PTJ
Viimeisimmät viestit
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto
14.2.2024 - 16:24
Osaako joku neuvoa seuraavanlaisessa tilanteessa:
Omistan pörssiyhtiön osakkeita suoraan, kahden eri arvo-osuustilin kautta. Haluaisin myydä nämä osakkeet omalle Holding-yhtiölleni. Toisen arvo-osuustilin osakkeissa on realisoimatonta voittoa, toisen taaseen tappiota. Jos myyn osakkeet omalle holding-yhtiölleni markkinahintaan, niin että yhtiö jää minulle velkaa kauppasumman, mitenhän seuraavanlaisten kysymysten kohdalla homma toimii;
- Realisoituuko myyntivoitto ja/tai tappio jo tässä transaktiovaiheessa vaikka yhtiö ei suorita kauppasumman maksua tapahtumahetkellä, eli raha ei ole vaihtanut omistajaa?
- Saako henkilökohtaisessa verotuksessa myyntivoitosta koituvat verot ja tappiovähennykset netotettua, vai joudunko maksamaan voitoista verot ja vähentämään tappiot sitten myöhemmin verotukseni kautta? (i.e. vaatiiko tämä käteistä tässä vaiheessa jotta saa voittoverot kuitattua vaikka nettona tulee turskaa). Kauanko myyntitappioita voi hyödyntää henkilökohtaisessa verotuksessa, ja voiko sitä hyödyntää vain pääomaveron osalta vai myös ansiotuloveron?
- Jos yhtiön velka minua kohtaan on tämän jälkeen korollista velkaa, esim. PIK-korolla, miten PIK-korkoa käsitellään henkilökohtaisessa verotuksessa? Onko tuloa laskennallisena kertymisvuonna vai silloin kun maksetaan ulos lopulta?
Kiitoksia etukäteen jos jollain näkemystä aiheeseen!
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa
7.12.2018 - 10:16
Hieno tulos, onnea!
Tuon tuloksen pitäisi riittää kyllä GMAT:in osalta melko mukavasti LSE:hen, vuosikohtaisesti riippuen tietenkin hakijoiden tasosta.
/PTJ
Random Walkerin matka osakemarkkinoiden maailmassa
26.11.2018 - 17:38
Kiitos paljon äärimmäisen kattavasta vastauksesta, FCFE ja OE:n ajattelutavan ero sekä velan käsittely näiden osalta selkeentyi huomattavasti.
Iso hatunnosto myös kaikesta kontribuutiosta blogin kautta ja tällaisiin kysymyksiin vastailusta. Menee Arvoguru-kirja samalta istumalta tilaukseen.
Terv,
PTJ
Arvosijoittaminen
19.11.2018 - 12:13
Terve RW,
Hieman jälkijunassa postailen tähän ketjuun, tuoreena Sijoitustiedon lukijana.
Olen parhaillaan selailemassa läpi blogi-historiaasi, ja saattaakin olla että vastaus myöhemmin tulee vastaan kirjoituksissasi, mutta olisi mielenkiintoista kuulla muutamasta käytännön seikasta liittyen sijoitusprosessiisi.
1. Kun käytät kassavirroista kaavaa nettotuotto-investoinnit, tuleeko laskemastasi osakekohtaisesta yritysarvosta vähentää nettovelka (mikäli yhtiö ei ole velaton, kuten esimerkeissä ilmeisesti oletettiin)? Kaavahan ottaa huomioon korkokulut, mutta ei mahdollisia lainanlyhennyksiä jotka syövät omistajalle päätyvää kassavirtaa. Olen aikoinani törmännyt Warren Buffettin mainitsemaan "Owners' Earnings" kassavirtalaskelmaan (Nettotulos + Poistot - Investoinnit - Käyttöpääoman muutos), mutta en tämänkään osalta ole löytänyt vastausta nettovelkojen käsittelyyn, laskettuamme nykyarvon tuleville kassavirroille. Perinteisessä oppikirjojen "Cash Flow to Equity (FCFE)" kaavassahan tämä lainanmaksu on huomioitu.
2. Mainitsit täällä vastauksissa ajavasi tasaisin väliajoin sisään päivittyneet markkinahinnat yms. Helsingin pörssistä laskentataulukkoosi. Teksteistäsi motivoituneena aikomuksena on alkaa kehitellä omaa taulukkoa, jotta skannauksesta tulisi systemaattisempaa, syötätkö inputteja manuaalisesti taulukkoosi vai onko sinulla suositella jotain soveltuvaa apuohjelmaa kyseiseen toimintaan?
Kiitos loistavista kirjoituksista!
-PTJ