siivooja
Viimeisimmät viestit
Aleksandriasta pois.
12.8.2020 - 17:51
Tehdäänpä vielä hauska ajatusleikki tästä tuotteesta.
Kuvitellaan että olisit sijoittanut 5 vuotta sitten Helsingin pörssin 25 suurimman yhtiön indeksiin (OMXH25). Tämä yhtiövalikoima on hyvin verrannollinen, tuossa tuotteessa on pitkälle samoja firmoja valittu allaolevaksi "indeksiksi". Valitaan tästä vielä osingot uudelleen sijoittava GI=growth index -versio, kuten tuotteessakin. Tuo indeksi näyttää tuottaneen 5 vuodessa 54.85%! Jos olisit sijoittanut johonkin ETF:ään joka ottaa vaikkapa 0.3% kulut vuosittain, olisi tuottosi ollut n. 54%.
Miten tämä Alexandrian tuote olisi sitten toiminut? Olisiko tuotto ollut 108%? Koska tuotteen arvosta vähennetään vuosittain 5%, ja aluksi maksetaan 2% palkkio, meidän pitää tehdä laskutoimitus 0.98 x 0.95^5 mikä antaa vastaukseksi ~0.758. Kerrotaan tällä tuo alkuperäinen tuotto, mikä kerroinmuodossa on 1.5485. Saadaan 0.758 x 1.5485 = 1.174. Eli tuoton "lähtötaso" on 17.4%. Nyt pääsemme "boostaamaan" tämän tuoton 2 kertoimella: 2 x 17.4% = 34.8%, mikä olisi tämän tuotteen tuotto sinulle.
Eli ETF:stä olisit saanut 54% ja Alexandrian tuotteesta alle 35%. Toki tämä on vain yksi esimerkki, mutta kuvastaa hyvin miten tuo tuote ei välttämättä olekaan niin hyvä kuin miltä se aluksi saattaa kuulostaa.
PS: en välttämättä ottanut kaikkea huomioon tuotteesta joten tämä on vain illustratiivinen esimerkki. Mutta toivottavasti saa hehkulampun syttymään
Edit: otetaanpa vielä huomioon tuo "optimi ajoitus" -ominaisuus. Tällä oltaisiin saatu lopulta n. 41% tuotto, kun oltaisiin valittu aloitusajankohdaksi elokuun puoliväli 2015 sijaan lokakuun alku 2015. Edelleen jäädään reilusti alle ETF:n.
Aleksandriasta pois.
12.8.2020 - 17:27
Kertasijoituksessa vertaat etf sijoituksiin pelkästään kuluja... Joo voit saada halvemmalla tehtyä sijoituksen, mutta mitä saat? Tällä strukturoidulla sijoitustuotteella olet tuotossa 2 kertaisesti mukana etf:ssä ei ole. lisäksi sinulle tulee optimi ajoitus 14.9 - 2.12.2020 aikavälillä eli saat alhaisimman viikkoarvon indeksille, josta tuotto sitten lähtee muodostumaan. etf:ssä ei ole. Lisäksi sinulla on suojaa -30% kurssilaskulle, jos tämä pidetään loppuun asti etf:ssä ei ole. Kulu on 2% merkinnästä eli tässä tapauksessa 100 euroa eli ei mielestäni mitenkään kallis, kun miettii mitä sillä saa.
--
Edelleenkin tässä tuotteessa vähennetään 5% tuottoa vuodessa, eli 25% koko tuotteen elinkaaren aikana. Tämä on aika paljon isompi kuin 2%. Se, että Alexandria ei tuossa viestissään muistanut luetella tätä asiaa, osoittaa että he eivät halua sinun muistavan tätä.
Vaatii jo tarkempaa analyysia, kompensoivatko nuo muut ominaisuudet tämän 5% vuosikulun, mutta jos luet tuon aiemman viestini aiheesta niin ymmärrät mikä on ns. homman nimi.
Ylipäätään tämä tuote on varsin monimutkainen, mitä itse pyrin lähtökohtaisesti sijoituskohteissa välttämään.
Aleksandriasta pois.
12.8.2020 - 14:50
Alexandriasta tarjottiin minulle tänään tätä tuotetta:
https://www.alexandria.fi/suomioptimi2Lupaukset kuulostivat hyviltä näin aloittelijan korviin. Olen kuitenkin lukenut ikäviä juttuja Alexandriasta, joten ajattelin tulla kysymään, että onko tässä tuotteessa nyt jotakin vaaran paikkoja tai huonoja puolia? Sijoitusajaksi esitteessä mainitaan 5.3v, mutta pankkiirin mukaan sijoituksen voi myydä tarvittaessa koska vaan, eikä se ole sidottu aikaan.
Näissä strukturoiduissa tuotteissa on monesti (hyvin piilotettuna) ehto jonka mukaan menetät osingot. Eli käytännössä vaihdat osinkotuoton korkeampaan osakkeen hintakehitykseen. Tässä kyseisessä tuotteessa näköjään osinkojen sijaan yksinkertaisesti vähennetään arvoa 5% per vuosi, suora lainaus materiaalista: "arvosta vähennetään tasaisesti vuositasolla 5 %". Eli jos esimerkiksi osakkeet tuottavat 5% vuodessa, on sinun tuottosi 0% ja vastapuolesi saa viiden vuoden aikana 25%. Vasta kun osakkeet tuottavat yli 10% vuodessa, alat hyötymään enemmän kuin suorilla osakesijoituksilla. Tuotteen nimen osa "2x" on siis erittäin harhaanjohtava termi: se on toki yhtälön kaavassa mukana, mutta ihan hyvin tuotteen nimessä voisi lukea tuo "-5%". Se ei tosin myisi yhtä hyvin.
Tietyissä tilanteissa tuo tuote on toki parempi kuin suorat osakesijoitukset, mutta voit olla varma että sopimuksen vastapuoli (BNP Baribas) on laskenut että keskimäärin he hyötyvät tuotteesta. Koska olet sopimuksen toinen osapuoli, niin tämä tarkoittaa että keskimäärin sinä häviät tässä. Ja vielä kun välissä on myyjätaho (Alexandria), jonka pitää kattaa omat kulunsa, niin sijoituscase on jo syntyessään tehty sinua vastaan.
Tämän näytöksen roolit ovat siis:
- Pankki (BNP Baripas): analysoi tarkkaan että tuote on heille odotusarvollisesti voitollinen, voi käyttää erilaisia sijoitusinstrumentteja että heidän riskinsä on minimaalinen tai nolla, ja tuotto positiivinen.
- Myyjä (Alexandria): laatii myyntiesitteet, etsii asiakkaat ja suorittaa tuotteen myynnin. Koske he ovat vain tuotteen välikätenä, jää heille tästä tuotoksi jokin pankin antama palkkio.
- Asiakas (sinä): sijoittaa rahaa tuotteeseen, josta ei täysin ymmärrä mikä se on, mutta joka vaikuttaa myyjän puheiden perusteella houkuttelevalta.
-> Todellisuudessa pelaat siis peliä pankkia vastaan. Myyjän tarkoituksena on vain tehdä myyntejä. Ketään ei oikeasti kiinnosta, onko tuote sinulle hyvä sijoituskohde.
Sijoitustuotteiden markkinoinnissa on pirullista, että ei näitä ei voida suoraan osoittaa huijauksiksi, koska näiden arvo voi myös nousta ja jopa voittaa markkinat. Tätä voisi verrata vaikka siihen, että joku myy sinulle Sammon osakkeita hintaan 40e/kpl kun niitä saa markkinoilta hintaan 32e/kpl: voit ihan hyvin voittaa tässä rahaa, mutta joku vetää isosti välistä.