NickHalden
Viimeisimmät viestit
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa
7.7.2020 - 10:36
Kiirettä näyttää pukkaavan https://www.seiska.fi/Uutiset/Haat-tulossa-Pokerimiljonaari-Jens-Kyllose...
Onko tota seiskapaskaa pakko tännekkin suoltaa...
Random Walkerin matka osakemarkkinoiden maailmassa
14.4.2020 - 12:36
Moi kaikki,
Minulla heräsin tuosta uusimmasta postauksesta pari aloittelijan kysymystä (kiitos erittäin avartavasta kirjoituksesta taas kerran). Pahoitteluni jos nämä asiat on jo käyty jossain aiemmassa blogitekstissä läpi.
Yritin soveltaa tuota kertomaasi arvonmääritysperustetta Fortumiin, jota olen seuraillut jonkin tovin.
Jos lasken Fortumin vuoden 2010 - 2019 ROE%:n keskiarvon = 15,44%, Omapääoma/osake = 14,61 EUR vuoden 2019 lopussa. Saan EPS = 2,25 EUR/osake. Nyt jos lasken 10% tuottovaatimuksella hinnan, jolla voin vielä osaketta ostaa: Arvo= 2,26/10% = 22.6 EUR
Huomasin että Fortumilla on aika iso notkahdus oman pääoman tuotossa viimeisen neljän vuoden aikana. Vuosina 2016-2019 Fortumin ROE = 7,25%. Nyt keskimääräinen EPS = 1,06 vuosilta 2016-2019. Lasken osakkeen arvon uudelleen 10% tuottovaatimuksella. 1,06/10%=10,6 EUR.
Tietenkin tämä riippuu monesta asiasta ja voi olla yksilöllistäkin mutta kumpaa laskukaavaa olisi järkevämpi käyttää? Parin viimevuoden EPS vai pitemmän ajan keskiarvo? Olettaen toki, ettei bisneksessä oli tapahtunut kovin suuria mullistuksia...
Voiko tätä kaavaa soveltaa energiayhtiöön, kuten Fortum vai onko tuo enemmän konepajojen juttu? Minkä takia fortumin ROE tippuu 2015 --> 2016 33,4%, onko syynä sähköverkkobisneksen myynti ja siitä kohonnut omapääoma?
Metsä Board
26.5.2019 - 21:00
Kiitti vinkistä. Otan kyllä käyttöön kunhan tutustun tarkemmin. Eli siis ihan selaimella toimiva softa ja ilmaisversio on aina ilmainen?
Metsä Board
26.5.2019 - 19:05
....
Sori offtopic mutta mikä on tuo softa jolla kursseja seuraat ?
Aallon Group
24.3.2019 - 14:11
[quote=Iku-Turso]
Uskoakseni Bank Norwegian ei tarjoa suomalaista pankkitiliä. Toinen ongelma on, että BN:n säästötililtä ei tietääkseni voi suorittaa maksuja.
->siirrä rahat käyttötilillesi ja suorita maksu sieltä
No näin epäilinkin. Mitenhän sitten tuo ylimerkinnän mahdollisuus, kannataako merkitä hieman isompi satsi siltä varalta, että anti ylimerkitään ? Vai miten tuo määritellään montako osaketta kukin saa ylimerkinnän tapahtuessa?
Olen kuullut huhua että jotkut esimerkiksi merkkaan tuplat siihen nähden mitä on ajatellut sijoittaa ja näin varmistaa ettei ainakaan sen alle jää oma osakemäärä.... ?
Aallon Group
24.3.2019 - 13:40
Merkkausohjeissa mainitaan " Maksu tulee suorittaa tarjottavia osakkeita merkittäessä merkinnän tekevän sijoittajan omissa nimissä olevalta suomalaiselta pankkitililtä ".
Mites tuo nyt tulkitaan, onko Bank Norwegian suomalainen pankkitili? Täytyykö siirtää rahat ensin norskilta kivijalkapankn tilille ja sieltä tehdä maksu ?
Ensimmäinen IPO kyseessä johon ajattelin nyt osallistua.
Käytännön laskutaito
27.8.2018 - 19:21
Aloittelija2017 kirjoitti:eke kirjoitti:Puhuttiinko tässä nyt 5,5prosenttisten lonkkujen ja nelosoluen ruokakauppa myynnistä? Näiden myynti ruokakaupoissa on toki kasvanut 100% vuoden takaiseen.
No ei kyllä mennyt ihan oikein tämäkään, jos tarkoitit, että vuosi sitten myynti oli nollassa.
Eikös siitä vuosi tai alle ole kun ruokakaupoissa sai alkaa myydä vahvempaa lonkkua ja nelosta?
100% lisäys nollaan on edelleen nolla. Tätä varmaan haettiin
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut
20.6.2018 - 11:26
Mikä on tuo softa josta noita käppyröitä näytät? Vaikuttaa aika monipuoliselta ja selkeältä.
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen
9.6.2018 - 13:33
Yksi näkökulma pohdittavaksi:
...
Tuon on totta. Alueella josta olen asuntoa etsimässä niin uuden ja vanhan yksiön hintaero liikkuu 20k tuntumassa, hinnat siis pyyntihintoja, todellisesta kauppahinnastahan ei ole tietoa. Oma kassa riittää helposti yhden uudiskohteiden negatiivisen kassavirran maksuun mutta ei kyllä useamman. Luulen että viisainta on hankkia vanhempi asunto ensiksi ja yrittää saada siitä kassavirtapositiivinen. Tässä en pääse hyödyntämään vastikkeen vähennystä ja oman pääoman tuotto on heikompi mutta pankki vaikutti alustavasti suotuisammalta jos ottaisi lainan korot lomaan heiltä po-vastikkeen sijaan.
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen
3.6.2018 - 22:03
Mitä kokeneemmat on mieltä siitä, kumpi on parempi strategia asuntosijoittamiseen:
1. Uudis/uudehko kohde, jossa paljon yhtiölainaa, joka vähennyskelpoinen vuokratulosta. Tällä taktiikalla remonttihuolista ei tarvitse välittää vuosiin ja pankkilainaakaan ei tarvita niin paljoa. Ainoa negatiivinen asia tässä on se, että kassavirta kääntyy helposti negatiiviseksi jos yhtiölainan lyhennysvapaat ovat jo kulutettu.
2. Vanhempi perusrempattu kohde, eli suuremmat remontit tehty. Ei yhtiölainaa. Ostoon käytetään oman rahan lisäksi pankkilainaa pitkällä maksuajalla, joka tuottaa kyllä positiivista kassavirtaa ainakin hieman. Omanpääoman tuotto heikompi ainakin laskureiden mukaan.
Vuokratuotto näissä about sama. 4,5-5%. Molemmat alueella, jossa on kysyntää.
Itselleni ehkä turvallisemmalta kuulostaa vaihtoehto 1 juurikin sen takia, että remonttihuolista ei tarvitse välittää juurikaan mutta netin palstoja kaivaessa huomaan, että sijoittajat kääntyvät useammin vaihotehdon 2 puoleen, miksi? Halvemman ostohinnan takia ?