Sijoitustieto

+2013
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1268

Tuhahtelin kaikille niille, jotka Emmanuel Macronin tultua valituksi Ranskan presidentiksi tuulettelivat populismin nousun Euroopassa pysähtyneen. Taisi jäädä vaalituloksiin perehtymättä. Ensimmäisellä kierroksella 40 prosenttia ranskalaisista äänestivät täysin tolkuttomalla ohjelmalla liikenteessä olleita Marine Le Peniä ja Jean-Luc Mélenchonia. Termi ”populistinen” vähättelisi tämän kaksikon suunnitelmia. Toisella kierroksella kolmannes patonginpurijoista olisi mieluusti hypännyt ojasta allikkoon eli Länsi-Euroopan sosialistisimmasta taloudesta eristäytymiseen sosialismin säilyttäen. Poikkeuksellisen iso osa jäi kotiin mököttämäänkin, koska ei ollut ketään kunnon kommunistia, mitä äänestää. 

Aki Pyysing 28.5.2017 - Lue kolumni tästä

6.6.2017 - 20:07

Öljymäen Esso

+12
Liittynyt:
20.4.2017
Viestejä:
19

Nyt on näköjään EVA:kin on herännyt

https://m.kauppalehti.fi/uutiset/rankka-raportti-populismista-rajat-kiinni-ja-vahvat-johtajat/dDnnjjyi

 

Nykyään tuntuu siltä, että kaikki mikä ei sovi omaan etuun leimataan populismiksi.

Ylläolevassa linkissä sinänsä puhutaan otsikkotasolla populismin syistä, mutta ei oikeastaan sitten kuitenkaan käsitellä niitä, vaan leimataan usea faktakin populismiksi. Tuloerot ovat kasvaneet. Se on fakta. Tätä on selitetty esim. ihmisten kyvykkyyseroilla. Suomessa muutama sata pörssijohtajaa saa kovia palkkoja ja bonuksia kun taas korkeakoulutettuja on n. miljoona. Ei tarvitse ymmärtää todennäköisyyslaskennasta kovinkaan paljon kun tajuaa, että koko kyvykkyyseroista puhuminen on täyttä bullshittiä. Johtajien ”ylivertaisuus”  on täyttä populismia ja valehtelua. Olin aikoinani melko suuressa IT-alan pörssiyhtiöissä töissä ja meillä oli YT-teatterit lähes kerran vuodessa. Aina kun tuli tieto YT-neuvotteluista firman pörssikurssi nousi, johtajat saivat bonuksensa sekä optionsa. Puolen vuoden päästä kun lain mukaan sai taas rekrytoida, rekrytoitiin taas pää märkänä.  Oikeasti mikään ei oikeasti muuttunut, mutta saatiinpa taas mitään mistään ymmärtämättömät ”sijoittajat” tyydytettyä ja optiorahat jakoon. Ei tuollaista pelleteatteria kukaan jaksa, vaan ihmiset lähtivät pikkuhiljaa muualle ja täysin muille aloille kuten itsekin. Nyt reilu kymmenen vuotta myöhemmin valitetaan koodaripulaa, mikä tuskin yllättää niitä, jotka nuo teatterit kävivät läpi. Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me. Ihmiset haluavat turvatun arjen. Kun tämä tapahtuu eri muodoissa tarpeeksi isolle joukolle ihmisiä, niin ei ole ihme, että tulee brexittejä ja trumpeja. Ihmiset ovat täysin kypsiä valehtelevalle eliitille ja äänestävät suunnilleen ketä vain joka lupaa parempaa.  Luulin joskus, että George W. Bushia tyhmempää presidenttiä ei voi Usa:an tulla, mutta olin näköjään väärässä.

Evakin sortuu lausunnossaan populismiin. ” Mitä koulutetumpi, sitä vähemmän populisti, EVA tulkitsee.” Öö, johtuisiko lähinnä siitä, että yleensä koulutetut hyötyvät vallitsevasta systeemistä enemmän kuin vähemmän koulutetut. Mitään ratkaisua Eva ei tietenkään löydä. Toteaa vain, että kaikki jotka ajattelevat eri tavalla kuin he ovat populisteja sen sijaan, että miettisivät voisiko vallitsevassa  systeemissäkin kenties olla jonkin verran syitä populismin nousulle. Tai oikeastaan aika paljon.

 

9.6.2017 - 16:36

Aki Pyysing

+13745
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7055

May pelasi vaalikampanjansa kuin suomalaiset pallopelimaajoukkueet usein johtoasemassa tekevät: Alkoi pelkästään puolustaa (ei osallistunut edes vaalitenttiin) ja hölmöillä (ketunmetsästys takaisin, dementiavero) ja lopulta otti pataan. Ei tule sentään Corbynistä pääministeriä. Hilpeät neuvottelut toryilla joko pohjoisirkkujen, skottien tai lipilaarien kanssa. Käykö näitä neuvotteluja May vai joku muu, jää nähtäväksi.

Liberaalien 12 oli miulle pettymys. Olin salaa toivonut tyyliin kahtakymmentä, tory/lib-hallitusta ja lopulta Brexitin kaatumista. En siis veikannut vaan toivonut.

Vaalituloksella ei juuri vaikutusta Suomeen, tosin heikentynyt punta huono viennille. Asiaa hivenen enemmän pohdiskeltuani, olisi tavallaan ollut hyvä, jos Corbyn olisi päässyt näyttämään talouspoliittiset kykynsä siellä, missä aurinko ei aikoinaan koskaan laskenut. Yhden sossun täytyy sössiä yksi länsitalous, että nuorison pelottava vasemmistolaistuminen pysähtyisi Euroopassa. Venezuela tai Kuuba eivät näköjään enää riitä esimerkiksi suunnitelmatalouden näkyvän käden voimasta. Bernie Sandersin, Corbynin ja Ville Niinistön suosio nuorten keskuudessa on imo järkyttävää. Mutta eihän sieltä somesta mitään taloushistoriaa löydy.

10.6.2017 - 13:41

Öljymäen Esso

+12
Liittynyt:
20.4.2017
Viestejä:
19

Jos vielä palataan kotimaan politiikkaan, niin Suomessahan nousussa on nimenomaan äärinationalistinen rajat kiinni – ajattelumalli. Aki ottaa populistin esimerkiksi Kimmo Kiljusen. Onhan noita irtopisteiden kerääjiä joka puolueessa. Sellaisiahan ovat esim. Ben Zyskowicz ja Wille Rydman. 90-laman aikaan Zyskowicz syytti työttömiä sosiaaliturvan väärinkäyttäjiksi. Asiasta tehtiin yliopistotasoinen tutkimus, jonka mukaan sosiaaliturvaa käytti väärin 0,3-3% sosiaaliturvan saajista. Mutta lumipallo oltiin saatu liikkeelle.  Nykyään oikeistopiireissä on ihan yleistä ajatella, että työttömät nauttivat jostain valtavan suuresta sosiaaliturvasta(käytännössä joku 400-500 euroa kuussa käteen) ja eivät sen takia mene töihin ja sen takia sosiaalituista pitäisi leikata(toki myös muiden ihmisten palkkojen alentamiseksi). Tietenkään sellaisella faktalla ei ole mitään merkitystä, että työttömien määrä on ainakin kymmenkertainen verrattuna avointen työpaikkojen määrään. Ja niistä avoimista työpaikoista taistelevat myös työssäkävijät. On toki keksitty kaikkia työkokeiluja yms. ilmaistyön menetelmiä, joissa työtön saa sosiaaliturvan päälle huikean 9 euron päiväkorvauksen. Näiden pitäisi kuulemma työllistää vaikka vain n. 11% noista työkokeilusta päättyy työsuhteen syntymiseen. On arvioitu, että Suomeen syntyisi n. 60000 uuttaa oikeaa työpaikkaa jos ilmaistyö lopetettaisiin.  Orjuuden aika on Yhdysvaltain taloushistoriassa kaikkein vähiten tuottava. Suomessa ei välitetä tästäkään faktasta.

 

Nyt sitten tähän päivään. Rasismi on ollut Suomessa nousussa pitkän aikaa. Ilmiö on tietysti huomattu myös Kokoomuksen puoluetoimistolla ja Kokoomuksen mainostoimistossa. Aamupalaverissa keskustelu on mennyt varmaan jotenkin näin:

-Hei Taru, tällainen rajat kiinni-meininki trendaa.

-Joo. Pystyttäiskö me jotenkin keräämään siitä irtoääniä?

-Aika arveluttavaa, kun varmaan aika harva ehdokas varmaan haluaa tulla leimatuksi rasistiksi.

-Onhan meillä siivouskomerossa se Wille.

-Wille kuka?

-Rydmanin Wille. Sillä on kova hinku eteenpäin urallaan.

-Suostuuko se tähän?

-Kyllä se varmaan suostuu, kun vaihtoehdoksi annetaan pysyminen siivouskomerossa tai poislähtö. Jos siitä tulee myöhemmin juttua niin kuitataan se nuoruudenhairahduksena.

-Ok. Muistakaa sitten ympätä siihen se meidän sosiaalipummiteema.

-Joo, tietysti.

 

Sitten Wille alkaa spämmätä nettiin tarinaa elintasosurffareista, jotka tulevat Suomeen vain korkean sosiaaliturvan takia. Tänne kuulemma tulevat vain rikkaat rintamakarkurit. Kautta maailmanhistorian on tiedetty, että rikkaat pakenevat ensimmäisenä sotaa. Tai sitten heille järjestetään joku homma armeijasta, missä on minimaalinen riski tulla ammutuksi. Luonnollisesti, markkinataloudessa kun eletään, salakuljettajat yrittävät mainostaa eri kohdemaita sadoilla hyvillä ja tuhansilla kauniilla argumenteilla aivan kuten markkinatalouteen kuuluukin. Rydman varmaan tietää sen hyvin itsekin, mutta pääsipähän eduskuntaan. Kokoomus ei luonnollisesti puolueena muuta suhtautumistaan maahanmuuttoon, mutta kerää helpot äänet.

Samalla kuitenkin rasistinen ajattelu leviää. Evan tutkimuksen mukaan 25% suomalaisista on valmis äänestämään äärinationalistista rajat kiinni-puoluetta. Aki pitää ”vasureita” uhkana ja esittää, että äärikapitalistisen järjestelmän ainoana vaihtoehtona on suunnitelmatalous. Todellisuudessa vasemmistolla on todella heikko kannatus Suomessa, koska vasemmisto on pettänyt äänestäjänsä kerta kerran jälkeen. Demarit ovat täydellinen eunukkipuolue, mikä ei pysty edes oppositiossa kasvattamaan suosiotaan. Timo Soini lupasi ääniä kalastellessaan, että persut eivät myy persettään niin kuin demarit. Sinänsä Soini puhui totta. Persut eivät myyneet persettään vaan antoivat ihan ilmaiseksi.

Yritysten sossunluukkua ei sen enempää Ben kuin Willekään halua sulkea. Ei vaikka yritystukien määrä ylittää kymmenkertaisesti työttömyyskorvausten määrän. Syynä ihan se, että työttömiä on helppo syyttää, koska työttömillä ei ole mitään mahdollisuutta puolustautua. Hallituksen leikatessa työttömiltä, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta se tehdään ihan vain siksi, että nämä ryhmät eivät pysty vaikuttamaan mihinkään esim. lakkoilemalla. Eikä näillä ryhmillä ole varaa maksaa vaalirahoitusta. Yritystukiin ei uskalleta eikä haluta puuttua, koska sieltähän tulee vaalirahoitusta. Toki kaikki taloustieteilijät vasemmalta oikealle pitävät pysyviä yritystukia haitallisina, joten sitäkin sopii miettiä ketkä yritystuista oikeasti hyötyvät. Tässä yksi versio asiasta:

https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipilasta-tuli-miljonaari-valtion-tuella-ja-harskeilla-tutunkaupoilla/?shared=1738038-55764b37-500

 

 

 

 

 

 

11.6.2017 - 21:12

Aki Pyysing

+13745
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7055
Öljymäen Esso kirjoitti:

90-laman aikaan Zyskowicz syytti työttömiä sosiaaliturvan väärinkäyttäjiksi.

Mie en muista Zyssen 90-luvun ajan laman aikaan sanoneen noin. Olisiko linkkiä, saattoihan se niin sanoakin? 

Öljymäen Esso kirjoitti:
Asiasta tehtiin yliopistotasoinen tutkimus, jonka mukaan sosiaaliturvaa käytti väärin 0,3-3% sosiaaliturvan saajista.

Suhtaudun varsin epäluuloisesti tähän tutkimukseen, jos sellainen siis on olemassa. Saattaa olla tehty Pekka Paskan metodilla eli haastattelutukimuksella "toitko Virosta viinaa" eli tässä on sitten kysytty "Käytätkö sosiaaliturvaa väärin".

Mie esimerkiksi tunnen useita ansiosidonnaisella pelaajia, jotka tekevät verokortilla sen verran aikaa, jotta tulee päivät täyteen ja voi taas tehdä pimeänä.

Olen kieltäytynyt monta kertaa mahdollisuudesta olla työllistävinään joku, jotta tämä pääsisi ansiosidonnaiselle. Luultavasti ovat löytäneet jonkun yhteistyöhaluisemman.

Yritystukia tiedän pitävän haitallisina sekä Rydmanin että Pyysingin. Mutta ei vasemmistolla nyt yleensä totuudella ole juuri väliä. 

11.6.2017 - 22:13

Aki Pyysing

+13745
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7055

Ranskassa näyttäisi sen sijaan Macronin populismi ottaneen tuulta alleen enemmän, kuin osasin toivoa. Suomelle ja Euroopalle Ranskan talouden siirtyminen sosialismista markkinatalouteen olisi muuten melkoisen iloinen piriistysruiske. Valitettavasti yli yön ei tapahdu yhtään mitään, ja Ranskassa lakkoillaan oikein urakalla lähivuosina.

https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-06-11/macron-set-for-majority-in-assembly-after-first-round-of-voting