Mitä asioita / lukuja seurata?

6
forum
|

yfai

+1
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
9

Aki sanoi toisessa ketjussa, että sijoittaisi pienehkön määrän rahaa yhteen osakkeeseen ja "seuraisin kyseistä yhtiötä kuin äiti lastaan." Olen hänen kanssaan samaa mieltä, että omien osakkeiden (erityisesti) menestyksen ja pörssikurssien seuraaminen on kivaa puuhaa. Seuraaminen olisi varmasti vielä mukavampaa, mikäli osaisin tietoisesti seurata oikeita asioita.

Haluaisinkin tietää, mihin asioihin erityisesti kiinnittää huomiota yhtiöitä seuratessani. Mitkä ovat sellaisia lukuja joihin erityisesti tulisi kiinnittää huomiota yhtiön osavuosikatsausta lukiessa? Tähän vielä tarkentavana kysymyksenä, miten luvut saa suhteutettua yhtiöön ja / tai sen kurssiin. Kysymykseen tuskin löytyy mitään tyhjentävää vastausta, mutta jonkinlainen "aloituspaketti", josta laajentaa tietoa olisi hakusessa. Mitä lukuja / asioita te seuraatte ja miksi?

28.6.2014 - 11:42

Sijoitustieto

+2033
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1274

Keskustelu aiheesta jatkukoon, mutta mainittakoon että tässä on erinomainen aiheidea Sijoitustiedon artikkelille. Laitetaan työlistalle.

29.6.2014 - 10:28

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Itseäni kiinnostaa samat kysymykset, enkä ole niihin hyvä vastaamaan, mutta omasta puolestani todettakoon, että osavuosikatsauksista eli osareista katson aina heti ohjeistuksen eli onko muutoksia aiempaan, liikevaihdon ja liikevoiton muutokset ja näiden suhteen odotuksiin, velkaantumista ja henkilöstömäärää myöskin tarkkailen, näiden kehitystä. Markkinaosuus ja markkinan kasvu/supistuminen ovat myös olennaisia indikaattoreita monilla yrityksillä.

Sijoitetun pääoman tuotto on myöskin keskeinen mittari.

Kaikki näistä ovat varsin lyhyen tähtäimen tarkastelua. Monesti kiinnostavat ostokohteet eivät ole kannattavuushuipussaan ja siten em. luvut helposti kuralla. Esimerkiksi Stockmannin kaikki em. luvut ovat suorastaan surkeita, mutta olennainen mittari eli oman pääoman määrä suhteessa kurssiin on loistava eli Stockan kirjanpitoarvokin on alle pörssiarvon ja taseessaan on todennäköisesti reilusti aliarvostettuja eriä, kuten kiinteistöt.

Esimerkkinä kerrottakoon, että noin vuonna 2000 olin HYY-yhtymän koulutuksessa, jossa esimerkkinä käytettiin yhtiön X tunnuslukuja, joista pääosa yllä. Yhtiö X vaikutti pahasti velkaiselta, eikä kovin kiinnostavalta sijoituskohteella. Lopussa paljastettiin, että kyseessä oli Nokia noin vuonna 1990. Eli puhtaasti tunnuslukupohjalta selkeästi epäkiinnostava yhtiö ei välttämättä ole sitä sijoitusmielessä.

29.6.2014 - 19:56

Aki Pyysing

+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Tämä riippuu toimialasta ja yhtiöstä kovasti. Aiheesta voisi kirjoittaa 2000 sivua, tai sitten pari riviä. Tulen käsittelemään sitä kolumneissani, tämänpäiväisessäkin.

Mutta Pyysingin osarin pikalukukurssi:

Katso EPS (=earnings per share), ja lue tulevaisuuden näkymät. Tässä on 90% osavuosikatsauksen sisällöstä. Jos on sijoitusyhtiö, katso NAV(=net asset value), ja katso onko salkussa tapahtunut jotakin. Eli normiyhtiössä P/E, sijoitusyhtiössä P/NAV

Pelkillä tunnusluvuilla en sijoita mitään, mutta toki katson ne aina, ennen kuin ostan.

2.7.2014 - 23:22

yfai

OP
+1
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
9

Kiitokset jo näistä vastauksista! Odotan aiheeseen liittyvää artikkelia mielenkiinnolla.

Sekä Dharma että Aki sanovat, pelkkien tunnuslukujen perusteella ei välttämättä kannata sijoittaa. Olen tästä samaa mieltä ja siksi koitinkin kysyä, mitä asioita tulisi seurata. Oletan, että tämä on vielä yhtiökohtaisempaa kuin tunnusluvut, mutta muutama idea olisi mukava kuulla.

Mikä on mielipiteenne osingoista? Osingot ovat tietysti kivaa karkkirahaa takaisinsijoitettavaksi, mutta eivät ne pelkästään hyväkään asia ole. Aki korjannee seuraavan tiedon, mutta Sponda (vai Technopolis) maksoi ensin yhtenä keväänä osinkoa ja pian sen jälkeen laittoi ulos hybridilainan. Minun korvaan tämä kuulostaa osakkaiden ryöstämiseltä, koska hybridistä yhtiö joutuu normaalisti maksamaan korkeaa korkoa, joka on aina pois (pien)osakkaiden rahoista. Osinkohan ei sinänsä ole omistajille yhtään sen parempi asia kuin osakkeiden takaisinosto tai yhtiön kassassa olevan rahan sijoittaminen uusiksi yhtiön toimintaan. Jos kumpikin edellä mainituista tavoista parantaa osakkeen tunnuslukuja tai sijoituksen tuotto on parempi mihin sijoittaja itse pystyy, ei osinkoa kannata maksaa. Itse ainakin haluan saada absoluuttisen tuoton mahdollisimman suureksi pitkällä aikavälillä, tavalla ei ole minulle merkitystä.

3.7.2014 - 10:26

Aki Pyysing

+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Tunnusluvuista: P/E, hinta per tulos on se, mitä sisukkaasti painotan eniten. Tämä ei ole viime vuoden tuloksen perusteella oleva P/E, vaan tulevien vuosien. Tätä sitten arvon yhtiökohtaisesti.

Hinta per substanssin (P/NAV) kurkkaan myös säännöllisesti. Tätäkin reivaan, eli liikearvo on läppää ja kiinteistöt seisoo vielä senkin jälkeen kun brändit on pilattu.

Jos P/E on alhainen, ei korkea P/NAV haittaa. Jos P/E on korkea tai negatiivinen, mutta P/NAV alle yhden, pohdiskelen onko se oikeasti. Eli jos substanssi nojaa lakkautettaviin tehtaisiin ja/tai palaneisiin brändeihin, en välttämättä lämpene, vaikka millaiseen kirjanpidolliseen alehintaan osaketta saisi.

Jos molemmat ovat alhaisia, pohdin miksi en ostaisi. Tämän ovat täyttäneet esim. kiinteistösijoitusyhtiöt usein, enkä ole keksinyt syytä olla ostamatta. Niitä on matkalla paljon ollutkin.

Markkina-arvo/liikevaihdon (P/S, price per sales) tarkistan myös rutiininomaisesti. Tämä on lähinnä välillinen indikaattori, eli kertoo mihin P/E voi mennä nykyisellä hinnalla.

Katselen muitakin tunnuslukuja, mutta ne kuten P/S ovat lähinnä apuna pohdinnassa paljonko tulosta tämä yhtiö tulee a) näyttämään tulevassa osarissa b) tulee tekemään tulevaisuudessa.

Osingoista: Olet ymmärtänyt osingot täsmälleen oikein, eli samalla tavalla kuin miecool.

Osinkotuoton katson myös aina, ja tässäkin pohdin ensi kevään ja sitä myöhempien keväiden osinkoa, en viime vuonna maksettua. Korkea osinkotuotto antaa kivan pohjan kurssille. Mutta, jos yhtiö pystyy saamaan rahalle nykytilanteessa esim. 15% tuoton, on minkään osingon jakaminen täysin mielipuolista. Näissäkin tilanteissa osinkoa yleensä jaetaan, koska iso osa omistajista on tyhmiä tai ajavat jotain agendaa, kuten esim. säätiöt, eivätkä voi/halua myydä osakkeita, mutta tarvitsevat osinkoja.

Osakkeiden takaisinosto vs osinko pitää päättää puhtaasti verotustilanteen ja arvostuksen pohjalta. Jos yhtiö on kuplahintainen, ei osakkeita ole syytä ostaa takaisin. Osinkoa voidaan jakaa. Tämä on osakkaiden etu.

Technopolis: Osingon jakaminen ja hybridin ottaminen oli rahan siirtämistä osakkeenomistajilta hybridisijoittajille. Lisäksi hybridi meni törkeän korkealla korolla. Investointipankkiirit imo vieneet tässä iloisesti. Tosin valtaosa (nyt puhun lukumäärästä, en rahasta) sijoittajista on liian laiskoja ja sivistymättömiä tajutakseen tämän. "Mitä vittua ne laskee osinkoa, MYYN." Tämä tosin on usein oikein, mutta jokainen case on omansa.

Hupaisaa on, että PikkuPro luultavasti sai henkilökohtaisella panoksellaan (=kommunikoimalla tj:n kanssa) Technon muuttamaan osinkopolitiikkaansa. Nykyisellä rahan ja osakkeen hinnalla Technon pitäisi ostaa omia osakkeitaan ja jättää osingonjako kokonaan väliin. Näin radikaaliin toimenpiteeseen tuskin munaa löytyy, mutta hyvä osoitus tj:n täysipäisyydestä on, että se kuunteli täysipäistä sijoittajaa ja reivasi sen minkä pystyi.

Kysyjästä: Ärsyttävimpiä tapojani on vetää johtopäätöksiä muista ihmisistä kysymättä ensin näiltä miten asia on. Anyways, olet imo joko kokenut tai muuten sivistynyt sijoittaja jo lähtiessä ja kysymykset olivat erittäin laadukkaita. Jatka kyselemistä ja omien näkemyksien kertomista!

 

15.7.2014 - 22:11

yfai

OP
+1
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
9

Kiitokset selvennyksistä. On mielestäni erittäin hienoa, että myös yksityinen sijoittaja voi saada ainakin jossain määrin pörssiyhtiön miettimään toimintamallejaan. Suomalaiset ovat tavallisesti erittäin huonoja antamaan palautetta, vaikka selvä syy olisikin. Pitäisi mahdollisesti itsekin joskus soittaa pörssitiedotteen alla olevaan numeroon. Numero kuitenkin yleensä annetaan juuri siitä syystä, että siihen todella voi soittaa. Ei pitäisi ajatella suomalaisittain, että en minä voi soittaa, koska olen vain tuulari ja piensijoittaja. Tämän pitäisi olla päinvastoin. Institutionaaliset sijoittajat keskustelevat johdon / asiantuntijoiden kanssa kuitenkin melko aktiivisesti. Miksi piensijoittajan pitäisi vapaaehtoisesti luopua erittäin merkittävästä tietolähteestä vapaaehtoisesti, mikäli kysyttävää on. En oleta, että kaikki piensijoittajat pääsevät keskustelemaan pörssiyhtiön tj:n kanssa, mutta aina kannattaa kokeilla. Se maksaa korkeintaan hieman omaa aikaa ja parhaimmillaan saattaa jopa ymmärtää yhtiön toimintaa paremmin: hyöty on siis selvästi suurempi kuin mahdollinen haitta. Osakeyhtiölain mukaan kaikilla osakkeenomistajilla tulisi kuitenkin olla samat tiedot saatavilla, vaikka se ei todellisuudessa toteutuisikaan täydessä merkityksessään. Tehokkaisiin markkinoihin en usko. Päällimmäinen syy tähän on omat sijoitukseni (ainakin) tähän asti.

En pidä itseäni missään nimessä kokeneena sijoittajana. Ensimmäisen kerran omistin osakkeita tosin 90-luvunlopussa tai 2000-luvun alussa. Ostin Raision osakkeita jonkun sukulaisen suosituksesta ja tukkaan tuli isosti. Nyt olen omistanut osakkeita 2008 alusta asti. Alku ei ajoituksen vuoksi ollut kovinkaan ruusuinen. Kun olin jo valmiiksi ottanut isosti osumaa, päätin olla myymättä. Tämä oli tavallaan hyvä asia, ainakin ymmärsin ainakin jollain tasolla mitä osakkeisiin kuuluva riski on. Vaihtamalla osakkeet toisiin olisin voinut päästä parempaan tuottoon, mutta koska en osannut arvioida yhtiöitä tarkemmin, päätin pitää kyseisistä yhtiöistä kiinni, koska ne olivat käsitykseni mukaan vakavaraisia ja tekivät tulosta. Salkussa silloin olleet osakkeet ovat nykyään jo selvästi voitolla tai vaihdettu voitolla toisiin osakkeisiin.

Erona aikaisempaan haluaisin pystyä jatkossa tekemään omia valistuneita arvauksia osakkeista. Aikaisemmin olen lähinnä apinoinut muiden mielipiteitä, ilman suurempaa omaa ajattelua. Aion jatkossakin apinoida muiden mielipiteitä, mutta vain jos omat mielipiteeni tukee kyseisen henkilön ajatuksia. Haluan siis pystyä jatkossa perustelemaan omat sijoitukseni, jotta tiedän miksi sijoitan johonkin. Samaan tavoitteeseen kuuluu myös ajatus asettaa joitain kriteereitä milloin osakkeet tulisi myydä.