuosia pokerissa kelvollisesti keskittymällä vain yhteen pelimuotoon ja olemalla selektiivinen pöytävalinnoissa. Nykyään fiksummat ovat ajaneet keskinkertaisuudestani ohi niin vedonlyönnissä kuin pokerissakin.
Ajelehdittuani hetken, ajauduin köykäisin eväin pörssimarkkinoille. Koen kuitenkin, että betsi- ja pokeritaustastani on hyötyä sijoittamisessakin. Näen nykyisen markkinatilanteen ja pörssin yleensäkin rinnastuvan hieman samalla tavalla kuin jos olisin joutunut omaa tasoani härskisti kovempaan pokeripöytään. Teen enemmän virheitä suhteessa vastustajiini ja mitä pitemmälle käteni pelaan, sen enemmän virheitä kumuloituu. Toisin sanoen selviän paremmin (tai vähemmän huonosti) kun pyrin puskemaan jo varhaisessa vaiheessa kaikki lähelläkään break eveniä olevat käteni pakottaen fiksumman vastustajani arvontaan. Sama pörssimarkkinoilla. Mitä enemmän tuularimuuvseja, sen enemmän kumuloituvia virheitä.
Nykyisen markkinatilanteen näen siis itsekin poikkeuksellisena omastakin vinkkelistä. Luultavasti pöydän fiksuimmatkaan pelaajat eivät nyt osaa luotettavasti arvioida markkinoiden suuntaa. Vanhat -ev-muuvsini ovat siis tällä hetkellä +/-0ev, eli tuularillehan tämä on +ev. Oman puskuni (osakepaino nollista käytännön sataan viimeisen parin viikon aikana) järkevyyden totean sitten muutaman vuoden päästä. Onpahan nyt ainakin kappalemääräisesti enemmän osakkeita kuin alkuvuodesta.
Mä näen, että pörssissä voi tehdä tasan samaa asiaa. Mitä pienempiin ja epälikvidimpiin markkinoihin mennään, sitä vähemmän kovia pelureita niihin vaivautuu tulemaan.
Voi sitä ilon ja riemun päivää kun törmäsin hiljattain erään epälikvidin puulaakin anomaliaan. Myyntilaidalla ei ollut kuin pieni pompsi myytävänä, mutta sain kuitenkin tästä pienen voiton veivattua. Ei se raha, vaan se tunne kun havaitsi itse tällaisen ensimmäistä kertaa. Kiitos tästä Mäkisen Mikon vanhalle kirjoitukselle. Tajusin tuon myötä, että pörssimarkkinat eivät ainakaan koko aikaa ole täysin tehokkaat ja että jopa kaltaisellani on mahdollisuus löytää toisinaan muutama kolikko markkinoiden sivutaskuista.
Niin ja iso kiitos Jensille kirjoituksistasi. Olisikohan ollut -08 kun luin ensimmäisen omppuanalyysisi ja muistan miettineeni, että semikyvykkään oloista näkemystä nuorelta mieheltä.
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa
22.3.2020 - 11:32
Suosituisikohan joku THLästä lyömään kanssani vetoa kuolleisuusprosentista jos otan overin 0,05%-0,1%?
Savun hälvettyä THL muokkaa nimittäjää sen verran suureksi, että pääsevät tuohon haarukkaan. Tuhannen suomalaisen kuollessa ensimmäiseen aaltoon, ilmoitetaan vaan että todellisia tartuntoja olikin heidän arvioilla vajaalla 20% koko suomen väkiluvusta ja näin kuolleisuus 0,1%. Koska suuri osa sairastaa taudin lievänä, ei tätä arviota kukaan jälkeenpäin osaa kyseenalaistaa omien havaintojensa pohjalta.
5500 kuollutta suomessa ja siinä vaiheessa THL:n tiedotusvastaava joutuisi miettimään ulostuloaan tuon 0,1% kanssa hieman tarkemmin.
Vahvasti paistaa kaikesta läpi että tässä vaan THL:n osalta peitellään heikkoa valmistautumista ja miksipä ei jatkettaisi valitulla tiellä päätyyn saakka.
Pitää lisätä kauppalistaan foliopaperi. (uuniperunoita siis vaan tekee mieli)
Sampo
17.3.2020 - 16:26
Miten vastuuvelkaiset firmat selviäisivät miinuskorkojen maailmassa? Kysymys ei ollut sarkastinen, vaan kokemattoman piensijoittajan tietämättömyyttä. Siis tuleeko tässä jollain vipuvarrella ongelmia? Haaveillut Sampoa todella pitkään salkkuun, sillä kyselen.
Koronavirus Covid-19
14.3.2020 - 10:38
Useissa asioissa totuus on jossain siellä puolessa välissä. En ole kauhean auktoriteettiuskovainen, mutta silti olen yrittänyt smoothailla esim. THL:n ulostuloja muistuttamalla itselleni heillä olevan maallikkoa huomattavasti paremmat tiedonhankintakanavat ja ammattitaito. Uskoani on kyllä toistuvasti koiteltu.
Omassa yksinkertaistetussa mallissani ei THL:n osalta jää kuin kaksi vaihtoehtoa jäljelle:
1) THL todellakin on tehnyt melkeinpä kaikki mahdolliset virheet koronan suhteen ja kaikki kritiikki on täysin ansaittua. Töhö laitos kaikkinensa.
2) THL on ymmärtänyt, että ennen pitkää valtaosa suomalaisista tulee sairastumaan tähän virukseen, eikä rokotetta välttämättä keksitä koskaan. Ainoaksi keinoksi jää immuniteetin hommaaminen kansalaisille. Hoitoresurssien takia immuniteetti täytyy hommata sopivaksi mitoitettu aalto kerrallaan. Jos Suomi olisi lyöty säppiin liian aikaisin, olisi tämä ensimmäinen aalto jäänyt liian vaisuksi ja toimet tavallaan turhiksi. Nyt kun himmaillaan vielä viikko ja laitetaan ensi viikolla oppilaitokset kiinni ja hiihdellään hetki jossain poikkeuslain tuntumassa, alkavat tartuntamäärät pienenemään jossain huhtikuun alun huitteilla kasvaen tuonne 5k aika ripeästi. 5000 tartunnan saanutta mahtuu vielä tehohoitopaikoille (5% kriittisiä), eikä resurssipulasta johtuvia kuolemia tulisi määräänsä enempää. Näin saadaan maksimimäärä immuniteettia ja seuraavista aalloista tulisi sitten aina vaan helpompia.
Jos tämä ei ole THL:n masterplan, niin lukitsen mielipiteeni pysyvästi kohtaan yksi.
Selvinpäin näitä olen miettinyt, joskin lyhyellä matikalla.
Koronavirus Covid-19
8.3.2020 - 23:04
"Hänen viestinsä tartuntaa pelkääville on, että pintojen välityksellä tapahtuvan tartunnan riski tämän hetken tilanteessa on häviävän pieni."
Kaipa kuitenkin ylilääkärikin tietänee, että leviää pintojenkin välityksellä.
Sijoitustiedon kysymysketju
6.3.2020 - 15:55
Hei,
Olen lukenut Sijoitustietoa foorumin alkuajoista saakka ja kiitän sangen laadukkaasta ja pääosin asiapitoisesta keskustelusta. Oma kompetenssini ei ole riittänyt tuottamaan tänne mitään asiasisältöä, mutta paljon täältä on oppia puseroon tarttunut.
Pienen alkupääoman lisäksi olen muutamia vuosia säästänyt ja ostanut osakkeita harvakseltaan ruutuvihkoanalyysiin ja fiksumpien ihmisten näkemyksiin perustuen. Pääpaino on ollut suht´ defensiivisissä, "tylsissä" yhtiöissä.
Viime vuoden alussa tiputin osakepainon 50% hujakoille ja tätä virhettä taisin onnistua nyt alkuvuodesta kompensoimaan mutuillessani koronan vaikuttavan ennen pitkää kursseihin.
Tiedostan, että en osaa ennustaa markkinan suuntaa. Huomasin myös nyt käkkyjä laskiessani, ettei minulla ole minkäänlaista paluusuunnitelmaa markkinoille, koska en yhdessäkään pörssikriisissä ole säästöineni aiemmin ollut. Loin siis ripeällä tahdilla hyvin monimutkaisten matemaattisten mallien kautta suunnitelman, jossa aion pysyä. (OMXH:n kriisilaskettelujen all time-keskiarvo painotetuilla hihavakioilla) Koen tämän ainakin psykologisesti itselleni helpompana.
Indeksin laskiessa 5% ath:sta, nostan osakepainoa 1/10. Tuijottelen tässä samalla myös isompia indeksejä. -40% mennessä on sitten kaikki nykyiset käteiset syötetty takaisin. Voi kääntyä aiemmin vaan voipi olla kääntymätäkkin. Eilen kuitenkin jo aloin ostelemaan samoja tylsiä firmoja takaisin.
Onko tässä nopeaa kyhätyssä suunnitelmassa mitään perustavanlaatuista virhettä? Lokeroin itseni jonkinlaiseksi tuulipukufundamenttisijoittaksi ja alustavasti olen nyt ajatellut jatkaa mahdollisia portaittaisia ostojani samojen tunnuslukujen ja mutujen pohjalta kuin aiemminkin. Tulisiko kriisiaikoina yhtiöitä pitkään salkkuun valitessa kuitenkin tuijotella tunnuslukuja hieman eri silmin kuin tavallisesti?
Sijoitushorisonttia on jäljellä sellaiset ~20 vuotta ja ehkäpä luen itseni rationaaliseksi, riskineutraaliksi osakesäästäjäksi, vaikka viimeisen vuoden olen pintakaasulla mennytkin. Täydellä osakepainollakin nukun kuitenkin yöni kelvollisesti, kunhan saan itselleni uskoteltua tehneeni isossa kuvassa asiat oikein. Siksi haen täältä myrskyissä seilanneiden näkemyksiä siitä, mitä asioita tulisi mahdollisesti huomioida kasatessaan salkkua laskeviin markkinoihin. Kuivalta maalta kun ei ole oikein päässyt perspektiiviä muodostumaan.