Nollatuotto
Viimeisimmät viestit
Pohjan tunnusmerkkejä
2.4.2020 - 12:29
Marraskuu kirjoitti:
Mielenkiintoinen tieto. Saako udella, mistä tuota tietoa voi seurata?
USA:sta löytyy lukuisia sivuja sisäpiirikauppojen seurantaan (myös ilmaisia). Siitä vaan googlettelemaan ja tekemään fyrkendaalia. ;-D
Itseäkin alkoi kiinnostamaan sisäpiirikauppojen seuraaminen, joten tässä jotain googlettelulla löydettyjä ilmaisia sivuja.
https://www.gurufocus.com/insider/summary
http://openinsider.com/
https://finviz.com/insidertrading.ashx
https://www.marketbeat.com/insider-trades/
https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/nke/insider-activity
Koronavirus Covid-19
14.3.2020 - 14:42
Ihan hyvä esittelyteksti oli kuitenkin herralla: "Michael Osterholm is an internationally recognized expert in infectious disease epidemiology. He is Regents Professor, McKnight Presidential Endowed Chair in Public Health, the director of the Center for Infectious Disease Research and Policy (CIDRAP), Distinguished Teaching Professor in the Division of Environmental Health Sciences, School of Public Health, a professor in the Technological Leadership Institute, College of Science and Engineering, and an adjunct professor in the Medical School, all at the University of Minnesota."
Puhui podcastissa suoraan puhumisen tärkeydestä ja esitti lukuja. Merkelinkin mukaan 70 % saksalaisista saa tartunnan. Minullakin on myös mennyt luottamusta joihinkin suomalaisiin tahoihin tai näiden asiantuntemuksen puutteeseen.
Edit. Wikipediasta konservatiivinen arvio alla. Kuolleisuudessa on epäedullisempaa esittää korkeampi arvo, joten mielestäni tuo USA kuolleisuus on edelleen todennäköisesti alle 480 k. Muuten hyvä jos tykkäsit yhteenvedosta!
- Konservatiivinen arvio tarkoittaa varovaista arviota, siis sellaista, jossa määrä tai vaikutus arvioidaan todennäköistä epäedullisemmaksi. Konservatiivisessa arvioinnissa pyritään välttämään positiivisten vaikutusten yliarvioimista ja negatiivisten vaikutusten aliarvioimista.
- Konservatiivinen riskinarviointi on varovainen riskinarviointitapa, jossa maksimoidaan riskin todennäköisyys sen varmistamiseksi, että todellinen riski on aina arviota pienempi.
Koronavirus Covid-19
14.3.2020 - 14:17
Tässä videossa oli mielestäni hyvää tietoa koronaviruksesta, jossa Joe Rogan haastettelee tartuntuntatautien asiantuntijaa. Video tuli viime tiistaina youtubeen:
https://www.youtube.com/watch?v=E3URhJx0NSw
Otin jotain mielenkiintoisia kohtia ylös:
Alla olevia lukuja voi itse tarkistaa painamalla videon alhaalla olevaa kolmea pistettä ja open transscript.
- 10-15x pahempi kuin pahin flunssa kuolleisuudessa. 480 k kuolemaa USAssa 6-12 kuukauden sisällä (konservatiivinen arvio, eli tarkoittaa kai, että kuolemia tulee todennäköisesti vähemmän). Kausiflunssaan kuolee noin 0,1 % sairastuneista. Tämän kuolleisuus pahimmillaan 2 %. Epidemia kestää 3-6 kk. 96 milj. tartuntaa, 48 milj. ihmistä tarvitsee sairaalahoitoa ("hospitalization" tarkistin uudestaan tämän luvun, joka oli epäilyttävän suuri).
-(USA population 329 milj. eli 0,146 % populaatiosta kuolee). Samassa suhteessa Suomessa noin 7500 ihmistä tulee kuolemaan ja 760 k ihmistä tarvitsemaan sairaalahoitoa.
- Kiinassa kuolleisuus 2-3 %. Sanotaan että luku on korkea, koska lieviä tautitapauksia ei testattu. Länsimaissa kuitenkin ihmisillä on enemmän riskitekijöitä (korkea verenpaine, diabetes, ylipaino, muita sairauksia).
- Päätetään jossain vaiheessa kuka kuolee, eli priorisoidaan hoitoa.
- Voidaan pysäyttää vain rokotuksella. Tehokkaan ja turvallisen rokotteen kehittäminen vie kuitenkin vuosia. Esim. 2003 SARS tai 2015 Zika virukseen ei ole rokotetta.
- Nuorilla voi olla lähes oireeton, pahin vanhoille ihmisille joilla muitakin sairauksia.
- Päätartuttumistapa on respiratorinen eli hengityksen kautta.
- Käsienpesu ei auta itse tautiin, koska tauti leviää ilmaa hengittämällä. Käsienpesu auttaa muiden tautien tarttumisen estämisessä ja terveenä pysymisessä.
- Espanjantaudilla oli 3-3,2 % kuolleisuus. Se iski pahiten 18-25 v ihmisiin, joilla oli paras immuunivaste, joille kyseinen tauti oli pahin (erilainen tautimekanismi).