Artikkelit

Vivutetun ETF:n arvo haihtuu pitkällä aikavälillä

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Vivutetut ETF-rahastot ovat suhteellisen uusi ilmiö sijoitustuotteiden valikoimassa. Siinä missä tavanomainen indeksiin kohdistuva ETF seuraa lähes täsmälleen 1:1 yhteen indeksin liikkeitä, samaan indeksiin perustuva vivutettu ETF vahvistaa indeksin tuottoa kaksinkertaisella (tai suuremmalla) vipuvaikutuksella.

Markkinointikoneiston mukaan tämä vipu tarjoaa mahdollisuuden korkeampiin tuottoihin (mikä pitää paikkansa), mutta brosyyreissä unohtuu usein mainita vivutetun ETF:n sudenkuopasta, eli toteutuneen volatiliteetin vaikutuksesta ETF:n hintaan. On syytä huomauttaa, että sama vaikutus toteutuu täsmälleen samalla tapaa myös piensijoittajien johdannaisiin lukeutuvissa Bull- ja Bear-sertifikaateissa, joiden uusimmissa tuotteissa vipu on jopa 15-kertainen!

Vivutetun ETF:n arvo lasketaan joka päivä uudelleen edellisen päivän päätöskurssista. Toisin sanoen, vipu-ETF tarjoaa vipua indeksin päivittäiseen tuottoon. Jos ETF:n kohde-etuutena oleva indeksi nousee 1%, kasvaa tuplavivulla varustetun long-ETF:n arvo 2%. Samaan indeksiin kohdistuvan short-ETF:n arvo puolestaan laskee 2%. 

Käydään seuraavassa esimerkkien avulla läpi vivun vaikutukset kahdessa eri markkinaskenaariossa.

Trendaava markkina

Tasaisesti trendaavilla markkinoilla vivutettu ETF tuottaa "korkoa korolle" vaikutuksen ansiosta paremmin kuin indeksin tuotto kerrottuna vivulla. Seuraavassa karkea numeriinen esimerkki havainnollistaa vipu-ETF:n suoritusta trendaavassa markkinassa. Laskelmissa ei ole otettu huomioon ETF:n kuluja, jotka vähennetään päivittäin tuotteen arvosta ja näin ollen laskevat tuottoa.

 

Esimerkissä indeksi nousee tasaisesti 8 päivän aikana arvosta 100 päätyen arvoon 110. Suora sijoitus indeksiin olisi siis tuottanut täsmälleen 10%. Long-ETF tuotti tällä aikavälillä 20,83%, eli enemmän mitä "odotettu" 20%. Short-ETF puolestaan hävisi arvostaan odotettua vähemmän, tuoton ollessa -17,72%.

Voidaan päätellä, että tasaisesti trendaavilla markkinoilla vipu-ETF on etevä työkalu kun jahdataan erinomaisia tuottoja.

Volatiili markkina

Volatiileilla, eli voimakkaasti päivittäin vaihtelevilla, markkinoilla vivutettu ETF joutuu toteutuneen volatiliteetin armoille. Vaikkei ETF:n hinnoitteluun itsessään volatiliteetti vaikuta mitenkään, se kuitenkin päivittäin nakertaa tuottoa kun markkina ei trendaa vaan liikkuu sivuttain, enemmän tai vähemmän heilahdellen.

Alla esimerkki, jossa päivittäisen arvonmuutokset on tarkoituksella asetettu yliampuviksi, jotta volatiliteetin vaikutus tulisi selkeästi esille:

 

Tässä esimerkissä indeksin arvo vaihtelee voimakkaasti 100 molemmin puolin 8 päivän ajan, päätyen lopulta aloitusarvoonsa. Suora-indeksisijoitus tällä aikavälillä tuotti 0%. Kaksinkertaisella vivulla varustetun Long-ETF:n arvo laski -1,05%, Short-ETF tuplavivulla pärjäsi sitäkin huonommin ja tappio tästä sijoituksesta olisi tullut -3,28%.

Esimerkistä huomataan, että toteutunut volatiliteetti syö vipu-ETF:n tuottoja pitkällä aikavälillä. Vaikkei markkina liikkuisikaan yhtä voimakkaasti kuin ylläolevassa esimerkissä, on volatiliteetin vaikutus kuitenkin huomattava pidemmillä sijoitusperioideilla.Tulee huomata, että mitä korkeampi vipuvaikutus ETF:lle valitaan, sitä enemmän indeksin toteutunut volatiliteetti nakertaa ETF:n arvoa.

Alla esimerkkinä nelinkertaisesti vivutettu ETF ja hintaheilahtelujen vaikutus sen arvoon. Toisaalta trendaavassa markkinassa nelinkertaisesti vivutettu ETF tuottaa suhteessa enemmän, mutta epävakailla markkinoilla sen arvo haihtuu nopeammin.

 

Päätelmät

Vivutetut ETF:t (ja Bull- & Bear-sertifikaatit) ovat lyhyttä kauppaa tekevien sijoittajien työkaluja, pidempiin sijoituksiin ne eivät sovi. Päivänsisäiseen kauppaan ne soveltuvat erinomaisesti, päiviä tai muutamia viikkoja kestävissä sijoituksissakin niille on oma paikkansa, mutta kuukausia kestäviin sijoituksiin ne eivät sovellu.

Keskustele ETF:stä esimerkiksi täällä.

ETF:iin pääset käsiksi Saxo Bankin ja LYNX:in kautta.

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Outokumpu varoitti

Aki Pyysing
15.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Eikö enää tarvitse siivota?

Antti Leinonen
14.12.2024
east Lue lisää