Salkku nimeltä Wanda
Viimeisimmät viestit
Koronavirus Covid-19
22.3.2020 - 10:49
Ratkaisuna lock down purkamiseen tutkija näkee laajamittaisen testaamisen, kontaktien metsästyksen ja eristämisen.
Maallikkona tätä lueskeleenä Mutu sanoo, että 5 viikkoa ei riitä. Tuohon lockdown purkuun tolla metodilla en usko hetkeäkään, mutta samalla mutulla mennään. Ei millään voi siinä kohtaa löytää tautiketjuja paljoa sen paremmin kuin nytkään.
Koronavirus Covid-19
21.3.2020 - 21:35
Salkku nimeltä Wanda kirjoitti:
starsailor kirjoitti:En näe mitään syytä miksei Italia/Espanja tulisi toteutumaan Suomessa. Toki, koska väestöä on vähemmän niin luvut pienemmät, mutta suhteellisesti sama lopputulos.
Suomessa on aloitettu rajoitustoimet suhteessa aikaisemmin kuin italiassa. Eli tautipiikin pitäisi tulla suhteessa myöhemmin kuin Italiassa, mutta paljon pienempänä ja tautien vähenemisten pitäisi laskea hitaammin. Tästä olisi tarkoitus seurata, että tautia yhtäaikaa sairastavia olisi vähemmän ja siten terveydenhuolto ei kuormittuisi kerralla niin paljoa kuin italiassa. Lopulliseen sairastaneiden määrään toimilla pitäisi olla opulta suhteellisen pieni vaikutus, mutta tautipiikin suuruus voi vaikuttaa ratkaisevasti kuolonuhreihin taudin ja välillisten kuolemien suhteen terveydenhuollossa.
Tämä on se virallinen THL toive ja itsekin toivon, että näin tapahtuisi. Seuraavat viikot kertovat miten paljon sairaspedit täyttyvät ja teho-osastot. Tätä "puoli-karanteenia" pitäisi nyt jatkaa toukokuun loppuun ja ehkä pidempään. Alakoululaiset on edelleen kouluissa. Sieltä tulee klustereita seuraavina viikkoina reilusti. Suomen todellista tilannetta ei oikein voi tietää, kun testaamista on rajoitettu.
Koko ajatus onkin, että kaikki tartunta ei vielä lopu.
Mikään ei estä tautia leviämästä koko yhteiskunnan läpi. Vain piikkiin voi vaikuttaa. Jos nyt tulisi täydellinen eristys, niin tauti jatkaisi kun se purettaisiin.
Koronavirus Covid-19
21.3.2020 - 17:08
En näe mitään syytä miksei Italia/Espanja tulisi toteutumaan Suomessa. Toki, koska väestöä on vähemmän niin luvut pienemmät, mutta suhteellisesti sama lopputulos.
Suomessa on aloitettu rajoitustoimet suhteessa aikaisemmin kuin italiassa. Eli tautipiikin pitäisi tulla suhteessa myöhemmin kuin Italiassa, mutta paljon pienempänä ja tautien vähenemisten pitäisi laskea hitaammin.
Tästä olisi tarkoitus seurata, että tautia yhtäaikaa sairastavia olisi vähemmän ja siten terveydenhuolto ei kuormittuisi kerralla niin paljoa kuin italiassa. Lopulliseen sairastaneiden määrään toimilla pitäisi olla opulta suhteellisen pieni vaikutus, mutta tautipiikin suuruus voi vaikuttaa ratkaisevasti kuolonuhreihin taudin ja välillisten kuolemien suhteen terveydenhuollossa.
Tällä en siis väitä että suomessa oltaisiin riittävän valmiina, vaan vastasin yksinkertaissti aivan sanatarkan suoraan kysymykseesi.
Kolumni: Miten sijoittaja varautuu hallituksen kaatumiseen?
30.5.2018 - 09:32
Aika nopeasti kolumni nykypäivänä hapantuu:
Jos joku oikeasti uskoo, että työttömyys hoituu työaikaa lyhentämällä, kannattaa kaikki rahat laittaa pienikuluisiin indeksirahastoihin ja lopettaa Sijoitustiedon lukeminen.
Kyllähän työttömyys sillä vähenisi, kunhan työntekijän kulut laskisivat samassa suhteessa kuin työaikakin?
Osingot - Keskusteluketju
21.5.2018 - 10:25
"Tosin sijoittajien varallisuudessa tapahtui oikeasti osinkoverojen suuruinen muutos alaspäin. Lähtökohtaisesti osakkeiden hinta tippuu kupongin irtoamispäivänä täyden osingon verran"
Olen ilolla seurannut Akin vuosikausien yritystä vääntää tätä ihmisille rautalangasta.
Sinäänsä kiinnostava seikka, että äimistyttävä monien normaalisti aivan täysijärkisten ja korkeakoulutettujen ihmisten on vaan kertakaikkisen mahdotonta käsittää/uskoa tätä asiaa. Enkä puhu vain vasemmistoliiton jäsenkunnasta.
Keräilytavara
6.3.2017 - 18:30
Onko minkäänsorttinen keräilytavara sijoitusmielessä hyvä hankinta? Toimiiko edes inflaatiosuojana?
Tottakai jonkin sorttinen keräilytavara on hyvä hankinta. Jos vain tietää minkä. Toisten keräilyesineiden arvo nousee tulevaisuudessa ja toisten varmasti suoranaisesti laskee inflaatiokin huomioimatta.
Taitolaji, jossa sekä ymmärryksellä ja sattumalla on osuutensa. En missään nimessä suosittele, ellei usko biittaavansa markkinoita. Kuten toki ihan kaikessa sijoittamisessa. Huomioon pitää toki ottaa myös tavaran säilytyksen kulut ja vahingoittumis, häviämis ja katoamis riskit. Mitä ne itsellä sitten ikinä minkin tavaran kohdalla ovat.
Vaivaton ja semi-turvallinen rahasto rahoille pariksi-muutamaksi vuodeksi
15.10.2016 - 09:02
Passiivinen indeksirahasto houkuttelee myös mutta sen ongelma taas on että se koostuu pelkistä osakkeista, voinko turvallisin mielin olla sitten seuraamatta taloutta?
"Turvallisinta" on olla sijoittamatta. Aina kun tuotot nousevat, noudevat myös riskit. Aina.
Jos tahdot sijoitta osan vaikkapa korkoihin, niin sekun sijoitat? Osa passiiviseen rahastoon ja loput korkoihin? Aktiiviset rahastot kun eivät ole yhtään sen turvallisempia kuin passiivisetkaan, vaikka toki muuta valehtelevat. Osa ehkä epäpätevyyksissään uskoo itsekkin.
[quote]
Ja mitkä ovat pörssinäkymät ylipäätänsä? Ymmärtääkseni viime vuosien nousutahti on tänä vuonna hiipunut ja ensi vuodenkin näkymät maltilliset? Pistää miettimään että ollaanko tässä ns. aallonharjalla ja kohta ehkä tullaan kovaa alaspäin, en tiedä.
Kukaan ei tiedä. Tai jos tietää, niin pitää tiedon visusti itsellään ja jatkaa rikastumistaan. Erilaisia "valistuneita" arvailuja on toki liikkeellä senkin edestä ja joka suuntaan.
Robotti vastaan ihminen osakemarkkinoilla
11.10.2016 - 17:32
Lyhyesti tähän voisi sanoa, että tässä tekstissä puhutut shakkitietokoneet ovat tekoälyjutuissa erittäin "outdated"-juttu. Kannattaa tutustua AlphaGo:hon ja Googlen Deepmindiin, jotka lähestyvät koko tekoälypelaamista täysin eri kulmasta kuin nuo dinosaurus shakkitietokoneet. Osakesijoittamisen ja jopa lähituleivauisuuden sijoitustietokoneiden näkökulmasta paljon kiintoisampaa juttua.
Minne rahat tuottamaan 2-3 vuodeksi?
19.9.2016 - 07:19
Jaa-a, rajoittaa aika paljon kun ei saisi olla riskiä pääoman kadottamisesta ja koroista ei saa mitään.
Tässä sellainen luonnonlaki, jota ei voi oikein koskaan kunnolla kiertää. Aina kun tuotto nousee korkotasosta, niin kasvavat myös riskit. Mukaanluettuna ne yrityslainat. Yrityslainoissa on suurempi korko juuri suuremman riskin takia. Vaikka hajautus yrityuslainojen sisällä olisi kunnossa, niin ongelma on, että yleinen taloustilanne voi rokottaa yrityskentää yleisesti.
Jos joku koskaan myy sinulle mitään "luonnonlain" vastausta, niin hän joko valehtelee tai ei tiedä mistä puhuu. No epätäydellisillä markkinoilla jotain ihan marginaali tärppejä toki voi löytyä, mutta niistä ei luonnollisesti pahemmin huudella. Mitä isommaksi tuo ero kasvaa, niin sitä varmempaa on, että kyse on huijauksesta.
Kannattaako opiskelijana sijoittaa?
15.9.2016 - 20:54
Kiitoksia monista vastauksista!
Jos nyt päädyn nordnetin superrahastoihin ja valmistun 5 vuoden päästä, opintolainaa ei varmaankaan kannata maksaa pois sijoituksilla?
Sehän riippuu tietysti aivan sen hetken tilanteesta. Korot, rahantarve yms.. Silloihan se on (ja tietysti on sitäkin ennen) ihan vain tavallinen laina. Jos valtoi maksaa siitä osan pois, niin hyvä mutta ei se lainaa kummempaa ole missään vaiheessa. Toki jos siinäkotaa tahtoo jaktkaa lainaa (ja lainen edot ovat hyvät), niin sitähän voi käyttää kuin mitä tahansa lainaa, jolleinen se toki onkin. Kukaanhan ei tiedä sen hetken korkotilanteesta tai edes sen hetken lainantarpeestasi.
[quote]
Entä sitten jos tarvitsenkin rahaa kesken sijoitussuunnitelmien, esimerkiksi autoon tai taloon?
Samahan se on miten rahansa käyttää? Jotkut sijoittavat, jotkut bilettävät ja jotkut ostavat auton opintolainallaan. Sittenhän ikäänkuin ostat opintolainalla auton tai talon. Myyt rahastoa ja ostat vaikka olutta, jos se tuo lisäarvoa elämääsi. Tietenkin oman opintolainansa saa käyttää miten tahtoo. Täytyy kuitenkin muistaa, että oleussa tai autossa ei silloin ole kyse lainalla sijoittamisesta, vaan lainalla elämisestä. Mikä toki sekin on ihan ok. Talon kohdalla toki sijoituskohteen vaihtamisesta rahastosta taloon (vaikka asuisitkin siinä).