2022
Viimeisimmät viestit
Mitä raha on?
5.1.2022 - 17:18
Olen vakuuttunut, että dollareita ei kannata omistaa.
Ole vain. Edelleen, rahayksikkö itsessään ei ole niin kovin merkittävä. Suurin osa vaihtokaupasta maailmassa tehdään edelleen perinteisellä menetelmällä. Barter. Tavaraa tavaraa/palveluita vastaan. Googlasin Barter suomeksi ja google tarjoaa 1. vaihtokauppaa ja 2. oravannahkakauppa (puhekieli). Heh. Täällä ollaan vähän jäljessä taloustieteen oppien ja teorioiden kanssa mutta kovasti yritetään kiriä muita. Hyvä juttu. Tottakai kuluttajan näkökulmasta raha korostuu koska useimmiten vaihdat vain omistamaasi tai hallussasi olevaa rahaa tuotteisiin ja palveluihin jolloin syntyy vahva tunneside juuri siihen rahaan. Siksi kaikki puhuu aina rahasta ja siitä miten sitä rahaa saisi enemmän.
Mutta jos haluat ostaa öljyä, joudut maksamaan sen dollareilla. Jopa Kiina tarjoaa Iranille 400 miljardin DOLLARIN tarjousta öljyistään. Mieti. https://en.wikipedia.org/wiki/Iran%E2%80%93China_25-year_Cooperation_Pr…
Ei Yuania, ei Euroa, ei mitään muutakaan vaan 400 miljardia yhdysvaltain dollaria. 280 mijardia öljy & kaasu jalostamoiden kehitykseen ja 120 miljardia liikenteeseen & kokoonpanoon. On muuten semi pelottava diili, etenkin Petrodollarin pitkän tähtäimen näkymiä kohtaan.
"China will be able to buy any and all Iranian oil, gas and petrochemical products at a minimum guaranteed discount of 12pc to the six-month rolling mean price of comparable benchmark products, plus another 6pc to 8pc of that metric for risk-adjusted compensation." The same report added that the agreement would allow China to deploy security personnel on the ground in Iran to protect Chinese projects, and that there would be additional personnel and materiel available to protect the eventual transit of oil, gas, and petrochemicals supplies from Iran to China, where necessary, including through the Persian Gulf.
Jos haluat ostaa F35 hävittäjiä niin kauppa suoritetaan dollareissa. Suomi mm. sopi juuri kaupat näistä ja sinäkin pääset todennäköisesti osallistumaan näihin kuluihin olettaen, että maksat veroja tässä maassa.
Niin kauan kun tämä nykyinen systeemi pysyy pystyssä, dollarilla on kysyntää ja sitä kautta arvoa. Yhdysvallat omalla asemallaan pakottaa muut käymään kauppaa dollareissa, pitämään keskuspankeissaan valuuttareservinsä dollareissa ja siihen päälle omistavat etuoikeuden printata tuoreita dollareita ja jakaa niitä "miten huvittaa". Muiden hallussa pitämät dollarit menettävät joka kerta arvoaan kun Yhdysvaltojen keskuspankki printtaa tuoretta rahaa markkinoille.
Hauskaa seurattavaa. Demokraatit voittivat vaalit ja lupailivat mm. Opintolainojen nollausta. Se lupaus unohtui pian ja nyt ajetaan täydellä höyryllä BBB - Build Back Better.
Putinillekin Biden suositteli mielummin BBB kuin Ukrainan valtaamista. Putin alkaa käydä aika hiilenä lännen pyyntöjen ja vaatimusten kohdalla. Ehkä sillekin on syynsä.
Jos haluaa todellisia veikkauksia ja ennusteita tehdä siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja mitä rahaa kannattaa pitää lompakossaan pitäisi arvioida miten kauan Petrodollari systeemi pysyy pystyssä? Mitkä sitä systeemiä haastavat? Mitä vaihtoehtoja sille on? Miten käy jos kamppailu lähtee käyntiin ja niin edelleen.
Näitä kysymyksiä miettii ja simuloi varmasti joka päivä lännen eliitti sekä armeijat samoin Kiinan eliitti sekä armeija.
Mitä raha on?
4.1.2022 - 03:02
Tässä ketjussa hyvin käytiin läpi myös sitä miten A pohjaa kritiikkiään tapahtumiin mitkä tapahtuvat Yhdysvalloissa ja dollareissa ja tilalle tarjoaa Bitcoinia. Vastaajat / Eurodollarin puolustajat pohjaavat ajatteluaan Suomen historiaan, tapahtumiin ja rahamarkkinoihin. Tämä seuraava viesti on kuitenkin vain ja ainoastaan A:lle, ja muille ketkä ovat kiinnostuneita Yhdysvalloista ja mitä siellä Wall Streetillä tapahtuu. Finnair esimerkit ynnä muut ovat aika nappikauppaa nimittäin tähän verrattuna.
Lainaan osan aiemmasta viestistäni.
Koska raha on nykyisin valtaa, rahan luojilla on teoriassa suurin päätäntävalta maailmassa. Seuraavaksi rahan jakelijoilla. Keskuspankit painavat rahat, liikepankit laittavat rahat liikkelle. Yritykset, liikeideat ja lainat menevät vituiksi => Palataan suunnitelupöydän ääreen ja tehdään parempi järjestelmä? Ei. Laitetaan veronmaksajat ja tulevat sukupolvet maksamaan kulut ja printataan tuoreet dollarit samojen tahojen käsiin ja annetaan uusi yritys? Kyllä.
Wallstreet on parade sivusto ei kainostele vaan toi surullisen totuuden julki mistä muut vaikenevat.
https://wallstreetonparade.com/2022/01/theres-a-news-blackout-on-the-fe…
Four days ago, the Federal Reserve released the names of the banks that had received $4.5 trillion in cumulative loans in the last quarter of 2019 under its emergency repo loan operations for a liquidity crisis that has yet to be credibly explained. Among the largest borrowers were JPMorgan Chase, Goldman Sachs and Citigroup, three of the Wall Street banks that were at the center of the subprime and derivatives crisis in 2008 that brought down the U.S. economy. That’s blockbuster news. But as of 7 a.m. this morning, not one major business media outlet has reported the details of the Fed’s big reveal.
On September 17, 2019, the Fed began making trillions of dollars a month in emergency repo loans to 24 trading houses on Wall Street. The Fed released on a daily basis the dollar amounts it was loaning, but withheld the names of the specific banks and how much they had borrowed. This made it impossible for the public to see which Wall Street firms were experiencing the most severe credit crisis.
It was the first time the Fed had intervened in the repo market since the 2008 financial crash – the worst financial crisis since the Great Depression. The COVID-19 crisis remained months away. The first reported case of COVID-19 in the U.S. was not reported by the CDC until January 20, 2020 and the World Health Organization did not declare a pandemic until March 11, 2020.
Kannattaa lukea koko juttu ehdottomasti jos vähänkään kiinnostaa Wall Streetin, Yhdysvaltojen dollarin ja markkinoiden kunto. Jos haluaa nähdä isoja lukuja ja syyllisten (pankkien) nimiä niin täältä löytyvät viralliset transaktiot, niiden suurudet ja vastaanottajat.
https://www.newyorkfed.org/markets/OMO_transaction_data.html#rrp
Tätä kun katselee niin luojan kiitos, että emme ole tuossa sopassa mukana osallisena.
Lukekaa myös tämä.
https://wallstreetonparade.com/2021/12/by-pancaking-term-loans-jpmorgan…
There are a few key takeaways from the newly released data. The first takeaway is that the Fed was not created to bail out the trading firms on Wall Street. Its mandate throughout its 108-year history is to be a Lender-of-Last-Resort to commercial banks so that its power to electronically create money out of thin air is used to benefit the productive portions of the economy, not speculators on Wall Street.
Keskuspankin pitäisi olla lainaajana viimeinen vaihtoehto joka pelastaa sellaiset pankit & yritykset jotka kannattaa pelastaa. Idea ei ole olla Wall Streetin keinottelijoiden rahasto mistä voi aina ottaa uutta luottoa kun vedonlyönnit menevät vituiksi. Näin on kuitenkin tapahtunut. 2008, mitään muutoksia ei tehty ja 2019 loppuvuonna oltiin saman tilanteen edessä. Kätevästi pysynyt tämä aihe pois mediasta kun on ollut tässä reilut pari vuotta muuta uutisoitavaa päivittäin. Toimittajat ja media pysyneet kiireisinä.
Itse systeemistä täytyy sanoa, että mielestäni idea ja kehys on hyvä. Keskuspankki, liikepankit, yritykset, rahoitusmarkkinat ja ihmisten mahdollisuus osallistua tähän. Katsotaan tapahtunutta ja toteutunutta niin ilmeisesti ne hyvät, tuottavat, kannattavat yritykset ovat puuttuneet tuolta joukosta? Rahoitusmarkkinat ja pankit ovat ns. 'kunnossa' ja printteri huutaa ja luottoa irtoaa mutta koskaan mitään ei palaa takaisin. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä noista pankkien taseista löytyy. Sieltä löytyy nimittäin: pankkien pääkonttoreita, lukuisia muita tuottamattomia toimistotiloja ja rakennuksia mistä nuo jenkit niin kovasti pitävät. Öljy-yhtiöitä, Boeing ja muita MIC (Military Industrial Complex) yrityksiä eli asejärjestelmiä tuottavia yhtiöitä, kaikkien tietämät FAANG yhtiöt, jenkki autoyhtiöitä ja loput ovat tutun turvallisia Walmart, lääkkeet/terveydenhuolto ja asuntolainat mistä ei mitään hillittömiä tuottoja voi odottaa.
Teknologiayhtiöitä lukuunottamatta mitään huimaa kasvua ei ole tapahtunut ja monin paikoin nekin ovat parhaat tuottonsa tehneet. Voit ainoastaan kerran kerätä ihmisestä Facebookin keräämät datat ja myydä eteenpäin. Sitten ne ovat jo kerätty. Google kerää samat tiedot ja vähän enemmän kuin Facebook mutta samoista ihmisistä. Microsoft ei ole myöskään ihan liikaa revitellyt uusilla tuotteilla vaan luottaa saman Windowsin rahastavan ajasta ikuisuuteen. Ainoastaan vakoiluohjelmien määrä kasvaa versioiden päivittyessä.
Tästä syystä en ihmettele minkä takia Muskiin ja Teslaan on ladattu niin mielettömät odotukset. Olisi eri asia jos Yhdysvalloilla olisi edes 7 tai 70 tai mieluusti 700 Elon Muskia jotka kaikki kehittelisivät omia yrityksiään jolloin talouden kasvu ja velkaantuminen olisi perusteltua. Nyt on vain ladatut odotukset ilman mainittavia tuloksia. Rajaton kasvu on yksinkertaisesti toimimaton ajatusmalli ja tämän hetken sirupula on selkeä näyte siitä. Nykyaikaiset autot käyttävät huimasti siruja, eikä autoyhtiöt pysty pitämään antamia lupauksiaan. Samaan aikaan kryptovaluuttojen louhijat ahmivat jokaisen näytönohjaimen omiin tarpeisiinsa minkä käsiinsä saavat. Tähän päälle vielä ihmiset suljetaan koteihinsa 'etätöihin' ja pelaamaan videopelejä. On tämä melkoista sirkusta.
Mitä raha on?
4.1.2022 - 00:08
JR kirjoitti:
A kirjoitti:Totta. Viittasin omaan kysymykseeni, johon vastasit puhumalla euroista.
Ajattelin, että puhuit euroista ja dollareista, koska olit muutaman edellisen kappaleen käyttänyt taas siihen, miten niitä luodaan tyhjästä vähän kaikille.
Mietin tuossa, että ehkä näiden -- siis erimielisyyksien rahasta -- puiminen kannattaa jättää sikseen toistaiseksi. Näkemykset ovat niin fundamentaalisesti eroavat. Ketjussa on loistavaa analyysiä ja näkemyksiä, jotka haastavat omia näkemyksiäni. Olen silti vakuuttunut omista näkemyksistäni, sillä vieläkään en ole kuullut kuinka logiikkani olisi pielessä. Voidaan kukin sijoittaa näkemyksiemme mukaan, siinä sitten näemme tuottavatko valintamme ja sijoituksemme asettamiemme tavoitteiden mukaisia lopputuloksia. :)
Olen aivan 100% varma ettei suurin osa ihmisistä tiedä EuroDollari systeemistä, rahan luomisesta tai jakelusta. Siis ylivoimaisesti suurin osa ei tiedä. Yli 99% prosenttia maailman ihmisistä ei tiedä, miten tuo kuvio on syntynyt, miten se pyörii ja mitä kaikkea siihen sisältyy. Olen myös täysin varma siitä, että tämä on tarkoituksellista. Kai siitä muuten opetettaisiin kaikille esimerkiksi peruskoulussa? Kyse on siitä, mitä kenellekin haluaan kertoa, miten ihmisten halutaan toimivan ja käyttäytyvän.
Jos sinä hallitsijana haluat esimerkiksi rehtejä veronmaksajia jotka käyvät tehtaalla töissä ja maksavat veronsa, opetatko heille verosuunnittelua, veronkiertoa, sijoittamista ja ranskan kieltä? Vai opetatko ne tottelemaan kyseenalaistamatta, olemaan kyseenalaistamatta järjestelmää, heräämään tiettyihin aikoihin ja leimaamaan kellokorttinsa + varsinaisen toimenkuvan tehtaalla?
Haluat maaorjia jotka kuokkivat peltoa? Opetatko heidät lukemaan, sukeltamaan simpukoita ja tekemään kärrynpyöriä vai opetatko ne pienestä pitäen vain ja ainoastaan kuokkimaan peltoa ja ehkä lypsämään lehmiä?
Ei ihmisten ole haluttu kyseenalaistavan rahajärjestelmää, heidät on haluttu osaksi sitä järjestelmää. Osallistumaan lainan hakijoina, saajina, kuluttamaan, yrittämään, eli 'pyörittämään taloutta'. Karkeasti sanottuna kierrättämään rahaa. Mitä enemmän kuluttajia, sen suurempi talous, sen enemmän volyymiä rahamarkkinoilla. Siksi eurot ja dollarit ovat niin arvostettuja valuuttoja koska niin moni ihminen käyttää niitä ja hyväksyy niitä vaihtokaupassa. Jos pääset mukaan osallistumaan tähän järjestelmään voit jossain määrin kokea olosi etuoikeutetuksi koska kaikilla tätä mahdollisuutta ei ole. Länsimaat hallitsevat suuria pinta-aloja maapallosta ja resursseja alueillaan. Jos epäillään, että yrität toiminnallasi vahingoittaa länsimaita sinut voidaan sulkea tämän talousjärjestelmän ulkopuolelle, varasi voidaan jäädyttää ja niin edelleen.
Se, onko tämä järjestelmä reilu tai oikeudemukainen on aika naurettava kysymys. Keneltä tätä pitäisi mielestäsi kysyä? Amerikan intiaaneilta? Kongolaisilta koboltin kaivajilta? (kaivavat muuten käsin ja saavat koboltista ~4-10 dollaria per kilo. LME myy 10x hinnoilla koboltin eteenpäin). Kenties Vladimir Putinilta jonka lähipiiri on talouspakotteiden kohteena jonka hallitsema maa uhataan tarvittaessa potkia systeemin ulkopuolelle? Tämä voi tulla sinulle yllätyksenä, mutta maailma ei yksinkertaisesti ole reilu tai oikeudenmukainen paikka. Siinä mielessä on varsin naiivia ja mieletöntä ajatella että rahajärjestelmä jostain syystä olisi sellainen? En tiedä, tarvitseeko ihmisiä välttämättä sen enempää 'sivistää' tästä aiheesta. Normaali ihminen haluaa useimmiten vain uskoa hyvään, mielellään vielä yhteiseen hyvään. Ostaa ruoat kaupasta, toimivan arjen, lämpimän kodin ja osallistua ehkä kerran vuodessa pieneen lahjoitukseen missä luvataan jotain apua sitä tarvitsevalle.
Jos koko maailman vääryydet ja epäoikeudenmukaisuudet tuodaan ilmi niin sen jälkeen on aika heikoissa kantimissa usko ihmiseen tai etenkään mihinkään oikeudenmukaisuuteen. Aika paljon mahtuu nimittäin, ryöstämistä, orjuuttamista, valehtelua, sotaa, tuhoa, joukkotuhoa, alistamista, petoksia, petoksen yrityksiä, kolikon viilaamisia, vääriä syytöksiä, propagandaa, työleirejä, tuhoamisleirejä, väärin kirjoitettua historiaa, uudelleen kirjoitettua historiaa, joukkohautoja, haudan ryöstöjä ja vaikka mitä muuta tämän lajin historiasta sekä nykyhetken todellisuudesta. Pyramidihuijaukset esimerkiksi lännessä on mielestäni nykyisin vain vuosittainen ilmiö eikä mikään uusi juttu tai ennennäkemätön ilmiö. Samoin intialaisten huijaus puhelut tai nigerialaiskirjeet.
Se, onko Bitcoin jotain muuta kuin pyramidipeli ei ole minun tiedossa. Mieluusti kuulisin kuka holdaa suurimpia säkkejä bitcoinia, tai mistä se on lähtöisin? En ole kiinnostunut osallistumaan, en sen toimintaperiaattesta tai oikeudemukaisuudesta. Olen kiinnostunut (juuri ja juuri) siitä, mistä se lähti liikkeelle ja kenen toimesta. Sivistäkää minua jos tiedätte.
Lohkoketjuteknologia on kai hyvä systeemi jos sitä osataan käyttää ja jos sitä tulevaisuudessa tullaan hyödyntämään enemmän ns. älysopimuksissa ja niin edelleen. Vielä parempi systeemi olisi mielestäni korkean luottamuksen yhteiskunta missä ihmiset puhuvat totta ja tarkoittavat mitä sanovat. Jos joku lupautuu tulemaan paikalle tai tekemään jonkun asian, sanottu myös tapahtuu. Sopimukset pitää ja sanoja tai sopimusosapuolia ei petetä ja niin edelleen. Nykymaailmassa luotetaan kuitenkin byrokratiaan joka nimenomaan lähtee epäluottamuslausekkeesta. Sinun pitää aina todistaa olevasi oikealla asialla. Oiketettu sinulle kuuluviin etuuksiin ja niin edelleen. Tuskin kukaan enää missään olettaa juuri kenenkään puhuvan totta lähes mistään asiasta. Kaikkialla ollaan poliittisen korrekteja, puhutaan vähintään muunneltua totuutta tai valehdellaan koska se kannattaa tai koska se on yleinen käytäntö. Tähän maailmaan kaikki älysopimukset, kamerat, maksuhäiriömerkinnät, luottoluokitukset ynnä muut ovat soveltuvampia.
Mitä raha on?
3.1.2022 - 18:32
Mitä mieltä olisitte siitä, että raha joka olisi kultaa luotaisiin louhimalla? Jokainen voisi louhia, kaivaa, tai huuhtoa niin paljon kuin jaksaa ja näin 'ansaita' omat rahansa? Peli olisi reilua ja kaikki saisivat sen mukaan mitä ansaitsisivat. Toki erimielisyyksiä saattaa tulla siitä, kenellä on oikeudet kaivaa parhaissa paikoissa tai kuka omistaa parhaat esiintymät mutta jos yhdessä sovitaan, että ensiksi paikalle tullut tai kuka sanoo ekana 'hep' saa pitää löydöksensä? Muut voi vaikka palvella sitä ensimmäiseksi saapunutta vaihdossa kultahippuihin, tai mennä töihin tämän henkilön kaivoksille vaihdossa kullanjyviin? Eikö tämä olisi paras ja reiluin tapa järjestää raha- ja talousjärjestelmä? Kertokaa mielipiteenne.
Omalla tavallaan hyvin mielenkiintoinen osa ihmisen historiaa on nämä raha- ja talousjärjestelmien kehityksen vaiheet. Täältä esim. englanniksi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Bullion_Famine
Euroopassa oli keskiajalla vaje kullasta ja hopeasta joka ajoi kohti tutkimusmatkoja ja loppu on historiaa. Kultaa löytyi Amerikan mantereelta ja Afrikasta. Nyt katseet ovat jo tiiviisti ulkoavaruudessa. Pitäähän kullan himo jotenkin tyydyttää. ks. Who wants to be a trillionaire - https://www.youtube.com/watch?v=VGosZWBTF7A
Bitcoinia en kommentoi muuten kuin, että aika selvästi se jakaa ihmisiä niihin kenellä on pääsy Internetiin ja siellä liikkuvaan tietoon ja kenellä ei. Saa olla aika seppä jos ilman tietokonetta, puhelinta ja Internet yhteyttä osaa "sijoittaa" Bitcoiniin ajoissa, nauttia arvon noususta, vaihtaa Bitcoin takaisin FIAT valuuttoihin ja ostaa itselleen yksityissaari mihin mennä nauttimaan virvoitusjuomia ja onnittelemaan itseään loistavista sijoituksista. Tai vaihtaa Bitcoin suoraan siihen yksityissaareen(?). Voi olla aika kapeat markkinat, mutta saataisiin ainakin jälleen yksi todistus siitä miten Bitcoin on käypää valuuttaa ja lisää uskoa siihen, että siihen kannattaa investoida.
Nykyinen petrodollari järjestelmä pohjautuu öljyyn, eli energiaan ja energiamarkkinat ovat ihan toista kokoluokkaa kuin arvometallit tai kryptovaluutat tai nämä yhteensä. Jokainen kehittynyt ja kehittyvä talous pyörii öljyllä eikä siitä olla pääsemässä eroon näillä näkymin pitkiin aikoihin. Se, miten ihmiset & valtiot pääsevät irti öljyriippuvuudestaan on yksi merkittävimmistä kysymyksistä mihin hakea vastausta tällä vuosisadalla. Sähköautot, tuulivoimalat, ym. tuskin ovat mikään ratkaisu tai etenkään kestävä ratkaisu. Jollakin energialla kaikki tarvittavat raaka-aineet pitää louhia, kuljettaa ja jalostaa ennen kuin päästään edes liikkeelle suunnitelmissa ja kaikki tämä pyörii öljypohjaisilla tuotteilla. Maansiirtokoneet, murskat, tiestö, kuorma-autot, nosturit, satamakoneet, rahtilaivat. Kaikki vaativat runsaita määriä öljyä eikä vaihtoehtoja oikein ole. Vedyn ympärillä on tällä hetkellä Euroopassa HYPEÄ ja kryptovaluuttojen sijasta toivoisinkin A:n (ja muiden) käyttävän energiansa mielummin näiden kysymysten parissa, kuin pohtien tätä verrattain turhaa aihetta nykyaikana eli rahayksikköjä. Toki jos EuroDollari järjestelmää haluaa horjuttaa tai suoraan hajottaa sen niin kannattaa edes ottaa rahoitusta vastaan tästä myyrän työstä järjestelmän kilpailijamailta. Ei kannata ilmaiseksi tehdä tätä työtä.
Joka tapauksessa, vedystä vielä. Kaikkien meme loordien ja kryptovaluuttojen ystävien tuntema Elon Musk ei ole vakuuttunut Vedystä.
https://www.youtube.com/watch?v=yFPnT-DCBVs 0:22-0:25
"Vety on energian varastointimenetelmä, se ei ole energian lähde."
Tästä huolimatta MAERSK kokeilee vetyä pienempiin 2000 mailin aluksiin. https://www.spglobal.com/platts/en/market-insights/latest-news/energy-t…
Muita menetelmiä mitä MAERSK kokeilee pyrkiessään eroon öljyriippuvuudesta on metaani ja merilevästä jalostetut polttoaineet. On siinä yhdellä planeetalla ja sen resursseilla / ekosysteemeillä kestämistä kun yksi ihmislaji ryhtyy toden teolla kuluttamaan. Antoisaa vuotta 2022 kaikille kuluttamisen, säästämisen ja sijoittamisen merkeissä!
Mitä raha on?
1.1.2022 - 23:31
Kritiikkini koskee systeemiä ja sen valuvikoja. Olisi aika tajuta systeemin viat ja tehdä asialle jotain. Ei se ole yksinään Suomen valtion tai Finnairin omistajien vika, että rahajärjestelmä on näin rikki.
En sanoisi rahajärjestelmän olevan rikki. Se on tarkoituksella tehty tämän kaltaiseksi mitä se nyt on. Se, että minä tai sinä emme pidä tai hyödy siitä ei tarkoita etteikö joku muu saavuttaisi huomattavaa määrää valtaa, rahaa ja etumatkaa tässä nykyisessä systeemissä. Jos todella haluat tähän aiheeseen enemmän perehtyä ja lihaa luiden ympärille tukemaan ajatuksiasi niin voin suositella sinulle tätä artikkelia. Varoituksen sana, pelkän tämän artikkelin lukemisen jälkeen ymmärrät paljon paremmin miksi tilanne on mitä on. Taustalla on häikäilemättömät tahot jotka ajavat omia intressejään ja ovat valmiita vaikka sotaan puolustaakseen omaa asemaansa.
https://bitcoinmagazine.com/culture/the-hidden-costs-of-the-petrodollar
Kuten sanottu, Valuutan arvon pitää aina perustua johonkin ja se jokin on se, mitä sillä valuutalla saa. Miltä kuullostaisi öljyä Irakista Euroilla? Tai suora vaihtokauppa ruokaa Irakiin vaihdossa Euroihin? Usko pois, näitä on ajateltu aiemminkin mutta asia ei ole aivan niin yksinkertaista kun maapallon mahtavimmat asevoimat on kytketty pitämään huolta siitä, että kaikki öljykauppa tehdään dollareissa. Maailma pyörii halvalla öljyllä ja maailman kauppa pyörii dollareilla. Dollareilla mistä yli 2/3 on Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolella. Tämä on pitkän tapahtumasarjan tulos missä tilanteessa maailma tällä hetkellä makaa enkä usko että millään sormien napautuksella tästä selvitään. Liian paljon on ehtinyt tapahtua ja liian monen kädet ovat sidotut eri sopimuksin ja sitoumuksin.
Tuosta Bitcoinista pitää kysyä..? Ketä ne suurimmat holdaajat siinä ovat? CCP? Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut? NSA & co? Kukaan ei tiedä / Satoshi Nakamoto? Heh. Hatusta annan 98% arvion, että Bitcoinin takana on CIA/NSA tyylinen taho. 2% saumat annan sille, että kyseessä olisi aidosti jokin kykenevä henkilö / taho joka on A:n tapaisesti turhautunut nykyiseen systeemiin ja pyrkinyt kehittämään sille vaihtoehdon. Tuo on loistava tapa tuottaa pimeää rahaa omiin hämäriin tarkoituksiin kuten huumekauppaan ja samalla narauttaa kiinni muita huumekauppiaita ketkä yrittävät hyödyntää tätä "anonyymiä" valuuttaa.
Mitä raha on?
1.1.2022 - 22:19
von Fyrckendahl kirjoitti:Nyt menee omistajavastuu ja rahajärjestelmän toiminta sekaisin. Erikoista on, jos Finnairin suurin omistaja ei saa pelastaa Finnairia konkurssilta. Muissa yhtiöissä pidetään erittäin hyvänä, jos omistaja kantaa omistajavastuunsa, pelastaa yhtiön eikä sosialisoi tappioita velkojille konkurssipesän kautta.
A:n kritiikki kaipaa täsmentämistä, mikä se on, mitä hän kritisoi: Valtioiden toimintaa yleisesti vai rahajärjestelmän joitain ominaisuuksia. Kritiikki on kovin lavealla pensselillä vedettyä.
Siinä on melkoista eturistiriitaa, kun yrityksen omistaja voi luoda rahaa tyhjästä omistamalleen firmalle, loputtomasti.
von Fyrckendahl kirjoitti:Kerrotko meille vähän selvemmin, tuntevatko ihmiset inflaation vai eivät, ja makuuttavatko he sen takia rahojaan tileillä vai tuhlaavatko ne turhuuksiin?
Nämä kaksi asiaa toteutuvat samaan aikaan: ne ihmiset tallettavat tileilleen, jotka haluavat minimoida riskit ja säästää ostovoiman. Toisaalla riskiä otetaan ja rahaa tuhlataan, koska näin kannattaa tehdä. Yleisesti ottaen ihmiset eivät juuri tiedä rahasta mitään. Ne, jotka tietävät ja joilla sitä on, harvoin makuuttavat sitä tilillään suuria määriä.
Mitä siis tarkalleen ottaen haluaisit? Rehtiä markkinataloutta, Finnair konkurssiin koronan ja rajoitusten takia. Koneet myyntiin ja yritetään ehkä sitten joskus uusiksi kun on paremmat ajat? (millä rahalla / milloin ne paremmat ajat koittavat, jos ei uskalleta tukea yrityksiä vaikeina aikoina?)
Ja mitä muuta haluaisit? Ostovoiman säilymistä, pankkitalletuksista maksettava korkoa, eli sitä, että säästeliäisyydestä palkittaisiin? Ylikulutusta vähennettäisiin? En ole nuoresta iästäni johtuen päässyt tämänlaista aikaa koskaan kokemaan, en osaa sanoa miltä tuo tuntuisi. Olen elänyt nollakorkojen aikaa jolloin kannustetaan kuluttamaan ja toivotaan rahan kiertonopeuden olevan vauhdikasta. Molemmissa on varmasti puolensa mutta en itse osaa tällä kokemuksella alkuunkaan sanoa kumpi olisi parempi? Miten tätä mitataan? Ihmisten tyytyväisyydellä? Rahan arvon säilymisellä?
Tässä on muuten vuoden alun kunniaksi Taloussanomien Jan Hurrin juttu aiheeseen liittyen. Laitetaan se myös tähän ketjuun talteen arkistoon.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008510296.html
Lukekaa ja kommentoikaa. Koskee Euroa ja euroaluetta. Lainaan tähän alle osan jutusta.
EKP tavoittelee tavattomia
Tasan kahden prosentin vuosittainen inflaatiovauhti tarkoittaa, että sadan euron ostoskori kallistuu parin vuosikymmenen aikana hilkkua vaille 150 euron hintaiseksi.
Toiseen suuntaan samankokoista prosenttimuutosta laskien ilmenee, että jos euron ostovoima heikkenee kaksi prosenttia vuodessa kahden vuosikymmenen ajan, sulaa joka ikinen euro vajaan 67 sentin arvoiseksi.
Eikä ainakaan EKP:n vasta uusittu strategia sisällä pienintäkään vihjettä, että hintatason alituinen kohottaminen ja euron ostovoiman alituinen sulattaminen olisi tarkoitus lopettaa parin seuraavankaan vuosikymmenen päätteeksi.
Päin vastoin keskuspankin rahapoliittisiin tavoitteisiin kuuluu saman menon jatkuminen mahdollisimman varmalla ja vakaalla tahdilla tästä kaiketi ikuisuuteen asti.
Tavoite on toki käytännössä mieletön, sillä se tarkoittaisi ajan oloon yleisen hintatason kohoamista kohti ääretöntä – ja euron arvon sulamista kohti absoluuttista nollapistettä.
Esimerkiksi euron 120-vuotisvuoden päätteeksi alun perin sadan (vuoden 2002) euron hintainen ostoskori – tai sen tilastollisesti vertailukelpoinen vastine – maksaisi muutaman kympin yli tuhat euroa, ja alkueuron arvo olisi sulanut alle yhdeksään senttiin.
”
Euron 120-vuotisvuoden päätteeksi alun perin sadan euron hintainen ostoskori maksaisi muutaman kympin yli tuhat euroa.
Toki sadan vuoden laskuharjoitusta voi ilkkua joutavaksikin saivarteluksi, mutta vuosisata ei ole kuin muutaman sukupolven mittainen rupeama – eikä hujausta enempää siihen verrattuna, että euro on virallisesti "peruuttamaton" ja ainiaaksi aiottu valuutta.
Ja tarkasteleepa euroalueen hintatasoa ja euron ostovoimaa tai niiden vakautta miten tahansa, EKP määrittelee tavoitteensa niin kuin parhaaksi katsoo – omasta varsinaisesta tehtävästään riippumatta
En näe mitään virhettä tässä päättelyssä. Näkeekö kukaan muu? Tämä jos joku kannustaa säästämään, ei Euroon mutta johonkin jonka arvo säilyy, jonka voi myöhemmin vaihtaa Euroiksi / ruoaksi. Parhaassa tapauksessa omassa hallussa olisi tiloja jotka tuottaisi suoraan ruokaa omaan tarpeeseen ettei tarvitsisi alistua Prisman keinovalojen alle maksamaan itseään kipeäksi vain saadakseen korillisen ruokaa.
Mitä raha on?
1.1.2022 - 20:33
Mielenkiintoinen aihe ja toivon, että tämän kalenterivuoden aikana tästä aiheesta tullaan puhumaan ja kirjoittamaan paljon! Hälyttävän vähän nimittäin käydään varteenotettavaa keskustelua talous- / rahajärjestelmistä tai miten ne pitäisi järjestää. Keskustelua toki käydään, muttei lähes koskaan sellaista joka johtaisi varsinaisiin korjaustoimenpiteisiin tai suoranaiseen Resettiin ;) Sen sijaan tehdään ihmisille niin tavanomaisia väliaikaisratkaisuja ja tyydytään joko potkimaan tölkkiä vielä vähän pidemmälle tai luotetaan pelastajan / visionäärin saapuvan ratkaisemaan kaikki ongelmat puolestamme.
Ilmansaasteet ja ilmastonmuutos? Sähköautot ovat ratkaisu.
Hillitön rahan printtaaminen? Bitcoin ratkaisee tämän.
Elinkelpoinen elintila käymässä pallolla vähiin? Raketilla Marsiin.
Nimimerkki A:lle. Mainitsemasi FIAT-rahajärjestelmän 'valuviat' ovat ihan tietoisesti sisällytetty sinne sisälle. Jos haluat miettiä, mitä vaihtoehtoista järjestelmää suosittelisit nykyisen tilalle, suosittelen aloittamaan pohdintasi tavoitteista. Pyritäänkö tasa-arvoon vai epätasa-arvoon? Kaikille yhtä paljon vai yhtä vähän ja niin edelleen. Ei nykyinen epätasa-arvo tai systeemi ole syntynyt tyhjästä vaan nimenomaan tietoisesta toiminnasta missä pieni osajoukko pyrkii ajamaan omaa etuaan muiden kustannuksella. Häikäilemättömästi tämä joukko ja heidän tukijansa ovat olleet valmiita käyttämään kaikkia keinoja saavuttaakseen tavoitteensa ja vastapelurit ovat saaneet kokea mitä tapahtuu jos heitä vastaan asettuu.
Karkeasti sanottuna, raha on luottamuspeli. Valtiot ovat nykyisin vain markkina-alueita ja rahan vastineeksi saat palveluita, hyödykkeitä, energiaa, kokemuksia, elämyksiä, informaatiota, ja vaikka mitä muuta. Näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa tai vaikka bottiarmeijan.
Koska raha on nykyisin valtaa, rahan luojilla on teoriassa suurin päätäntävalta maailmassa. Seuraavaksi rahan jakelijoilla. Keskuspankit painavat rahat, liikepankit laittavat rahat liikkelle. Yritykset, liikeideat ja lainat menevät vituiksi => Palataan suunnitelupöydän ääreen ja tehdään parempi järjestelmä? Ei. Laitetaan veronmaksajat ja tulevat sukupolvet maksamaan kulut ja printataan tuoreet dollarit samojen tahojen käsiin ja annetaan uusi yritys? Kyllä.
Johonkin rahan ostovoiman pitää kuitenkin aina perustua. Muuten kukaan ei ota sitä vakavasti. Raha on lähtökohtaisesti vaihdannan väline ja sitä voidaan vaihtaa muihin rahoihin (kts valuuttamarkkinat) tai hyödykkeisiin mitä paikalliset myyjät & yritykset vaihtavat vaihdossa rahaan. Tämä selittää miksi talous- ja markkina-alueet ovat niin merkittäviä. Rahan ollessa vaihdannan väline, sen arvo muodostuu siitä _mitä sillä saadaan_. Näenkö palan paperia vai näenkö pääsylipun Linnanmäelle, jäätelön kioskilta ja niin edelleen. Ideaalitilanteessa (kenties) maailmassa olisi vain yksi virallinen rahayksikkö joka kelpaisi vaihdossa koko maailman joka kolkassa. Kenties siihen päälle vielä, valtioiden rajat olisi hävitetty ja puhuisimme kaikki samaa kieltä? Käsittääkseni jotkut tahot ajavat tämän kaltaista tulevaisuutta meidän kaikkien kohdalle. Onko tämä hyvä/oikein/väärin? Siihen en nyt ota kantaa.
Toimiva raha- ja talousjärjestelmä syntyy kun jokainen tähän osallistuva kokee hyötyvänsä järjestelmästä. Nämä hyödyt voivat olla hyvinkin monipuolisia, tai myös hyvin yksipuolisia. Jollekin riittää, että ruokaa ja viinaa saa kaupasta. Muun ajan hän viettää sähköttömässä aikoja sitten maksetussa mummon mökissä ja polttaa omia puita lämmitääkseen mökin ja ruoat. Toinen haluaa täyden palvelun ja ottaa osaa kaikin keinoin. Käy koulut, armeijat, osallistuu kaikkeen mahdolliseen päätöksentekoon, kauppaan ja yritykseen mihin ehtii ja kykenee. Saa kontakteja, töitä, tekemistä, kokemuksia, turvaa (armeija), oppia, rahaa, asunnon/asuntoja, hotelliöitä, ravintola illallisia, lomamatkoja ja sen sellaista. Oikea läntisen maailman starttipakkaus. Sopii kantaväestölle sekä muista kulttuureista tulleille! Tule mukaan osallistumaan! Käyttämään Euroja ja dollareita! Käytä 100000 vuodessa niin saat pääsyn lentokentän lounge tiloihin sekä erikoistarjouksia!
Yhdysvallat oli voimakkaimmillaan silloin kun heidän valtiolla ja taloudella meni lujaa. Väkiluvut, kaupungit, yritykset, sadot ja tuotot kasvoivat. Tämä poiki yhä parempia ja vahvempia alueita, kaupunkeja, yrityksiä, perheitä, yhteisöjä, ja niin edelleen. Yhdysvallat ovat edelleen merkittävä talousmahti, mutta väki voi monin paikoin entistä huonommin kenties huonojen päätösten, niiden seurausten ja ylihyvinvoinnin seurauksena. Ihmiset kuolevat turhissa sodissa, ylipainoon, liikkumattomuuteen, yliannostuksiin ja muuhun typerään mikä ei olisi mahdollista köyhemmissä maissa. Täytyy vielä nimimerkki A:lle ja muille aiheesta kiinnostuneille todeta, että 2007-2009 Finanssikriisin jälkeen muulla maailmalla olisi ollut tilaisuus ottaa Yhdysvalloilta niiden asema itselleen mutta näin ei käynyt. Miksi? Koska kenestäkään ei ollut ottamaan tuota vastuuta & taakkaa itselleen. Jos Euroopassa olisi näihin aikoihin löytynyt paljon johtajuutta ja vastuunkantajia maailma saattaisi näyttää hyvin erilaiselta tällä hetkellä. Samaa voi sanoa nyt. Yhdysvallat ovat jo myöntäneet olevansa pinteessä, veloissa ja vararikossa. Entä sitten? Näyttääkö Putin vahvalta? Kiina vakuuttavalta johtavalta maalta joka esimerkillään näyttää suuntaa muulle maailmalle? Kyllä kai tämä tiedettäisiin jo tässä vaiheessa jos maailmassa olisi jokin erityisen vakuuttava valtio & taho joka haluaa pyörittää maailmantalouden ruletin rullaa ja jakaa pelimerkkejä muille pelaajille. Tämä on vain äärimmäisen vaativa rooli johon kenelläkään ei rahkeet riitä tällä hetkellä. Yhdysvallat läntisine liittolaisineen on ainoa joka edes rohkenee yrittää tätä eikä se ole tästä selvinnyt ilman kritiikkiä tai edes ehjin nahoin. Bloombergin taloustietotoimisto kommentoi Dollarin varantovaluutta asemaa maailmankaupassa näillä sanoilla: "On vaikea korvata jotain - ei millään." Kumpikaan, Putin tai Kiina eivät ole kyseenalaistaneet dollarin asemaa. Kommentoineet kyllä, mutta eivät kyseenalaistaneet. Kummallakaan ei ole tarjota, ainakaan vielä, mitään tilalle korvaamaan tätä ja ihmiset yleensä siirtyvät uuteen järjestelmään vasta sitten kun kokevat uuden systeemin hyödyn kuittaavan vanhan systeemin hyödyt.
Joka tapauksessa, Venäjä on siirtynyt poispäin dollarista ja kohti Euroa, Euroopan kaasumarkkinoista kilpailee USA sekä Venäjä, poliittisissa piireissä tapahtuu muutoksia ja kulisseissa väännetään kokoajan. Kiina kehittelee Digitaalista Yuania jonka pilottikoe todennäköisesti nähdään helmikuussa alkavissa Olympialaisissa. Veikkaan että Appi tulee, lataa Appi, lataa sinne Eurosi jotka muuttuu digi Yuaneiksi ja sieltä aukeaa Kiinan markkinat. Pekingin ankkaa, Setsuanilainen kanakeitto ja kasvomaski TOTAL: 57 ¥. Kiitos! Muut seuraa perässä, tai sitten jumittaa jossain hikisisissä kryptoissa mitä edes keskuspankit eivät ole tunnistaneet oikeaksi rahaksi. Tai makselevat vielä 2030-luvullakin käteisellä kuten FinTechissä jälkeen jääneet saksalaiset tai parhaassa tapauksessa haaveilevat vieläkin paluusta kultakantaan. Yritä siinä sitten taloutta kasvattaa näillä ihmisillä ja niiden ajatuksilla ja sivistää vieläpä kaikkia rahasta ja sen luonteesta.
TLDR; Raha ja sen luonne muuttuu jatkuvasti. Samoin kauppa ja maailmankauppa. Sotilasliitot sekä muut liitot. Valuutta-alueet kasvavat kun ihmiset hyväksyvät valuutan X virallisena maksuvälineenä alueellansa. Usko rahaan menee jos sillä ei saa mitään ja kasvaa mitä enemmän sillä saa ja mitä todennäköisemmin se kelpaa vielä tulevaisuudessa vaihdon välineeksi. Vakuuttava armeija on hyvä olla takaamaan luottamusta, mutta vielä parempi on toimivat markkinat johon kaikki haluavat ottaa osaa!