8.3.2023 - 10:16

Bingo53

+3556
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2321

Naistenpäivää

Kaksi viidestä Nordnetin sijoittajasta on naisia. Suosituimman Suomen rahaston eli Nordnet Indeksirahasto Suomen omistajista joka toinen on nainen. Naiset hajauttavat enemmän ja suosituin etf-jakauma on:

ETF:ien omistajista joka kolmas on nainen. Linkki Nordnet: https://www.nordnet.fi/blogi/naisten-suosikkirahastot/

Tekevätkö parempaa tulosta? Siitä ei ole tietoa, mutta kukkia voi siitä huolimatta antaa. Ja toivottaa pärjäämistä lumimyrskyn keskellä, kun nämä lähtevät sinne rämpimään.

29.5.2023 - 15:17

Bingo53

+3556
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2321

Vajaan markkinapäivän aikaan (jenkit ja britit kiinni tänään) on hyvä vilkaista salkun positioiden kehitystä yksittäisinä käyrinä. Varsinkin kun tuli ensin kuunneltua Oksaharjun kommentit: https://www.nordnet.fi/blogi/oksaharjun-osavuosijatkot-q1-2023/

Esiin tulee Helsingin pörssin matalapaine.  Jos ei hajauta muualle maailmaan, menettää rahaa. Oman salkun sektorien toteutuneiden kehitysprosenttien mukaan maailma palaa teknoon tekoälyn innoittamana.

  • Sektori                                      YTD                12 kk                    Tuote
  • Maailma    (VWCE)                 8,74 %             2,32 %                Vanguard FTSE All-World Acc
    Jenkkimarkkina (D5BM)      10,54 %             3,65 %                 Xtrackers S&P500 Swap UCITS
    Tekno (EQQQ)                      32,12 %             14,03 %                Invesco EQQQ Nasdaq-100 dist
    Semiconductors (VVSM)    45,93 %            20,71 %                 VanEck Semiconductor Acc
    Suomi                                     -0,03 %            -0,43 %                Nordnet Indeksirahasto FI
    Eurooppa                               10,52 %              9,22 %                Nordnet Indeksi Eurooppa
    Tekno US                               33,69 %             18,13 %                JPM US Technology A dist
    Tekno World                          25,94 %            12,04 %                BGF World Technology A2
  • Evli Likvidi B                            1,49 %               1,36 %                Vähäriskinen korkorahasto
trending_up +2
30.5.2023 - 10:17

Bingo53

+3556
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2321

Sektorien kehityksen erot tulevat omassa salkussa näkyviin myös vaikkapa rahastojen kohdalla tuotto-välilehteä katsomalla.

 

Samalla tavalla tulee esiin Suomi-salkun alakulo, kun tekno on viime kuukaudet ottanut nostetta. Aika on nyt siitä outo, että indeksin voittamiseen vuodessa (Suomi-indeksin) riittää, että pitää käteiset Evli Likvidi B lyhyessä korkorahastossa:

Tuossa sinisellä rahasto-osuden ostot ja punaisella lunastus jonkun toisen osuuden ostoon. Punainen vertailukäyrä on S&P500 jenkki-indeksi, OMXHGI Helsingin pörssin isot yhtiöt ja SLG OMXH25 on Seligsonin ETF.

Tiedostosiirto toimii taas, vaikkakin eri lailla.

trending_up +2
22.6.2023 - 14:49

Bingo53

+3556
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2321

Salkun hajautuksesta hajamietteitä sieltä täältä

Jos aloitan sääntelystä, sijoitusrahasto ei saa sijoittaa yli 10% varoistaan yhteen yhtiöön, eikä yli 5% rahastosta painavien yhtiöiden yhteenlaskettu osuus rahastosta saa ylittää 40%. Siten sijoitusrahaston teoreettinen minimäärä yhtiöitä on 16kpl (4*10% + 12*5%). Se ei käytännössä ole mahdollista, koska kurssit liikkuvat ja rahasto rikkoisi jatkuvasti hajautussääntöjään. Siksi olen (Anders Oldenburg) päätynyt noin 25 yhtiön ihannemäärään.

Miksi en sijoittaisi vaikka 4% per yhtiö? Sen suunnilleen teenkin, kun joskus harvoin ostan meille uusia yhtiöitä. Mutta, kun jonkin minusta erittäin hyvän yhtiön paino ylittää 5% rajan, niin en väkisin sitä myy, kunhan vain hajautussäännöt antavat myöten.

Jos haluaa hyvin hajautetun salkun, niin siinä pitäisi minusta olla puolisentuhatta eri yhtiötä. Laajasti hajautettu alhaisten kustannusten indeksirahastosalkku osuu todennäköisesti aika lähelle napakymppiä, siis markkinatuottoa

Linkki Anders Oldenburg, Seligson: https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/vko-24-23-hajautus-velkakatto-kesa/

Vuosina 1926-2016 ainoastaan nelisen prosenttia Yhdysvalloissa listatuista osakkeista selitti kokonaan osakemarkkinoiden riskittömän koron ylittäneen tuoton.

Four out of every seven common stocks that have appeared in the CRSP database since 1926 have lifetime buy-and-hold returns less than one-month Treasuries. When stated in terms of lifetime dollar wealth creation, the best-performing four percent of listed companies explain the net gain for the entire U.S. stock market since 1926, as other stocks collectively matched Treasury bills.

The results help to explain why poorly-diversified active strategies most often underperform market averages.

Linkki Hendrik Bessembinder - Do Stocks Outperform Treasury Bills?: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2900447

Osakkeiden tuottokärki on tutkitusti erittäin kapea, joten jo pienenkin joukon hyvin menestyvien ja eniten arvoa luovien osakkeiden puuttuminen salkusta saattaa pahimmillaan jättää sijoituksiemme tuotot kauaksi markkinoiden keskiarvollisesta tuotosta.

Sijoitussalkun ydin on suurimmalle osalle sijoittajista järkevää rakentaa markkinatuottoa tavoittelevasti, laajaa hajautusta hyödyntäen. Ja tietysti mahdollisimman kustannustehokkaasti, jotta markkinoiden tuotot eivät huku palveluntarjoajien perimiin palkkioihin ja aktiivisen kaupankäynnin aiheuttamiin kustannuksiin.

Linkki Kare Hallamaa: https://www.lahitapiola.fi/tietoa-lahitapiolasta/uutishuone/uutiset-ja-tiedotteet

Strateginen allokaatio muodostaa yksityissijoittajalle kaiken sijoittamisen perustan. Äärimmäisyyksiin meneminen on siinäkin lähinnä salkkua tuhoava näkökulma.

Asiaa pohtii Financial Timesissä Stuart Kirk siltä kannalta, kuinka on mahdollista, että Nvidia on nyt neljänneksi omistetuin osake jenkkiläisissä ESG-rahastoissa. Se on myös laajalti eurooppalaisissa "Article 9" kestävän kehityksen rahastoissa.

Nvidia valmistaa tekoälyservereiden softaa ja neljä viidestä osakomponentista, joka mahdollistaa huippuluokan tekoälyprosessoreiden keskustella keskenään. Tätä pidetään vihreänä siitä syystä, että keinotodellisuus on vähäpäästöistä.

Samaan aikaan tekoälyä pidetään uhkana ihmisen olemassaololle. Kestävään kehitykseen pyrittäessä on loogista, että ihmisen karsiminen maailmasta on tehokkain keino vähentää ihmisestä johtuvia hiilipäästöjä. Pulma on siinä, ettei tiedetä kuka sen jälkeen keräisi hyödyn asiasta.

Kirkin mukaan kestävän kehityksen investoiminen on tehnyt itsensä parodiaksi ja samalla pienentänyt tuottoja.

Alongside Nvidia, which makes up 2 per cent of the JPMorgan US sustainable equity fund, for example, Microsoft (partner of ChatGPT), Alphabet (Bard, cloud servers, DeepMind) and Amazon (servers) are all in the top 10.

Together they account for 18 per cent of the assets. In other words, almost a fifth of a sustainability fund is dedicated to companies that may be green but they put at risk the sustainability of the humans who invest in it by advancing the threat from AI.

Linkki Financial Times (vapaasti luettavissa): https://www.ft.com/content/9bc1861d-8226-4793-94cb-ddfcb3f36332

Tähän nähden voi ymmärtää näkökulmaa, jossa kestävän kehityksen sijoittaminen alkaa vaikuttaa naurettavalta: rahastoista on poistettu fossiilisen polttoaineen yhtiöt - ne kuitenkin pitävät meidät hengissä - ja tuotu kovalla painolla liiketoimintaa, jotka hyvinkin voivat pyyhkäistä meidät jokaisen haitallisina maan pinnalta.

Kirk toteaakin, että hän on jättänyt salkustaan pois kaikki pörssinoteeratut rahastot, jotka ovat ESG-rajattuja ja syyksi hän sanoo haluavansa elääkin.

Jättämällä ESG-versiot salkuista sivuun ja pidättäytymällä tavallisiin indeksirahastoihin pääsee puolet pienemmillä kuluilla, vaikka salkun sisältö on melkein sama.

By all means pay the surcharge for having an ESG label if it makes you feel better — but you have the same fund as me. It’s the killer AI-powered robots you need to worry about. They really annihilate your cash flows.

Kokeillaanpa videon upottamista html-koodina havainnollistamaan meininkiä.

Ja tässä palataan Bessembinderin ajatukseen, jossa ESG-touhu nuttura kireällä voi johtaa siihen, että sijoittaja hukkaa salkustaan sen terävimmän kärjen, jolla tulevat tuotot tänään ja huomenna tehdään.

trending_up +3
30.11.2023 - 16:26

Bingo53

+3556
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2321

Puhtaan energian eteenpäin ajava markkinavoima on alkanut köhiä - meno nuupahtaa

Kymmenet tuhannet toisen palkoissa olevat ovat maksattaneet lentolippunsa ja hotellinsa Dubaissa ja kokoontuvat ilmastokonferenssiin hyvin jäähdytetyissä tiloissa, öljyjätin johdolla. Parisataa kansakuntaa kuuntelee luentoja ja innostuu milloin mistäkin aiheesta.

Destiny_in_Dubai

Linkki The Strait Times: https://www.straitstimes.com/opinion/destiny-in-dubai-what-are-the-key-climate-issues-in-cop28

Suomalainen veronmaksaja seuraa menoa pahoin aavistuksin; toivoo, etteivät kotimaiset osallistujat taas innoissaan lupaile liikoja ja lankea isojen rahastajien ansoihin meidän rahoilla. Luultavasti nämä menevät idän ihmeiden retkuun jälleen ja kalliisti.

Linkki: https://ym.fi/-/yk-n-ilmastokokous-alkaa-dubaissa-keskiossa-erityisesti-energiaratkaisut

Toteutusten todellisuus on toisenlaista, mikä näkyy selvästi Nordnetissä omistamani iShares Global Clean Energy UCITS ETF:n (IQQH) kehityksessä:

IQQH_development

Vihreät pallukat ovat kuukausiostoja, punaiset vähentäviä myyntejä. Rahasto on miinuksella 30,6% vuoden alusta ja 35,1% kolmen vuoden jaksolta, jolloin aloitin sen kanssa. Keltainen vertailukäyrä on S&P500 indeksi. Sama meno koskee vastaavan tyyppisiä muita puhtaan energian rahastoja

Clean energy etf

Ja tämä näkyy myös puhtaan energian indekseissä

Clean energy indexes

Sijoittajien haaveet nollaneton hiilipäästöihin siirtymisen rahavyörystä ja suurista voitoista ovat haihtuneet savuna ilmastoon.  Sähköautojen tekniikkaan liittyvä rahasto iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD (Acc) (IEVD) on vielä pysynyt pinnalla.

IEVD_etf

Tämän rahaston sisältö on enemmän elektroniseen automatiikkaan suuntaava, kuin varsinaiseen sähköautoiluun tai akkuihin ja tämä pitää sitä hengissä. Itselläni on sitä vielä toisessa salkussa.

Sähköautojen kysynnän kasvu on pysähtynyt ja valmistajat ovat jo ruuvaamassa tuotantoaan pienemmille tasoille.

US EV sales

Markkina alkaa havaita, ettei siirtymä puhtaaseen energiaan tapahdu ilmaiseksi, vaan siitä on jonkun maksettava. Parhaillaan kuluttajat ja osakkeenomistajat ovat sitä mieltä, että ne eivät ole he, jotka maksavat.

EV price vs a new other

Halukkuus maksaa vihreästä siirtymästä omilla rahoillaan on pienentynyt.

Linkki WSJ: https://www.wsj.com/business/autos/why-no-one-wants-to-pay-for-the-green-transition-aed6ba74?mod=hp_lead_pos2

Vihreä siirtymä on alkanut muodostua miinusmerkkiseksi investoinniksi, jonka lopullisesta positiivisesta vaikutuksesta ei ole mitään varmuutta. Alkuun sitä perusteltiin uudella, tehokkaammalla teknologialla, joka sellaisenaan olisi kannattavaa. Nämä perustelut ovat alkaneet murentua.

Ranskalainen ekonomisti Jean Pisani-Ferry: “By putting a price—financial or implicit—on a free resource (the climate), the transition increases production costs, with no guarantee that the reduction in energy costs will eventually offset them, while the investments it calls for do not increase productive capacity but must nevertheless be financed.”

Linkki: https://www.strategie.gouv.fr/english-articles/economic-implications-climate-action

Taloustieteilijä huomauttaa, että muutos korvata fossiilinen energia sisältää hirvittävän suuria investointeja ja uhrauksia pitkälle tulevaisuuteen. Pisani-Ferry arvioi keskiluokkaisen ranskalaisen perheen kuluttavan käytettävissä olevasta tuloistaan 44% lämpöpumppuun ja 120% sähköisellä voimalla ajettavaan autoon. Nämä kulutukset lisäävät kylläkin tuotekysyntää, mutta eivät paranna näiden perheiden asemaa millään tavalla, koska ne tekevät samaa asiaa, jota niillä korvattiinkin.

Yleinen ärtymys puhtaan energian kuluihin on alkanut kasvaa, mikä Euroopassa on näkynyt Ranskan protestiliikehdintänä ja Hollannissa oikeistosiirtymänä suuntaan, jossa halutaan poistaa kaikki ilmastosäännöstöt.

Vuosien ajan tuuli- ja aurinkovoiman rakentamisen kustannukset laskivat, mutta kustannukset ovat alkaneet nousta vuodesta 2021 alkaen. Korkotasolla on tietysti merkitystä. Monet rakentajat eivät pysty toimittamaan tehonlähteitä samaan hintaan kuin aikaisemmin.

Denmark’s Orsted, the world’s largest wind developer, took a $4 billion charge in early November for pulling out of two projects off New Jersey. The company today is worth 75% less than in early 2021. ClearView Energy Partners estimates about 30% of state-contracted offshore wind capacity has been canceled, and another 25% may be rebid. ClearView analyst Timothy Fox noted lawmakers often mandate increased renewables, but utility regulators must approve the contracts, and one of their primary considerations is cost to ratepayers.

Lähtökohtana alkaa olla se, että vähähiilisyyteen siirtyminen ja sähköverkon parantaminen on tehtävä pitäen kulut mielessä eli niistä ei makseta mitä tahansa. Sähköauto- ja akkutehtaat ovat lisääntyneet, mutta pidemmän päälle vihreä siirtymä edellyttää näiden tehtaiden olevan kannattavia. Toistaiseksi Detroitin autotehtaat menettävät rahaa joka kerta, kun ne myyvät sähköauton.

Linkki Greg Ip, WSJ: https://www.wsj.com/business/earnings/ford-f-q3-earnings-report-2023-e2296fdf

Autoalan analysoijat arvioivat, että keskimääräinen S&P500 indeksin ei-rahoitusalan yhtiö käyttää markkina-arvonsa verran rahaa tuotekehitykseen noin viidessäkymmenessä vuodessa. GM ja Ford kuluttavat saman summan 1,9:ssä ja 2,6:ssa vuodessa, vastaavasti.

“This cannot continue, in our view.” The green transition remains critical, but its path will be fraught until someone agrees to pay for it.

Maksajaa odotellessa sijoittajan on päätettävä kärsiikö ja jää vuosiksi istumaan Clean Energy-sijoitusnippunsa päälle vai onko nyt purtava katkera pala ja pantava nippu lihoiksi tappiolla.

trending_up +4
26.6.2024 - 12:12

Bingo53

+3556
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2321

Vihersähkö menee kaupaksi, jos se on edullista. Määritelmällisesti sen suosiminen on taloudellinen uhraus ympäristön hyväksi.

Sijoitustaloudellisesti puhdas energia on alkanut vihertää ja saada homeista väriä. Sen kannattavuus on painunut rankasti uhrauksen puolelle. Clean Energy -sijoituksista on alkanut tulla pelkkää levää salkun pohjalle.

Kuva
XCLN_index_3years

Kolme vuotta alamäkeä pohjalle. Yllä puhtaan energian indeksi XCLN viikkokäyränä kolmen vuoden ajalta.

Pidin tätä koronan jälkeen nousevana megatrendinä ja lähdin toivorikkaana mukaan tammikuussa 2021 sijoittamalla iShares Global Clean Energy ETF:ään - juuri korkeimmassa kärjessä. Nousu oli vakuuttanut ja laitoin rahaston ostot kuukausiohjelmaan (vihreät pallot).

Kuva
iShares_Global_Clean_Energy_etf_5years

Alan yhtiöiden yllätysten mahdollisuuksien hehkuttaminen on nyt 2024 jäänyt taka-alalle ja salkuissa lasketaan rahoja. Köpelöstihän tässä kävi, varsinkin arki-indekseihin verrattuna. Myin viimeiset erät kuluvan vuoden tammikuun lopulla eikä kaduta kuin vähän; joskus on vain pysäytettävä ja otettava pataan. Oisi voinut kyllä aikaisemminkin tajuta.

Puhtaan energian ratkaisuille on kysyntää, mutta yhtiöt kärsivät kohonneista raaka-ainekustannuksista, tuotannon laatuongelmista ja kasvavista rahoituskuluista. Projektit lykkääntyvät ja luvitus vain hankaloituu kiukkuisten heinähattujen kiipeillessä mastoihin. Kilpailu on muuttunut ylitarjonnaksi reaalikysynnän huvetessa. Alamäki näkyy kaikissa rahastoissa.

Kuva
Clean_energy_etf_similar

Puhtaan energian osakkeiden arvostuspreemio on sulanut ja arvostukset ovat palanneet muiden maailmaindeksin osakkeiden tasolle. Mistään alennuksesta ei vaikuta olevan kyse vaan arkisesta kausimenosta samaan tapaan kuin ammattimetelöitsijöiden populaatioesiintymiset; noita kesän aurinkoisimpina päivinä raahaillaan pitkin nupukiviä, mutta talvipakkasilla nuo pysyttelevät lämpimissä öljylämmitetyissä pubeissa sähkövalossa.

Linkki puhtaan energian seurantalista: https://www.nordnet.fi/fi/markkina/osakkeet/ideat/listat/uusiutuva-energia

Energiatuotannon kasvu on viimeiset viisi vuotta ollut enemmän puhtaan energian puolella kuin perinteisissä tuotantotavoissa IEA:n maaliskuisen raportin mukaan.

Kuva
IEA_clean_energy_vs_traditional

Koronan jälkeiset taloudellisen tuen paketit, eritysesti 2022 energian hintojen kriisiytymisen jälkeen, edesauttoivat puhtaan energian aloittavia projekteja.

Since 2019, clean energy growth has outpaced growth in fossil fuels by a ratio of two-to-one. The production of low-emissions electricity grew by around 1 800 TWh, despite disruption to hydro power due to drought and forced outages in nuclear power, notably in Western Europe. Fossil fuel-based electricity generation grew by slightly less than 850 TWh, which is less than the growth of solar PV alone (910 TWh since 2019), but also less than the output increase of wind power (885 TWh).

Joissakin puhtaan energian aloissa on meneillään voimakastakin markkinakehitystä, kun taas toiset hiipuvat.

Kuva
IEA_energy_deployment

Asiaa valaisee kansainvälisen energiayhteisön IEA:n ensimmäinen ja tuore Clean Energy Market Monitor -raportti puhtaasta energiasta, 27 sivua pdf: https://iea.blob.core.windows.net/assets/d718c314-c916-47c9-a368-9f8bb38fd9d0/CleanEnergyMarketMonitorMarch2024.pdf

Tässä ei auta odotella, että sokerisedät makselevat elokapinoitsijoiden sakkoja energia-alasta kuullakseen vaan on kyllä palattava ihan perinteiseen, eli seurattava Clean Energy alan osakkeiden ja toimialaindeksien pistelukuja ja varrottava, että yritykset vielä herkistyvät osoittamaan liiketoiminnan kannattavuuden paranemista.

Että niinku rahaa tehtäisiin, sit ostetaan!

trending_up +4
26.6.2024 - 16:39

Sienimies

+37
Liittynyt:
27.7.2020
Viestejä:
51

Hyväntekeväisyyttä minäkin olen tehnyt puhtaan energian suorilla osakesijoituksilla. Päälle neljän prosentin osinkotuotto on vain luonut harhaluulon että hommassa olisi edelleen jotain järkeä. 

trending_up +1
6.11.2024 - 10:45

Bingo53

+3556
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2321

Megatrendit taktisena lähestymistapana

Temaattisilla rahastoilla ja etf:llä on voinut ottaa salkussa näkemystä maailman menosta tai vaikkapa suojata inflaatiota tai valuuttaheilahteluja vastaan.

Rahastopuoli on kyllä kärsinyt myös pettymyksistä, joita on tullut ja mennyt eri aiheissa - vaikkapa Cathie Woodin ARK-vuoristoradassa, puhtaan energian pussukoissa, ikääntyvän väestön teemaan keskittyvissä rahastoissa, ruotsalaisissa kiinteistöhummailuissa yms.

Viime aikoina teemarahastoista on ollut varojen vuotoa ulospäin, kirjoittaa Financial Times.

Kuva
FT_thematic_funds

Linkki Financial Times: Thematic funds find fans in tactical and multi-theme approaches

Globaaleilla temaattisilla rahastoilla oli huippuhetkensä kulkutaudin aikaan, missä niiden kokonaisarvo oli 892 miljardia dollaria. Koronan pahimmista ajoista temaattiset ovat tömähtäneet kolmanneksen alaspäin. Globaali sijoitussumma Kiinan sisältäen oli kesäkuun 2024 lopussa 562 miljardia dollaria Morningstarin mukaan.

Vähenemisestä huolimatta nämä ovat monelle sijoittajalle mukava keino omalla tavalla käytettäväksi ja paljon kätevämpi kuin yksittäiset osakkeet. Ajatellaan vaikka puolustustekniikan toimialaa, joissa on vaikea tietää mikä yksittäinen voisi olla seuraava nousija. Tai bitcoa ja tekoälyä, joissa kisa on vasta alussa.

Temaattiset rahastot on suunniteltu volatiileiksi ja siksi ne ovat taktisia tuotteita portfoliossa. Ne eivät korvaa sijoitusta laajaan osake- tai velkakirjarahastoon.

trending_up +1
12.11.2024 - 13:19

Bingo53

+3556
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2321

Megatrendit vaalipöhinän jälkipyörteissä

Kuva
WSJ_jason_zweig_Big_yields

Sijoitussalkun säädössä on hyvä antaa vaalimekkalan rojun ja roiskeiden laskeutua eikä liian hätäisesti alkaa muuttaa painotuksia. Joitakin havaintoja on silti jo nähtävissä.

Viime vuosien megatrendeistä Clean Energy jumittui suohon jo viime vuoden puolella ja myin tappiolla osuuteni IQQH-etf:stä eli iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist). Toimiala ei ole tuosta toipunut eikä vaalituloksen perusteella siitä ole jatkossakaan juuri toivoa seuraavan neljän vuoden aikana.

Kuva
BlackRock_megatrends

Isoilla sijoitusyhtiöillä on ollut käsityksiä merkittävistä trendeistä, mutta aika lailla pieleen odotukset ovat vielä menneet, jos tarkoituksena on ollut rahan ansaitseminen niillä. Joillakin teemoilla on onnistuttukin ja tänä vuonna niitä ovat olleet puolijohteet, krypto ja puolustusteollisuus.

Vaalituloksen selviäminen nosti heti DJI-indeksiä reippaasti ja mielenkiinto on nyt kohdistunut valmistavaan teollisuuteen.

Kuva
DJI_industrial_2024_11

Puolijohdeala on ollut älyhuumassa menestyksekäs ja palvelinsalien siruja ja kortteja on paukutettu painokoneet täysillä.

Kuva
VVSM_semi_2024_11

Menin melko alkuvaiheissa neljä vuotta sitten mukaan VanEck Semiconductor UCITS ETF - USD Acc (tikkeri VVSM), jonka rivakka nousu alkoi jo viime vuonna. Vähensin sitä varovaisena omasta mielestä liian aikaisin, mutta kesän jälkeen näyttääkin alan jättikasvu töksähtäneen. Odotukset ovat, että Tyynellä merellä tulee tapahtumaan ja puolijohteet uppoavat riitoihin. Äly ei sitä pelasta.

Kuva
BLCH_GlobalX_Blockchain_2024_11

Muutin keväällä kuukausisijoituksen Clean Energystä kryptotoimialaan eli Global X Blockchain UCITS ETF - USD Accumulating (tikkeri BLCH). Se on nyt kovaa kipuamassa alan toiveiden noustua kattojen yläpuolelle, Marsiin asti.

Puolustusteknologian ala oli aika varma tapaus sotimisen laajennuttua. VanEck Defense UCITS ETF (tikkeri DFEN) oli lanseerattu ja saatavilla viime vuoden keväällä. Siinä ollaan enkä usko toimialan vielä turpaveikkojen lausunnoista pahemmin muuttuvan niin kauan kun taottua rautaa lentää taivaalla.

Kuva
DFEN_VanEck_defence_2024_11

DFEN näytti saavan potkua vaalipäätöksestä. Samoin HANetf Future of Defence UCITS ETF - Acc (tikkeri ASWC), joka myös tuli saataville edellisvuonna. Ostin myös sitä puoli vuotta sitten keväällä, kun siinä on eurooppalaista painotusta ja osin myös kehittyviä yhtiöitä ja teknisiä ideoita painottuneena. Vanha pankkiiriraha menee näihin Rooman ajoilta olevaa kulttuuria puolustamaan, kun  rajoillamme vaeltelee ilkeä lapsenvarastaja mutisten "Muuten, Eurooppa on hävitettävä".

Kuva
ASWC_Hanetf_defence_2024_11

Karkeasti vuoden alusta asti eli YTD

VVSM YTD 31,1%
BLCH YTD 42,2%
DFEN YTD 66,6%
ASWC YTD 46,0%

Samaan aikaan laajat indeksit kehittyivät vuoden alusta salkussa

VWCE YTD 24,0% ( Vanguard FTSE All-World UCITS ETF Acc)
VUSA YTD 30,5% (Vanguard S&P 500 UCITS ETF dist)
EQQQ YTD 29,7% (Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Dist)

Synti myy ikuisesti ja maailman suurin tupakkavalmistaja eli Kiinan valtion omistama China Tobacco kertoi parantaneensa liikevaihtoaan 4,3% edellisvuodesta 210 miljardiin dollariin. China Tobacco myy 97% maan tupakoista.

Linkki CNBC: China’s tobacco industry is red hot, defying global trends

Philip Morris International (NYSE:PM) eli maailman toiseksi suurin tupakkatuotteiden valmistaja raportoi 35,2 miljardin liikevaihdosta ja 11% kasvusta.

Linkki PMI: Media - Press Details | PMI - Philip Morris International

Toistaiseksi jenkkien vallanvaihdon melskeiden keskellä sijoituksissa näyttäisi olevan viisainta savussa ja sumussa pysytellä syntien tiellä ja pitää osuuksistaan vielä kiinni kynsin ja hampain. Hyviin tarkoituksiin voi antaa myötätuntoa, mutta ei niihin rahaa kannata laittaa.

trending_up +3