Dh@rm@
Viimeisimmät viestit
USA Vaalit 2016
28.1.2017 - 00:17
Syvän ironista on se, että kauppaministeri Mykkänen juuri itki, miten 300 mrd dollarin vuotuinen US-Meksiko-kauppa johtaisi 60 mrd dollarin vuotuisten tullien takia "globaaleihin vaikutuksiin". Se on noin kaksi promillea USA:n BKT:sta. Samaan aikaan Suomen valtio on määrännyt Venäjälle pakotteet, joiden arvo on Suomen kaupalle ainakin miljardi euroa vuodessa tuplasti USA:n Meksiko-tullien verran suhteessa BKT:hen. Siinä missä USA:n tavoite tulleilla on USA:n työpaikkojen turvamainen, Suomen tavoite Venäjä-pakotteilla on karkottaa Venäjä Itä-Ukrainasta (sic).
Oikeastaan tästä kirjoittaminen on samaa kuin yrittäisi saada vauvan ratkaisemaan toisen asteen yhtälöitä.
USA Vaalit 2016
28.1.2017 - 00:06
USAn vienti on 12.6 % BKTsta. USAn vientiyritykset eivät tilitä voittojaan USAan korkean verotuksen takia. USAn keskiluokan neuvotteluasema työmarkkinoilla on huono imigraation ja outsourcingin takia. Kiina dumppaa USAan ylläpitääkseen omaa työllisyyttään. Trumpin toimet ovat hyvin rationaalisia kun pää otetaan pois sikarikkaiden tai vihervasurien pyllystä.
USA Vaalit 2016
27.1.2017 - 22:52
Trumpin visio on +25m amerikkailaista työllistä, joita ei tuoda ulkomailta ja joiden tuotanto tapahtuu USA:ssa. Seurauksena merkittävä palkkainflaatio. Yritykset ostetaan tähän mukaan lähes nollavoittoverotuksella vs. nykyinen 35 % miinus lukuisat vähennykset. Muut maat pistetään niin tiukille kuin voidaan, jotta oma etu maksimoituu. Tämä sekä vaikeuttaa että helpottaa USA:n kansalaisten arkea. Helpottaa, koska ei tarvitse maksaa maailmanparannuksesta ja vaikeuttaa, koska muutkin maat yrittävät ottaa omansa.
Lopputulosta on vaikea ennakoida, mutta paradigman muutos on selvä ja HELVETIN TERVE.
USA Vaalit 2016
27.1.2017 - 22:48
<a href="mailto:Dh@rm">Dh@rm</a>@ wrote:
USA:n keskiluokan ostovoiman kasvattaminen, USA:n työllisyyden lisäys, USA:n BKT:n kasvu, USA:n kroonisen vaihtotaseen vajeen korjaaminen ja näihin liittyen USA:n yritysverouudistus. Näistä syistä Trumpin tulliehdotuksia tuetaan ay:sta suuryrityksiin laaja-alaisesti. Progagandaa lukevat eivät tietysti näistä paljoa mitään näe ja siten osaa ajatella, koska länsimedia keskittyy lähes puhtaasti demonisoimaan Trumpia.
Tuetaanko? Näyttää siltä että fake news -käsite laajenee jo median ulkopuolelle.
http://www.businessinsider.com/peter-navarro-cnbc-interview-fake-news-20...
Keskiluokan työmarkkina-asema paranee ja sitä kautta palkkataso nousee. Toki tämä on vain tavoite. Katsotaan miten käy. Asiaan vaikuttaa moni muukin asia. Mutta tämä on ajatus toimien taustalla.
USA Vaalit 2016
27.1.2017 - 22:38
Maailmankauppa on yskinyt kohta vuosikymmenen. Tämän seurauksena Kiina on dumpannut ylituotantoaan mm. teräksessä länsimaihin, mihin nämä ovat vastanneet rankaisutulleilla. Ja sata muuta vastaavaa tapausta. Mutta tokihan Trump toi "protektionismin uhan" siinä missä "Rajat kiinni [elintasopakolaisilta]"-liike toi fasismin uhan.
USA Vaalit 2016
27.1.2017 - 22:34
Kollektiivinen vapaakaupan leviäminen loppui viimeistään 2008 Dohan kierrokseen. Sen jälkeen maailmassa on solmittu parisenkymmentä erilaista kauppasopimusta vuosittain. Trump nyt vain neuvottelee USA:n osalta pari uudestaan ja hirveä haloo protektionismista.
USA Vaalit 2016
27.1.2017 - 22:29
Arvon Dharman vastaus ei kyllä tarjonnut minkäänlaisia todisteita alkuperäisen väitteen paikkaansapitävyydestä eikä siten vastannut kysymykseeni. Opin toki pari juttua, kuten että USA:ssa eri eturyhmät lobbaavat aktiivisesti tuoretta hallintoa, olisi syytä tutustua "alternative facts" medioihin jotta oppii tuntemaan todellisen Trumpin ja että paras suomenkielinen talousanalyysi löytyy Dharman blogista. Kaksi ensin mainittua asiaa eivät ole sinänsä uusia, viimeinen toki oli.
Trumpin tullimuurien vankka taloudellinen perusta jäi vielä valitettavasti mysteeriksi.
Nuo jutut ovat Financial Timesistä. Siinä sitä alternative mediaa.
Kuten tavallista, et tunnu ymmärtävän asiaa, mutta ei se ole ihme. Ei yksinkertaisesti suomalaista main stream mediaa seuraamalla ymmärrä maailmaa. Ymmärrys vaatii hirveästi omaehtoista työtä ja lukemista. Sitten kun tätä on tarpeeksi tehnyt, niin osaa nopeasti seuloa tarjolla olevasta informaatiosta relevantit osat ja täydentää omaa käsitystään. Minä olen tätä prosessia aktiivisesti käynyt 25 vuotta.
MBA-tutkinto??
27.1.2017 - 20:25
Jos rahaa riittää, niin kannattaa ehdottomasti tehdä paikassa, jossa saa hyvät kontaktit eli parhaissa. Hinta tosin sen mukainen.
USA Vaalit 2016
27.1.2017 - 19:53
Pistetään nyt Amstrongeconomicsin pohjalta faktoja tiskiin; 1) Kyllä, Trumppi edistää maailmanrauhaa koska Syyrian tilanne johtuu siitä että Saudit olisivat halunneet Clintonin tuella rakentaa öljyputken EU:hu, Venäjä ei tätä halua ja sen takia koko sota Syyriassa. Jos seuraa kymppiuutisia 5min. niin huomaa että for real kuka ymmärtää tai osaa selittää Syyrian sotaa? Ja mistä ne kioskien ukot ois saanut jotain laserohjattuja ohjuksia - iso raha puhuu ja USA vs.Venäjä se sota. 2) Jos kaikki elettäis rajat kiinni, niin uskalla väittää että kokonaisuutena kansalla menisi tasaisemmin, tosin yksittäiset ballerit lentäis matalemmalla mutta parvena oltais paremmin koossa (en oo saletti kyll)
Mut siis joo, esiripun takana juonitaan että vuoden päästä EU:ssakin ois pakko maksaa kännykällä tai kortilla, kun tehdään sama muuvi kuin Intiassa että isot setelit (tai koko käteinen veke). Amstrongin mukaan tämä on lopun alku sosialismille, ja dollarin kurssi vaan kääntyy yhä lujempaan nousuun kun iso raha ei pääse parkkeeraamaan muuallekaan. Kun dollarin kurssi nousee, niin kehittyvät maat jättävät dollarimääräiset velkansa maksamatta. Sitten on soppa valmis.
Mennään koko ajan yhä lujempaa kohti taloudellista auktoriteettia. Sitä en tiedä onko tästä perusduunarille sen suurempaa haittaa tai hyötyä kuin mistään muustakaan. Vaikea sanoa, mennessä näkee. Mutta valtaapitävät haluavat roikkua virassa niin pitkään kuin pystyvät.
Sijoitusvinkit:1)Bitcoin 2)Mastercard/Visa 3)IT-firmat USA:ssa 4)Euro shorttina
Ja Kuu on juustoa, mutta se pidetään salaisuutena, jottei juuston hinta romahtaisi.
Obama tuki koko kautensa Syyrian kapinallisia just sen verran, ettei Assad ja Iran saanut niitä hengiltä. Obama veti USA:n joukot Irakista, jolloin korruptoituneen Irakin hallituksen intressi taistella islamisteja vastaan loppui. Tätä jatkui koko Obaman kauden ja seurauksena ainakin 300 000 kuollutta ja Euroopan pakolaiskriisi. Niin että kenen vika Syyrian sota on ja miten sen voisi ratkaista? No esim. siten, että antaa Venäjän, Assadin ja Iranin tuhota kapinalliset, jolloin Syyrian sisällissota loppuu. Tätä tietysti vastustavat kapinallisten arabiliittolaiset ja pääsunnivaltiot Saudi Arabia ja pienemmät sunnivaltiot Qatar ja UAE.
Venäjän rooli Syyriassa oli täysin olematon siihen saakka, kunnes Assad meinasi luhistua.
Trumpin myötä on suuri tn, että Lähi-itä rauhoittuu. Kovin ottein toki, mutta ei mitään verrattuna siihen, mikä meno ollut koko Obaman kausien.
Obama yksinkertaisesti oli USA:n historian yksi huonommista presidenteistä, jonka toimien seurauksena maailmassa syttyi sodat Euroopassa (Ukraina) ja Syyriassa sekä Kiina lähti ensi kertaa satoihin vuosiin kauas rajoistaan rajoittaakseen USA:n vaikutusvaltaa, jota USA ei kuitenkaan koskaan tosissaan edes vähääkään yrittänyt käyttää ja siksi sillä ei ollut mitään uskottavuuuta sen enempää Ukrainassa, Syyriassa kuin Etelä-Kiinan merelläkään. Trumpin suhteen uskottavuus saattaa hyvinki nopeasti palata. Itse veikkaan, ja olen pitkään veikannut, että Trump määrää mittavan hyökkäyksen Jemeniin AQAP:tä vastaan.
USA Vaalit 2016
27.1.2017 - 19:32
Olen selittänyt Trumpin talouspolitiikan tarkoitusperiä blogissani ja hieman tässä ketjussa. Tavoitteet ovat monella tapaa kunnianhimoisia ja vaikeita toteuttaa, mutta jos ne onnistuvat edes puolittain, on Trumpin kontribuutio USA:n talouskasvuun, keskiluokan ostovoimaan ja koti- ja vientimarkkinayrityksiin huomattava. Mutta tottakai propagandan kyllästystämät ovat suu pyöreänä, kun astuvat hieman toisenlaisten vaihtoehtojen maailmaan. Siinä riittää hämmesteltävää ja kummasteltavaa monelle pienelle kulkijalle pitkäksi aikaa.
Ja kuten olen ennenkin sanonut, niin talous- tai politiikka-asioissa ei oikeastaan kannata lukea mitään muuta suomenkielistä kuin minun juttujani, Tilastokeskuksen tilastouutisia ja pörssitiedoitteita (joista useimmat ovat tosin englanniksikin).