Bankless haastatteli Worldcoinin perustajia, Sam Altman & Alex Blania. Jos joku on elänyt vuoden 2023 tynnyrissä, niin Sam Altman on myös OpenAI:n (= ChatGPT) toimitusjohtaja. On melkoinen projekti kyllä, ja Worldcoin ID vaatii tosiaan sen, että käyt fyysisesti "Orbin" skannattavana.
Tuo silmäskanneri (Orb) on täysin uutta teknologiaa. Worldcoinin tyyppien mukaan esim. naaman skannaus ei riitä koska se ei ole riittävän uniikki datan osalta. Siksi skannataan silmä.
Paljon on puhetta desentralisaatiosta ja avoimuudesta, mutta saa nähdä miten toi käytännössä etenee. Yksi iso kysymys on varmasti se, kuka noita silmäskannereita (Orb) operoi, ja miten varmistetaan niiden turvallisuus jos halutaan oikeasti miljardeja ihmisiä saada ID:n piiriin. Nyt tuota on jalkautettu muistaakseni neljässä eri maassa.
Worldcoin yrittää ratkaista sinänsä ihan validin ongelman eli miten voidaan tunnistaa aidosti ihminen (vs. botti, tekoäly, jne). Ja Worldcoin tekee sen Zero-knowledge proofs -teknologiaa hyödyntäen. Mä luulen, että jonkinlainen "World ID" tai "EU ID" tai vastaava luodaan tulevina vuosina joka tapauksessa kun sekä UBI (Universal Basic Income) että CBDC (Keskuspankkien digiraha) saadaan uunista ulos. Saa nähdä mikä tekninen ratkaisu sitten luodaan. UBI myös yksi Worldcoinin perustajien motiiveista tässä.
Itse Worldcoin token on lanseerattu Optimism-alustalle, joka on Ethereum Layer 2 -ratkaisu. Tunnetuista pörsseistä ainakin Binance, ByBit ja KuCoin ovat sen listanneet. En suosittele sijoittamaan enkä itse koske todellakaan tähän. Aiheena kuitenkin mielenkiintoinen, ja varmasti tästä projektista kuullaan vielä.
Lohkoketjujen sovellukset ovat vaikuttamassa kaikkeen sellaiseen, joka edellyttää tietokantojen ylläpitoa - digitaaliset valuutat mukaan lukien. Sijoittajalle, joka etsii keinoa tehdä rahaa tällä tekniikalla, lohkoketjuihin keskittyneet pörssinoteeratut rahastot eli etf:t ovat helpoin keino sijoittaa yhdellä kertaa satoihin alalla ahkeroivaan yritykseen.
Aiheeseen on tarttunut Forbesiin kirjoittava Michael Adams, joka on suodattanut jenkkimarkkinan rahastoista merkille pantavimmat:
Jenkkimarkkinalla on parhaillaan 25 kpl lohkoketju- ja bitcoin-etf:ää, joille SEC on myöntänyt kaupankäyntioikeuden Yhdysvaltoihin. Tässä luettelossa parhaat rahastot on valittu siten, että pois on jätetty sellaiset rahastot, jotka enemminkin käyvät kauppaa bitcoin-futuureilla kuin sijoittavat lohkoketjuyrityksiin. Jäljelle jääneistä on otettu pois ne rahastot, joiden rahastopääoma on alle 15 miljoonaa dollaria.
Prosessi jätti jäljelle yllä mainitut seitsemän rahastoa. Ne sijoittavat suureen määrään yrityksiä, jotka voidaan jakaa muutamaan kategoriaan:
- kryptoja omistavat yritykset - kryptovälittäjät ja kryptojen louhijat - kryptojen siirtoon ja säilytykseen palveluja myyvät yritykset - teknoyritykset, jotka tuottavat teknistä tavaraa fyysiseen toteutukseen
Lohkoketjutekniikka sisältää jo miljoonia yksityiskohtia, mutta se on tekniikkana kuitenkin vielä aikaisessa kehitysvaiheessa. Sähköinen kryptovaluutta on tuottanut otsikoita nousuineen ja laskuineen, mutta käytännön sovellutusten kehitys on pitänyt pitkään matalampaa profiilia - se elää pinnan alla eikä näy tutkassa.
"Large, established public companies have dabbled in blockchain businesses while smaller, more focused firms have put blockchain and crypto at the core of their operations. In either case, there has yet to be a killer app that has made the case for blockchain as a core part of the future of business and technology.
This means investing in the stocks of just one or a few blockchain or crypto-focused companies is very risky. That makes choosing a diversified blockchain ETF a less risky way to get exposure to the industry."
Rahastolla pääsee sijoittamaan kymmeniin lupaaviin yrityksiin yhdellä kertaa ja troolaamaan sieltä mahdollista menestyjää tarkempaan haaviin.
Ajoittamisen valinnasta ei kukaan voi sanoa yhtään mitään, mutta voi ehkä todeta, että kaikkialle ryntäävä ja ääliöhintoja maksava huuma on ehkä hetkeksi mennyt tauolle tai siirtynyt kielitieteeseen eli tekoälyyn. Asiaa voi tarkastella yllä olevassa listassa ensimmäisenä olevan rahaston (BLOK) viiden vuoden kurssia tarkastelemalla:
Suurin nousu oli koronan nitistämisen aikoihin kunnes liikakulutus ja koronnostot veivät sijoituskysynnän muihin kohteisiin. Uutta heräämistä on tapahtunut muun markkinan mukana nyt toukokuusta alkaen, jenkkien korkohuipun häämöttäessä jossakin uuden vuoden jälkeisessä keväässä.
Näkyy hyvin, kun etsii täkäläisiä rahastoja JustETF:n kautta.
Rahasto on rankan laskun jälkeen alkanut vähitellen kivuta ja sijoittajana taustalla on pohdintaa, olisiko nyt taas aika pelata pörsinoteeratulla rahastolla kryptokortti?
Mä näen tämän aika lailla vastaavana tilanteena kuin kullan ostamisen vrt. kaivosyhtiöihin sijoittamisen. Fyysiseen kultaan sijoittaminen on turvallinen & varma tapa päästä kiinni ko. metallin arvonnousuun. Kaivosyhtiöt voivat tarjota kovempaa tuottoa, ja ne nähdään usein vivutettuna betsinä kultaan. Mutta samalla ottaa riskejä yritystoiminnan suhteen, ja ETF:n kautta maksaa myös kuluja (+ onko millainen liikkeellelaskijan riski?)
Coinbasen kurssi romahti 2022 enemmän huipuista kuin Bitcoin. Ennen karhumarkkinaa mietittiin paljon sitä, että tarjoaisiko Coinbasen osake suojaa vrt. BTC, koska ihmiset kuitenkin käyvät kauppaa myös karhumarkkinassa ja Coinbase tekee sillä rahaa. Eipä tarjonnut, koska ihmisten kaupankäynti väheni niin paljon + Coinbase oli muiden alan firmojen tavoin palkannut hirveästi sakkia bull runin aikana, jotka piti potkia pihalle = isot tappiot. Siihen päälle regulaatioriski.
Louhintafirmoja on taas mennyt konkurssiin samasta syystä. Toimintaan tehdään nousumarkkinan aikana panostuksia, mutta kurssin laskiessa ollaan ongelmissa ja/tai kun lainojen korot nousee. Microstrategyn BTC-ostot on taas puolestaan olleet aika holtittomia, enkä ainakaan itse hahmota ihan täysin miten riskistä se operaatio on.
Jos haluaa päästä kiinni koko kryptomarkkinan arvonnousuun niin paras & helpoin tapa on ostaa BTC & ETH esim. 65-35 tai 60-40 suhteessa. Tuo kaksikko kattaa noin 2/3 kryptojen markkina-arvosta ja ohjaa joka tapauksessa markkinan liikettä. Kuukausiosto vaikka päälle, ja jos riittää halua & kykyjä niin kolikot vielä talteen Ledgeriin.
Jos omaan Nordnet-portoflioon pitäisi saada kryptoja, niin ostaisin itse Bitcoin ja Ethereum trackeria/ETF:ää joka vain trackaa noiden kurssia. "Just my 2 sats", en ole sijoitusalan ammattilainen.
Jos omaan Nordnet-portoflioon pitäisi saada kryptoja, niin ostaisin itse Bitcoin ja Ethereum trackeria/ETF:ää joka vain trackaa noiden kurssia. "Just my 2 sats", en ole sijoitusalan ammattilainen.
Hyviä neuvoja edellä Antti Hyppäseltä.
Epäsuora sijoittaminen nousi pinnalle suhdanteen muututtua. Asiassa on puolensa. Suuri osa esimerkiksi yksinyrittäjistä ei luota eläkelainsäädäntöön vaan kerää lakisääteisen rinnalle sijoitussäästöä tavalla tai toisella.
Suorassa kryptosijoituksessa yrittäjä kaihtaa verotusta, sillä jokainen kokenut yritystoimintaa harjoittanut tietää mitä maksaa verovirhe ja sen setviminen ulkoa ostetun avun avulla. Paljon kalliimpaa kuin sijoitusposition tuotto! Oma aika ei riitä, sillä yrittäjät keskittyvät omaan osaamiseensa, mikä se sitten lieneekin.
Tästä syystä perussalkun osana oleva krypto- tai lohkoketjupositio on riskin ottamiseen tottuneelle yrittäjälle luonteva, kunhan verovirheen riski on tarpeeksi olematon.
Siksi epäsuorat, muun salkkuraportoinnin ja niiden kirjanpidon ohella luontevasti kulkevat lohkoketjusijoitukset voivat olla ajankohtainen aihe.
Siinä olet aivan oikeassa, että suoraan kryptovaluuttoja ostamalla joutuu säätämään verot itse. En ihmettele yhtään, että moni sijoittaa kryptoihin tämän takia Nordnetin kautta. Mä miettisin siitä huolimatta sitä, onko fiksumpaa tehdä blockchain/kryptosektorin -sijoitus BTC & ETH kurssitrackerin vai alan yhtiöihin. Pääasia, että tietää mitä tekee ja mitä riskejä missäkin tapauksessa ottaa.
Jos haluaa päästä kiinni koko kryptomarkkinan arvonnousuun niin paras & helpoin tapa on ostaa BTC & ETH esim. 65-35 tai 60-40 suhteessa. Tuo kaksikko kattaa noin 2/3 kryptojen markkina-arvosta ja ohjaa joka tapauksessa markkinan liikettä. Kuukausiosto vaikka päälle, ja jos riittää halua & kykyjä niin kolikot vielä talteen Ledgeriin.
Jos omaan Nordnet-portoflioon pitäisi saada kryptoja, niin ostaisin itse Bitcoin ja Ethereum trackeria/ETF:ää joka vain trackaa noiden kurssia. "Just my 2 sats", en ole sijoitusalan ammattilainen.
Ei välttämättä paras tapa ole ostaa noita tuossa suhteessa. Omasta mielestä sen pitäisi mennä toisinpäin, eli 65% Eth ja 35% Btc, mutta varmasti joku 50-50 on myös ihan hyvä vaihtoehto.
On myös tuo suhteellisen uusi Virtune Crypto Top 10 Index ETP (https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/trackerit/18047543-virtune-crypto-top), joka on myös Nordnetissä tarjolla. Sillä saa ihan hyvän kattauksen noihin "pääkryptoihin". Siinäkin tosin jakauma on enemmän Ethereumin puolella, kuin Bitcoinin. Tuossa vielä se jakauma:
Virtune Crypto Top 10 Index ETP EUR
Ethereum. 40.42%
Bitcoin. 38.77%
Polkadot. 5.17%
Litecoin. 4.91%
Chainlink. 3.29%
Uniswap. 2.61%
Stellar. 2.58%
Bitcoin Cash. 2.25%
Jokunen ei-niin-itseä-miellyttäväkin kolikko on sinne osunut, mutta noilla on sen verran pienet prosentit, että ei varmaan haittaa.
Kryptosääntely edistyi myös eilen Usassa. Edustajainhuoneen finanssi alakomitea, sekä agriculture alakomitea äänesti digiassettien market structure billin läpi ja se menee nyt koko edustajainhuoneen äänestettäväksi, josta etenee sitten aikanaan senaattiin, jos siitä läpi menee. Finanssialakomiteassa tuo meni läpi 35 vs 15 äänin ja nuoret demarit äänesti myös lain puolesta, eli sieltä tuli 6 ääntä.
Stablecoin lakiehdotus ei mennytkään läpi ihan mukisematta ja ilmeisesti valkoisesta talosta oli annettu vähän kehotusta demaripuolelle, ettei sitä ehdotusta ihan helpolla läpi päästetä. Koko demariporukka kävelikin ulos tuolta istunnosta ilmeisesti osoittaakseen mieltään, mutta 7 tunnin väännön jälkeen se esitys kuitenkin äänestettiin hyväksytyksi ja se myös menee koko edustajainhuoneen äänestettäväksi.
Pienenä nostona, niin entinen finanssi alakomitean chair, demareiden Maxine Waters ilmeisesti lipsautti, että FED ja Treasury ei oikein lämpeä noille yksityisille stable coineille ja ei tue tuota lakia. Kai siinä on vähän se pelko, että ne kilpailee vähän sen uuden FedNow systeemin kanssa ja voi olla että vähän pelottaa, että jäädään kilvassa toiseksi.
Eli voi olla, että tänä vuonna vielä ainakin tuolla koko edustajainhuoneessa noista lakiesityksistä äänestetään, senaatin puoli todennäköisesti vasta ensivuoden alussa.
Nyt on keskusteltu ja saatu hyviä kannanottoja Antti Hyppäseltä ja Castelierolta kryptoketjusta koko lohkoketju- ja kryptoalaan liittyen. Niinpä paneuduin tarkemmin ja kohteisiin uudella silmällä perehtyneenä päädyin laittamaan ostomääräyksen nyt illalla Nordnetin salkkuun:
Näistä tulee ensi viikolla aluksi tarkkailuerät, joita voi lisäillä sopivasti ja saada etf-painotteiseen salkkuun särmää eri tavalla kuin yksittäistä surun lasta veivaamalla.
Kiitos arvoisille kirjoittajille kommenteista, näkökulmista ja vinkeistä!
Ei välttämättä paras tapa ole ostaa noita tuossa suhteessa. Omasta mielestä sen pitäisi mennä toisinpäin, eli 65% Eth ja 35% Btc, mutta varmasti joku 50-50 on myös ihan hyvä vaihtoehto.
Jos haluaa "ostaa kryptomarkkinan" , niin silloin lähtökohtaisesti sijoitetaan about markkina-arvojen suhteessa ottamatta näkemyksiä tai arvauksia sen suhteen, mikä voisi pärjätä paremmin X päivän/viikon/vuoden säteellä. Jos joku haluaa esim. laittaa 5-10% portfoliosta kryptoihin, niin mä tekisin silloin kuten kirjoitin. Kun kertyy näkemystä ja kokemusta lisää voi alkaa sorvata suhteita eri tavalla tai lisätä muitakin kryptoja. Mutta, eipä näissä mitään yhtä oikeaa ratkaisua aina ole. Mä menen itse myös omassa portfoliossa aika vahvasti mcap -suhteissa vaikka enempi Ethereum-fani olenkin Castelieron tavoin. Jos Ethereum alkaa kiriä, niin se nousee sitten luonnostaan myös portfoliossa isommaksi siivuksi.
Litecoinin suosio on asia, mitä mä en ole ymmärtänyt enää pitkään aikaan. Siihen liittyviä hakuja on jatkuvasti todella paljon suhteessa sen asemaan markkinoilla, kun seuraan esim. Bitcoinkeskuksen statistiikkaa. Se tupsahtaa esiin vähän väliä aina myös tällaisissa yhteyksissä.
Litecoin on hävinnyt aivan täysin esim. omasta somefeedistä jo jossain 2019-2020 vuoden taitteessa. Jotenkin sillä on vain sitkeästi oma fanipohjansa.
Nythän Litecoinin asema vahvistui, kun Citadelin & kumpp. EDX-pörssi julkaistiin jenkeissä, jossa on tarjolla BTC & ETH lisäksi vain LTC & BCH, ja tuo oli "epävirallinen leima" sitten ettei mikään näistä ole arvopaperi. BCH sai tästä hirmuiset nousut tänä kesänä, LTC vähemmän.
En keksi kyllä mitään syytä ostaa Litecoinia, ja vaikea nähdä mikä tulevaisuus sillä olisi. Kun kyseessä on vain maksuväline, mille on lukemattomia suositumpia & nopeampia vaihtoehtoja lähtien nyt vaikka Bitcoinin salamaverkosta.
Litecoinilla oli joku tehtävä > 5 vuotta sitten, ja muistaakseni jossain kesän 2017 tienoilla esim. Coinbasessa oli listattuna BTC, ETH ja LTC (kiitos Charlien säätämisen). Myös Suomessa taisi olla niin, että Coinmotion listasi Bitcoinin jälkeen juuri Litecoinin ensimmäisenä 2018 jos oikein muistan.
Litecoinin narratiivi oli noihin aikoihin helpompi myydä, kun vaihtoehtoisia sijoituskohteita oli niin paljon vähemmän, Litecoin oli todella tunnettu ja perustaja Charlie Lee myös yksi näkyvimpiä hahmoja skenessä.
Myös Lee on kadonnut aika täysin julkisuudesta jälkeen kun dumppasi omistuksensa about kurssihuipussa 2017 ja sai kunnolla sontaa niskaansa netissä. Ei ole paljon enää CNBC:llä näkynyt eikä missään muussakaan podissa tai Youtube-kanavalla jota itse seuraan.
Litecoin ja Bitcoin Cash kulkee noissa mukana tietty sen takia, että ne kaikki käyttää samaa Bitcoinin teknologiaa. Eli kun tekee Bitcoin-lompakon omaan palveluun, on helppo tehdä myös Litecoinille ja Bitcoin Cashille tuki. Ja sen takia ne on myös monesti ne kolikot mitä eri maksupalveluiden tarjoajat tarjoaa. Ja noilla on myös suht legit historia, eli ei ole mitään huijauskolikoita, vaikka joku saattaa sitä mieltä olla esim Bitcoin Cashistä. Se on kaikki noita 2016-17 peruja, kun tuli noita kryptomaksupalveluita ja ne tulee varmasti vielä muutaman vuoden kulkemaan ainakin mukana tuossa neljän nipussa.
Ethereumin teknologiaa käyttäviä kolikoita ei ole otettu mukaan, eli esim Binance Smart Chainia tai Tronia vaikka. Ja ihan ymmärrettävistä syistä. Eli vaikka niille olisi helppo tehdä tuki, niin ei noita kukaan halua. Ja tietty myös Ethereumin päälle rakennetut kolikot on automaattisesti tuettuja Ethereum-lompakossa, jos haluaa palveluun niiden käytön mahdollistaa.
Tuo koskee siis jo käynnissä olevaa haastetta. Sitä ennen oli SEC pyytänyt tuota, mutta Coinbase jatkaa entiseen malliin. Eli ei mitään uutta.
Mutta viimeyönä tapahtui Ethereumin DeFi-hakkerointi. Ilmeisesti Vyper kielessä ollut jokin ongelma, jota hyväksikäyttämällä on Curve palvelusta saatu hakkeroitua kolikoita ja tuo aiheuttanut ongelmia lainoihin jne. Siitä johtui tuo viimeöinen äkkipudotus jokusen prosentin. Valkohattuset hakkerit oli myös kilpaa taistelemassa kolikoista ja sai todennäköisesti ison osan pelastettua kolikoista. Selviää tässä tänään/parin päivän aikana kuinka paljon.
Tuo koskee siis jo käynnissä olevaa haastetta. Sitä ennen oli SEC pyytänyt tuota, mutta Coinbase jatkaa entiseen malliin. Eli ei mitään uutta.
Mutta viimeyönä tapahtui Ethereumin DeFi-hakkerointi. Ilmeisesti Vyper kielessä ollut jokin ongelma, jota hyväksikäyttämällä on Curve palvelusta saatu hakkeroitua kolikoita ja tuo aiheuttanut ongelmia lainoihin jne. Siitä johtui tuo viimeöinen äkkipudotus jokusen prosentin. Valkohattuset hakkerit oli myös kilpaa taistelemassa kolikoista ja sai todennäköisesti ison osan pelastettua kolikoista. Selviää tässä tänään/parin päivän aikana kuinka paljon.
On SEC kyllä härski toimija. Sinänsä tuossa lausunnossa ei ole mitään uutta. Gensler on ollut johdonmukainen lausunnoissaan, että vain Bitcoin on 100-prosenttisesti "turvassa". Kaikki loput kryptovaluutat ovat enemmän tai vähemmän arvopapereita hänen ja virastonsa mielestä.
Pelkkä SEC:n mielipide ei onneksi riitä tekemään kryptovaluutasta arvopaperia. Esimerkiksi Coinbase listaa koko ajan kryptovaluuttoja, jotka SEC nimesi arvopapereiksi sekä Binancen että Coinbasen haasteissa reilu kuukausi sitten. Kuten Casteliero totesi: ei mitään uutta.
Itselle tuli mieleeni se, että eikö SEC tee vastaavaa haastetta sitten Krakenin suuntaan? Nehän pelottelivat Krakenin jo maksamaan sakot aiemmin tänä vuonna steikkaukseen liittyen. Miksi SEC ei uhkaa Krakenia nyt sitten poistamaan muut kryptot listoiltaan, jos tämä uhkaus on tehty myös Coinbaselle?
Vaikuttaa siltä, että toi Vyper-kielen haavoittuvuus ei aiheuta laajempia ongelmia. Curven TVL on laskenut lähes 50 % ja CRV-tokenin kurssi yli 10 %, mutta muuten koko DeFi-sektori on about liikkumaton kun katsoo likviditeettiä ja tokenien kursseja. Ilmeisesti tuo bugi on jo paikattuna uusimmassa Vyperin versiossa, ja se koskee vain tiettyjä vanhempia versioita.
Hyvä muistutus kuitenkin DeFi-sektorin riskeistä. Tuo on vielä uusi toimiala, jota ei ole hiottu kymmenien vuosien ajan teknisesti huippuunsa. Erilaisia haavoittuvuuksia löytyy vieläkin vähän väliä. On tärkeä ymmärtää mitä potentiaalisia riskejä tuoton vastapainona on, jos DeFi-appeja lähtee käyttämään.
SEC:n pitkä lain koura yltää näköjään Suomeen asti! SEC on haastanut HEX-kryptovaluutan perustajana tunnetun Richard Heartin oikeuteen. Haasteen mukaan Heart vaikuttaa nykyään Suomessa: https://twitter.com/WClementeIII/status/1686020180713910274
Muistaakseni SEC on haastanut jo aiemmin tänä vuonna useita HEX-promoottoreita oikeuteen. HEXin lisäksi Heart lanseerasi vähän aikaa sitten suurella kohulla Pulsechain-nimisen Ethereum-kloonin.
Päivän iso uutinen: PayPal tuo markkinoille oman USD-stablecoininsa ja se lanseerataan Ethereum-alustalle. Ensimmäisessä vaiheessa on tarjolla vain PayPalin apissa (ja Venmossa) jenkkiasiakkaille. Ticker tulee olemaan PYUSD. Stablecoinin toteuttaa käytännössä Paxos, jonka kimppuun SEC hyökkäsi aiemmin tänä vuonna ja pakotti poistamaan Binance USD (BUSD) stablecoinin liikenteestä.
Tuo PayPalin uutinen oli kyllä ihan mielenkiintoinen. Väkisin mietityttää, että kaivetaankohan nyt Metalla Libra-projektia naftaliinista. X tulee varmasti jossain vaiheessa jonkinlaiset lompakot tekemään, voi olla että tulee myös USDX. Hyvä avaus joka tapauksessa. Hyviä avauksia ollut muutenkin nyt. Esim Coinbasen Base-ketju aukeaa tässä ihan lähipäivinä, jos ei jo auennut. Tarkkaa päivää en muista. Circle myös seurasi Coinbasen jalanjälkiä ja teki wallet-as-a-service tuotteen (https://twitter.com/circle/status/1688903529304616961) EVM-pohjaisiin ketjuihin, eli Avalanche, Ethereum ja Polygon. Vähän ollut sitä mieltä, että jos seuraavaan 3 vuoteen ei ala tulla palveluita, joita on käytännössä helppo käyttää, niin alan miettimään että onko teknologialla mahdollisuuksia kehittyä tarpeeksi nopeasti kysyntään nähden, ja voi kääntyä itseään vastaan. Eli niitä isompia läpimurtoja pitäisi alkaa tulemaan. Coinbasen tuotteet auttaa siihen, samoin kuin nuo WaaS tuotteet ja esim Immutablen Passport. Ne kaikki madaltaa kynnystä ja helpottaa käyttöönottoja.
Banklessin David ja myöhemmin kommenteissa myös Raoul Pal (https://twitter.com/TrustlessState/status/1688652184185925632) jakoi vähän samaa näkemystä näköjään minun kanssa, että seuraava bull-markkina voi olla se viimeinen missä tulee ne isot nousut näille pääkolikoille. Eli esim Ethereum ja Bitcoin. Toki aina löytyy noita pienempiä nichejä joista löytyy niitä isoja nousijoita vielä pitkään. Se miten itse asian näen, että jos Bitcoin vaikka saavuttaa sen miljoonan dollarin arvon 2030 mennessä, niin se voisi mennä niin, että seuraavan 2-3 vuoden aikana noustaan 250k dollariin ja sen jälkeen hitaammin sinne miljoonaan. Toki tuo 2030 voi olla vähän tiukka aikataulu, ehkä joku 2033-2035 voisi olla parempi. Sama Ethereumin kanssa. Seuraava bull run ja se voisi mennä 10-15x ja sitten seuraavat 10 vuotta hitaammin esim 3-6x tai jotain sinne päin.
Ja tietty pohjaan sen siihen, että seuraavassa rallissa on ETF:t ja sääntelyt kunnossa ja silloin instikat tulee ryminällä sisään. Sitä rahaa tulee merkittävästi enemmän kuin koskaan aiemmin ja sillä saadaan tuo nopea nousu, joka voi yllättää monet. Ja sen jälkeen kun instikat on pelissä mukana, niin volatiliteetti pienenee, mutta kehitys kuitenkin jatkaa kasvua ja tuo myös tuota kasvua kursseihin.
Bloombergin analysaattorit muuten antoi todennäköisyyksiä noille ETF:ille tänä vuonna. BTC spotti ETF oli muistaakseni 60% varma, ja BlackRockin sisäpiiriltä oli jo kuulunut uutista, että kyse on vaan enää aikataulusta, ei siitä että tuleeko vaiko eikö. Ethereum futuuri ETF:ille oli annettu 75% mahdollisuus tulla tänä vuonna. Ja siinäkin spotti varmasti seuraa perässä. Jostain pitäisi vaan saada pieni alkusysäys bull runille nyt.
Ja tietty pohjaan sen siihen, että seuraavassa rallissa on ETF:t ja sääntelyt kunnossa ja silloin instikat tulee ryminällä sisään. Sitä rahaa tulee merkittävästi enemmän kuin koskaan aiemmin ja sillä saadaan tuo nopea nousu, joka voi yllättää monet.
Eikös vastaavasti myös yksityissijoittajien uutta rahaa voisi valua huomattavasti lisää sisään Spot ETF:ien ja muiden fyysisesti omistettujen tuotteiden tullessa markkinoille? Varmasti yksityissijoittajistakin moni ei uskaltanut koskaan ostaa kryptoja nettilompakkoon tai holdata kryptoja kaupankäyntialustoilla, mutta voisi nyt uskaltaa sijoittaa esim ETF:n kautta.
Ja tietty pohjaan sen siihen, että seuraavassa rallissa on ETF:t ja sääntelyt kunnossa ja silloin instikat tulee ryminällä sisään. Sitä rahaa tulee merkittävästi enemmän kuin koskaan aiemmin ja sillä saadaan tuo nopea nousu, joka voi yllättää monet.
Eikös vastaavasti myös yksityissijoittajien uutta rahaa voisi valua huomattavasti lisää sisään Spot ETF:ien ja muiden fyysisesti omistettujen tuotteiden tullessa markkinoille? Varmasti yksityissijoittajistakin moni ei uskaltanut koskaan ostaa kryptoja nettilompakkoon tai holdata kryptoja kaupankäyntialustoilla, mutta voisi nyt uskaltaa sijoittaa esim ETF:n kautta.
Joo tottakai. Mutta suhteessa sitä rahaa on enempi instikoilla sijoittaa, niin sitä tulee silloin enempi kerralla. Mutta ollaanhan sitä toki nuo aiemmatkin ATH huiput tehty pääosin retail-rahalla, niin kyllä se silläkin liikahtaa. Paras vaihtoehtohan se tietty olisi, että molemmat fomottaisi yhtäaikaa, mutta yleensä se suurin retail-massa tulee aina myöhässä peliin ja instikat kerkee ottaa omat kolikot välistä pois.
Henry Bradelta hyvä postaus X:ssä tänään Bitcoinista (https://twitter.com/Technom4ge/status/1689237949412433920). Olen itsekin hyvin pitkälti samaa mieltä näistä Bitcoinin kurssiajureista. Vuoden 2024 aikana voidaan nähdä tilanne, jossa Henryn mainitsemat tekijät tapahtuvat kaikki samaan aikaan.
Yleensä kirjoitan bitcoinista englanniksi, mutta nyt seuraa pitkä kirjoitus suomeksi. Bitcoinin arvossa on tällä hetkellä lähes ennen näkemättömän paljon latautunutta jännitettä. Tarkoittaa siis sitä, että kurssi on ollut viime aikoina vakaampi kuin koskaan ennen, mutta samanaikaisesti monet ennustavat merkittävää kurssinousua lähivuosille. Nyt on useita asioita tapahtumassa, jotka voivat vaikuttaa bitcoinin arvoon erittäin positiivisesti. Listaan tähän neljä asiaa, joilla näen tällä hetkellä suurimman merkityksen bitcoinin arvokehityksen kannalta.
1) Arvioni mukaan on nyt ensimmäistä kertaa kohtalaisen hyvä mahdollisuus sille, että Yhdysvalloissa hyväksytään ensimmäinen bitcoin-pörssirahasto (ETF). Tarkkaa aikaa on vaikea sanoa, mutta puhutaan kuitenkin lähitulevaisuudesta, ja ensi vuoden alkupuolisko on paras veikkaukseni. Isot sijoitusyhtiöt Blackrockista lähtien ovat nyt lähteneet peliin mukaan, ja he myös lobbaavat täysillä hyväksynnän puolesta. ETF on todella iso asia, ja jos niitä aletaan hyväksyä, se yksinään vie bitcoinin kurssin massiiviseen nosteeseen.
2) Bitcoinien kokonaiskysynnän tilanteeseen vaikuttaa yksittäisenä asiana kenties kaikista eniten keskuspankkien rahapolitiikka. Vaikka bitcoin on pitkällä tähtäimellä "digitaalista kultaa", on se lyhyellä tähtäimellä myös riskisijoitukseksi mielletty asia. Keskuspankkien rahapolitiikan uskon kääntyvän pian, sillä nyt herätään siihen todellisuuteen että korkojen nostot alkavat olla liiallisia. Talous uhkaa romahtaa niiden takia täysin, ja myös inflaatiomittarit alkavat näyttää vähemmän lennokkailta. Ja kun keskuspankkien rahapolitiikka tekee käännöksen, se tuo ehdottomasti nostetta bitcoinin kurssille. Halpa raha tekee comebackin.
3) Bitcoinin lohkopalkkion puoliintuminen on tulossa huhtikuussa 2024. Tällä hetkellä uusia bitcoineja syntyy 6,25 kappaletta noin 10 minuutin välein, ja huhtikuun jälkeen niitä syntyy enää 3,125 kappaletta noin 10 minuutin välein. Tällä on käytännön merkitystä bitcoinin kysyntä/tarjonta -yhtälön tarjontapuoleen, mutta ennen kaikkea sillä on psykologista merkitystä. Bitcoinit tulee olemaan entistä niukempia. Historiallisesti kurssi on aina noussut merkittävästi puoliintumisen jälkeisenä aikana, ja se aika ei nyt ole kaukana enää.
4) Yksi suurimmista uhista bitcoinille on ollut viime vuosina kasvanut kritiikki bitcoin-louhinnan energiankulutusta ja ympäristövaikutusta koskien. Nyt on kuitenkin merkkejä siitä, että tietoisuus bitcoin-louhintaan liittyvistä ympäristön kannalta positiivisista seikoista, on kasvamassa. Bitcoin-louhinta ensinnäkin on teollisuudenala, jossa käytetään poikkeuksellisen paljon uusiutuvaa energiaa (yli 50%). Tärkeimpänä ymmärrys siitä, että bitcoin-louhinta on liikkuvuutensa ja sijaintiriippumattomuutensa ansiosta täysin uniikki ja poikkeuksellinen energian kysynnän lähde, josta voi itseasiassa olla valtavasti apua nykyaikaiselle energiaverkolle. Äskettäin KPMG julkaisi bitcoinia koskevan ESG-analyysin, joka avaa hyvin bitcoinin ja bitcoin-louhinnan positiivisia puolia, suosittelen lukemaan: https://advisory.kpmg.us/content/dam/advisory/en/pdfs/2023/bitcoins-role-esg-imperative.pdf…
Siinä mielestäni neljä suurinta syytä sille, miksi bitcoinin arvossa on tällä hetkellä poikkeuksellisen suurta nousupainetta. Ja kun se nousu lähtee, voi se olla vauhdikasta.
1, 2, 3 joo, 4 on vähän hakemalla haettu, eikä sillä varmasti kovin isoa merkitystä ole verrattuna noihin muihin ajureihin.
Ja tuohon ETF:ään. Henry puhuu ensivuoden alkupuoliskosta, mutta ARK:lla on ensimmäisenä viimeinen eräpäivä tulossa vastaan noista hakemuksista ja se on tammikuussa. Jos ARK:n hakemusta ei hyväksytä, niin silloin käytännön varmasti ei hyväksytä muitakaan hakemuksia ja se tarkoittaa, että vuonna 2024 ei tulisi ETF:ää. Eli sen on tapahduttava viimeistään tammikuussa tai sitten 2025 on todennäköisesti se seuraava paikka.
Mutta tuossa on vielä tuo Grayscalen oikeudenkäynti SEC:tä vastaan heidän rahaston muuttamisesta ETF:ksi. Siitä voi tulla päätös ihan mikä päivä vaan ja ilmeisesti odotukset on, että se tapahtuisi syys-lokakuussa. Eli niiden pohjalta omat odotukset on vielä tämän vuoden lopulla, että saadaan iso nippu ETF:iä.
Ja "ETF on todella iso asia, ja jos niitä aletaan hyväksyä, se yksinään vie bitcoinin kurssin massiiviseen nosteeseen" tuo on vielä vähän sellainen mistä en ole oikein samaa mieltä. Ei ne ETF:t yksinään aiheuta kurssinousua, se vaatii sen että niitä ostetaan paljon. Ja se taas vaatii sitä, että saadaan alle jo pientä kurssinousua ja vähän fomoa, jolloin instikatkin alkaa fomottamaan ja ostamaan noita. Hyväksyminen aiheuttaa varmasti kurssipiikin, mutta se tuskin on pitkäikäinen, tarvitaan vielä hyvät bull-markkina-fiilikset päälle ennen kuin ne alkaa "massiivisesti" nousta.
EDIT: Ja tuohon kakkoseen vielä, niin halpa raha ei varmasti tee comebackiä. Ei olla menossa nollakorkoihin ihan heti. Mutta ensivuonna varmasti aletaan laskemaan korkoja ja jos ne asettuu 2-3% tietämille, niin se on ihan terve taso.
Eli tämänhetkinen 70-80% vuoden alusta ei vielä mitään, 100k voi olla väliaikainen kurssipiikki, 150k pientä fomoa ja 250k julistetaan bull markkina alkaneeksi? 😀
Hieman kärjistäen, ei ole tarkoitus provota. Mutta siis, jos instikoilla olisi laajempi konsensus että miljoonan dollarin bitcoin 2030 on mahdollinen, niin luulisi näillä hinnoilla ottajia olevan erittäin paljon. Mistä ostajia löytyy sitten kun se on vaikka 300k on eri asia. Mutta toivottavasti nuo ETF:t toteutuessaan tuo positiivista muutosta asiaan.
Eli tämänhetkinen 70-80% vuoden alusta ei vielä mitään, 100k voi olla väliaikainen kurssipiikki, 150k pientä fomoa ja 250k julistetaan bull markkina alkaneeksi? 😀
Se miten itse olen asioiden kuvitellut kulkevan Bitcoinin osalta, niin tänävuonna ETF:ien ja etenevän sääntelyn jne johdosta vuosi loppuisi Bitcoinin osalta jossain 40-50k$ tienoilla. Sen jälkeen alkaa taas kuhina uusista ATH lukemista ja ensivuoden alkupuoliskon puoliintumisesta. Puoliintumisen aikoihin kurssi voisi olla jossain 70-80k$ tienoilla, josta se sitten tuplaantuisi suhteellisen nopeasti ja ottaisi myöhemmin piikin tuonne 250k$ tienoille, riippuen miten muuten digiassettimarkkinat kehittyy. Tuo on minun bullish skenaario tuonne 2025 alkupuoliskolle.
Ponzimoon wrote:
Hieman kärjistäen, ei ole tarkoitus provota. Mutta siis, jos instikoilla olisi laajempi konsensus että miljoonan dollarin bitcoin 2030 on mahdollinen, niin luulisi näillä hinnoilla ottajia olevan erittäin paljon. Mistä ostajia löytyy sitten kun se on vaikka 300k on eri asia. Mutta toivottavasti nuo ETF:t toteutuessaan tuo positiivista muutosta asiaan.
Varmasti jo jonkin verran ottajia olisi jo nyt, mutta Bitcoin taseessa on kirjanpidollinen painajainen Usassa. Se pitää merkitä sinne jotenkin alimman ostotarjoushinnan mukaan tms. En muista tarkkaan miten se meni, mutta se on todella työläs ja näyttää isompaa tappiota, kuin oikeasti olisi. Sen takia nuo ETF:t on isoja asioita, koska niille on kirjanpito selkeä jo valmiiksi. Se on kenties se isoin syy, miksi instikat ei ole jo isommin tulleet markkinoille.
Ja tietty myös 300k$ jälkeen löytyy ottajia, koska ei se adoptio siihen pysähdy. Se jatkuu vielä senkin jälkeen ja jokainen tulee mukaan oman riskitasonsa mukaan ajan myötä.
EDIT: ja tietysti tuohon Bitcoinin suoraan omistamiseen instikkana nyt liittyy myös se, että sille pitää hommata sitten ammattitason custody-palvelut jne. Ne kaikki on suoraan sisäänleivottu ETF:ään ja ne saa helposti ostettua tutuilta yhteistyökumppaneilta.
Bitcoinin arvon potentiaalista on spekuloitu paljon. Onko Ethereumille arvioitu vastaavasti bull run skenaariossa potentiaalista arvoa dollareissa vuoteen 2030 mennessä?
Bitcoinin arvon potentiaalista on spekuloitu paljon. Onko Ethereumille arvioitu vastaavasti bull run skenaariossa potentiaalista arvoa dollareissa vuoteen 2030 mennessä?
On kai noita joitain laskelmia olemassa. Muistaakseni jossain vaiheessa aiemmin jo yhden postasin tänne, mutta en muista mistä sen löytäisi. Mutta varsin yleinen näkemyshän on tietty se, että Ethereum ohittaa Bitcoinin market capissä. Se tapahtuisi jos Ethereumin kurssi suhteessa Bitcoiniin olisi noin 0.16. Eli siitä voi voisi päätellä, että Ethereumin arvo olisi silloin ainakin sen 160k$, jos Bitcoin olisi miljoona dollaria. Itse pidän sellaista kymmenesosaa Bitcoinin kurssista hyvänä pohjana, tai worst case scenariona, Ethereumin arvolle. Välillä se on alle (yleensä bear markkinoilla) ja välillä yli (bull markkinoilla). Mutta se on myös ollut jatkuvasti kasvava, eli Ethereum on noussut suhteessa Bitcoiniin.
Joo no nyt ymmärrän miksi Brade nosti ehkä turhan isoon osaan neljänneksi sen Bitcoin louhinnan ESG asian. Hän näyttää olevan boardmember ja todennäköisesti osakas myös tuossa Nordblock firmassa (https://www.nordblock.fi/). Eli myyvät siis mainauksen hukkalämpöä kotien lämmitykseen. Ihan mielenkiintoista nähdä saako tuollainen ratkaisu vauhtia alleen.