Oiva paimenpoika

Liittynyt:
18.9.2014
Viestejä:
2

Olipa mielenkiintoinen uutinen uusi-suomen nettisivuilla. Valtio-opin professori Matti Wiberg kyseenalaistaa tuoreessa pamfletissaan suomalaisittain yleisen ajatuksen siitä, että julkinen sektori toimisi aina kansalaisten yleisen edun edistäjänä.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/72162-professori-alahtaa-2-outoutta-suo…

Erittäin mielenkiintoista tekstiä. Pitää panna lukulistalle toi pamflettikin.

Vai miltä kuullostaa?

– Esimerkiksi Kuopion kaupungin henkilöstöllä on irti sanomissuoja vuoteen 2022 asti. Suoja-aika alkoi Vehmersalmen kuntaliitoksesta vuonna 2006. Päälle tuli viisi vuotta lisää, kun Karttula liittyi Kuopioon vuonna 2011. Nilsiä liittyi vuonna 2013 Kuopioon, joten laajimmillaan työtekijän suoja-aika ulottuu ensi vuosikymmenen puolelle. Tuskin irtisanomissuoja silloinkaan vielä päättyy. Vuonna 2015 Kuopioon liittyy Maaninka, ja vuonna 2017 todennäköisesti Juankoski ja Tuusniemi, Wiberg listaa.


Pamfletin voi lukea kokonaisuudessaan eva sivuilta.
http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2014/09/Julkea-sektori.pdf

0
0
18.9.2014 - 19:44

Ilkka

+91
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
57

Erittäin mielenkiintoinen, juteltiin juuri aiemmin tänään ko. artikkelista kavereiden kanssa. Pamfletti menee seuraavaksi lukuun.

Itse olen ollut jo pidempään vähintäänkin huolestunut Suomen julkisen sektorin roolista / paisumisesta ja tämänkaltainen näkökulma nostaa ajankohtaisia rakenteellisia ongelmia esille. Asiaan olen toki pehertynyt luvattoman vähän.

Dharmalta olis mielenkiintoista kuulla kommentteja tähän aiheeseen; linkki- ja lukuvinkkejä myös lisää, ketju toimikoon samalla yleisenä byrokratiaketjuna.

0
0
19.9.2014 - 08:31

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Perusongelma:

-julkiset työpaikat ja kulutus kulkevat trendimäisesti ylöspäin, koska supistamisesta ei kukaan päättävässä asemassa hyödy, mutta laajentamisella voi ostaa itselleen lisää tekemistä, kavereilleen töitä ja äänestäjiltä ääniä => tehoton allokaatio

-yksityiset työpaikat taas pyrkivät kohti maksimaalisia voittoja eli monopoliasemia. Yksityinen sektori ei pyri kokonaishyödyn maksimointiin, vain omistajiensa. => tehoton allokaatio

Suurimmat menoerät kehittyneissä maissa ovat koulutus, terveydenhuolto, sosiaaliturva ja eläkkeet. Näistä on esimerkkejä sekä sosialisoituina että yksityisinä järjestelminä. USA:n ja Suomen esimerkit osoittavat, että terveydenhuollossa yksityinen ratkaisu voi olla tuplahintainen julkiseen verrattuna huonosti toteutettuna.

Kyse on siis monisäikeisestä asiasta, johon ei ole olemassa yhtä "julkinen on hyvästä/pahasta"-vastausta.

Viime kädessä äänestäjät ovat vastuussa valtavan pitkistä irtisanomissuojista. Kansa voi siis syyttää paljon enemmän itseään näistä kuin mistään, mikä liittyy yksityisen sektorin tuotantopäätöksiin.

Suomen kokonaistuotanto oli huipussaan 2007. Tätä nykyä se on 2006 vuoden tasolla. Työn tuottavuus kasvaa kuitenkin teknisen kehityksen ja tuotannon siirtymisen eli tehostumisen myötä koko ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että ylläpitääkseen työllisyyttä ja verotuloja talouden pitää kasvaa. Paikallaan pysyminen ei riitä. Vihreiden utopia on kurjistumisen malli.

No nyt talous ei ole kasvanut eikä näytä kasvavan. Julkisen sektorin pyrkimyksestä kasvaa tai ainakin pysyä ennallaan on syntynyt julkisen sektorin alijäämä ja velka.  Sama tilanne oli 1990-luvun alussa, mutta silloin julkisen sektorin lainahanat uhkasivat sulkeutua. Nyt EKP vain lisää nollakorkoista lainoitustaan.

En usko, että on mitään mahdollisuutta tehdä riittäviä leikkauksia ilman pakkoa. Sadat tuhannet suomalaiset käytännössä menettäisivät koulutuksen, terveydenhuollon ja elantonsa. Ei demokratiassa tällaisia päätöksiä tehdä, koska ne kumotaan vaaleissa.

Niinpä Suomi velkaantuu ja kurjistuu. Tant pis.

Ehkä jostain syntyy uutta yrittämistä. Tilaa olisi. Tilasin 5250 euron Rolexin Mikonkullasta heidän toimitusehtojensa mukaisesti ja sanoin, että voin hakea vain tänään tai maanantaina. Kuittaisivat asian moneen kertaan, mutta eilen kirjotitivat, että haluttu kellotaulu ei ole saapunut maahan (koska FedEx, UPS ja TNT menivät kaikki eilen konkurssiin or?) Kysyivät, kelpaisiko toinen kello? No kelpaa, mutta ostan sen Sveitsistä.

Vähän laajemmassa mitassa: Itävaltalainen OMV on suurin omistaja Jäämeren 10+ mrd e valtauksessa. Suomi tappelee yhden jäämurtajan vuokraamisesta alueelle. Itävalta sopi Gazpromin kanssa South Streamista ohi EU:n. Suomi tuo Venäjältä 55 % kaikesta käyttämästään energiasta ja näyttää perään persettä.

 

0
0
19.9.2014 - 08:35

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Matti Widberg on professori Turun yliopistossa. Turun yliopisto ei mahdu edes top400-listalle maailmassa. Toisin sanoen se on pelkkä haitake tässä universumissa. Aloittaisi omasta alastaan. Lopettaisi oman ja alaistensa viran.

Itse olen Helsingin yliopistolla duunissa ja sanoin dekaanille, ettei tätä minun työtäni tarvita. Irtisanouduin ja lopettivat duunin.

0
0
19.9.2014 - 21:26

Oiva paimenpoika

OP
Liittynyt:
18.9.2014
Viestejä:
2

Dharma on niin oikeassa. Kriisi on ainoa asiantila missä näitä rakenteita saadaan purettua. Se, että viimeaikaisissa kriiseissä poliittinen tahto ei ole riittänyt kuin juustohöylään, joka takaa leikkausten maxivaikutuksen peruskansaan, on hieman kummallista. Luulisi poliitisten päättäjien haluavan tehdä sellaisia leikkauksia joissa äänestäjäkunta ei kärsi. Miskiköhän turhia virkamiehiä eikä byrokratiaa karsita. 

Miksiköhän?

0
0