Kuulostaa osakeannin markkinoinnista yleisölle, mutta en löydä tarjousesitettä Fivan esiterekisteristä. Siis eka vaaran merkki.
Sijoituksen pois saaminen edellyttää, että firma lunastaa omia osakkeitaan takaisin käyttäen siihen voittovaroja. Jos firmalla menee huonosti, ei siltä välttämättä löydy käyttökelpoisia varoja, joilla osakkeita voisi ostaa. Nuo eivät ole mikään laina firmalle, vaan osakesijoitus ilman äänivaltaa.
Lyhyt mielipide on "avoid", ei sentään ihan "strong avoid".
Sinänsä ihan näppärä idea pikavippifirmalta:
sen sijaan, että he ottaisivat sijoittajalta virallisesti lainaa 8% korolla, jolloin sijoittajalla olisi virallisesti etuoikeus tuohon 8% vuosituottoon, sijoittaja tekeekin äänivallattoman osakesijoituksen firmaan pelkän osinkolupauksen perusteella. Olet osakas ilman valtaa mutta kaikki riskit niin koron kuin pääomankin suhteen ovat sinulla. Mukava saada 8%:n sitoumuksettomalla lupauksella rahaa sisään, mitä voi sitten vipata ulos 40% tuotolla...
Näin aluksi tuo haiskahtaa kyllä myös omaan nenään melko pahasti. Toisaalta olen noviisi näissä asioissa, joten ajattelin kuitenkin pohtia asiaa hieman analyyttisemmin. Tässä muutamia ajatuksia:
Osake ei ole vaihdantakelpoinen, joten kysessä ei ole arvopaperimarkkinalain tarkoittama arvopaperi. Tämän vuoksi ei ole arvopaperimarkkinalain tarkoittamaa velvollisuutta julkaista esitettä tässä tapauksessa. Nähdäkseni kyse on eräänlaisesta oman pääoman ehtoisesta välipääomarahoitusintrumentista – eli hybridi-instrumentista. Kyse on siis osakkeesta, johon on liitetty erilaisia vieraan pääoman luonteisia ehtoja. Tässä tapauksessa on poikettu osakkeen
1)takasijaisuudesta
2)pääoman pysyvyydestä ja staattisuudesta
3)jako-osaisuudesta
4)Taloudellisista oikeuksista
5)kontrollioikeudesta
Yleensä osakkeelle maksetaan osinkoa yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti. Tässä tapauksessa näyttäisi siltä, että kyse on ns. Jako-osattomasta osakkeesta, jolle on määritelty yhtiökokouksen päätöksestä riippumaton kiinteä tuotto. Osake ei siis tuota residuaalioikeutta yhtiön varoihin, vaan ainoastaan sopimukseen perustuvan hyvitysoikeuden. En löytänyt osakeannin ehdoista mainintaa siitä, onko osakkeen tuottama jako-osuus yhtiön nettovarallisuuteen kiinteä vai jako-osainen, mutta olettaisin myös osuuden nettovarallisuuteen olevan kiinteä. (eli 500€) Niin ikään maksunsaantiasema jää epäselväksi osakeannin ehtojen perusteella, joskin voisin olettaa B-sarjan osakkeiden olevan maksunsaantijärjestyksessä paremmassa asemassa. (yhtiöjärjestyksestähän nämä tietysti kävisivät ilmi, jos sellaisen jaksaisi kaivaa jostain) IAS 32 -standardin mukaisesti tällainen instrumentti määritellään vieraaksi pääomaksi. Tässä tapauksessa sovellettaneen kuitenkin, kirjanpitolain säännöksiä, joten osakkeen käsittelemiselle omana pääomana ei liene estettä?
Osake ei myöskään tuota kontrollioikeuksia, joten tässäkin mielessä osake on ennemminkin velkainstrumentti. Oikeastaan ainoat osakkeelle tyypilliset ominaisuudet tälle sijoitusinstrumentille ovat se, että sijoitus on vakuudeton, sijoituksella ei ole maturiteettia, ja että osuus on maksusaantijärjestyksessä lähestulkoon viimesijainen. Käytännössä osake muistuttaa kuitenkin hyvin paljon velkainstrumenttia.
Lähinnä kirjoittelen tänne ihan oppimismielssä. (koitan hieman tutustua näihin uudenlaisiin rahoitusinstrumentteihin). Se minua kiinnostaa varsinkin, että miksi Lainasto Oy hakee juuri oman pääoman ehtoista rahoitusta yksityisiltä piensijoittajilta?
Ihan ensiksi tulee mieleen, että onko niin, että:
1)lainasto tarvitsee vakavaraisuusnäkökohtien vuoksi juurikin taseessa omaan pääomaan kirjattavaa pääomaa?
2)Institutionaaliset sijoittajat eivät ole kiinnostuneita, tai eivät omaa vakavaraisuutta koskevien näkökohtien vuoksi saa sijoittaa listaamattomiin yhtiöihin?
kohtaan 3: helppoa rahaa on saatavissa. Matalat korot saavat ihmiset uskomaan kaikenlaiseen.
Hyvin mahdollista. Mutta voisiko olla myös mahdollista, että tämä sijoitus on ihan kannattava, mutta institutionaaliset sijoittajat eivät voi tarttua tähän kohtien 1) ja 2) vuoksi?
8% maksimituotto ja siitä verot pois. Riski lienee isompi kuin pörssiosakkeilla, jolloin tuotto-odotus aika huono. Itse en ainakaan osaisi iloita jälkeenpäin: "Jes, minähän sanoin että tämä toimii. 10v ajan pidin 10k alkupääomaa sisällä ja uudelleensijoitin (verotetut) tuotot. Mikään ei kusahtanut ja tein yli 5%/vuosi tuottoa."
E: Paisteille tämä yksi helpoimmista "arbitraaseista" mihin törmäävät jos saavat halpaa lainarahaa ja muutama ihminen lienee tällaiseenkin tekee henkilökohtaisen konkurssin (valtio/veronmaksajat maksaa viulut) tai kovat nousut (mikä lisää molempien puolten pelaajia ennen ekaa julkisesti näkyvää kaatumista).
Nyt on verottaja ottanut sen kannan, että jos haluaa ottaa takaisin sijoitetun pääomansa, niin siitäkin menee vero !!!!!! Eli tottakai osingosta menee ennakkoa 7,5 %, mutta koko pääomasta. Se tietää kyllä kylmää kyytiä!!