Kiinteistösijoittajan blogi
Marko Puolakka
Tervetuloa lukemaan Kiinteistösijoittajan blogia.
Olen kauemman aikaa pääasiassa seurannut sivusta täällä käytyjä mielenkiintoisia keskusteluita sijoitusmaailman eri aihepiireistä ja muutaman kerran kommentoinutkin kun on sopiva aihe-alue löytynyt. Lupasin aiemmin, että esittäydyn paremmin, joten nyt oli tartuttava härkää sarvista. Tarkoitus on jatkossakin kirjoittaa blogin muodossa ajankohtaisista asioista joko omaan sijoitustoimintaan tai yleisesti sijoitusideoihin liittyen. Toki saatan herkästi täydennellä myös muiden keskusteluita ;)
Taustaa
Eli Kiinteistösijoittaja on kohta nelikymppinen perheellinen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut mies. Olen palkkatyössä myynnillisessä roolissa ja yrityksemme palvelut helpottavat kiinteistöomaisuuden hallintaa elinkaaren eri vaiheissa aina suunnittelusta kiinteistökauppaan. Asiakkaamme ovat yrityksiä, jotka omistavat kiinteistöjä tai toimivat vuokratiloissa. Työkokemusta tältä alalta on kertynyt noin 13 vuotta.
”Sijoitustoimintani” 80-90 luvun vaihteessa alkoi kolikkopeleillä (hedelmäpelit, pokeri) käytännössä heti kun yletyin pelaamaan :) Tallessa on vieläkin tuon aikaisia ”analyysivihkoja” mm. 100 mk Pokerin tuplauksista, että mikä kortti tulisi minkäkin kortin jälkeen. Kovasta yrityksestä ja luotosta huolimatta taulukot toimivat epäluotettavasti, mutta silloin analyysikärpänen ensimmäisen kerran puraisi. Pelit ja panostukset isonivat muistaakseni v. 1993 kun Veikkaus aloitti Pitkävedon. Harrastin ja seurasin itsekin tuolloin urheilua paljon, erityisesti jalkapalloa ja jääkiekkoa. Oli mahtavaa päästä lyömään vetoa rakkaista lajeistaan, vaikken tuolloin vielä mitään todennäköisyyksistä tms. ymmärtänytkään. Vihjeitä ostettiin (kuunneltiin puhelimessa) ESBC:ltä ja Täysosumalta sekä satoja kuponkeja täytettiin lähikioskilla, monesti kiireellä kun peliajat olivat loppumassa ja kioskilla jonoa.
Urheilupelien ohella laajensin pelivalikoimaa raveihin, kolikkopelien jäädessä pois 90-luvun puolivälissä. Tässä vaiheessa ennen vuosituhannen vaihtumista pelitoiminta oli vielä selvästi tappiollista ymmärrettävistä syistä (kokemattomuus, huono pelitarjonta ja palautusprosentti). Vihjepalveluiden rinnalla aloin opettelemaan todennäköisyyslaskentaa Jorma Vuoksenmaan ”Urheiluvedonlyönti - voittajan opas” innoittamana, rakentelemaan omia exceleitä historiatietoineen ja voimalukuineen sekä suhtautumaan vedonlyöntiin sijoittamisen muotona. Erityisesti monivedosta löytyi tuolloin hienoa etua, kunhan pelin pystyi pitämään riittävän laajana. Tätä auttoi kerätty kaverikimppa, jonka kanssa pelasimme monivetoa ProMVS-ohjelmalla. Ainoa miinus tuossa pelimuodossa oli se, että muuttuvien kertoimien takia (suodatetut) rivit kannatti jättää sisään mieluiten ihan peliajan loppuhetkillä. Monta kertaa piti priorisoida esim. mennäkö saunavuorolle vai optimoidako pelit. Vuosituhannen alussa töissä ja ammattikorkeakoulussa opiskellessa vedonlyöntiin kului useampi tunti päivässä ja öitäkin NHL-pelien alkamisten takia. Pelit olivat kuitenkin uurastuksesta johtuen kääntyneet voitolliseksi ja kannustivat sitä kautta lisäämään analyysin määrää. Tuohon aikaan aloin jakamaan vihjeitä myös nettifoorumeille, alkuun Ylikerroin.comiin ja myöhemmin TotalCTRL:iin.
Ei minusta tullutkaan urheiluvedonlyöjää
Opinnot tuli suoritettua kaikesta huolimatta tavoiteajassa ja koulutusta vastaava työpaikkakin löytyi heti valmistumisen jälkeen. Tässä vaiheessa innostus vedonlyöntiin väheni ja muuttui satunnaiseksi, jotta esim. jaksoi seurata jotakin tv- tai live-ottelua. Vedonlyönnin paikan elämässä ja ajankäytössä otti hetkeksi holdem pokeri, jota pelattiin Pyysingin Pokerin käsikirjan opein netissä ja kavereiden kanssa. Pärjäsin ihan kohtuullisesti tiukalla pelitavallani. Kuitenkin isompi menestys olisi tarkoittanut vielä isompia tuntimääriä koneen ääressä, joten aloin etsiä passiivisempaa sijoituskohdetta ja tämän mahdollisti pörssisijoittaminen.
Vedonlyönnin opit pörssiin
Tässäkin tapauksessa alkuun lähdettiin kirjallisuuden kautta, mm. Seppo Saarion Pörssiraamatut, Kim Lindströmin kirjat ja monet muut oppaat tuli kahlattua nopeasti läpi. Ihan ensimmäiset sijoitukset olivat Odinin rahastot, jotka kuitenkin melko nopeasti vaihtuivat suoriin osakesijoituksiin. Ostettavat osakkeet valikoituivat itse rakennetun excelin perusteella, johon oli koottuna vuosikymmenen ajalta erilaisia tunnuslukuja (ROE, velkaantuneisuus, P/E, P/B, osinkotuotto..) Helsingin Pörssin yhtiöistä ja näitä oli sitten pisteytetty ranking-järjestykseen tietyillä painoarvoilla. Pisteet luonnollisesti muuttuivat aina kvartaaleittain, kun yhtiöt julkaisivat osavuosikatsauksiaan ja taulukon sai päivitettyä. Koko pörssin tilaa seurattiin arvostuserolla aiempiin vuosiin ja korkotasoon. Osakemarkkinoilla olen edelleen, tosin ko. taulukon ylläpitämiseen ei ole enää aika riittänyt. Tietojen keräämisen ja osavuosikatsausten lukemisen kautta kehittyi kuitenkin hyvä yleiskuva eri yhtiöistä sekä niiden arvostuksista. Suorien osakesijoitusten lisäksi osakesalkusta löytyy tällä hetkellä paria ETF:ä, joihin säästän kuukausittain saman summan.
Kiinteistösijoittajaksi
Kiinteistöihin sain ensikosketuksen omakohtaisen rakennusprojektin kautta vuosikymmenen alussa. Tuosta henkisesti, fyysisesti ja taloudellisesti selvittyäni tein ensimmäisen kiinteistösijoituksen reilut 2 vuotta sitten ja se tie vei mennessään. Nykyisellään sijoitukset ovat hajautettu kahteen asuntoon, kahteen autotalliin ja kuuteen liiketilaan. Nyt kesän aikana salkku täydentyy vielä yhdellä asunnolla ja yhdellä liikerakennuksella. Näiden jälkeen pörssiosakkeet muodostavat 15 % sijoitusvarallisuudesta, metsä 19 % ja käteinen 7 %. Loppu 59 % tulee olemaan kiinteistöissä ilman, että huomioidaan omaa asuinkiinteistöä. Käteistä pidän tilillä siltä varalta, että osakemarkkinoilla aukeaa ostomahdollisuuksia tai jos/kun kiinteistöomaisuutta tulee tarvetta kunnostaa. Sijoituksista kaikki ovat metsätilaa lukuun ottamatta kassavirtapositiivisia. Metsään tuli edellinen päätehakkuu v. 2011 ja seuraavat harvennushakkuut olisivat kahden vuoden päästä. Tässä välin on teetetty metsän uudistamista ja taimikonhoitoa.
Tavoitteet
Näistä kaikista edellisistä asioista on tarkoitus jakaa tietoutta sopivissa erissä ja sopivasti pilke silmäkulmassa. Kun katsotaan eteenpäin, niin sijoitukselliseksi tavoitteekseni olen listannut ainakin seuraavia asioita:
- hoitaa kutakin sijoituskohdetta mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti palkkatyön ohella
- erityisesti varmistaa kiinteistöjen tekninen kunto ja vuokralaistyytyväisyys
- kasvattaa salkkua edelleen jotta se mahdollistaa iän (edelleen) karttuessa asteittaisen palkkatyön vähentämisen ja keskittymisen omaan sijoitustoimintaan
- verkostoitua ja päästä jakamaan omaa osaamista sekä oppia muilta
Ja Sijoitustietolaisia haluan kannustaa pitämään yllä laadukasta ja asiallista keskustelua, kysymään ja kyseenalaistamaan askarruttavia asioita, kirjoittamaan edes hieman vaikkei omaisikaan kirjailijan verta sekä ennen kaikkea uskomaan itseensä. Omakohtaisestikin voin sanoa, että pitkäjänteisellä tekemisellä ja innostuksella on se kaikkein ratkaisevin merkitys. Toki iso pääoma voi helpottaa tavoitteen saavuttamista, mutta joitakin myös passivoittaa. Mahtavaa viikkoa kaikille ja keep on going!