Taitekohdasta eteenpäin. Ja osakesijoittamisesta.

19
forum
|

Ilves

+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Ensimmäisen kosketukseni sijoitusmaailmaan sain noin vuosituhannen alusta sattuman kautta. Olen harrasteena jatkanut sijoittamista muun tekemisen ohessa ja virheidenkin kautta, mutta kuitenkin kokonaisuudessaan positiivisilla tuottoprosenteilla. En ole mitenkään onnellisimpien tähtien alla syntynyt, mikä on vaikuttanut sijoitusuraankin, kun on ollut pakko keskittyä muihin asioihin. Tilanne on kuitenkin kääntynyt hiljalleen ja osakesijoittaminen sekä liiketoiminnan arvon ja kilpailukyvyn ymmärtäminen on alkanut kiehtoa samalla enemmän.

Salkun koko ja euromääräinen tuotto, vaikka heiluva onkin, on nyt kasvanut sellaiseksi, että kokoaikainen päivätyö toisen leivissä on huono diili, jos sen vaihtokauppana sijoitusten eteen tehty työ ja tuottoprosentti yhtään laskee. Tilanne on siis ihan hyvä, mutta käytännön tasolla huomaan, että minulla ei ole kovin hyviä malleja valmiina lähteä rakentamaan toimivaa ammatillista kehystä tai arjen rytmiä tältä uudelta pohjalta. Teen edelleen töitä suunnilleen vanhaan malliin ja haeskelen samalla reittiä uuteen. Tähän liittyvät pohdinnat ovat toimineet myös kimmokkeena blogin aloittamiselle. En tavoittele niinkään jotain tiettyjä tuottomääriä kuin hyvää elämää ja kiinnostavaa tekemistä sen oheen. Kohtuullinen tulotaso riittää, vaikka luultavasti tuosta mennäänkin aika paljon yli, jos tulevat sijoituspäätökset ollenkaan onnistuu.

Buffetin sanoja: "Kannattaa roikkua itseäsi viisaampien seurassa. Ajaudut itse samaan suuntaan." Ajattelen samaan tapaan. Seura vaikuttaa millaisiksi ihmisiksi kasvamme ja jos oma tuttavapiiri on kiinnostunut aivan muista asioista, on tie sijoittajaksi luultavasti astetta vaikeampi. Olen  palstaa silmäillyt jonkin verran ja minusta tuntuu, että aika moni täällä ottaa asiansa tosissaan. Pääsääntöisesti olen viime vuodet lueskellut englannin kielisiä palstoja, mutta sinne kirjoittelu ei ole tuntunut jostain syystä luontevalta. Kirjoitan siis tänne.

Aktiivisen kirjoittajan taustaa minulla ei juurikaan ole, joten paha arvioida etukäteen syntyykö tänne yhteensä kolme vai kolmesataa viestiä. Toivottavasti monta.

26.2.2017 - 10:33

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Salkustani löytyy tällä hetkellä 7 yhtiön osakkeita. Tuorein syksyltä, vanhin vuodelta 2010. Tilastointia ja seurantaa olen hiljalleen koittanut rakentaa, mutta kovin kauas ei ylety. Tuotto vuodelta 2015 noin 9%, vuodelta 2016 noin 30%. Tuohon noiden keskiarvoon olisi pitkällä tähtäimellä mukava päästä, mutta taitaa olla vähän optimistista. Sijoitushorisontti kohteita valitessa on yleensä muutamasta vuodesta ylöspäin.

Salkku on kokonaisuudessaan ulkomaisissa sijoituksissa kiinni. Lontoossa, USA:ssa, Hong Kongissa.

Olen tehnyt jonkin verran jälkikäteistä analyysiä menestyksestäni. Työtä täytyy jatkaa, mutta päähuomiot on selvillä: Valtaosa tuotoista on tullut muutamasta hyvästä osumasta, joissa kaikki on osunut kohdilleen ja olen lisäksi itse ymmärtänyt tämän ja panostanut sen mukaisesti. Lisäksi löytyy jonkin verran kohtuulliseen tuottoon yltäneitä sijoituksia (~20% pa). Loput ehkä 80% sijoituspäätöksistä olisi voinut yhtä hyvin jättää tekemättä.

26.2.2017 - 12:18

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Toki. Interactive Brokers on mulla käytössä. Tietääkseni halvin, mutta ei muilta ominaisuuksiltaan välttämättä kauhean helppo jos vaikka Nordnettiin vertaa. Otin käyttöön, kun piti Honkkareihin päästä.

 

IB:ltäkin puuttuu listalta joitain pörssejä, joita olen jossain kohtaa kaipaillut, mutta parempaa en ole toistaiseksi löytänyt.

7.3.2017 - 22:47

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Oman salkun seurannasta ja siihen liittyvästä statistiikasta. Aiheesta kirjoitellaan aika vähän. Ehkä tämä ei ole kovin kiinnostavaa tai sitten tyydytään välittäjän tarjoamiin raportteihin suoraan. Itse ajattelen, että oman salkun älykäs seuranta on omasta tekemisestä oppimisessa melkolailla välttämätöntä.

Olen päätynyt omalla kohdallani seurailemaan yksittäisten sijoituskohteiden efektiivistä korkoa (internal rate of return, IRR). Treidauksessa ei varmaan pelaa, mutta pidempiaikaisissa sijoituksissa IRR on mielestäni hyvä pohja työlle. IRR huomioi rahan aika-arvon, mikä on sijoittamisessa oleellista. Google sheets tarjoaa valmiit kaavat (XIRR), kunhan jaksaa latailla transaktiotiedot ja näpytellä vähän. Varmaan Excelistä löyty vastaava.

Omakin työ on kesken, eli mikään malliesimerkki en ole. Transaktiotietoja on parilta välittäjältä, mikä lisää työmääriä ja aika on vähän kortilla. Osinkojen huomioinnin olen tehnyt vain osittain, verotusta en huomioi seurannassa toistaiseksi mitenkään. Jatkan sopivassa välissä.

Mallia voisi muutenkin kehittää. Osuvampia numeroita voisi ehkä saada laskemalla ensin erotus yksittäisen sijoituksen ja oman salkun keskituottojen välillä ja kertomalla tämä jollain tapaa sijoitusajalla. Sijoitushan on sitä parempi, mitä kauemmin rahat oli siinä kiinni, jos vuotuinen tuotto on riittävä. Ja toisaalta huonompi, jos tuotto jää vajaaksi. Laskettavissa tämäkin, mutta vaatisi vähän funtsimista, koska sijoitusaika ei ole ihan yksiselitteinen, kun position koko yleensä vaihtee enemmän tai vähemmän.

Ja lopuksi on vielä sekin, että mitä käteen jäävistä luvuista voi päätellä. Koska sijoittamisessa vaikuttaa komponentteina taidon lisäksi tuuri, on ylitulkinnan vaara aika suuri. Yksittäisestä sijoituksesta voi olla vaikea sanoa mikä on tuurin osuus. Mutta jatkan ehkä tästä toiste jos aihe kiinnostaa. Tänään tulee yö vastaan.

8.3.2017 - 13:52

ScatterBrain

-308
Liittynyt:
11.2.2017
Viestejä:
176

Kiitos hienosta blogista.

Miten olet IB:n kanssa hoitanut Market Datan hankkimisen? Reaaliaikaiset hinnat puuttuvat.

Katselin tuota, mutta taitaa jäädä tekemättä, sillä esim. yhden markkinan kuukausimaksu on 21.75 €. Menisi varmaan satanen kuussa, jos haluisi viiden eri markkinan reaaliaikaiset hinnat.

 

Spot Market Germany (Frankfurt/Xetra) (NP,L2) NonPro GERMAN STOCK BUNDLE L2 - Provides real time market data for German stocks, foreign stocks, funds, certificates and warrants and bonds. Contains all the information from Level 1 (top of book) and additionally displays the 5 best bids and ask prices with the respective volumes (depth of book). 21.75 EUR

 

 

8.3.2017 - 23:21

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Kiitos mielenkiinnosta.

Huonosti olen hoitanut. Tai oikeammin en mitenkään. Olen varmaankin samoja hinnastoja joskus tutkaillut ja todennut, etten maksa.

Haen sellaisia sijoituskohteita, joissa fair value on mielellään ainakin 3 X päivän kurssi. Mieluummin 5 X jos löytyy. Osuu sijoitus sitten maaliinsa tai ei, on osto- ja myyntihintojen pienet erot lopputuloksen kannalta näissä tapauksissa niin merkityksettömiä, että olen antanut olla, kun tärkeämpääkin hommaa on kesken. Ensimmäisen tarjoustason muistaakseni IB:llä kumminkin näkee. Vähän arpomalla olen pistänyt tarjoukset sisään ja tyytynyt kohtalooni.

No seuraavaksi voi sitten pohtia, että kannattaako halvimpia välityspalkkioita metsästää, jos kuitenkin antaa toisella tapaa kaupankäyntikustannuksissa periksi. Nordnet on omalla kohdallani mahdoton, koska kriittisiä pörssejä puuttuu. Jos Saxo tai Lynx (tai mitä muita laajemman listan pörssejä tarjoavia onkaan) tarjoaa markkinadatat parempaan hintaan, niin voisivat olla ihan päteviä vaihtoehtoja.

15.3.2017 - 21:58

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Järjestin itselleni hieman vapaata ja kävin tänään aamupäivällä Vero 2017 tapahtumassa. Aamupäivästä oli muutama esitys, joiden aihepiiri kiinnosti. Lisäksi on ollut ajatus yrittää hankkiutua sijoittamisesta ja yrittämisestä kiinnostuvien keskuuteen vähän paremmin. No messut ei ehkä kauhean hyvin toimi, jos ihmisiä on ihan oikeasti tarkoitus tavata. Muitakin kuin myyjiä ständeillä. Tuntui kuitenkin tärkeältä lähteä jostain liikkeelle. Kokeilen seuraavaksi jotain muuta.

Asioiden käsittely noissa lyhyissä esityksissä oli vähän pintapuolista tietenkin (googlella yleensä löytää samat jos tajuaa etsiä), mutta jäi sieltä jotain tiedon murua silti käteen. Yhtiön purku yli kymmenen vuoden omistuksen jälkeen voi joissain tilanteissa olla tehokas keino jakaa varoja, koska verotuksessa päästään 40% hankintameno-olettamaan. Käsitteenä toki muualta tuttu asia tämä hankintameno-olettama, mutta yrityksen verotuksen kiemurat aika uutta minulle (tämä palsta on varmaankin paras tietolähteeni tähän asti).

Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin jäänyt kuuntelemaan jotain sijoituspuolen keskusteluja myös. Ajan käytön priorisoinnissa jäivät tällä kertaa kakkoseksi, kun omaan sijoitustyyliin osuvia esityksiä ei iskenyt silmään. Hyvitykseksi kuuntelin Bruce Greenwaldia eilen.

https://www.youtube.com/watch?v=zejLc-vAx0E&t=603s

Ehkäpä seuraavaksi voisi olla aika kirjoittaa ihan sijoittamisesta. Olin Awilco Drillingin kyydissä muutama vuosi sitten. Jännä matka, jossa ihan hyvät tuotot tuli lopulta hyvän onnen ansiosta, eli juuri siten, kuin sijoittamisessa ei pitäisi asioiden mennä. Kirjoittelen tästä ehtiessäni.

26.3.2017 - 16:02

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Awilco Drilling oli numeroiden valossa yksi viime vuosien parhaista sijoituksiani ja samalla yksinkertaisena firmana suhteellisen kokemattomalle piensijoittajalle mukava ja opettava analysoitava. Pitoaika lyhyehkö noin puolitoista vuotta, mutta tuotto siltä ajalta ihan tyydyttävä.

Hienojen lukujen takia en kuitenkaan tästä ruvennut kirjoittelemaan. Awilco Drillingissä tuli nimittäin mukana riskejä, joita en kyytiin lähtiessäni ainakaan emotionaalisella tasolla ymmärtänyt ja jotka olivat vähällä viedä tuottoni mennessään.

Awilco Drillingin taustatarina löytyy useammastakin blogista tai firman omilta sivuilta. Lyhykäisyydessään Awilco Drilling sai ostettua finanssikriisin jälkimainigeissa huomattavan edulliseen hintaan (ainakin vastaaviin muihin sen aikaisiin kauppoihin suhteutettuna) kaksi kolmannen sukupolven öljynporauslauttaa, joita lähdettiin päivittämään Iso-Britannian Pohjanmeren vaatimusten mukaisiksi. Koska tuloja ei alkuvaiheessa ollut ja taseessa näkyi kauppahintojen mukaiset arvot, treidasi Awilco Drilling varsin edullisilta näyttävillä hinnoilla pidemmän aikaa. Lauttojen odotetut päivävuokrat ja niiden mukaiset osinkotulot oli kuitenkin helpohkosti ynnäiltävissä. Tästä vielä lauttojen jäljellä olevan eliniän mukaiset osinkovirrat DCF laskelmaan ja vertailtavaksi jäi taseen ja kassavirtojen mukaiset arvon määritykset.

Minulle kävi hyvin lähinnä tuurin vuoksi, koska lähdin myymään osuuttani, kun osakekurssi alkoi lähestyä DCF lakselman mukaisia arvostustasoja. Tämän jälkeen aika pian iski öljyn hinnan pudotus ja poraajat romahtelivat perässä.

 

Lopputulos omalla kohdallani:

Ensimmäiset ostot: elokuu 2013
Viimeiset myynnit: tammikuu 2015
IRR, pre tax: 61%

 

Lopputulemana sanoisin, että öljynporauslauttoja operoivien firmojen kanssa on syytä olla hyvin varuillaan. Ala on yksi monista, joita vaivaa riski yli-investointeihin. Hyvien tuottojen aikana investointitahti jatkuu niin kauan, kunnes ylikapasiteetti pilaa pelin kaikilta. Toinen hankaluus on öljyn hinta, josta ala on riippuvainen ja jota yrittää jatkuvasti ennustaa puoli maapalloa kenenkään kauhean hyvin onnistumatta.

Miten sitten lauttaoperaattoreita pitäisi arvottaa? En ole varma enää kannattaako kelkkaan ensinkään lähteä. Pakon edessä lähtisin tässäkin luultavasti liikkeelle taseesta. Erityisesti lauttojen arvottamisesta. Ensimmäinen kysymys vastattavaksi on, onko yrityksen liiketoiminta elinkelpoista? Luultavasti ei ole, ainakaan pitkällä tähtäimellä, jos puhutaan vanhoista lautoista (kuten Awilcon). Tiedämme edellisen alaa kohdanneen kriisin ajoilta 80-luvulta, että ylikapasiteetin vaivatessa vanhimmat lautat ajetaan lopulta markkinoilta kokonaan pois. Tällaisessa tilanteessa lautta myydään romuksi ja taseen arvotus tehdään siis tätä ennakoiden.

Uudemmille lautoille luultavasti voisi yrittää arvioida myyntihintaa kriisitilanteissa ja arvottaa sen mukaisesti. Arvot jossain rakennuskustannusten ja romuarvon välissä. Ei koske Awilcoa, mutta ajatusleikkinä pyörittelen. Kauppoja on nyt ehkä tehtykin, joten näistä voisi saada informaatiota. Olen todennut alan itselleni liian vaikeaksi, joten en edes yritä seurata.

Taseen läpikäymällä tähän tapaan voisi saada jonkinlaisen arvon määriteltyä. Tästä sitten turvamarginaalia vielä sopivasti alas päin, vaikkapa 75%, niin ostohinta on siinä.

En mitenkään kuvittele Awilcon olevan tai tulevan tällaiseen hintaan myyntiin. Jätän siis kauppojen hieromisen suosiolla muille.

12.7.2017 - 14:20

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Päivitys. Sijoitusten osalta suoranaisesti ei ole tapahtunut mitään. Eikä tarvitsetkaan. Hitaat liikkeet sopivat minulle hyvin. Elämääni taasen olen järjestänyt lisää aikaa tässä hiljan. Lueskelen ja opettelen uutta ajankäyttöä.

Puolivälissä luettavana nyt Poor Charlie's Almanack (kokoelma Charlie Mungerin pitämiä puheita). Olen katsellut myös useamman Mohnish Pabrain luennon (Youtubesta löytyy), joitain luentoja/haastatteluja myös Seth Klamanilta ja Joel Greenblattilta. Guy Spier vaikuttaa myös lupaavalta. Lukemistoon on kasaantunut kymmenkunta kirjaa.

Tarttuneita ajatuksia tähän mennessä? Yleisesti ottaen minusta tuntuu yhä tärkeämmältä ymmärtää miksi jokin toimii esimerkiksi sijoittamisessa kuin saada pilkun tarkkoja lukuja ulos. Mohnish Pabrai mm totesi jollain luennollaan, että jos sijoituskeissi vaatii taulukkolaskentaa, se luultavasti on liian vaikea. Buffetin ja Mugnerin aikanaan tekemän Coca Cola analyysin läpi käynti oli varsin silmiä avaavaa myös tässä mielessä. Perinteistä numeron pyöritystä oli vain nimeksi ja homman pihvi oli hyvin poikkitieteellinen läpileikkaus siitä, miten Cokis toimii busineksenä tässä maailmassa ja kuinka ihmisten käyttäytyminen sen tulevaisuuteen vaikuttaa.

No muutakin on jäänyt mieleen. Esimerkiksi ajatusvirheistä. Yksi omista synneistäni on ollut tarttua liikaa niihin sijoituskohteisiin, joita alan tutkimaan. Kun kerran olen näin ja näin paljon asiaan jo panostanut aikaani ja työtäni, niin täytyyhän sieltä saada myös tuottoja. Siispä sijoitus. Jos ajan käyttäminen yksittäisen yrityksen tutkimiseen saa minussa tämän aikaiseksi, niin parempi olla käyttämättä aikaa. Buffet on aikanaan neuvonut hypoteettista aloittelevaa sijoittajaa ensin käymään kaikki Jenkkipörssien yritykset lävitse. Näitä lienee luokkaa 4000. Syitä neuvoon lienee monia, mutta kahlaamalla tällaisen määrän yrityksiä lävitse, jää yhteen yritykseen käytetty aika väistämättä vähäiseksi. Aikaa voi toki käyttää enemmän, jos joku näyttää erityisen houkuttelevalta. Keskimäärin, jos urakan meinaa suorittaa esimerkiksi yhden vuoden arkipäivien aikana, pitää päivässä käydä 20 yritystä lävitse. Itse varmaan tähtäisin vieläpä selvästi alle vuoteen.

Olen itse pyöritellyt ajatusta käydä lävitse pohjoismaiset pörssit ja ehkäpä Balttia siihen päälle. En usko, että pelkkä kotimaa mitenkään riittää omalla kohdallani. Markkina on vain liian pieni suhteessa niihin harvoihin tilanteisiin, joissa voisin hinnoitteluvirheitä havaita, ainakaan itsenäisesti. Jostain kuitenkin täytyy aloitella ja edes jonkinlainen kotikenttäetu ei liene haitaksi.

12.7.2017 - 14:49

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Olin joskus 2000 tai 2001 liikearvon määritykseen liittyvällä luennolla, jonka tilasi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto joltain konsultilta. Tilaisuudessa käytiin esimerkkifirman luvut läpi ja pohdittiin firmaa monelta kantilta. Luvut olivat keskinkertaiset ja firma oli ikävän velkainen. Harjoituksen jälkeen luennoitsija paljasti, mikä firma oli kyseessä: Nokia ennen kännykkäbuumia.

8.8.2017 - 11:01

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Markkinoiden tehokkuudesta muutama sana. Olen aiheeseen törmännyt nyt taas hakiessani malleja kuinka edetä osakepoiminnan kanssa. Osakepoimijallehan on oleellinen kysymys onko ylituottoihin edes teoriassa mahdollista päästä ja tehokkaiden markkinoiden hypoteesi toteaa, ettei ole.

Hypoteesin tarina on oikeastaan ihan mielenkiintoinen. Se oli pitkään tieteentekijöiden keskuudessa kovassa suosiossa. Warren Buffet haastoi näkemyksen artikkelillaan The Superinvestors of Graham-and-Doddsville jo vuonna 84. Artikkeli on mielestäni oikein vakuuttava ja myös viihdyttävä luettava. Silti Buffet jäi näkemyksineen tiedemaailman sivuuttamaksi. Seth Klarman totesi tästä aikanaan, että "Efficient-market theorists ... evidently prefer to continue to prove in theory what was refuted in practice."

Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi on nyt kerännyt enemmän kritiikkiä myös tiedemaailman sisällä, minkä johdosta mm käyttäytymistieteiden merkitys alan tutkimuksessa on kasvanut. Yhtä kaikki akateeminen maailma pelasi itse itsensä pitkäksi aikaa ulos yritysten arvonmääritykseen liittyvästä tutkimuksesta. Tämän seurauksena en usko tämän päivän parhaan osakepointaa tukevan tiedon  ja opin löytyvän akateemisesta maailmasta. Ja osa alan opetuksesta lienee edelleen peräti virheellistä. Asia toivottavasti hiljalleen korjaantuu.

Tehokkaiden markkinoiden hypoteesin johtopäätöksineen voi mielestäni osakepoiminnassa sivuuttaa suoriltaan. Osakepoiminta on ihan mahdollista. (Joskaan ei ollenkaan helppoa. Varsinkaan amatöörille.)

14.8.2017 - 14:51

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Olen hida lukija. Asiatekstiä joudun lukemaan vähän kerrallaan ja miettimään asioita ennen jatkamista. Erityisesti jos pitäisi oppia jotain sellaista uutta, minkä on tarkoitus heijastua omaan käyttäytymiseeni, olen tavattoman hidas.

Poor Charlie's Almanack on nyt kuitenkin kahlattu lävitse. Isoimmat mieleen jääneet ajatukset:

1) Menestyvä sijoitustoiminta vaatii tekijältään monipuolista poikkitieteellistä tietämystä, jonka kerääminen taas edellyttää lukemista. Paljon ja kuulemma poikkeuksetta. Buffetin koko valveillaoloajasta kolme neljäsosaa menee joko lukemiseen tai näiden luettujen asioiden läpikäyntiin asiantuntevien tuttavien kanssa. Minä en likikään tällaiseen fokusoitumiseen kykene, mutta minun on syytä tiedostaa, että lukemisen on oltava isossa osassa normaaleja arkirutiinejani. Tai vaihtohetoisesti, jos ei maistu, voi olla parempi vaihtaa alaa.

2) Tarkistuslistojen merkitys sijoituspäätöksissä. Kun muistettavia asioita ja tarttuneita oppeja on paljon, unohtuu osa ellei niitä kirjaa systemaattisesti ylös ja käy sijoituspäätösten yhteydessä lävitse. Tarkistuslistoilla voi myös jossain määrin vähentää ihmismielen luontaisista biasoitumisista johtuvia ajatusvirheitä. Mungerilla on hyviä tarkistuslistojen runkoja, joista aloittaa omaansa.

Lisää luettavaa on jonossa, mutta koitan alkuun kirjata jonkinlaista tarkistuslistaa itselleni. Jos vaikka nykyisiä salkun sijoituskohteita testaisi näillä.

8.9.2017 - 14:56

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Lomamatkan inspiroimana selasin Slovenian pörssin lävitse. Mitään suurempia odotuksia ei ollut, kuin markkinaan pintapuolisesti tutustuminen. Muutaman nimen kirjasin ylös.

Slovenia on pörssinä vielä enemmän periferiaa kuin Suomi, pörssilista on lyhyt, suurin osa firmoista ei kooltaan yllä edes small cap:iin ja lisäksi markkinalle ei ole ihan suoraviivaista päästä (IB ainakaan ei tarjoa pääsyä). Oletuksena siis ei kiinnosta ketään, eli otollinen paikka etsiä hinnoitteluvirheitä.

No-brainereita pelkällä FT:n selauksella ei silti löytynyt. Seuraavassa kriisissä näihin voisi ehkä palata, jos muistaa:

Luka Koper dd LKPG:LJU

Operoi Slovenian ainoaa satamaa. Ja siinä ne taikasanat tulikin. En tunne satamien välistä kilpailutilannetta. EU pistää aika paljon painoa tavaroiden vapaalle liikkuvuudelle (tulliunionit jne), mutta huomaan silti pohtivani, olisiko Slovenian ainoa satama paremmassa kilpailuasemassa kuin esim Italian kahdeksas satama. En tiedä. Nykyisiä hintoja en maksaisi, mutta riittävän halvalla voisi lisäaikaa selvitykseen jonkin verran pistää

Price: 31,5
Market cap: 440m
P/B: 1,3
P/E: 9,5
ROI: 10,3%
Div: 1,4 (4,45%)

Melamin dd MKOG:LJU

Valmistaa kemikaaleja mm metsäteollisuudelle. Tulos on ollut suhteellisen tasaisessa kasvussa, minkä vuoksi tämä pisti silmään. Toisaalta liikevaihto tasaista viivaa, joten tuloksenkin kasvu aikanaan pysähtyy. Kassavirrassa myös heittelyä, mutta lukujen taakse en katsonut (edes sitä, miten FT kassavirran laskee). Tällaisenaan liian kallis. Lisäksi en tunne kemikaalimarkkinoita.

Price: 60,00
Market cap: 27m
P/B: 1,0
P/E: 8,9
ROI: 9,18%
Div: 1,3 (2,2%)

Terme Catez dd TCRG:LJU

Hotellioperaattori. Jotain muutakin turismiin liittyvää toimintaa. Tehnyt tappiota 2014-2015 ja sitä edeltävät pari vuotta nollaa. 2016 kääntynyt voitolliseksi. Ei mitenkään houkutteleva tällä kuvauksella, mutta eipä ole toisaalta kalliskaan. Saattaisi toimia cigar butt tyyppisenä sijoituksena.

Price: 34,00
Market cap: 17m
P/B: 0,16
P/E: 3,1
ROI: 4,27%
Div: -

Zavarovalnica Triglav dd ZVTG:LJU

Vakuutus- ja pankkipalveluja tarjoava yritys. Aika tasaista liikevaihtoa ja tulosta tehnyt viime vuodet. Luvuissa ei mikään erityisesti pistänyt silmään. Sopivaan hintaan voisi olla houkutteleva.

Price: 27,50
Market cap: 625m
P/B: 0,88 (P / tangible B: 0,99)
P/E: 7,4
ROE: 12,11%
Div: 2,5 (9,09%)

Muutama muukin yritys siellä tuntui järkevää liiketoimintaa jonkinlaisella marginaalilla tekevän. Teollisuutta, vakuutusta, vähittäismyyntiä, turismia.

8.9.2017 - 20:39

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Koper on tuttu paikka ja se on tosiaan hyvin tärkeä kauppareittipaikka sisämaahan. Kiinalaisethan näitä ovat ostelleet, mm. Pireuksen sataman Ateenasta. Näin yleisesti ottaen ei ole ihan tuulesta temmattu ajatus, että Koperin satamaan liittyisi vastaavaa kiinnostusta. Koperista on loistava ja tyhjä EU:n maksama moottoritie koko matkan Itävaltaan ja Unkariin, joten merkitystä satamalla ja yhteydellä todella on.

Slovenian sisämarkkinat ovat minimaaliset, olisiko 1,3m asukasta ja itävaltaiset firmat hallitsevat monia aloja ja toki niillä valtavat skaalaedut vs. paikalliset.

Hotellipuoli taas on airbnb:n myötä todellisessa murroksessa. Esimerkiksi Piran, jossa käyn kerran pari vuodessa, ei montaa hotellia omaa, eikä tule omaamaankaan, mutta airbnb on "pilaamassa" pikkukaupungin. 

8.9.2017 - 22:07

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Lukujensa puolesta Luka Koper vaikutti myös melko mukavasti kannattavalta liiketoiminnalta. Naapurimaasta Zagrebin pörssistä tuli myös joku satamaoperaattori vastaan ja ero oli merkittävä. Vastaava ero oli kyllä laajemminkin näiden pörssien välillä. Kroatiasta ei listasta puolet läpi selaamalla löytynyt kunnollista liiketoimintaa oikeastaan yhtään.

Hotelleja ja muita turismin parissa toimivia yrityksiä tuntui leimaavan surkea kannattavuus. Ehkäpä raha alalla tehdään pörssin ulkopuolella, airbnb:n kautta ja pienemmissä yrityksissä. Ei sinänsä yllättäisi, kun omissakin suunnitelmissa on mm hostellimajoitus ja "kivat pikkuravintolat". Ei taida pörssifirmat suuremmin käynnistäni kostua.

9.9.2017 - 12:20

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Tsekin merkittävä teollisuus käyttänee luultavasti suuresti Adrianmeren pohjukan satamia. Kroatia ei ole Schengenissä ja rajoilla 3 h jonot ja erittäin kapeat ylityspaikat. Lienee no-brainer shipata mieluummin Koperiin, josta suoraan motarille ja ilman merkittävää rajaa (tilanne vaihtelee, mutta kapasiteetti paljon parempi) ja yksi rajanylitys vähemmäkin. Olen käynyt noissa Kroatian ja tuossa Slovenian satamissa jonkun verran. Rijeka on pohjoisen Kroatian tärkein, olettaisin. Hyvää kalaa, mutta vanha kalusto. 

Olen myös ajanut useaan otteeseen pääväylät Tsekistä, Itävällasta ja Unkarista päin Adrianmerelle ja Koper on näistä kyllä tehokkain ja suorin ja kapasiteettia sillä riittäisi valtavasti. Esim. Wien-Regensburg-väli on katkeamatonta rekkaa, kun taas Graz-Koper vain ajoittain ja Koperin puolella todella hiljaista. 

Samoin Trieste-Venetsia-väli on melkoisen tiivistä rekkaliikennettä, joten Slovenian läpiajo varmaan houkuttaa. Tietysti moni muukin tekijä vaikuttaa, mutta logistiikassa jokainen kaluston tunti maksaa aina ja tarpeettomasti, jos sitä voi välttää. Pitäisi toki tietää vähän Koperin satamaoperaattorin tilasta yms. hinnoista.

Lisäksi vielä tuo Kiina-buyout-outti tuohon Koperin satamaan. Kiinnostava löytö!

11.9.2017 - 22:41

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Selasin vielä hetken 2016 vuosikertomusta. Muutaman pointin/kysymyksen kirjailin itselleni ylös, jos tähän tulee vielä tarkemmin palattua. Viikko pari menee nyt reissatessa ja muissa puuhissa.

  • Valtio enemmistöomistajana. Miten suhtautuu vähemmistöosakkaisiin? Entä vaikeina aikoina?
  • Tavaraliikenne kasvanut lähes katkeamatta jo vuosikymmeniä ja kasvuinvestoinnit jatkuvat edelleen.
  • Pieni verrattuna Pohjois-Euroopan suuriin satamiin. Kuitenkin Adrianmeren suurin. Italian satamat (Venetsia, Trieste) seuraavina. Puhdas arvaus, että Slovenialle alueen suurin satama ja sen edelleen kehittäminen voisi merkitä muutakin, kuin liikevaihtoa. Italialaisia tuskin samoissa mitoissa kiinnostaa.
  • 2014 kääntynyt kunnolla voitolliseksi. Miksei aiemmin ollut? Kannattavuus nyt erittäin hyvä myös maailman verrokkeihin verrattuna. Miksi? Jos palataan 2014 edeltäviin kannattavuuslukemiin, alkaa päivän kurssi näyttää aika kalliilta.
  • Kasvu edellyttää laajentumisia, joissa rahan lisäksi tarvitaan erilaisia luvituksia. Näiden saanti taas edellyttää hyvin toimivia suhteita muuhun yhteiskuntaan. Onko kasvun jatkuessa riskejä ristiriidoista muiden alueen toimijoiden kanssa? Esim Turismi?

Kiitos kommenteistasi. Alueen satamien välinen houkuttelevuus mm ympäröivän infran osalta on itsestään selvästikin yksi isoista kysymyksistä tässä.

19.12.2017 - 11:33

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Ensimmäinen uusi sijoitukseni noin puoleen vuoteen. Pieni positio, mutta kirjoittelen ajatukset auki, ettei tule muutettua omaa tarinaa tahattomasti matkan varrella.

Orava.

Orava on aika klassinen arvosijoitus. Helpohkosti arvioitavissa oleva tase ja P/B vielä ennen eilistä 0,5. Alennus on niukin naukin riittävä jos Grahamin klassisia rajoja noudattaa. Tulos ei ole ollut tasetta vastaava. Hyvin johdetun yrityksen tapauksessa näin ei pitäisi olla. Saadaanko siis johto vaihdettua? Kyllä saadaan, joten riittävällä alennuksella Orava on kelvollinen sijoitukseksi.

Hahmotan tätä itse hyvin karkealla mallilla ja vähän sinne päin olevilla luvuilla. Ostot max P/B 0,5 ja oletus, että yhtiön korjaamiseen menee 2-3 vuotta, jonka jälkeen käypä hinta P/B 1,0. Ts 100% tuotto 2 - 3 vuodessa.

2 vuotta: IRR 41%
3 vuotta: IRR 26%

Miinus verot. Oravaa ei ole syytä omistaa enää täyteen hintaan, joten verotehokkuus tulee lyhyehköllä sijoitusajalla olemaan huono.

Jos kurssi ponkaisisi lähiaikoina 7 euroon (P/B noin 0,7) olisi IRR jäljellä olevalta ajalta vastaavilla oletuksilla enää 13-20% (miinus verot). Jos näin käy, myyn puolet pois. P/B 1,0 lukemia en ole ajatellut lopuillakaan odottaa.

Ei mikään erityisen loistava sijoituskohde, mutta niin klassinen, että oli mukava ajatella kuvio lävitse ja pienesti hypätä kelkkaan. Omat ostot tehty vajaan 5 euron hintaan.

1.1.2018 - 12:25

Ilves

OP
+11
Liittynyt:
26.2.2017
Viestejä:
19

Salkun tuotto 2017 -9,5%.

Tein aika vähän transaktioita. Salkun tasapainotusta hieman. Yksi salkun yrityksistä kaatui vuoden aikana konkurssiin. Suoran sijoitusmenestyksen suhteen huonoin vuosi vähään aikaan, mutta tehdyt ratkaisut ei sinänsä kaduta. Isojen päätösten osalta toimisin luultavasti aika vastaavasti edelleen. Aavistus silti harmittaa.

Katse tulevaan.