Kupittaa
Viimeisimmät viestit
Kryptovaluutat sijoituskohteina
14.6.2022 - 16:35
Olen itse ollut mukana kryptoissa jo pidempään, ja näen tämän nykyisen laskun hyvänä paikkana hypätä sisään kryptoihin kuten 2014-2015 ja 2018. Yritän tiivistää tähän viestiin omat ajatukset mielestäni parhaasta riski/tuotto mahdollisuudesta, mikä markkinoilla on tällä hetkellä kun sijoitushorisontti on >2v.
Olin 2013-2021 vahvasti Bitcoinin mukana, mikä on todennäköisesti myös mahdollistanut sen, että olen vielä mukana markkinoilla. 2021 olen siirtänyt fokusta enemmän Ethereumin suuntaan, koska olen nähnyt sen potentiaalin ja tutustunut mergen aiheuttamiin muutoksiin Ethereumin kokonaismäärän kehitykseen.
Alla vertailu missä nähdään kehittäjien kokonaismäärä eri lohkoketjuissa 2020/12 ja 2021/12. Kehittäjien määrä mahdollistaa innovoinnin, ja lisäksi kertoo mihin ketjuihin asiansa tuntevat kehittäjät haluavat keskittyä. Ethereumin ekosysteemissä on heitä eniten, ja määrä on myös hyvässä kasvussa (noin +%30 YoY, https://medium.com/electric-capital/electric-capital-developer-report-2021-f37874efea6d):
Alla ehkä merkittävin syy miksi uskon Ethereumiin enemmän kuin mihinkään muuhun blockchainiin. Protocol revenue tarkoittaa käytännössä sitä, että kuinka paljon käyttäjän arvostavat ketjua, ja kuinka paljon ovat valmiita maksamaan paikasta lohkossa. Tässä Ethereum on aivan eri tasolla muihin verrattuna (https://tokenterminal.com/terminal):
Transaktiomaksut voidaan ajatella Ethereumin tuottona, jolloin Ethereumiin voidaan hyödyntää osakemarkkinoilta tuttuja valuaatiomalleja. Tämä johtuu siitä että Ethereum "polttaa", eli käytännössä deletoi osan jokaisesta transaktiomaksusta ja siten myös Ethereumin kokonaismäärästä. Tätä voidaan verrata yhtiöiden omien osakkeiden ostamiseen. EIP-1559 muutoksen jälkeen Ethereum on polttanut noin 60% jokaisesta transaktiosta maksetusta Etheristä. Linkki Fortunen artikkeliin aiheesta, ja sivustolle missä tätä "polttoa" voi seurata livenä: https://fortune.com/2022/03/21/ethereum-destroyed-billions-in-ether-supply/ ja https://watchtheburn.com/.
Tässä podcastissä käsitellään aihetta, ja lisäksi yleisemmin Ethereumin arvottamista: https://www.youtube.com/watch?v=8ARp6GRzJ3A
2022Q3 tai 2022Q4 tapahtuu kaikkien odottama merge, josta voisin nostaa muutaman minulle merkittävämmän pointin:
- Ethereumista tulee mergen jälkeen PoS-ketju, jolloin kryptojen epäseksikäs energian kulutus vähenee Ethereumin osalta 99,95% (https://ethereum.org/en/energy-consumption/). Tiedämme kaikki miten tärkeää ESG on nykypäivänä, ja tämä vihreä siirtymä Ethereumin osalta saattaa tehdä siitä entistä houkuttelevamman instituutioille, varsinkin Bitcoiniin verrattuna.
- Ethereumin liikkeeseenlasku (issuance) laskee noin 90% mergen jälkeen. Lisäksi, itse merge ei vapauta steikattuja Ethereumeja myyntiin, vaan se tehdään mahdolliseksi seuraavassa hard forkissa 6kk-12kk mergen jälkeen. Tämä tarkoittaa, että Ethereumin issuance on mergen jälkeen 0%/v 6kk-12kk nykyisen noin 4%/v sijaan. Tämän lisäksi yllämainittu poltto vähentää liikkeellä olevan Ethereumin määrää tasaisesti tästä ikuisuuteen.
- Bitcoinin issuance on laskenut 50% neljän vuoden välein, ja jokaisen tällaisen tapahtuman jälkeen noin vuodessa ollaan saatu suuret nousut markkinoilla (https://www.buybitcoinworldwide.com/bitcoin-clock/). Mitä n. kolminkertainen issuancen laskeminen voi aiheuttaa Ethereumille?
- Issuancen vähennys yhdistettynä Ethereumin transaktiokulujen polttamiseen tarkoittaa, että Ethereum muuttuu deflatoriseksi. Alla arvio Ethereumin kokonaismäärästä, ja siitä miten määrä laskee mergen jälkeen(https://ultrasound.money/):
- Tämä muutos inflatorisesta deflatoriseksi tarkoittaa sitä, että aikaisemmin tarvittiin 13,3 miljoonaa $ ostopainetta jotta hinta pysyisi samana, ja mergen jälkeen tarvitaan 12,6 miljoonaa $ myyntipainetta, jotta hinta ei lähtisi nousuun. Tämä on 26 miljoonan $ muutos päivittäiseen ostopaineeseen yhtäkkisesti, ja tuo suuren paineen hinnan nousulle.(Luvut ovat varmasti hieman erilaiset markkinamuutoksien jälkeen, mutta antavat kuitenkin suuntaa)(https://www.youtube.com/watch?v=8ARp6GRzJ3A 1h5min30sec):
Miten aion itse tehdä tämän laskun jälkeen ennen mergeä?
Casteliero on hyvin avannut stETH asiaa ylempänä, joten ei siitä enempää. Itse ajattelen että markkinoiden epävarmuudet tarjoavat mahdollisuuden käteistä omaaville henkilöille. Kirjoitushetkellä saat 1,06 stETH jokaista ETH vastaan. Oma strategiani on:
- Ostan stETH FTX sivustolla, jolloin saan tuon noin 6% enemmän stETH vs ETH
- Säilytän stETH FTX:än lompakossa, jolloin saan sille 5-8% tuottoa vuosittain. Alla kuva FTX:än maksamista koroista(https://help.blockfolio.com/hc/en-us/articles/4407082596891-FTX-Earn):
- stETH maksaa minulle noin 4% tuottoa vuosittain tämän FTX koron päälle. (https://lido.fi/ethereum)
Saan siis ensimmäisenä vuonna noin 16% tuottoa stETH positiooni, jonka jälkeen +9%/v. Tuotto-% voi hetkellisesti nousta mergen jälkeen, koska tipit maksetaan steikkaajille louhijoiden sijaan. Kaikki nämä tuotot maksetaan in-kind kryptoissa. Tarkoituksena onkin vain kasvattaa kryptojen määrää tällä hetkellä, ja miettiä myyntejä vasta myöhemmin.
Uskon, että konservatiivisesti pääsemme 4v sisällä takaisin edellisiin huippuihin, eli noin 400% tuottoon ETH/EUR suhteessa. Jos seuraava nousu on suhteessa edellisiin, niin huippu voisi olla n. 4x edellisestä huipusta, joka tarkoittaisi 16000€/ETH ja 1600% tuottoa. Jotkut tahot uskovat, että mergen aiheuttama siirtymä inflatorisesta deflatoriseksi voisi tarkoittaa vieläkin suurempia tuottoja.
Tottakai tämä metodi sisältää riskejä, mutta henkilökohtaisesti riski ei ole suhteessa 10%-16% vuosituottoon, jonka saan verrattuna siihen että pitäisin Ethereitä omassa lompakossa. Ehkä suurimman ajan olen käyttänyt omaan due diligenceen FTX:ään ja Lidoon, jotka ovat tärkeimmät sidosryhmät yllä olevassa strategiassa. Isoimmat riskit näen Lidon ja Ethereumin smart contracteissa, mutta samalla uskon, että fiksuimmat mahdolliset kaverit ovat myöskin tietoisia näistä riskeistä. Olen päätynyt lopputulokseen, että nämä ovat tarpeeksi luotettavia tahoja tuottoon nähden.
Nordea
2.8.2019 - 09:26
Sellainen havainto kadulta, että Nordea on silminnähden käynnistänyt kovan myyntityön. Otantakoko ei toki ole merkittävä, mutta useasta lähteestä koottu. Mm. Asuntolainoja todella halutaan antaa, katu/some -mainontaa sekä entistä pienempien yritysten varainhoitoa. Vaikea sanoa biittaako volyymi kutistuvia katteita, mutta uskallan väittää että jotain on alkanut operatiivisella tasolla tapahtua.
Voin kompata tätä. Olen itse ollut asuntokaupoilla nyt keväällä/syksyllä ja ainoat pankit, jotka Suomessa tarjoavat tällä hetkellä yli 25v asuntolainoja ovat Nordea(35v) ja Hypo(40v). Tämä on asuntolainan ottajalle loistava tarjous, mutta todennäköisesti vain osa asuntolainojen ottajista ymmärtää miten hyvä on kiinnittää mahdollisimman vähän omaa pääomaa seiniin eikä maksaa mahdollisimman nopeasti lainaa pois. Tosin ne asiakkaat jotka tällä perusteella tulevat Nordealle ovat todennäköisesti niitä, joiden elinkaarituotto on korkeampi, koska voisin arvata että heillä on myös omaisuutta.
Keskustelin aiheesta myös Nordeassa työskentelevän tuttavan kanssa. Tuttava neuvoi olemaan tiukkana Nordean kanssa neuvotteluissa, koska: "Ne haluu kaikki asuntolaina-asiakkaat mitä niillä on mahdollisuus saada, keinolla millä hyvänsä." Sainkin ylivoimaisesti parhaimman lainatarjouksen Nordealta.
Joten Nordealla on selkeästi painetta ylhäältäpäin antaa asuntolainoja ja siten sitoa asiakkaita. Uskoisin että tämä aggressiivisuus asuntolainamarkkinoilla tulee nostamaan Nordean markkinaosuutta Suomessa. Tämä tosin tulee todennäköisesti hieman pienemmällä katteella.