Vinsk1
Viimeisimmät viestit
Nordea
18.11.2024 - 09:59
Nordean talousjohtaja Ian Smith oli talouselämän haastattelussa. Mielestäni mielenkiintoisin kommentti tässä oli se, että Nordealla talousjohtajan mukaan kuulemma paljon lainoista suojattuja. Ainakin talouselämän jutTun perusteella nyt kun korot lähtevät laskuun, ei Nordean tulos laskisi samassa tahdissa. Tämä on positiivinen osakkeenomistajille.
En tiedä sitten mikä on todellisuus.
Incap
25.10.2024 - 10:38
Mielestäni ihan odotusten mukainen tulosjulkistus tänään. Rahaa on paljon tilillä. Yleensä kun on tämän verran ollut tilillä rahaa on uusi tehdas hankittu.
Tuotteet myyneet hyvin. Liikevaihtoa tuli noin 60 me. q4/2023 liikevaihto oli noin 40 me. Alkuvuoden kvartaalit ovat olleet noin 50 me. Kasvusuunnassa.
Kehitystoimenpiteitä tehty. Incapilta on tullut tasaisesti vuoden mittaan uutisia, missä kehitetään tehtaita. Nyt mm intian tehtaisiin asennettu aurinkopaneelia ja Britanniassa parannettu varastoa.
Varsinkin Intiassa tuotantolaitokset eivät pyöritäydellä teholla. Näin kasvua on mahdollista saada tehtaiden käyttöastetta parantamalla. Ymmärtääkseni tämä ei vaadi paljon pääomia. Katsoin vanhoja kvartaaliraportteja ja 2022 vuonna oli kvartaaleja, jolloin liikevaihto oli jopa 78 me ja tällöin liikevaihdot olivat yli 70 me.
Consti
22.10.2024 - 19:33
Itse sijoitin vuosia sitten Constiin. Silloin ajattelin, että yhtiö on ok jos yhtiö pystyy tekemään sitä 1-2 liiketulos%. Tosiaan sinä vuonna yhtiön projektit epäonnistuivat ja yhtiön tulos meni tappiolle.
Huomasin itse silloin, että Consti on remonttifirmaksi huono koska
a) marginaalit on pieniä. Nyt viime vuonna yritys on tehnyt 3,5 % liiketulosta suhteessa liikevaihtoon. Tuolla on myös - merkkisiä vuosia ja 1-2% liiketulosta. Yleensä Constin urakoissa ostaja on ammattimainen ja kilpailuttaa urakat. Urakoijalla on heikko neuvotteluasema ja monesti hinta on oleellisin asia. Pörssiyrityksellä isolla hallinnolla vaikeaa kilpailla paikallisten kevyemmin hallinnoitujen firmojen kanssa.
b)Yhtiö tekee kai nykyisinkin pääosin remonttiurakointia. Tässä on mahdollisuus että tarjouksen laskijat laskevat urakan pieleen. Näin urakka menee helposti miinukselle koska marginaalit on pieniä. Pieni marginaali ja iso riski on huono yhdistelmä. Mielummin pitäisi olla pienet riskit ja isot tuotot. Varsinkin Lehto teki isoja tappioita Helsingissä vanhojen kohteiden saneerauksessa.
Etu tosiaan urakoinnissa on se, että tämä pääosin palveluliiketoimintaa. Ei vaadi paljon pääomia. Liikevaihdon saa helposti kasvatettua. Liikevaihtoa saa myös kasvatettua jos tinkii marginaalista.
Muistelen, että tuossa viime vuosina yhtiö on mennyt myös uudiskohteiden urakointiin. Tämä markkina on pääosin sulanut pois nykymarkkinassa kun asuntoja ei rakenneta.
Tosiaan viime vuosina yritys on tehnyt ihan kohtuullista tulosta. Itse näen vain, että tämä on liiketoimi/ala missä ei kannata olla. Jos Constiin sijoittaa pitää kestää se, että jotkut urakat voivat mennä yrityksellä pieleen ja vuosittainen tulos ei ole vakio vaan se vaihtelee.
Wulff Group
21.10.2024 - 10:25
Wulffilta tuli tänään tulos: https://www.arvopaperi.fi/porssitiedotteet/wulff-yhtiot-oyjn-osavuosikatsaus-tammisyyskuu-2024-wulffilla-vahva-kvartaali-liikevaihto-ja-voitto-kasvoivat/7db08bc8-1647-56e4-9777-cf6951e84c0a
Liikevaihto kasvoi ja samoin tulos suhteessa viime vuoteen. Ennen veroja tulos 1,566 me q1-q3/2024.
Yhtiö raportoi 2 segmenttiä. Tuotteet ja palvelut. Suurempaa liiikevaihtoa tekevä tuotteet liikevaihto laski hieman, mutta palveluiden kasvu oli suurta jopa 384%.
Yhtiö on tänä vuonna kasvanut epäorgaanisesti ostamalla tilitoimistoja ja orgaanisesti perustamalla mm. henkilöstövuokrausbisneksen. Yhtiön korolllisten velkojen määrä on kasvanut hieman. Nyt korollisia velkoja hieman alle 15 me. Minusta tämä on kohtuullisella tasolla verrattuna omaan pääomaan joka on 22,6 me.
Nordea
17.10.2024 - 21:57
Joo tosiaan itse olen tottunut laskemaan p/e luvun tuotoista ennen veroja. Tarkistin niin tosiaan tämä ei ole minkään standardin mukainen vaan se oikea lasketaan verojen jälkeen luvusta. Näin todelliset hieman korkeampia. Tosiaan itse olen tottunut laskemaan tästä koska tämä ei ota kantaa maan veroasteeseen, yrityksen kokonaisveroasteeseen, siihen onko yrityksellä käyttämättä tappioita tai tuleeko tulos fuusiovoitosta/tappiosta.
Tosiaan laskin niin Nordean verojen osuus on suunnilleen 22% tuloksesta. Google kertoo, että myös Ruotsissa on 20% yritysverokanta. Norjassa 21%. En tiedä miksi Nordea maksaa tätä korkeampaa veroa.
Nettotuloksesta laskettu p/e omilla laskuilla on noin 7. Tämä on laskettu tuolla 36 mrd markkina-arvolla, mikä näkyy siis kauppalehden sivuilla. Kauppalehden sivuilla näkyy ymmärtääkseni edellisen markkinapäivän markkina-arvo. Tänään markkina-arvo nousi 6%, joten 38 mrd laskettuna se olisi noin 7,5. Tässä on ajateltu että viimeinen kvartaali olisi noin 1,2 mrd mikä on noin sama kuin q3 tulos siis verojen jälkeen.
Nordea
17.10.2024 - 16:47
Nordean tulos ei mielestäni ollut yllätys. Omasp ketjuun kirjoitin aiemmin myös Nordeasta tänä vuonna. Yhtiön tekee tänä vuonna todennäköisesti 6,x mrd euroa tulosta. Markkina-arvo on noin 36. PE luku 5-6. Tulevina vuosina yhtiön tulosta tulee laskemaan korkojen lasku. Tämä on mahdollista paikata muilla operaatioilla mm myymällä enemmän varainhoitoa yms. Mielestäni alhainen p/e takia yhtiö kestää korkojen laskua.
Itse näen, että ottamalla huomioon koronlaskun tämä on edullinen yhtiö. Yhtiö on laadukkaampi pankki kuin esimerkiksi monet eurooppalaiset verrokkinsa. En ole Eurooppalaisia pankkeja tutkinut, mutta näin olen kuullut. En tiedä laskeeko yhtiön markkina-arvoa tämä eurooppalaisen pankkisektoriin kohdistuva heikko luottamus.
Tosiaan yhtiöllä on ollut omien osakkeiden osto-ohjelma. Tämä nostaa osakekohtaisia lukuja kun yhtiö omien ostossa aina mitätöi ostettavat osakkeet. Periaatteessa Nordeaa omistamalla saa noin 15-20% ja mahdollisen osakekohtaisen tuloskasvun riippuen siitä paljonko EKP antaa luvan ostaa omia osakkeita ja paljonko siihen käytetään rahaa osingonmaksun lisäksi.
Olvi
17.10.2024 - 16:33
Olvista näytti olevan kaksi ketjua. En tiedä kumpi ketjuista on parempi. Arvoin ja kirjoitan viestin tähän ketjuun.
Itse tutkin Olvia 5.10. ja ostin sitten pienen siivun Olvia kun tuli positiivinen tulosvaroitus. Aiemmissa tutkimuksissa, mitkä tein 2016-2023 luvuilla tulin siihen tulokseen, että yhtiön riskitaso on hieman liian korkea. Tosiaan päätin ostaa hieman Olvia kun huomasin, että tänä vuonna tulos on taas ollut kasvussa ja yhtiön tulos on kasvanut nyt 54 me-> noin 78-84 me (yksi kvartaali jäljellä). Viime vuonna yhtiö teki viimeisellä kvartaalilla 7,8 me ja nyt tänä vuonna on kasassa 72 me.
Tosiaan yhtiön p/e on noin 8 (654 markkina-arvo/80 me tulos= 8,17). Yhtiön tulos tänä vuonna ilman valkovenäjää on noin (22,2 q1-q3 suomi +21,4 q1-q3 baltia + q4/2023 suomi 2,1 + q4/2023 baltia 2) 47,7 jolloin P/E ilman valkovenäjää on 13,7. Itse näkisin tässä tilanteen juuri sillä tavalla, että huonossa skenaariossa yhtiö on kohtuullinen. Hyvässä skenaariossa yhtiö taas on helsingin pörssin halvimpia yrityksiä.
Jos p/e 8 tai 13,7 kuulostaa kalliilta niin on otettava huomioon, että yhtiö on ollut 2010 luvulla kova kasvu yhtiö. Yhtiö pystyi kasvattamaan tulosta 5 vuotta putkeen aina 2020 saakka. Vuonna 2020 tulos oli hieman heikompi kuin vuonna 2019. Yhtiö palasi taas kasvu-uralle vuonna 2021 ja yhtiölle 2022 oli poikkeusvuosi. Vuosi 2024 on liiketuloksen osalta ennätysvuosi eli nyt yhtiö on pystynyt jatkamaan kasvua.
En ole mikään Valko-Venäjä tietäjä. Itse laskin tämän vahvasti siten, että yhtiö on hyvä ilman Valko-Venäjää. En näe mitään syytä miksei yhtiö pystyisi jatkamaan kasvuaan. Yhtiön myyntimixiä katsoo niin yhtiö on pystynyt kasvattamaan myyntiään kaikissa kategorioissa vuodesta 2020 paitsi siiderissä, missä 22 miljoonaa litraa on tippunut 1 miljoonalla litralla. Tämä ei ole oleellinen koska kokonaistuotanto oli 976 miljoonaa litraa. Muissa kasvu on ollut 210 miljoonaa litraa. Oluen osuus on myös vähentynyt vaikka oluen määrät ovat kasvaneet. Muut ovat kasvaneet kovempaa. Yhtiöllä on minusta hyvät tuotteet. Ei välttämättä ole kaikissa kategorioissa paras.
Yhtiöllä on vielä selvä kilpailullinen vallihauta. Talouselämässä oli juttu pienpanimoista Suomessa. Markkinoille on vaikea kasvattaa uutta panimoa aloittamalla pienpanimosta. Tosiaan kilpailua kyllä on aika rutkasti. Isojen paikallisten juomatalojen etu on yksikkökustannus. Pienet toimijat ei pysty tekemään yhtä halvalla ja jos tuo ulkomailta niin silloinkaan ei tuotetta voi myydä niin halvalla kun logistiikkakulut menevät hintoihin.
Pitkäaikaista velkaa yhtiöllä ei ole. Sitä oli hieman jos ulkoa muistan niin alle 10 me. Yhtiöllä on tosin vuoden vaihteessa aina isot ostovelat ja myyntisaamiset eli periaatteessa velaton yhtiö ei ole, mutta voi sanoa ettei korollista velkaa ole.
Yhtiössä on monta hyvää asiaa. Valko-venäjä on tosiaan ainoa huono.
Oma Säästöpankki
29.7.2024 - 15:27
Itse ajattelen, että osavuosikatsauksessa oli paljon positiivista. Asiakasmäärät kasvaneet, korkokate 28,5 %, asuntoluottokanta 2%,Palkkiotuottojen ja -kulujen nettoerä 10,7 %, handelsbankenin yritysosan hankinta etenee suunnitellusti, uusia toimipisteitä 3:lle paikkakunnalle, tarkastusvaliokunnan perustaminen ja omaosakeohjelman perustaminen.
Tosiaan ainoa uusi negatiivinen asia oli tuo talletuskannan lasku. Nyt varmaan kaikilla kiinteistösijoittajilla on rahat tiukissa. Se on ihan ymmärrettävää kun maailmassa oli 0-korko aika yli 10v ja nyt korot ovat 4 %. Uskoisin, että monilla on kassat tiukilla. Uskoisin, että osa on siellä ihan normaalia talletuskannan laskua. Osa pankeista on alkanut mainostamaan omia korkotuotteitaan tässä vuoden aikana.
Luottotappioikirjauksia on nyt tehty 50 me. Tappiokirjausten jälkeen riskitasot ovat pienentyneet eikä nousseet.
Sama tilanne osakekurssissa. Kun osakekurssi on tänä vuonna tippunut noin 22 eurosta 14,5 e (29.7.2024), joku voisi sanoa, että riskitaso on pienentynyt. Tietysti tämä kriisi on tuonut uutta tietoa sijoittajille, jota harva esimerkiksi pystyi ennustamaan vuonna 2023.
Itse ajattelen, että markkinoilla on erittäin negatiiviset ajatukset Omasp:stä. Omat on ehkä hieman valoisammat. Tänä vuonna voi tulla luntatupaan, mutta pidemmällä tähtäimellä yhtiö on hyvässä tilanteessa. Kasvuajurit eivät ole hävinneet. Nytkin tämän vuoden tulos voi vielä olla erinomainen suhteessa markkinarvoon, mutta tämän vuoden tuloksen ratkaisee mahdolliset tulevat luottotappiot. p/e luku noin 4-5, jos tulos tänä vuonna 80-100 me. Tosin huomioitava, että Nordeallakin on vain alhainen 7 p/e Itse olen aika luottavainen ja minusta 50 miljoonaa varauksina on aika paljon. Kuitenkin kiinteistöissä lainoitusasteet ovat pankeissa noin 50-60% paikkeilla. Tällöin omistajalla pitää omaisuuden arvon tippua 40-50% ennen kuin pankki kärsii tappiota.
Wulff Group
24.7.2024 - 16:18
Ostin muutama päivä sitten hieman Wulffin osakkeita. Olin aiemmin omistajana muutama vuotta sitten.Viimeksi kun ostin yritystä sai noin 3 e/osake ja irtautuessa yhtiöstä sai noin 4 euroa osake. Nyt kurssi alle 3 euroa/osake.
Wulff on pienyhtiö helsingin pörssissä. Markkina-arvo nyt 19 me. Yhtiö on tehnyt viime vuosina yli 2 me vuosittaista tulosta, joten p/e alle 10. Yhtiö on kannattava ja maksaa myös osinkoa.
Yhtiöllä on toimistotarvikekauppa ja siihen liittyviä erilaisia palveluita. Tämä pääbisnes on laskevaa liiketoimintaa, jossa liikevaihto laskee ja kysyntä vähenee. Yhtiöllä on tämän lisäksi muutama kasvuaihio eli henkilöstövuokraus ja tilitoimistopalvelut.
Henkilöstövuokraukseen yhtiö sai Eezy Oyj:n entisen toimitusjohtajan. Yhtiö harrastaa tätä toimintaa yrittäjälähtöisesti, jossa paikalliset yrittäjät pyörittävät toimintoja ja omistavat osan tytäryrityksistä. Minusta kuulostaa lupaavalta. Q2 raportissa henkilöstövuokraus oli saatu jo voitolliseksi. Tässä arvio oli saada se plussan puolelle tämän vuoden aikana.https://www.wulff.fi/uutiset/wulff-lahtee-vauhdilla-henkilostovuokraukseen
Tilitoimistopalveluissa yhtiölllä on 40 työntekijää ja useita toimipaikkoja. Tässä on kasvettu ainakin ostamalla Tilitoimisto Raahen Tase Oy:n. Raahentase Oy tekee noin 300t e voittoa vuodessa siitä maksettiin 2,1 me. Ei ihan 15% tuotto, mutta lähes.https://www.wulff.fi/uutiset/wulff-ostaa-raahen-taseen-ja-kasvaa-tilitoimisto-ja-taloushallinto-markkinalla-pohjois-pohjanmaalla.
Tilitoimistopalveluissa on mahdollista kasvaa, mutta tässä on kilpailua. Tilitoimistojen ostajia tuntuu olevan myös muita. Näen tilitoimistot isännöintitoimistojen ja kiinteistönhuollon kaltaisena palveluna, jossa ala konsolidoituu ja alalle syntyy muutamia valtakunnallisia toimijoita. Pienet yhden kaupungin puljut ovat katoavaa kansanperinnettä. Wulffilla on mahdollisuus kasvaa markkinassa ja joko säilyä itsenäisenä tai myydä/yhdistää oma tilitoimistopalveluliiketoimintansa jonkun ison pääomasijoittajan kanssa.
KokonaisuudessaYhtiö on pidemmällä aikavälillä saanut kasvettua 50 miljoonan liikevaihdon yrityksestä nyt noin 100 miljoonaan liikevaihtoon. Lisäksi tulos on tänä aikana tuplaantunut.
Yhtiöllä oli aiemmin 2010-luvulla pääomistaja toimitusjohtajana. Nyt on "palkkajohtaja" Elina Rahkonen ollut vuodesta 2019. Vuodesta 2019 eteenpäin yhtiön toiminta on ollut ihan positiivista. Koen, että yhtiön markkina-arvo ei hinnoittele tällä hetkellä kasvumahdollisuuksia. Yhtiötä ei koeta tällä hetkellä kasvuyhtiönä vaikka yhtiön liikevaihto on muutamassa vuodessa tuplaantunut.Toisaalta yhtiö on verrattain pieni, jolloin sen toimintaan ei välttämättä paneuduta. Se voi olla monille sijoittajille liian pieni.
Incap
10.5.2024 - 11:18
Incapilta tuli q1/2024 tulos.
Tulos 6 me. Laskin, että jos loput 3 kvartaalia samalla tuloksella, niin tulos on 25 me. Ennen tämänpäivän nousuja pe noin 12,8.
Tosiaan yhtiöllä 2 positiivista kasvuajuria:
a) Yhtiöllä kassassa 40 me. Kassa taitaa olla ennätyslukemissa. 20% taseesta on kassassa. Tämä mahdollistaa investointeja joko omiintehtaisiin, uusiin tehtaisiin tai yrityskauppoihin.
b) nykyiset tehtaat ymmärtääkseni eivät aja täydellä kapasiteetilla. Varsinkin pääasiakkaan tilanne ollut paljon tapetilla. Yhtiö voi kasvaa ilman investointeja nostamalla tehtaiden käyttöastetta.
Pitkäaikaiselle omistajalle nykytilanne näyttää taas positiiviselta.