Coinmotion
- Sijoita Bitcoiniin helposti ja turvallisesti käyttäen suomalaista Coinmotionia
- Sijoitustiedon lukijoille erikoistarjouksena 1% komissio (-50%) ensimmäisen kuukauden kaupoista! Jatkossa 1-2% kaupankäyntivolyymista riippuen
- Saadaksesi alennuksen, avaa tili käyttäen kutsukoodia ST17AAA
Mitä ovat kryptovaluutat?
Kryptovaluutat ovat teknologian ja sijoitusmaailman uusinta hypetystä. Bitcoin ja Ethereum täyttävat otsikot ja vievät palstatilaa kun niiden hintakehitystä ja teknologisia askelia seurataan suurennuslasin alla.
UUTTA: Coinmotion Sijoitustiedon syynissä: helppo ja luotettava alusta kryptokauppaan
Lue myös: Onko Ethereum ottamassa kryptovaltikkaa Bitcoinilta?
Näiden kahden suurimman ja seuratuimman kryptovaluutan lisäksi markkinoilta löytyy yli 900 kilpailijaa. Seuraavaksi suurimmat ovat nimeltään Ripple ja Litecoin, ja uusia valuuttoja syntyy jatkuvasti. Vuonna 1998 Nick Szabo kehitti ”Bit Gold”-elektronisen valuuttasysteemin, jossa toimijat ratkaisivat ja julkaisivat kryptograafista työtä ja saivat vastineeksi valuuttaa. Vuonna 2009 mystinen Satoshi Nakamoto kehitti ensimmäisen hajautetun kryptovaluutan, Bitcoinin, joka on tämän hetken johtava kryptovaluutta. Kryptovaluutat aiheuttavat yleisössä pelkoa ja hämmennystä, mutta antavat myös toivoa monelle. Niiden arvoa ei takaa mikään yksittäinen markkinaosapuoli, vaan niiden hinta määräytyy täysin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Älä huoli jos et tunne olevasi expertti asiassa, sillä monen pankkiirin, konsultin ja kehittäjän tietämys kryptovaluutoista on myös varsin rajallista.
Digitaalinen raha tarvitsee toimiakseen tilejä, saldoja ja transaktioita. Jokaisessa maksuverkossa ongelmana on estää kaksinkertainen kulutus, ettei toimija voisi käyttää samaa määrää kahdesti. Pankeissa tämä ongelma ratkaistaan keskusserverillä, joka tallentaa tiedot saldoina. Hajautetussa verkossa tätä serveriä ei ole olemassa. Hajautetun verkon jokaista toimijaa tarvitaan ylläpitämään tietokantaa. Verkon jokaisella toimijalla tulee olla lista jokaisesta verkossa toteutetusta transaktiosta, jotta voidaan tarkastaa voidaanko tulevat transaktiot kelpuuttaa. Jos verkon toimijat ovat eri mieltä yhdestä ainoasta saldosta verkossa, koko systeemi on vioittunut. Pankeissa tilintarkastus selvittäisi tilanteen ja palauttaisi saldot ajan tasalle. Satoshi Nakamoto osoitti että tämä on mahdollista myös virtuaalisissa, hajautetuissa verkoissa ilman yhtä valvovaa osapuolta. Kryptovaluutat syntyivät tämän oivalluksen seurauksena.
Kryptovaluutat ovat yksinkertaisimmillaan rajoitettuja tapahtumia tietokannassa joita kukaan ei voi muuttaa täyttämättä tiettyjä vaatimuksia. Näin itse asiassa voidaan määritellä kaikki valuutat. Kaikki raha on hyväksyttyjä tapahtumia jonkinlaisessa tietokannassa tilitapahtumia, tilejä ja saldoja.
Mikä on Bitcoin?
BITCOIN (BTC) on avoimeen lähdekoodiin perustuva digitaalinen valuutta. Se on viime vuosina kerännyt huomiota ensimmäisenä suurena digitaalisena valuuttana. Bitcoinin perusti vuonna 2008 Satoshi Nakamoto-nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho. Nimimerkki tuskin kuuluu kenellekään henkilölle, joten Bitcoinin luojan henkilöllisyys on salaisuus. Bitcoin toimii vertaisverkkona, jossa henkilöt voivat siirtää toisilleen Bitcoin-valuuttaa ilman välikäsiä virtuaalilompakon kautta. Vuoden 2015 helmikuussa Bitcoin-varannon kokonaisarvo oli noin 2,7 miljardia euroa.
Bitcoin toimii ilman hallintoa tai yksittäista keskitettyä tahoa. Yhdysvaltain hallitus onkin kategorisoinut Bitcoinit ei-keskitetyksi virtuaaliseksi valuutaksi. Bitcoineja kutsutaan usein myös kryptovaluutaksi. Se on digitaalisista valuutoista suurin markkina-arvonsa perusteella. Bitcoin ei Suomen Pankin ilmoituksen mukaan täytä virallisen rahan tai maksupalvelulain mukaisen maksuvälineen kriteerejä, joten sitä ei Suomessa määritellä rahaksi vaan vaihdon välineeksi.
Bitcoineja luodaan verkossa luohinta prosessin sivutuotteena. Tämä luo luohijoille taloudellisen kannustimen ylläpitää Bitcoin-vertaisverkkoa ja sen turvallisuutta laskentatehoillaan. Louhinnan avulla luodaan lohkoketju, joka on julkinen kirjanpitotietokanta. Tämä tietokanta sisältää kaikki Bitcoin-siirrot kautta aikojen. Louhinta on teknisesti monimutkainen prosessi joka siihen käytetään maailmanlaajuisesti huimia määriä tietokoneiden laskentatehoa. Bitcoinien louhinta on internetin historian selkeästi eniten laskentatehoa käyttänyt projekti. Uusia Bitcoineja louhitaan 25 kappaletta joka kymmenes minuutti ja tämä määrä laskee ajan kuluessa, kunnes kaikki Bitcoinit ovat kierrossa.
Bitcoinien arvo virallisiin valuuttoihin verrattuna määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Bitcoinin suunnittelu perustuu anonyymin omistuksen ja arvonsiirron takaamiseen. Ne voi tallettaa henkilökohtaiselle tietokoneelle virtuaalilompakkoon tai pitää kolmannen osapuolen palveluntarjoajalla. Kummassakin tapauksessa bitcoinit voi lähettää internetin ylitse kenelle tahansa, jolla on bitcoin-osoite.
Bitcoin-verkossa toimivien käyttäjille suunnattujen ohjelmien ja virtuaalilompakkojen määrä kasvaa tasaisesti. Esimerkiksi easywallet.org ja blockchain.info tarjoavat Bitcoin palveluja, joihin kannattaa tutustua mikäli Bitcoinit kiinnostavat. Toimijoita on paljon muitakin, mutta edellämainitut kaksi ovat yksiä suosituimmista.
Mikä on Ethereum?
Ethereum on lohkoketjuteknologiaan perustuva hajautettu, autominen ja täysin luotettava tietojenkäsittely-ympäristö. Ethereumin kehittäjä, Vitalik Buterin, halusi rakentaa lohkoketjualustan joka pystyisi ratkaisemaan ongelmia joihin Bitcoin-teknologia ei kykene. Ethereum, Bitcoinin tavoin, ei sijaitse missään yhdessä tietyssä paikassa mutta on saatavilla kaikkialla ja sen tarkoituksena on saada lohkoketjuteknologia yleiseen käyttöön jokapäiväisessä elämässä. Bitcoin mahdollista kahdenväliset käteissiirot digitaalivaluutassa, mutta Ethereum vie lohkoketjuajatusta pidemmälle; sen avulla voidaan toteuttaa ohjelmointikieltä mille tahansa hajautetulle sovellukselle. Mikä tahansa keskitetty sovellus voidaan hajauttaa Ethereumin avulla, esimerkiksi äänestysten jäjestäminen.
Ethereumin ydinkonsepti EVM, Ethereum Virtual Machine, on Turing-täydellinen (ts. se voi oletuksen mukaan simuloida minkä tahansa muun tietokoneen tai ohjelman toimintaa) sovellus joka pyörittää Ethereum-verkkoa. Sen avulla kuka tahansa voi ajaa mitä tahansa ohjelmaa, riippumatta ohjelmointikielestä kunhan aikaa ja muistia on riittävästi tarjolla. EVM:n ansiosta lohkoketjusovelluksia voidaan rakentaa aiempaa helpommin ja tehokkaammin.
Yksi seuraavista suurista teknologisista askeleista on internetin hajauttaminen, jossa lohkoketju ja Ethereum astuvat mukaan kuvaan. Hajautetussa järjestelmässä kuka tahansa voi osallistua milloin tahansa ylläpitämään ja kehittämään järjestelmää. Samoin järjestelmästä voi milloin tahansa poistua, mutta järjestelmä jatkaa toimimistaan. Hajautetussa järjestelmässä mikään yksittäinen taho ei pysty estämään osallistumista tai sensuroimaan sisältöä. Lohkoketjuteknologia on tällä hetkellä paras olemassaoleva ratkaisu toteuttamaan useiden osapuolten välistä kanssakäymistä ilman keskitettyä valvontaa esimerkiksi valtion toimesta. Ethereumin hajautettu järjestelmä on siis eräänlainen itseohjautuva järjestelmä, joka valvoo omia sopimuksiaan. Minkä tahansa ohjeen ohjelmoitkin Ethereumin älysopimukseesi, voit olla varma että se toteutetaan suunnittelusti, ilman mahdollisuutta korruptiolle, poliittisille näkemyksille, poikkeuksille, lahjonnalle tai ihmisvalvonnalle.
Ethereumia voidaan käyttää esimerkiksi äänestysten järjestämiseen, yrityksensisäisen valuutan toteuttamiseen, sopimusten kirjaamisen, digitaalisen taiteen omistusrekisterin luomiseen, hajautettujen autonomisten organisaatioiden (DAO) luomiseen ja moneen muuhun.