Kun ensimmäisen kerran havahduin säästämiseen ja sijoittamiseen, oli lehdet tippuneet puista ja ankea syksy alkanut. Olin juuri palannut parin viikon lomalta Kreikan lämmöstä. Olisikohan vihdoin hyvä aika aloittaa tutustuminen sijoittamiseen?
Tutkiskelin aiheeseen liittyviä artikkeleita ja lueskelin ahkerasti eri foorumeita. Katselin asiantuntijoiden haastatteluja päivästä toiseen. Suurin osa näistä keskittyi kokeneiden konkareiden kokemuksiin markkinoiden tilanteesta, yhtiöanalyyseihin ja omiin sijoitusvalintoihin. Opiskelin keskusteluista nousseita termejä jotta ymmärtäisin edes hieman mistä puhutaan ja mitkä aiheet nostattivat keskustelua.
Aktiivi- ja indeksirahastot, ETF, P/E, EV/EBITDA, ROI ja osinkotuotto. Monenmoista termiä ja pää entistä enemmän pyörällä. Olisiko järkevä alkaa perehtymään näihin vai luovuttaa koko homma?
Tietoa on saatavilla monesta tuutista niin paljon kun vaan jaksaa netistä tai kirjoista kaivella. Lyhyttä ja ytimekästä kuvausta mistä esimerkiksi piensijoittajan olisi järkevä aloittaa, oli huomattavan paljon vähemmän. Muutama piensijoittajaksi itseään kutsuva bloggaaja saattoi kirjoittaa omia kokemuksia, mutta niistäkään ei kovin kattavaa kuvausta saanut. Ainakaan uusimmista artikkeleista. Pankit taas mainostavat kalliita rahastoja pienillä tuotoilla, näin ainakin päättelin lukemani perusteella.
Sijoituspäätös on jokaisen oma henkilökohtainen päätös. Lähes tulkoon jokaista tavalla tai toisella varmasti kiinnostaa vaurastua, varsinkin kun katselee korkoa korolle ilmiön käppyräkaavioita ja niiden vaikutuksia erityisesti loppuvaiheilla sijoitushorisonttia. Työeläkeotteen nähtyään ajattelee, minunkin olisi järkevä alkaa säästämään tänään eikä viikon päästä.
Pienituloinen ei palkastaan paljoa säästöön saa, juuri siksi olisi erityisen tärkeää saada kattavat vinkit piensijoittajan näkökulmasta, kootusti yhdestä paikasta. Saada motivaatio aloittamiseen kannustuksen avulla. Aloittaminen on monesti pienestä kiinni ja usein toisen henkilön suositus auttaa.
Kuinka olisi järkevää sijoittaa esim. 50-500€/kk, ottaen huomioon riskinsietokyky ja sijoituksista koituvat kulut? Mihin eri palveluntarjoajiin kannattaa tutustua? Foorumeilla vannotaan indeksisijoittamiseen. Kilpailun myötä osakkeiden ostokulut ovat pienentyneet, jolloin piensijoittajakin voi aivan hyvin tehdä suoria osakepoimintoja. Pysyy mielenkiinto markkinoihin, on mukava omistaa yhtiöitä joiden toiminnat tuntee ja uskoo pärjäävän tulevaisuudessa.
Iso osa ihmisistä on laiskoja etsimään tietoa, varsinkin kun ei ole koko päivää aikaa lueskella rivien välistä oleellisinta tietoa. Itse olen aika sinnikkäästi jaksanut aiheisiin perehtyä lyhyellä aikavälillä, mutta ymmärrän erittäin hyvin miksi piensijoittajat päätyvät kalliisiin rahastoihin ja huonojen kokemuksien perusteella jopa myyvät omistukset aivan liian aikaisin. Tappion jälkeen eivät suosittele sijoittamista kenellekkään. Varakkaamat ja iäkkäämmät eivät uskalla aloittaa huonojen suositusten jälkeen. Tässä kastissa olisi potentiaalia aloittaa pienellä summalla, siirtyen hiljalleen suurempiin.
Tälläistä arkista keskustelua ei niin hirveästi löydy liittyen sijoittamisen aloittamiseen ja siihen liittyviin kysymyksiin. Olisiko Sijoitustiedossa tilaa tällaiseen?
Ps. Kirovirheitä voi ja saa olla. Pääasia että pointti tulee esille.
Joulunpyhiä toivotellen,
Matkailija